Sempena Deepavali yang bakal menjelma, pastinya menu istimewa mahu dihidangkan buat keluarga. Apa kata masak kari chettinad, resipi asli dari Chef Dave. Memang puas hati menikmatinya dengan rempah ratus yang terpilih. Pasti bertambah makan nanti.
Bahan-bahan:
Masa Penyediaan : 15 minit Masa memasak : 1 jam Hidangan : 4-6 orang
Ads
2 sudu besar Minyak Kelapa Ammani 2 daun salam India 2 labu bawang merah 1 sudu besar pes bawang putih dan halia 1 biji tomato 1/2 sudu kecil serbuk kunyit 1 sudu teh gula merah-BELI ONLINE DI SINI Garam secukupnya Daun ketumbar 2 cawan air atau stok sayuran
Serbuk masala: 1 inci batang kayu manis 1 bunga lawang 2 biji buah pelaga 3 ulas cengkih 2 sudu kecil biji jintan putih-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu kecil biji lada 1 sudu kecil jintan manis-BELI ONLINE DI SINI 10 cili kering 5 cili kering gemuk 1 sudu besar biji ketumbar ¼ cawan kelapa parut 10 buah gajus
Cara memasak: 1. Masukkan kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, cengkih, ketumbar, jintan putih, jintan manis, lada, buah gajus, cili kering, cili kering gemuk dalam kuali dan sangai. 2. Kemudian gunting cili kering dan cili merah lalu masukkan kelapa parut dan teruskan sangai. 3. Masukkan bahan yang disangai dalam satu mangkuk dan biarkan seketika. 4. Masukkan dalam balang kisar kering dan kisar bahan-bahan untuk jadikan serbuk. 5. Simpan bahan-bahan yang dikisar di tepi dahulu. 6. Masukkan minyak dalam periuk. 7. Masukkan bawang merah yang didadu dan tumis. 8. Masukkan pes bawang putih dan halia dan tumis. 9. Masukkan tomato, serbuk kunyit dan tumis. 10. Masukkan serbuk masala yang dikisar tadi dan tumis. 11. Masukkan satu cawan air dahulu lalu kacau dia. 12. Tutup periuk dengan penutupnya untuk biarkan serbuk masala kita masak. 13. Masukkan cendawan dan kacau sehingga cendawan disalut dengan kuah. 14. Masukkan selebih air yang ada dan tambah gula perang dan garam. 15. Kacau sehingga sebati dan masukkan daun ketumbar dan tutup semula periuk. 16. Siap untuk hidang.
Anda penggemar aneka jenis Kerabu? Memang sedap kan kalau dapat makan kerabu yang kena dengan selera. Ratah macam tu je dah ok tanpa perlu makan nasi. Istimewa buat anda RASA kongsikan pelbagai resipi kerabu mudah yang anda boleh hasilkan sendiri di rumah. Sesekali makan lauksimple macam ni, makan pun jadi berselera. Jom cuba!
3 ekor ikan termenung/ kembung – rebus, ambil isi dan hancurkan guna garfu
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK: 1.Campurkan semua bahan A, B dan isi ikan. Gaul rata. Kuantiti bahan A & B ikut citarasa masing-masing. 2.Perasakan dengan garam secukupnya. 3. Kerabu mudah dan sedap ini sedia untuk dinikmati.
INFO: Belimbing buluh bila dah jadi kerabu, rasanya tidak masam pun.
CARA MEMASAK: 1.Hiris jantung pisang yang dah empuk tadi. 2.Satukan bawang besar dan lada hitam yang telah ditumbuk bersama isi ikan. Tumbuk sekali lagi hingga lumat. 3.Campurkan bahan tumbuk, bawang hiris, cili potong, garam, perasa, kerisik dan santan ke dalam bekas berisi hirisan jantung pisang. Gaul rata. 4.Akhir seklai, perahkan limau nipis. 5.Untuk elak kerabu cepat basi, boleh didihkan sekejap di dalam kuali. Boleh juga disimpan dalam peti sejuk. Keluarkan bila hendak dimakan sahaja.
