
Isi Kandungan
ToggleKebiasaannya nak buat mi goreng basah kita gunakan mi kuning, tapi boleh juga diganti dengan mi sanggul. Rasa mi sanggul goreng basah ini memang sedap terutama kalau makan panas-panas.
Nak cuba? Boleh ikut cara yang dikongsi oleh Nurul Ateekah.
Cara buat mi sanggul goreng basah
Bahan-bahan
2 mee sanggul -direbus atau rendam sehingga lembut dan toskan
Udang – dicuci bersih
4 biji telur
4 ulas bawang putih (diketuk)
1 biji tomato -belah 4
Kucai
Taugeh
7 sudu besar cili kisar
4 sudu besar sos tiram
4 sudu besar sos cili
4 sudu besar sos tomato
Kicap manis
Serbuk perasa
Cara membuat
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih sehingga sedikit keperangan.
2. Kemudian masukkan cili kisar dan masak sehingga pecah minyak.
3. Masukkan udang. Gaulkan dan biarkan sehingga udang masak.
4. Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato, kicap manis dan serbuk perasa secukupnya. Gaulkan sekata.
5. Masukkan tomato dan pecahkan telur didalam kuali. Gaulkan.
6. Masukkan mee sanggul, tauge dan kucai. Gaulkan kesemuanya sehingga sekata dan biarkan masak seketika. Siap.
Selamat mencuba.
Sumber: Nurul Ateekah.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Kicap & Pes Cili Untuk Masak Char Kuay Teow Homemade.

Anda suka makan Char Kuay Teow? Ya..Ini ada resipi untuk membuat kuah kicap, pes cili dan juga cara-cara masak menu ni secara homemade. Resipi perkongsian saudari Azrina Surono ni memang berbaloi untuk dicuba. Lepas ni bolehlah buat sendiri. Lebih bersih, diyakini halal dan sedap! Selamat mencuba.
RESIPI PES CILI, KUAH KICAP & CARA MASAK CHAR KUAY TEOW
RESIPI KUAH KICAP
- 1 liter air
- 6 ulas bawang putih -ditumbuk
- 1 kiub pati ayam
- 3 sudu makan sos tiram
- 2 sudu makan kicap pekat
- 10 sudu makan kicap manis
- 3 sudu makan kicap sotong
- 2 sudu makan gula
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
- Satukan semua bahan kecuali garam. Didihkan 20-25 minit.
- Kemudian baru letakkan garam secukupnya. Untuk kuah kicap ni, biar kuah rasa masin sedikit.
RESIPI PES CILI
- 100gm pes cili
- 1 genggam udang kering – bersihkan
- 1 labu bawang putih
- Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
- Kisar semua bahan. Kemudian tumis sampai garing dan pecah minyak.
- Bila dah siap, sejukkan dan simpan. Guna bila nak masak.
RESIPI MINYAK BAWANG PUTIH: (TIADA DALAM GAMBAR)
BAHAN-BAHAN:
- 1 labu bawang putih
- 1 cawan minyak masak
CARA MEMBUAT:
- Kisar bawang putih dan rendam dalam minyak.
RESIPI CHAR KUAY TEOW
BAHAN-BAHAN:
- 1 sudu makan minyak bawang putih
- 1 sudu makan pes cili
- 1 senduk kuah kicap
- Udang secukupnya – dibersihkan
- Tauge & kucai secukupnya
- Kuetiau halus
- Telur
( boleh juga tambah kerang )
CARA MEMASAK:
- Panaskan minyak bawang putih dan goreng udang sebentar. Jika suka, boleh tambah isi kerang bila udang dah masak.
- Masukkan pes cili. Kacau sebati.
- Seterusnya masukkan kuah kicap. Jumlahnya boleh ditambah jika nak char kuay teow yang berkuah. Biarkan mendidih.
- Dengan pantas, masukkan tauge, kucai dan kuetiau. Kacau cepat dan laju. Jangan lama sangat nanti kuah akan kering.
- Pecahkan telur, padam api dan kacau laju-laju. Siap untuk dinikmati.
