Pernah cuba Kuih Tepung Puli? Nampak sangat sedap kan? Kuih dwi warna berbentuk gulungan ini kelihatan sangat unik. Rupanya seakan laksam namun mempunyai rasa lebih lemak dan manis.
Katanya kuih ini adalah kuih tradisional orang Melaka tetapi sekarang boleh juga dikatakan susah untuk jumpa peniaga yang menjual kuih tradisi ni. Cara masaknya sangat mudah. Hanya perlu kukus adunan kuih kemudian gulung dengan kemas. Pastikan adunan tidak terlalu tebal, barulah kuih ini kelihatan cantik bila dipotong.
Bagi anda yang nak cuba masak sendiri, saudari Hairunniza Ahmadada kongsikan resipinya. Selamat mencuba!
RESIPI KUIH TEPUNG PULI SEDAP. KUIH TRADISI ORANG MELAKA
BAHAN-BAHAN:
1 bungkus tepung pulut (500gm) – beli online disini
2 1/2 cawan tepung sagu – beli online disini
5 cawan santan
2 cawan gula pasir – kurangkan jumlah jika tak suka manis
Pewarna pilihan – beli online disini
Daun pisang secukupnya – dilayurkan
CARA MEMASAK:
1. Satukan tepung pulut bersama tepung sagu. Adun rata dan ketepikan.
2. Masak santan dan gula pasir hingga larut. Padam api dan biarkan sejuk.
Ads
3. Tuang santan ke dalam bekas berisi campuran tepung pulut dan tepung sagu. Adun hingga rata dan tidak berketul.
4. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu dibiarkan pada warna asal dan satu lagi ditambah pewarna. Kuih ini biasanya dibuat menggunakan warna hijau atau merah.
5. Panaskan kukusan dan sapu sedikit minyak pada tudung periuk atau loyang.
6. Tuang satu senduk adunan. Ratakan dan masak selama 5 minit.
7. Kemudian tuang satu senduk lagi adunan berlainan. Biarkan masak.
8. Gulung kuih dengan kemas dan pindahkan ke atas daun pisang. Gulung kemas sekali lagi.
9. Setelah sejuk, Kuih Tepung Puli boleh dipotong dan dihidangkan.
Bagi penggemar karipap, resipi karipap gergasi perkongsian saudari Liyana Ahmat ni pastinya wajib dicuba. Nampak sedap malah ia juga menggunakan bahan-bahan yang ringkas dan tidak memerlukan kos yang banyak. Jadi bolehlah cuba buat untuk anak-anak. Pasti laris.
RESIPI KARIPAP GERGASI INTI TELUR
BAHAN DOH:
1kg tepung gandum
5 sudu makan tepung beras
½ cawan minyak masak
3 sudu makan marjerin
Sedikit air – bancuh dengan garam secukupnya
BAHAN INTI:
Telur
Bawang secukupnya
Daun sup secukupnya
Lada sulah berperisa secukupnya – jika suka
CARA MEMASAK:
1. Satukan tepung gandum dan tepung beras. Gaul.
2. Panaskan minyak dan marjerin. Kemudian tuang ke dalam bekas tepung tadi. Uli dan masukkan air bergaram sedikit demi sedikit hingga jadi doh. Perap doh selama 1 jam.
3. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil. Leperkan doh dan letak dalam pinggan supaya telur tidak melimpah.
4. Pecahkan telur dan tabur bawang, daun sup serta lada sulah berperisa jika suka.
5. Kelim bahagian tepi karipap dengan kemas supaya intinya tidak terkeluar.
6. Goreng dalam minyak panas Biar dalam 5 saat dan terbalikkan supaya bentuk karipap menjadi cantik dan tidak bengkok.
7. Masak guna api perlahan sehingga masak. Tanda inti karipap dah masak ialah apabila ia menjadi ringan. Angkat dan enak dinikmati bersama sos.
8. Jika nak buat karipap yang kembung, pukul telur, bawang, cili dan daun sup seperti membuat telur dadar sebelum dimasukkan ke dalam doh. Hasilnya karipap akan jadi kembung.
Sedapnya resipi kuih ulat bulu ni. Rasa kenyal-kenyal lemak dengan inti kacang merah kan. Nak letak inti apa-apa pun boleh asalkan sedap.
Menerusi perkongsian resipi daripada Siti Hadirah ini, cara membuatnya sama seperti kuih onde-onde atau kuih gula melaka. Hanya berbeza dari rupa dan juga intinya.
KUIH ULAT BULU OBESITI
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung pulut – beli online di sini 1 sudu besar tepung gandum – beli online di sini Air (saya guna air daun pandan) ½ sudu kecil air kapur Kacang merah (ready made) Kelapa parut (ambil putih sahaja) Secubit garam
Selalu buat atau makan onde onde pandan, sesekali tukar citarasa buat onde-onde keledek oren pula. Rasa lemak keledek dan letusan manis gula Melaka bila masuk ke mulut dan dikunyah memang enak. Cara membuatnya lebih kurang sama dengan buah Melaka ditambah dengan keledek saja.
Resipi onde-onde keledek oren
Bahan-bahan
2 cawan keledek oren – siap rebus dengan sedikit garam dan dilenyek
2 cawan tepung pulut
1 sudu besar tepung gandum
1/2 cawan air
1 ketul gula melaka – potong dadu kecil
2 helai daun pandan – simpulkan
Kelapa parut putih dan sedikit garam halus – gul sebati (kukus sekejap)
Cara membuat
1) Satukan dua jenis tepung dalam satu bekas. Masukkan keledek oren yang telah di lenyek kemudian gaul rata. Tuang air dan uli hingga menjadi doh yang lembut.
2) Buat sedikit doh dan bentuk jadi bulan ikut saiz yang diingini. Kemudian leperkan doh lalu isikan gula melaka. Bulatkan semula, buat sehingga habis doh. Dalam pada itu panaskan air dalam periuk.
3) Bila air mendidih masukkan daun pandan kemudian masukkan doh tadi dalam periuk. Tunggu hingga ia timbul di permukaan kemudian barulah diangkat menggunakan penapis kecil. Selepas itu lalukan seketika di bawah air paip. Toskan.
4) Golekkan onde-onde atas kelapa parut putih hingga rata kemudian bolehlah dimakan.
Ayam goreng kari ini kalau diratah, makan panas-panas, memang tak cukup seketul. Boleh ketagih dibuatnya. Sedapnya berbeza dari ayam goreng biasa atau ayam goreng...