Sardin dalam tin (ambil ikan sahaja tanpa sos. Tak perlu tumis) – beli online disini
2 biji tomato
Bawang besar
Cili burung
Limau nipis
Gula dan garam secukup rasa
CARA MEMASAK: 1.Sardin dilecek dan digaul dulu dengan limau nipis. 2.Kemudian, tambahkan bahan-bahan lain ( jumlah ikut citarasa). Gaul rata. 3.Sedia untuk dihidangkan.
INFO: Kalau ada bunga kantan dan kacang panjang, boleh gaulkan sekali.
CARA MEMASAK: 1.Tuang bahan kisar ke dalam bekas besar. 2.Seterusnya masukkan kerisik, jus limau nipis, santan, garam, gula dan perasa secukupnya. 3.Kemudian masukkan bawang besar, perut, pucuk paku dan tauge. Gaul rata. 4.Rasa dan jika ada kurang, tambah ikut selera anda.
INFO: Kuantiti bahan di atas kena pandai ubah ikut berapa banyak kerabu yang nak dibuat.
Cili api – dihiris . boleh ganti dengan serbuk lada hitam
Garam & gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
1.Satukan semua bahan ke dalam mangkuk dan gaul rata. Kuantiti ikut jumlah kerang dan pucuk paku yang digunakan. 2.Jika suka rasa kerabu yang lebih menyerlah, lebihkan jus limau dan garam. 3.Sedia untuk dinikmati.
Selain di bakar udang galah sedap juga dimasak berkuah tapi ringkas utnuk menjaga rasa manis udang. Udang galah merupakan sejenis udang air tawar yang terdapat di sungai atau tasik. Harga udang galah boleh lebih RM60 sekilo mengikut gred bergantung pada kualiti dan kesegaran udang tersebut
UDANG GALAH MASAK JINTAN
BAHAN-BAHAN
3 ekor udang galah
3 ulas bawang merah |kisar
2 ulas bawang putih |kisar
2.5cm kunyit hidup |kisar
2 batang serai |kisar
10 batang cili padi
40 gm nanas |potong kecil
1 sudu besar jintan manis
500ml santan
Garam secukupnya
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan yang telah dikisar tadi dalam periuk. Apabila pecah minyak, masukan jintan manis. Gaul sebati.
Masukkan sedikit air, udang dan nanas yang telah dipotong kecil. Kacau sebati.
Apabila mendidih, masukkan santan dan garam secukup rasa.Biar mereneh seketika.
Salah satu masakan ayam yang sedap adalah ayam percik. Ayam percik memang disukai oleh ramai orang yang gemarkan sesuatu menu berasaskan ayam. Rasanya lemak-lemak kerana menggunakan santan. Kalau suka pedas, boleh letak banyak cili padi.
AYAM PERCIK
BAHAN-BAHAN
Minyak masak untuk menumis
1 helai daun pandan (simpul)
1 helai daun kunyit (racik halus)
10 batang serai (diketuk)
1 ekor ayam (dibelah dua)
1 liter santan (diperah daripada 1 biji kelapa parut yang dicampur dengan 1 liter air)
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
BAHAN PES REMPAH
3 biji cili merah (buang biji)
4 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
10 biji buah keras
1 sudu teh halba
CARA MEMBUAT
1. Satukan bahan pes rempah. Kisar halus.
2. Panaskan minyak masak. Tumis pes rempah. Masukkan daun pandan, daun kunyit dan serai. Tumis lagi.
3. Masukkan ayam. Kacau rata.
4. Masukkan santan, garam dan gula. Kacau rata dan tutup periuk. Biarkan mendidih sehingga santan pekat.
5. Keluarkan ayam. Susun atas dulang. Bakar dalam oven.
6. Keluarkan sekejap, letakkan sos pes rempah ke atas ayam dan bakar lagi.
7. Alih ayam ke dalam pinggan dan sedia dihidang.
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)
Nasi Kak Wok, menu berasal dari Kelantan tetapi kini popular dikalangan penduduk di kawasan Lembah Klang. Lauk pauknya mudah sahaja. Ia berupa nasi putih...