INFO:
- Setiap kali buat set char kuay teow ni, masakan yang pertama mesti kena cuba dulu dan adjust masin, manis, pedas semua.sebab setiap bahan yang kita gunakan tak sama. Lain jenama, lain rasanya. Ubah suai rasa dalam kuah kicap tu. Tambah apa yang kurang. Bila dah ok masakan pertama, barulah senang nak masak yang seterusnya.
- Udang ikut suka nak kopek kulit atau tak. Kalau kopek,kulitnya jangan buang tapi direbus dan masukkan airnya dalam rebusan kicap tadi.
Kredit resipi & foto: Azrina Surono
ANDA JUGA BOLEH CUBA:
8 Resipi Bihun Goreng Mudah, Cepat & Sedap!

Isi Kandungan
ToggleBihun goreng hidangan simple dan mudah untuk dimasak sebagai hidangan sarapan atau minum petang. Masak bihun mungkin nampak mudah, tapi kalau tak cukup bahan boleh jadi hambar rasanya. RASA himpunkan lapan resipi bihun untuk anda cuba setiap satunya mempunyai cara yang berbeza. Jangan lupa untuk cuba semuanya!
BIHUN GORENG KICAP SEAFOOD
BAHAN-BAHAN:
- 400gm bihun
- Tauge
- Lobak merah – hiris
- 1 biji bawang besar – hiris
- 6 ulas bawang putih – diketuk
- 3 biji telur
- Sotong secukupnya
- Udang secukupnya
- Serbuk perasa
- Garam jika perlu
- Minyak masak secukupnya
BAHAN-BAHAN SOS:
- 8 sudu makan kicap lemak manis – beli online disini
- 3 sudu makan kicap pekat – beli online disini
- 3 sudu makan sos tiram – beli online disini
- 3 sudu makan sos tomato – beli online disini
- 3 sudu makan sos cili – beli online disini
- 2 sudu makan sos ikan – beli online disini
(sukatan bahan boleh ubah ikut cita rasa masing-masing. Boleh tambah cili kisar jika mahu)
CARA MEMASAK
1. Rendam bihun sehingga agak lembut kemudian,toskan. Ketepikan.
2. Panaskan minyak masak secukupnya. Goreng telur dan jadikan telur hancur. Apabila sudah sedikit garing, angkat dan ketepikan.
- Dengan mengunakan minyak yang sama, tumis bawang putih dan bawang merah hingga keperangan.
- Masukkan kesemua bahan-bahan sos dan serbuk perasa. Gaul sebati.
- Setelah itu, masukkan udang dan sotong. Masak seketika.
- Akhir sekali masukkan bihun yang telah ditoskan tadi, lobak merah dan tauge. Gaul sehingg rata dan semua bahan masak sempurna.
- Bihun Goreng Kicap Seafood siap untuk dihidang.
Bihun Goreng ‘Kosong’ Tetap Sedap
Bahan-Bahan (untuk 2-3 orang makan):
300 gram bihun (rendam dengan air panas, toskan) – boleh beli online di sini
1 paket perencah bihun goreng
1 kiub pati ayam – boleh beli online di sini
2 biji bawang merah – boleh beli online di sini
2 ulas bawang putih – boleh beli online di sini
Sedikit sos tomato
1-2 sudu makan kicap manis – boleh beli online di sini
Sedikit mushroom seasoning – boleh beli online di sini
Air
Minyak masak – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
1.Tumbuk bawang merah, bawang putih dan kiub ayam. Ketepikan.
2.Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk hingga terbit wangi.
- Masukkan pula pes bihun goreng dan kacau sebati.
4.Tambah sedikit air. Biar ia menggelegak sekejap. Bolehlah masukkan bihun yang ditoskan tadi.
5.Tambah sos tomato, mushroom seasoning dan kicap manis. Tak perlu masukkan garam sebab dah ada stok ayam dan kicap. Gaul sebati. Tambah air lagi untuk melembutkan bihun (jika perlu).
6.Masak hingga bihun kering.Bolehlah angkat.
BIHUN GORENG CENDAWAN
BAHAN-BAHAN:
100gram Bihun 9untuk 2 orang makan) – rendam seketika dengan air sejuk
1 keping fish cake – hiris nipis
1 sudu makan cili boh
7 biji cili merah – hiris
1-2 sudu makan sos ikan
Sedikit daun kucai – hiris kasar
2 sudu makan kicap cair
1 sudu makan sos tomato
Sedikit sawi – potong halus
Air secukupnya
Garam secukupnya
Minyak masak
Bahan Kisar:
3 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 sudu makan udang kering
6 biji cendawan Shiitake kering (saiz kecil) – rendam dengan air panas
CARA MEMASAK BIHUN GORENG:
1.Mula-mula, panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi. Tumis hingga terbit wangi.
- Masukkan pula cili boh dan tumis lagi hingga terbit minyak. Kemudian masukkan air secukupnya dan hirisan fish cake
- Setelah itu masukkan batang sawi dan sos tomato. Gaul sebati. Setelah itu masukkan sos ikan.
- Kemudian, masukkan pula kicap cair dan bihun yang telah direndam dengan air sejuk tadi. Gaul sekata. Tambah air lagi jika perlu.
- Perasakan dengan garam secukup rasa. Tambah daun sawi dan daun kucai. Gaul lagi hingga bihun makin kering.
- Siap! Mudah je kan? Jangan lupa cuba tau! Kalau suka pedas, tambah hirisan cili padi. Gaul sebati.
BIHUN GORENG KAMPUNG
BAHAN-BAHAN:
½ bungkus bihun – direndam hingga lembut & toskan – beli online disini
2 1/2 biji bawang besar holland – dihiris dadu – beli online disini
10 ekor udang
Lobak merah – hiris (optional)
Kubis – dihiris (optional)
1 sudu makan sos ikan – beli online disini
3 sudu makan cili kisar – beli online disini
3 sudu makan sos tiram – beli online disini
2 sudu makan sos tomato – beli online disini
4 biji cili merah – dihiris
BAHAN TUMBUK:
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu makan ikan bilis – beli online disini
BAHAN HIASAN:
Daun bawang – dihiris
Bawang goreng – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Panaskan kuali dan tumis bawang besar holland.
2. Kemudian masukkan pula bahan tumbuk.
3. Masukkan pula cili kisar dan udang.
4. Bila sudah pecah minyak masukkan sedikit air dan kacau.
5. Kemudian masukkan sos tiram, sos ikan dan sos tomato. Sebatikan.
6. Perisakan terlebih dahulu dan barulah dimasukkan bihun yang telah ditoskan.
7. Kacau hingga sebati dan rata kemudian masukkan pula sayur.
8. Apabila bihun sudah kering dan masak, bolehlah dimasukkan hirisan cili.
9. Tutup api dan sedia untuk dihidang bersama taburan bawang goreng & daun bawang.
Kredit resipi & foto: Adilah Razak
BIHUN GORENG CILI PADI
BAHAN-BAHAN:
1 bungkus bihun – rendam – beli online disini
Udang secukupnya
4 biji telur
Lobak merah – hiris
Daun sup secukupnya
1 sudu makan cukup rasa
BAHAN RENCAH:
Cili padi hijau
Bawang besar
Bawang putih
1 genggam ikan bilis – beli online disini
(jumlah ikut selera masing-masing)
CARA MEMASAK:
1.Kisar cili padi hijau, bawang besar, bawang putih & segengam ikan bilis. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sampai sedikit garing.
- Bila rencah sudah garing, masukkan udang. Selain udang, boleh juga guna isi ayam atau sotong. Boleh juga tambah fishcake jika suka. Sesuaikan ikut selera.
- Gaul rata udang bersama bahan tumis tadi.
- Ketepikan udang ke sisi kuali, masukkan telur. Kecilkan api supaya telur masak sedikit.
- Hancurkan sedikit telur tadi kemudian gaul rata bahan-bahannya.
- Seterusnya masukkan hirisan lobak merah. Gaul rata semua bahan-bahan.
- Masukkan bihun. Gaul rata hingga bercampur.
- Akhir sekali, tabur hirisan daun sup. Gaul rata dan biarkan seketika hingga berwap.
- Bihun Goreng Cili Padi sedia untuk dihidangkan.
Kredit resipi & foto: Har Ryea
RESIPI BIHUN GORENG TOMYAM
BAHAN-BAHAN:
Bihun (1 kampit)
1 sudu besar bawang putih (dikisar) – beli online
2 1/2 sudu besar bawang besar
3-4 sudu besar cili kisar – beli online
2 sudu besar sos tiram – beli online
3 sudu besar sos cili- beli online
3 sudu besar sos tomato – beli online
Pes tomyam – beli online
Daun limau purut
2 batang serai
Minyak masak – beli online
Isi ayam
Sawi
Kubis
Tomato
Putik jagung (jika suka)
*1 cawan air
UNTUK HIASAN:
Hirisan daun ketumbar
Telur dadar (diracik halus)
CARA MEMBUAT:
1.Tumis bawang dan serai dalam dua batang.
- Masukkan cili kisar dalam 3-4 sudu penuh.Kemudian tumis sampai pecah minyak. Masukkan sos tiram 2 sudu, sos cili 3 sudu dan sos tomato 3 sudu.
- Masukkan isi ayam.
- Masukkan pes tomyam dalam 2-3 sudu besar. Kemudian masukkan gula 2 sudu besar. Rasa bihun tomyam ni memang kena balancekan rasa pedas manis masam.
- Masukkan satu cawan air. Biarkan mendidih.
- Kemudian masukkan bihun. Bihun rendam terlebih dahulu. Jangan rendam lama. Rendam dalam 15 minit kemudian toskan. Pastikan bihun ni terendam dengan kuah tadi, tapi jangan terlalu terhapus bihun tu.
- Masukkan sayur-sayuran, dan daun limau purut.
- Kacau rata. Siap. Jangan lupa tabur hirisan daun ketumbar dan telur dadar yang diracik halus. Hidangkan.
Sumber kredit: Syahirah Omar
RESIPI BIHUN GORENG SINGAPORE
BAHAN-BAHAN:
1 kampit bihun (400 gm)
BAHAN UNTUK DIKISAR:
3 hingga 4 biji bawang merah
5 hingga 6 biji bawang putih –BELI ONLINE
1 sudu kecil lada hitam – BELI ONLINE
2 sudu makan udang kering
2 inci halia – BELI ONLINE
Cili merah untuk hiasan (dihiris nipis)
CARA MEMBUAT:
- Kisar lumat bahan untuk kisar.
- Buang kulit udang. Ketepikan.
- Rendam bihun supaya lembut.
- Tumis bahan-bahan yang telah dikisar tadi dengan minyak sehingga menjadi keemasan/brown.
- Perasakan dengam gula, garam dan serbuk perasa.
- Masukkan udang yang telah siap dibuang kulitnya.
- Masukkan bihun yang sudah ditoskan.
- Masukkan daun kucai dan serikan dengan cili merah. Siap untuk dihidangkan.
Sumber kredit: Habeebah Md Daud
CHAR MEEHOON SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN:
Bihun (untuk seorang makan) – direndam @ dicelur – beli online disini
1 biji telur
1/2 – 1 sudu makan cili boh yang dimasak – beli online disini
4 sudu makan bancuhan kicap (kicap cair, kicap karamel, kicap manis)
Sedikit daun kucai – hiris
Sedikit hirisan lobak merah
Sedikit kubis
1-2 ulas bawang putih – cincang
Udang secukupnya
Sedikit fishcake
Minyak masak untuk menumis
CARA MEMASAK:
1.Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang putih hingga kekuningan. Kemudian pecahkan telur, udang dan fishcake. Kacau hingga masak.
- Bila sudah masak, masukkan bihun yang sudah dicelur. Gaul rata.
- Masukkan cili boh masak. Sebatikan.
- Seterusnya masukkan bancuhan kicap, hirisan kubis, kucai dan lobak merah. Kacau sebati dan bihun masak sempurna.
- Angkat dan sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Wan LuQman
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Koleksi Resipi Bubur Ayam Penuh Menyelerakan. Makan Kosong Pun Ngam!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Peminat Pasta Boleh Cuba 3 Resipi ini. Gerenti Sedap

Isi Kandungan
TogglePeminat pasta boleh cuba 3 resipi ini. Gerenti sedap dan mudah pulak tu.
Sesekali layan masakan ala barat pun best. Bosan juga asyik makan nasi kan Lagi pula, bila masak pasta tak perlu lauk sampingan lain. Semua dah masuk dalam situ. Mudah.
Boleh cuba tiga jenis pasta yang simple tapi sedap ini untuk hidangan keluarga.
SPAGHETTI CHICKEN BOLOGNISE
Bahan-Bahan:
1 paket spageti boleh beli online di sini
Sedikit isi ayam cincang
1 helai daun Bay – boleh beli online di sini
Lada putih – boleh beli online di sini
Garam – boleh beli online di sini
Minyak zaitun – boleh beli online di sini
Air
Bahan B:
1-2 biji tomato – boleh beli online di sini
1 labu bawang Holand (hiris) – boleh beli online di sini
Sedikit saderi (hiris)
5-7 ulas bawang putih (racik) – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
- Rebus pasta 5 hingga 7 minit. Angkat, tos dan ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak zaitun di dalam kuali. Tumis semua bahan B sehingga separuh masak.
- Angkat dan kisar bahan-bahan yang ditumis tadi.
- Kemudian tuang kembali ke dalam kuali dan masak sekali lagi kesemua bahan kisar bersama isi ayam dan tambah air secukupnya.
- Perasakan dengan garam dan lada putih secukup rasa. Gaul seketika. Tutup api.
- Bubuh spageti di dalam pinggan dan tuangkan sos/kuah yang sudah siap.
SPAGETI AGLIO OLIO
Bahan-Bahan:
1 paket pasta spageti boleh beli online di sini
Udang (bersihkan)
Minyak zaitun – boleh beli online di sini
1 labu bawang Holand (hiris halus) – boleh beli online di sini
5-7 ulas bawang putih (|hiris halus) – boleh beli online di sini
Sedikit Capsicum hijau (hiris memanjang)
Capsicum merah (hiris memanjang)
1tin Cendawan butang (hiris) – boleh beli online di sini
Daun Parsli (cincang)
Keju Parmesan (parut) – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
- Rebus pasta selama 5 hingga 7 minit. Angkat, tos dan ketepikan.
- Tumis bawang putih, bawang Holand dan udang hingga terbit bau.
- Masukkan kesemua capsicum dan cendawan, tumis bersama.
- Masukkan pasta yang telah direbus tadi. Gaul sebati.
- Masukkan daun parsli dan parutan keju parmesan. Gaul rata.
- Angkat dan sedia dinikmati.
PASTA BROKOLI
Bahan-Bahan:
350gm pasta spageti – boleh beli online di sini
2 sudu makan minyak zaitun (untuk spageti) – boleh beli online di sini
30gm minyak (untuk menumis)
10 ulas bawang putih (dicincang halus) – boleh beli online di sini
50gm brokoli (dicincang halus) – boleh beli online di sini
50gm brokoli (potong kasar) – boleh beli online di sini
1 kiub pati ayam – boleh beli online di sini
30gm keju parmesan – boleh beli online di sini
Air secukupnya untuk merebus spageti
Garam – boleh beli online di sini
Serbuk lada hitam secukupnya – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
- Panaskan air di dalam periuk hingga mendidih dan masukkan minyak zaitun ke dalamnya.
- Masukkan spageti dan biar selama 6-8 minit. Angkat, toskan dan lalukan di bawah air biasa. Ketepikan.
- Seterusnya panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih hingga naik bau dan sedikit perang. Masukkan brokoli cincang dan kiub ayam, gaul hingga sebati.
- Kemudian masukkan brokoli yang dipotong kasar. Gaul seketika. Tutup api dan masukkan spageti yang sudah dimasak tadi.
- Gaul sebati dan masukkan pula keju parmesan. Perasakan dengan garam dan serbuk lada hitam secukup rasa.
- Angkat dan sedia untuk dihidangkan. Boleh masukkan sedikit potongan cili api jika mahukan rasa pedas.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official