
Cara mudah, sedap, dan jimat masa untuk menghasilkan kek brownies yang sedap seperti masakan orang profesional. Tidak perlu bahan yang banyak hanya guna 3 bahan sahaja, kek idaman seisi keluarga dan boleh di mnikmati. Cubalah!
Resipi Nutella Brownies
BAHAN-BAHAN:
- 3 Bahan Saje
- 1 1/4 cawan Nutella
- 2 Biji Telur
- 1/2 cawan tepung serbaguna(All purpose flour)
CARA MEMASAK:
- Satukan semua 3 bahan ini dalam mangkuk dan kacau sehingga rata
- Bakar selama 15 minit pd suhu 350’F
Selamat mencuba
https://www.facebook.com/216902795543418/videos/251386985428332/
Kongsi resipi: Taste
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Almond Coklat, Rangupnya Memang Boleh Habis Sebalang

Kudapan almond bersalut coklat ni berhantu, sekali makan susah nak berhenti. Ralit makan, Krup krap dalam mulut rangup sungguh. Buat banyak-banyak boleh simpan dalam balang. Sambil menonton , sambil makan almond coklat ni.
Almond Coklat
Bahan-bahan:
400g almond
6 pek coklat Cadbury dairy milk
Cara membuat:
1.Goreng almond tanpa minyak. Api sederhana, rajin dikacau.
2.Selepas digoreng kemudian masukkan dalam oven pula. Suhu 150 untuk 20 minit. Ini pun rajin buka pintu dan kacau supaya ranggup sebati.
3.Siap dah. Rasalah. Rangup sungguh. Tak berhenti makan sebab almond ni.
4.Guna 6 pack untuk 400 gram almond tadi. Letak dalam mangkuk yang tahan panas.
5.Wapkan. Bawah periuk letak air yang sedang mendidih. Kacau coklat sampai cair.
6.Dah cair begini letak tepi dalam 15 minit. Tunggu dia sejuk.
7.Dah sejuk coklat tadi masukkan almond. Bila sejuk masuk almond rangupnya tak boleh bawa bincang. Kalau panas-panas masukkan almond hilanglah kerangupan almond tu. Kacau sebati semua.
8.Kemudian ambil sudu letak comel comel atas tray.Dah siap masukkan dalam peti ais selama 20 minit.
9.Siap dah. Boleh dah mengunyah!
10.Letak dalam balang sesiap. Letak luar pon tak cair ye.
Kredit: Ameera
Sayur Rebus Kulit Tembikai. Lauk Kampung Je Tapi Sangat Sedap

Sayur Rebus Kulit Tembikai merupakan salah satu sajian yang sangat murah kos nya dan juga mudah dimasak. Dihasilkan dari kulit buah tembikai, tidak ramai yang tahu ia sebenarnya enak dimasak sayur sebegini. Malah lebih jimat juga. Selain dimakan isi buahnya yang manis, kulitnya juga boleh dimasak dan dimakan bersama nasi. Sedap tau. Jangan pandang enteng. Saundari Puteri Santubong ada kongsikan resipinya. Selamat mencuba!
RESIPI SAYUR REBUS KULIT TEMBIKAI
BAHAN-BAHAN:
Kulit tembikai
2 ulas bawang merah – beli online disini
2 ulas bawang putih – beli online disini
2 biji cili api
1 batang serai
Garam secukup rasa
Sedikit cili giling – beli online disini
Serbuk lada hitam – jika suka – beli online disini
Sedikit belacan – jika suka – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Ambil kulit tembikai, hiris buang kulit luar berwarna hijau.
2. Untuk memasak lauk ini, hanya ambil bahagian hijau muda dan lembut sahaja.
3. Potong kulit tembikai tadi kecil-kecil supaya cepat lembut bila dimasak.
4. Tumbuk kasar bawang merah, bawang putih dan cili api.
5. Ketuk serai. Pada masa yang sama, didihkan air dalam periuk.
6. Masukkan bahan yang ditumbuk dan juga serai tadi ke dalam air rebusan.
7. Masukkan sayur kulit tembikai yang sudah dihiris.
8. Perasakan denagn garam. Empunya resipi juga masukkan sedikit cili giling (hujung sudu) untuk nak bagi warna air rebusan jadi sedikit merah.
9. Masak sehingga kulit tembikai lembut. Angkat dan boleh dihidangkan.
INFO: Jika mahu rasa sayur yang lebih pedas, boleh lebihkan cili padi atau boleh juga menambah lada hitam tumbuk. Jika suka, boleh juga memasukkan belacan mengikut selera masing-masing.
Kredit resipi & foto: Puteri Santubong
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Sambal Ayam Geprek Kurang Pedas, Sesuai Dinikmati Seisi Keluarga
Sapu Butter & Minyak Bijan. Tip Buat Nasi Ayam Biasa Jadi Lebih Sedap
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Rangup Di Luar Lembut Di Dalam, Ini Cara Masak Crispy Beef

