Pau kampung atau pau homemade ni memang sedap lebih-lebih lagi jika dimakan panas-panas. Kini, tak perlu pun beli kerana anda boleh hasilkan sendiri pau sedap pelbagai inti secara homemade. Caranya sangat mudah. Jom cuba resipi perkongsian saudari Mawar Berduri. Pasti puas hati.

 

RESIPI DOH PAU HOMEMADE

Cara Buat Pau Homemade Yang Mudah, Sedap & Gebu

 

Ads

BAHAN-BAHAN:

  • 2 ½ cawan tepung gandum
  • 2 sudu makan susu pekat manis
  • 5 sudu makan minyak masak
  • ½ paket yis (mauripan) – campur dengan satu cawan air. Kacau dan tunggu hingga naik buih
  • Inti pilihan secukupnya – inti kacang merah ( boleh beli di kedai bahan bakeri)

 

CARA MEMASAK:

1. Satukan tepung gandum, susu pekat manis, minyak masak dan bancuhan mauripan. Uli hingga jadi doh yang tidak melekat di tangan.

2. Rehatkan doh dalam bekas bertutup dan biarkan selama 30 minit.

3. Bila cukup masanya, ambil doh dan bahagikan kepada beberapa bahagian. Bulatkan doh dan letak inti kacang merah dengan secukupnya. Lapik dengan kertas minyak supaya tidak melekat pada periuk.

4. Susun pau tadi di dalam periuk kukusan dan kukus selama 4 minit.

Cara Buat Pau Homemade Yang Mudah, Sedap & Gebu

5. Untuk adunan ini, boleh dapat 15 biji pau.

Ads

Cara Buat Pau Homemade Yang Mudah, Sedap & Gebu

Cara Buat Pau Homemade Yang Mudah, Sedap & Gebu

INFO RASA: Selain inti kacang merah, anda juga boleh guna inti coklat, kaya, kastad, kentang, daging, sambal bilis atau sardin. Terpulang pada cita rasa masing-masing.

 

Kredit resipi & foto: Mawar Berduri

Ads

 

JANGAN LUPA CUBA RESIPI NI JUGA YA

Cara Buat Kuih Vadai Sedap, Lembut & Tak Serap Minyak

Cara Buat Ikan Lengat Yang Sedap, Tak Hanyir & Tahan Lama.

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI