Pernah cuba Kuih Tepung Puli? Nampak sangat sedap kan? Kuih dwi warna berbentuk gulungan ini kelihatan sangat unik. Rupanya seakan laksam namun mempunyai rasa lebih lemak dan manis.
Katanya kuih ini adalah kuih tradisional orang Melaka tetapi sekarang boleh juga dikatakan susah untuk jumpa peniaga yang menjual kuih tradisi ni. Cara masaknya sangat mudah. Hanya perlu kukus adunan kuih kemudian gulung dengan kemas. Pastikan adunan tidak terlalu tebal, barulah kuih ini kelihatan cantik bila dipotong.
Bagi anda yang nak cuba masak sendiri, saudari Hairunniza Ahmadada kongsikan resipinya. Selamat mencuba!
RESIPI KUIH TEPUNG PULI SEDAP. KUIH TRADISI ORANG MELAKA
BAHAN-BAHAN:
1 bungkus tepung pulut (500gm) – beli online disini
2 1/2 cawan tepung sagu – beli online disini
5 cawan santan
2 cawan gula pasir – kurangkan jumlah jika tak suka manis
Pewarna pilihan – beli online disini
Daun pisang secukupnya – dilayurkan
CARA MEMASAK:
1. Satukan tepung pulut bersama tepung sagu. Adun rata dan ketepikan.
2. Masak santan dan gula pasir hingga larut. Padam api dan biarkan sejuk.
Ads
3. Tuang santan ke dalam bekas berisi campuran tepung pulut dan tepung sagu. Adun hingga rata dan tidak berketul.
4. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu dibiarkan pada warna asal dan satu lagi ditambah pewarna. Kuih ini biasanya dibuat menggunakan warna hijau atau merah.
5. Panaskan kukusan dan sapu sedikit minyak pada tudung periuk atau loyang.
6. Tuang satu senduk adunan. Ratakan dan masak selama 5 minit.
7. Kemudian tuang satu senduk lagi adunan berlainan. Biarkan masak.
8. Gulung kuih dengan kemas dan pindahkan ke atas daun pisang. Gulung kemas sekali lagi.
9. Setelah sejuk, Kuih Tepung Puli boleh dipotong dan dihidangkan.
Pelbagai hidangan menarik boleh dihasilkan dengan menggunakan keledek. Sesiapa yang mempunyai keledek di rumah tapi tidak ada idea untuk buat hidangan, boleh lah cuba resipi-resipi ni
1. BEBOLA UBI KELEDEK
BAHAN-BAHAN
2 cawan ubi keledek-rebus & mashed
1 biji telur
1/2 sudu baking powder
tepung secukupnya
minyak untuk menggoreng
sedikit garam
3 tsb gula
CARA PENYEDIAAN
Masukkan ubi, baking powder, telur dan garam ke dalam mangkuk. Tambah tepung sedikit demi sedikit. Uli sehingga tak melekat di tangan.
Buat bulat-bulat kecil. Goreng dalam minyak panas sehingga perang.
Masak gula nisse/gula kerek bersama-sama dengan air, daun pandan & cengkih sehingga larut & pekat. Keluarkan daun pandan dan mengkuang yang balut nisse. Tapis air gula tadi.
Pecahkan telur, kacau-kacau sedikit. Tuangkan air gula nisse ke dalam telur, masukkan garam & kacau rata.
Masukkan bancuhan telur dalam periuk yang sesuai (kalau ada periuk yang tebal lebih baik kerana tidak cepat hangus). Campurkan hirisan keledek tadi & ratakan sedikit. Masak dengan api paling perlahan dengan periuk tertutup. (Jika guna pemanggang ajaib jadi ia nampak nipis & cepat empuk) Bila keledek empuk & bancuhan telur membeku bolehlah dipadamkan api. Sesuai dihidangkan ketika masih panas atau sejuk dimasukkan dalam peti sejuk.
Ayak tepung gandum dan tepung jagung bersama garam ke dalam mangkuk.
Masukkan mentega. Gaul ramas sehingga menjadi serbuk roti.
Masukkan telur. Tambahkan air ais sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga menjadi doh lembut.
Isikan ke dalam plastik atau balut dengan ‘cling wrap’. Rehatkan di dalam peti ais selama 20 minit.
Sementara tu sediakan lapisan kastard dan inti pai.
BAHAN-BAHAN (KASTARD)
1/2 tin susu cair
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu besar gula
CARA PENYEDIAAN
Satukan semua bahan di dalam periuk. Gaul dengan whisk hingga sebati.
Letakkan periuk di atas dapur dan hidupkan api perlahan. Masak kastard sambil dikacau sehingga kastard pekat. Ketepikan.
CARA MEMASAK PASTRI
Keluarkan doh daripada peti sejuk. Canai pastri pada ketebalan bersesuaian dan letakkan di dalam tin pai bersaiz 7 inci. Biar berlebihan di tepi acuan kerana pastri akan sedikit mengecut apabila masak.
Panaskan oven pada suhu 180 C. Masukkan tin pastri di tengah oven dan bakar selama 20 minit menggunakan api atas dan bawah.
BAHAN-BAHAN INTI PAI
150 gm keledek putih/merah- dipotong kiub dan direbus empuk
50 gm gula perang
1 biji telur
20 gm mentega
60 ml susu segar
1/2 sudu teh esen vanilla
1/4 sudu teh garam
BAHAN CRUMBLE
50 gm gula perang
20 gm tepung kek/ tepung berserbuk penaik
15 gm mentega
3 sudu besar kacang tanah yang telah disangrai dan dikisar
1/2 sudu teh esen vanilla
CARA PENYEDIAAN
Lecek keledek hingga halus. Campurkan dengan gula, mentega, esen, telur dan garam. Gaul sebati.
Keluarkan pastri yang telah dibakar tadi dan ratakan kastard di atasnya.
Ratakan pula campuran keledek di atas lapisan kastard. Akhir sekali satukan semua bahan crumble dan gaul sebati. Taburkan di atas lapisan keledek.
Masukkan pai ke dalam bahagian tengah oven dan bakar pada suhu 160 C selama 30-40 minit lagi. Sejukkan sebelum dihidang.
Kuih Tako Sengkungni memang jadi kegemaran ramai. Teksturnya yang lembut, manis dan ada rasa rangup sengkuang menjadikan ia antara kuih yang mendapat permintaan ramai. Nak cuba buat sendiri Kuih Tako Sengkuang ni? Jom cuba resipi perkongsian saudari Maria Bentalib ni. Pasti menjadi dan puas hati.
Wow, sesekali nak buat kuih talam pulalah. Nampak sedap talam jagung coklat ni. Warnanya pun cantik. Melalyu facebook Rasa Share Resepi, seorang pengguna dengan nama Iedaa Jahaya telah berkongsi resipi membuat talam jagung coklat ini.
Warna kuning dan coklat memang sangat membangkitkan selera. Apatah lagi cita rasanya. Jom cuba!
TALAM JAGUNG COKLAT
BAHAN-BAHAN
200 gram tepung beras
40 gram tepung jagung
25 gram tepung kastad
400 ml santan pekat
450 ml santan cair
3 sudu besar pencelup jagung
200 gram gula halus
3 sudu besar krim jagung
CARA MEMBUAT
1. Dalam bekas, campur semua bahan kecuali krim jagung. Gaul sebati.
2. Tapiskan adunan. Masukkan ke dalam bekas krim jagung. Kacau sebati. Ketepikan.
3. Buat lapisan coklat pula.
BAHAN LAPISAN COKLAT
75 gram tepung gandum
40 gram tepung kastad
3 biji telur ayam
Esen vanilla
159 gram gula halus
250 ml santan pekat
400 ml santan cair
1 sudu besar serbuk coklat (bancuh dengan sedikit air panas)
CARA MEMBUAT LAPISAN COKLAT
1. Bancuh semua bahan. Tapiskan.
2. Bahagikan kepada dua bahagian iaitu lapisan bawah dan atas.
3. Masak lapisan atas dahulu.
CARA MEMASAK TALAM
1. Panaskan pengukus. Sapu minyak masak pada loyang 10 inci.
2. Masak lagi lapisan coklat untuk bahagian atas.
3. Sentiasa kacau sehingga pekat. Tutup api.
4. Tuang dalam loyang kukusan. Kukus selama 20 minit.
5. Sementara tunggu lapisan coklat atas masak, masak lapisan jagung dalam periuk.
6. Kacau sentiasa supaya adunan tidak berketul. Tutup api selepas adunan pekat.
7. Cakar-cakar lapisan coklat dalam loyang pengukus sebelum dituang lapisan jagung.
8. Kukus lagi selama 20 minit.
9. Masak lapisan coklat yang satu lagi bahagian untuk lapisan bawah.
10. Tuang atas lapisan jagung. Jangan lupa cakar dahulu lapisan jagung supaya setiap lapis melekat.
11. Kukus selama 20 minit.
12. Matikan api dan tunggu sejuk barulah dipotong.
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)