Kata orang, nak pikat perut suami, gunalah masakan yang ikhlas daripada isteri. Jika tak tahu nak masak apa untuk menu lauk tengahari, bolehlah cuba resipi Crispy Beef atau Daging Rangup.
Resipi daripada Umi Watie ini, kalau dinikmati dengan nasi panas-panas begitu saja pun, boleh buat selera bertambah.
CRISPY BEEF @ DAGING RANGUP
BAHAN-BAHAN:
400 g daging** (sebaiknya gunakan bahagian daging yang lembut seperti tendelion, batang pinang atau harimau menangis)
1 biji telur**
2 ulas bawang putih** – beli online di sini
1 sudu besar lada sulah**
5 sudu besar tepung jagung** – beli online di sini
2 sudu besar kicap cair** – beli online di sini
½ biji bawang Holland – beli online di sini
2 ulas bawang putih
2 sudu besar empingan cili
1 sudu besar bijan
1 sudu besar kicap manis – beli online di sini
2 sudu besar cuka – beli online di sini
3 sudu besar sos tomato – beli online di sini
Garam & gula secukupnya
TONTON Makaroni Ulam Bakar – Projek Air Tangan Emas Bersama Maggi
TONTON Daging Kerutuk | Dapur Rasa Live
CARA-CARA:
1. Bahan bertanda ** kita perapkan terlebih dahulu. Kalau boleh 30 minit lebih awal supaya bahan tadi mesra. Daging tu kalau boleh hiris nipis-nipis tau.
2. Bila dah siap perap bagai tu, bolehlah kita gorengkan daging kita tadi dalam minyak yang panas.
3. Gorengkan daging tadi sampai garing tau. Saya guna daging batang pinang, jadi memang tak liat. Jadi dia akan rangup di luar tapi lembut di dalam.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
4. Bawang Holland kita tadi tu, kita hiriskan kemudian tumiskan sampai kekuningan atau kita caramelized kan. Bawang ni yang buat crispy beef kita tu nanti istimewa.
5. Tumiskan bawang putih yang kita cincang dan empingan cili. Kalau nak guna cili kisar pun boleh. Gantikan saja, takde masalah.
6. Bila semua bahan tumisan tadi dah wangi, kita masukkan cuka, kicap manis dan sos tomato dalam kuali. Kacau-kacaukan semua bahan supaya rata.
7. Perasakan dengan garam dan gula ya. Kita seimbangkan rasa masam, masin dan manis sos kita ni. Biarkan mereneh sekejap.
8. Masukkan bawang holland yang dicaramelizedkan tadi. Jangan lupa tau, nanti kurang kick.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
9. Masukkan juga bijan yang telah kita sangai terlebih dahulu. Tutupkan api dapur.
10. Masukkan daging yang telah kita gorengkan tadi. Gaulkan sebati. Dah siap.
Kredit resipi: Umi Watie
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Hidangan Lengkap Nasi Kuning Bersama Daging Goreng Terengganu & Acar Nenas
Resipi Mudah & Sedap Cara Masak Hati, Perut, Limpa & Paru Sempena Aidiladha
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official: