Suka makan Puding Roti? Ha…Berita baik buat anda. Biasanya kalau buat sandwich atau kudapan anak-anak yang menggunakan roti, pastinya bahagian tepi @ kerak roti ni tidak mahu dimakan. Betul tak? Tak sedap katanya. Tapi sayangnya nak buang. Untuk elakkan pembaziran, anda boleh hasilkan Puding Roti sedap mengguna kerak roti ni. Tengok hasilnya. Macam hidangan mewah pula. Jom cuba resipi perkongsian Iman Aisya ni. Pasti puas hati.
RESIPI PUDING ROTI SEDAP
BAHAN-BAHAN:
Roti – potong kecil (sebab masukkan dalam bekas loyang muffin. Nak letak dalam aluminium foil pun boleh).
1 biji telur
3 sudu makan gula
1/2 ketul mentega -cairkan
Susu segar@susu full cream@susu cair
( Pukul bahan-bahan di atas ( kecuali roti) dalam 3 minit untuk sebati.)
Ads
CARA MEMASAK:
Rendam roti di dalam bancuhan berisi telur, susu, gula dan mentega tadi. Gaul hingga basah semuanya.
Masukkan ke dalam acuan muffin. Jika perlu, oles dulu acuan dengan sedikit mentega.
Jika suka, boleh taburkan kismis, bijan, coklat cip atau pumpkin seeds.
Bakar dalam ketuhar pada suhu 170C selama 30 minit.
BAHAN SOS KASTARD:
Ads
1/2 ketul mentega
1/2 tin susu cair atau susu segar
3 sudu makan gula
1 sudu makan tepung kastard – bancuh dengan sedikit air
CARA MEMASAK:
Panaskan mentega di dalam periuk.
Masukkan susu cair, gula dan tepung kastard.
Didihkan seketika. Kepekatannya punya terpulang pada kesukaan masing-masing sama ada inginkan sos yang sedikit pekat atau cair.
Angkat dan nikmati bersama roti yang dibakar tadi.
Roti Boy memang sedap kan? Roti bun lembut yang dibakar bersama sos kopi yang harum, dalamnya berintikan mentega bergula menjadikan ia sangat enak dinikmati pada bila-bila masa. Namun ada kala bila teringin nak makan atau merasa, kedainya pula jauh atau sukar nak dapat. Nah…Menerusi perkongsian saudari As Danishbeliau kongsikan resipi Roti Boy homemade yang beliau pelajari dari channel Youtube Buat Orang Lapo. Nampak mudah & sedap. Jom lihat cara-caranya.
BAHAN KRIM KOPI: 80gm mentega (salted/bergaram) – beli online disini 60gm gula ising – beli online disini 1 biji telur 80gm tepung naik sendiri blue key (ayak) – beli online disini 1 sudu makan bancuhan air kopi ( 1 sudu makan serbuk kopi bancuh dengan sedikit air – pandai-pandai agak la ya) – beli online disini
CARA MEMASAK: 1.Sapukan mentega pada sekeping / satu bahagian roti, kemudian taburkan gula kastor di atasnya. Kepitkan dengan sekeping lagi roti dan potong bentuk segi tiga. Ketepikan. 2. Untuk krim, campurkan mentega dan gula ising. Kacau sebati. 3. Masukkan telur. Kacau rata. 4. Seterusnya masukkan tepung naik sendiri yang telah diayak. 5. Masukkan bancuhan air kopi dan adun lagi hingga sebati. 6. Masukkan adunan ke dalam piping bag dan paipkan adunan ke atas roti yang telah disusun di dalam loyang pembakar.
7. Bakar pada suhu 180°c selama 20-25 minit atau ikut kesesuaian ketuhar masing-masing.
8. Roti Boy homemade sedia untuk dinikmati. Selamat mencuba.
Kredit resipi & foto: As Danish (dicuba dari resipi Buat Orang Lapo (You Tube)
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Kek coklat super moist ini memang sedap. Kek ini adalah di antara kek yang menjadi pujaan ramai lebih-lebih lagi anak-anak. Aduh, boleh terbayang akan rasanya yang sedap. Ada yang suka kek Coklat Moist?
Lebih menarik lagi, kek coklat moist tanpa gunakan oven dan mixer. Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh puan Mai Sitiini ye. Mudah je nak membuatnya tapi sedapnya bukan kepalang ye.
Kek Coklat Super Moist Ini Sangat Sedap, Tanpa Oven Dan Mixer!
