Suka makan creampuff tapi bila cuba buat sendiri, tak pernah nak menjadi. Memang rasa nak putus asa kan? Tapi jangan risau, sebab anda boleh cuba resipi perkongsian saudari Rusmah Mahdin ni. Insyaallah hasilnya pasti tidak mengecewakan. Jom lihat bahan yang diperlukan dan cara-cara untuk menghasilkan manisan ini.
CARA BUAT CREAMPUFF GEBU & SEDAP
BAHAN A:
600gm air
150gm susu
250gm mentega
1sudu teh gula
BAHAN B ( AYAK DULU SUPAYA RINGAN):
380gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
BAHAN C:
9 biji telur | dibasuh
1 sudu teh serbuk vanilla
CARA-CARA:
Bahan A dicampur, masak sampai mendidih. Tutup api, kemudian masukkan tepung gandum ( BAHAN B) dan kacau laju-laju sehingga sebati dan doh tidak melekat pada periuk/ kuali.
Ads
Pecahkan telur ke dalam mangkuk dan buang pusat telur sebiji-sebiji sampai habis.
Kemudian bubuh serbuk vanilla. Pukul sebati sahaja dan barulah dimasukkan ke dalam adunan bahan A yang suam tadi. Gaul sampai adunan menjadi lembab dan tidak berketul.
Panaskan ketuhar selama 15 minit. Jika oven kecil, guna suhu 150°c-170°c. Jika oven besar, guna suhu 180°c -200°c. Bergantung pada ragam ketuhar masing-masing.
Paipkan adunan diatas dulang, spray sedikit air diatas puff dan bakar selama 25-30 minit bergantung pada ketuhar masing-masing.
Ads
BAHAN INTI KASTARD:
400gm air
400gm susu
150gm gula
100gm tepung kastard
1 sudu teh garam
CARA-CARA:
Ads
Campurkan kesemua bahan diatas, kacau sebati hingga tidak berketul. Kemudian masak atas api sederhana sehingga masak likat dan berkilat.
Angkat adunan dari dapur dan teruskan mengacau sehingga inti menjadi suam. Sejukkan.
( teknik ini bertujuan untuk mendapatkan tekstur inti yang tidak berketul, lembut serta cantik)
BAHAN D (jika perlu):
100gm fresh cream
( Pukul krim fresh sehingga kental dan campurkan ke dalam inti kastard yang sejuk tadi. Kacau sebati dan paipkan ke dalam kulit puff yang telah masak tadi.)
Sedapnya kalau dapat makan Cendol sejuk-sejuk. Mudah sahaja caranya. Menerusi perkongsian saudari Shida Ambok, beliau mendapat resipi ini dari pekerja kakaknya. Memang sedap dan mudah. Berbaloi untuk buat sendiri. Dapatlah makan puas-puas. Cara membuatnya pun senang sahaja. Jom cuba resipi Cendol mudah ni. Pasti puas hati dengan rasanya.
CARA MEMASAK: 1. Cendol jika mahu lebih sedap, boleh guna santan dari kelapa parut yang dikisar halus kemudian diperah santannya. (tapi empunya resipi guna santan kotak sahaja)
2. Ambil 1 tin susu sejat kemudian campurkan dengan santan pekat tadi. Sukatan santan adalah 1 tin (Nisbah1:1) – sukat guna tin susu sejat yang sama.
3. Kacau dan campurkan secubit garam untuk menaikkan rasa.
4. Cairkan gula melaka/ gula merah di atas api dengan sedikit air. Setelah larut tutup api dan tapis.
5. Untuk penyediaan, isikan cendol, gula melaka diikuti santan mengikut selera ke dalam mangkuk. Lebih sedap jika ditambah ais.
Menu petang ni kita buat kuih Apam Telur Terengganu, ada yang panggil apam lambung. Pasti ada peminat kuih ni. Buatnya mudah saja yang penting kena ada yis dan kelapa parut untuk melengkapkan rasa apam ini. Apam Telur Bahan-bahan: 2 cawan tepung beras-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu besar tepung ubi-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu kecil yis mauripan-BELI ONLINE DI SINI Garam secukup rasa ½ cawan gula(kalau suka manis letak lebih) Pewarna kuning Perasa vanilla (hilangkan hanyir telur,tak letak pun tak apa) 2 cawan air 5 biji telur Kelapa parut putih sahaja (kukus dan campur sedikit garam untuk tahan lama)
Cara membuat:
1.Campurkan tepung beras,yis,tepung ubi,garam dan gula. 2.Masukkan air sedikit demi sedikit.Kacau rata.Tutup,biarkan 1 ke 2 jam. 3.Lepas itu ambilkan adunan tadi,masukkan sedikit pewarna kuning dan perasa vanilla. 4.Kemudian masukkan dalam satu bekas,Masukkan telur,pukul hingga sebati. 5.Masukkan ke dalam bekas acuan (sapu minyak).
6.Bakar atas api perlahan, bila keperangan(boleh bakar bahagian bawahnya) dan masak boleh angkat dan dimakan dengan kelapa parut. Kredit: Muliadi Ramli
Kali ini majalah RASA ingin tampilkan resipi kuih buah Melaka namun menggunakan labu. Pasti terbit cita rasa yang berbeza dengan buah Melaka yang biasa dimakan.
KUIH BUAH MELAKA LABU
BAHAN-BAHAN
1 cawan tepung pulut
1 cawan labu (kukus dan lenyekkan)
1/4 cawan air
Gula Melaka secukupnya (potong kecil-kecil)
1/2 cawan kelapa parut
1/2 sudu kecil garam
CARA MEMBUAT
1. Gaul tepung pulut dan labu lenyek. Hanya tambahkan air jika perlu.
Labu yang telah dilenyekkan selepas dikukus.
2. Uli sehingga adunan sebati.
Doh yang siap diuli.
3. Bulat-bulatkan doh dan leperkan sedikit.
4. Letakkan gula Melaka yang telah dipotong. Bungkus kemas-kemas.
Doh dileperkan sedikit dan diletakkan gula Melaka di atasnya. Kemudian bungkus kemas.
5. Didih air bersama daun pandan.
6. Selepas air mendidih, masukkan doh yang telah diisi gula Melaka tadi.
7. Jangan dikacau. Tunggu sahaja sehingga doh timbul.
Tunggu sehingga timbul.
8. Angkat dan toskan.
9. Gaul kelapa parut dengan sedikit garam.
10. Kemudian gaulkan kelapa parut tadi kepada buah Melaka.
Selamat mencuba!
Norazizah Ruslan ialah Penceramah Pemakanan Dan Gaya Hidup Sihat.
Cuba resipi ayam perap mayo sedap dan mudah ini! Diperap dengan madu, mayones dan sos tiram, dijamin lembut, berlemak dan menjilat jari. Klik untuk langkah penuh.