Bahan-Bahan Kek Coklat Super Moist:
Bahan kek: 1 cawan / 12gram serbuk koko – boleh beli online di sini 1/2 sudu teh serbuk penaik 1/2 sudu teh soda bikarbonat 1 cawan / 225gram gula kastor – boleh beli online di sini 2 biji telur (saiz A/B) 1/3 cawan / 83ml susu full cream (atau susu cair/low fat/segar) – boleh beli online di sini 1/2 sudu teh garam halus 1/4 cawan / 59ml minyak masak – boleh beli online di sini 1 sudu teh Nescafe 1/3 cawan / 83ml air panas 1 sudu makan cuka makan/jus lemon
Bahan Coklat Ganache: 1 cawan / 250ml susu full cream (atau susu cair/low fat/segar) 2 sudu makan gula kastor – boleh beli online di sini
5 sudu makan susu pekat manis – boleh beli online di sini 1/3 cawan / 33gram serbuk koko – boleh beli online di sini
Untuk membuat kek; Ayak 1 cawan tepung gandum, 12/ sudu kecil baking powder, ½ sudu the soda bikar bonat dan 1/2 cawan serbuk koko ke dalam mangkuk,
Masukkan 1 cawan gula kastor dan ½ sudu the garam halus. Kacau rata.
Masukkan ¼ cawan minyak masak, 1/3 cawan susu full krim dan dua biji telur- gaul sebati.
Bancuhkan satu sudu the nescafe dengan 1/3 cawan ar panas. Masukkan dan gaul sebati.
Masukkan satu sudu makan cuka atau jus lemon. Kacau sebati.
Alas loyang bersaiz 8 inci dengan baking paper atau sapukan sedikit mentega di bahagian dalamnya, dan masukkan adunan tadi ke dalam loyang.
Bila air kukusan mendidih, masukkan loyang dan ukus selama 40 – 50 minit atau sehingga kek masak.
Terbalikkan kek atas redai, buang baking paper dan biar kek sejuk di atas relai pada suhu bilik.
Bila kek sejuk, bolehlah potong menjadi dua bahagian. Langkah ini adalah atas pilihan. Boleh skip jika tak nak buat ye.
Untuk Buat Coklat Ganache:
Masukkan 1 cawan susu full cream, dua sudu makan gula kastor, lima sudu makan susu pekat manis, 1/2 cawan serbuk koko dan dua sudu makan tepung gandum ke dalam bekas. Kacau semua bahan biar sebati.
Tapiskan dan masukkan ke dalam kuali. Buka api kecil, dan sentiasa kacau selama 3 minit.
Selepas 3 minit, tutup api dan masukkan dua sudu makan butter/marjerin, kacau sehingga mentega larut.
Biarkan coklat ganache sejuk pada suhu bilik sebelum disapu di atas kek. Tambahan 1 sudu teh Nescafe ke dalam kek coklat akan mengharumkan dan meningkatkan lagi rasa coklat dalam kek. Jangan risau kek tidak akan rasa kopi pun dengan tambahan sedikit Nescafe ke dalam adunan.
Penggunaan jus lemon atau cuka makan adalah untuk memastikan kek naik dengan sekata dan cantik.
Cuka atau jus lemon bersifat asid, bertindak balas dengan bahan-bahan bersifat alkali dalam kek untuk membebaskan gas karbon dioksida dan menjadikan kek naik cantik.
Tuangkan coklat ganache di atas kek, ratakan. siap!
Jika nak potong, tuang dan sapu sedikit coklat ganache ke bahagian tengah kek yang dipotong. Lapiskan dengan satu bahagian lain dan tuang coklat ganache selebihnya di atas kek.
Siap! Memang mantap!!
EKSTRA!
TIP UNTUK ELAKKAN KEK COKLAT MEREKAH PADA BAHAGIAN PERMUKAAN:
Jangan gunakan loyang yang kecil, loyang yang kecil akan menyebabkan kek mudah merekah.
Masukkan satu sudu makan cuka makan/jus lemon untuk memastikan kek naik dengan sekata.
Gunakan api yang sederhana dan sedikit kecil semasa mengukus menggunakan saiz loyang 8 inci.
Sedapnya Kuih Lompang Labu Kuning ni. Sesuai sangat dihasilkan untuk hidangan minum petang. Biasanya labu ni kita jadikan cekodok, apam, kuih lapis atau dimasak bersama sayur. Rupanya boleh juga diadun dalam adunan lompang ni. Sangat mudah. Jom cuba resipi perkongsian Mak Frida @fridajoincoffee ni. Pasti puas hati.
Resipi Roasted Chicken Wings ala Pizza Hut yang sangat sedap, mudah dan berbaloi. Ikuti langkah lengkap untuk hasil panggang yang juicy, enak dan memikat selera keluarga.