
Makanan berasaskan halia dan bawang putih antara yang boleh membuang angin dalam badan. Untuk makan secara mentah, rasanya kurang enak. Jadi bolehlah hasilkan Bawang Putih Goreng Rangup @ Garlic Crunchy perkongsian saudari Murni Ja’afar seperti di bawah ni. Sangat ringkas, sedap dan tahan lama. Bawang putih dekat dapur pun tak akan jadi kecut. Jom cuba.
RESIPI BAWANG PUTIH GORENG RANGUP
BAHAN-BAHAN:
- Bawang putih – jumlah ikut sebanyak mana yang anda nak hasilkan
- Air garam ( garam dilarutkan dalam air. Kemasinan ikut citarasa)
- Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
1. Kupas bawang putih dan basuh bersih. Toskan.
2. Sagat bawang tadi nipis-nipis. Boleh juga dihiris menggunakan pisau.
3. Panaskan minyak dengan banyak dalam kuali.
4. Goreng hirisan bawang putih tadi guna api sederhana. Pastikan pandai mengawal suhu supaya bawang putih tidak berwarna gelap. Nanti rasanya pahit.
5. Sebelum bawang garing, masukkan 1 sudu teh air garam ke dalam minyak gorengan berisi bawang. Gaul rata dan masak hingga garing.
6. Angkat, toskan minyak dan sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
Kredit resipi & foto: Murni Ja’afar
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Pancake Gebu Gebas Memberi Tenaga Untuk Permulaan Hari Anda

Sekali sekala kita buat pancake mudah untuk sarapan pagi. Hanya kacau sebati semua bahan dan masak atas pan. Boleh makan dengan sos dan buah-buahan pilihan anda.
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan susu segar/ susu full cream/ susu cair
- 1 1/2 sudu gula
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 sudu kecil esen vanila
- 1 biji telur
- 2 sudu besar minyak jagung/ mentega yang dicairkan/ minyak masak
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan di atas dalam bekas. Kacau rata sehingga tepung tidak berketul-ketul. Biarkan dalam 10-15 minit untuk bagi adunan naik gebu sikit.
2. Cedokkan sesenduk kecil adunan ke atas kuali non stick pan yang panas dan guna api sederhana. Tak payah guna minyak pun. Bila adunan sudah timbul lubang-lubang kecil dekat atas macam dalam gambar balikkan penkek. Tunggu seketika, barulah angkat sebab sudah masak.
INFO:
- 1 adunan boleh buat dalam 8 keping pancake.
- Masa memasak untuk setiap pancake dalam 2 minit.
- boleh makan dengan madu, sos coklat, mentega, aiskrim, buah-buahan dam sebagainya.
KREDIT RESIPI & GAMBAR: sitinorzainabtaib
ANDA MUNGKIN MENYUKAI RESIPI INI:
Roti Expired! Buat Mini Sandwich Frozen Rangup Diluar Lembut Didalam
Teringin Nak Makan Pani Puri? Boleh Cuba Resipi Ini

Ada peminat makanan masyarakat India iaitu pani puri? Biasanya tengok makanan ini dalam cerita Hindi atau Tamil.
Terutamanya dalam filem Dangal apabila Amir Khan bagi last call untuk anak-anak dia makan pani puri sebelum mula hardcore training.
Menerusi perkongsian daripada Liza Sharif, menu pani puri yang dibuatnya memenuhi citarasa mereka sekeluarga menerusi resipi ini.
RESIPI CARA BUAT PANI PURI
BAHAN-BAHAN:
1 cawan semolina/suji halus
¼ cawan tepung gandum – beli online di sini
1 sudu kecil garam – beli online di sini
½ cawan air panas
TONTON Minit Ekspress Special Bersama MAGGI®: Sup Ayam Tomyam
TONTON Dapur Rasa Live: Asam Pedas Ikan Kembung
CARA-CARA:
1. Gaulkan semolina/suji halus, gandum dan garam sehingga jadi sebati, jadikan lubang di tengah mangkuk.
2. Kemudian, masukkan air panas sikit-sikit dan uli sampai jadi doh. Uli dalam 5 minit lepas tu tutup dengan tuala lembab, perap dalam 20 minit. Kemudian uli lagi dalam 2-3 minit. Doh akan jadi lembut.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
3. Bahagikan doh jadi 2 bahagian, canai nipis, tekapkan dengan acuan bulat saiz kecik. Jangan besar sangat tau, nanti tak boleh nganga mulut nak masukkan puri tu.
4. Bila dah habis canai, bolehlah goreng. Guna api sederhana saja, masukkan satu dulu, bila kembung baru masukkan satu lagi. Begitulah seterusnya sampai habis.
*Kalau nak cepat, pakai puri chips/papad. Saya pakai yang ni ja, cepat dan crispy. Terus goreng dan siap! Boleh tengok di shopee.
*Klik di sini untuk video cara goreng puri chips/papad
BAHAN UNTUK MINT PANI:
Segenggan daun ketumbar – beli online di sini
½ genggam daun pudina
1 inci halia – beli online di sini
2 batang cili api (nak pedas boleh tambah lagi, tapi saya bubuh 2 batang tu sedang elok saja untuk bagi rasa pedas) – beli online di sini
¼ cawan air asam jawa – beli online di sini
½ cawan air
*Kisar semua bahan di atas sampai halus, kemudian tapis.
2 cawan air
1 sudu serbuk pani puri masala (saya beli di shopee)
Garam secukup rasa
¼ sudu kecil lada hitam – beli online di sini
Sedikit perahan lemon (dalam 2 sudu besar)
[KLIK DI SINI SERTAI PERADUAN RASA MERDEKA: AISKRIM MALAYSIA TETAP DI HATI]
CARA-CARA:
1. Masukkan bahan kisar tadi dalam bekas. Kemudian, tambahkan 2 cawan air, serbuk pani puri, garam, lada hitam dan perahan lemon.
2. Adjust rasa secukupnya. Kalau rasa bancuhan agak kuat, tambah air dan adjust rasa masala dan garam.
3. Adunan ini kena cair-cair saja tapi secukup rasa. Masam masin pedas, siap!
BAHAN UNTUK TAMARIND PANI:
Asam jawa tanpa biji (saiz bola pingpong)
1 ketul gula melaka mini (atau separuh kalau guna yang saiz biasa)
5 biji kurma, buang biji (saya pakai mariami sebab rasa nutty dia sedap)
2 cawan air
1 sudu kecil pani puri masala
½ sudu kecil serbuk cili – beli online di sini
Garam secukup rasa
CARA-CARA:
1. Rebus asam jawa, gula melaka, kurma dan air sampai kurma lembik.
2. Kemudian kisar sampai jadi puree. Tapis untuk dapatkan puree yang cantik, kalau terlalu pekat tambah air sikit.
3. Tambahkan pani puri masala, serbuk cili dan garam secukup rasa. Kacau sebati, tekstur dia likat macam puree.
4. Dapatkan rasa seimbang masam manis masin pedas hujung-hujung. Siap!
BAHAN UNTUK ALOO STUFFING (KENTANG):
5 biji ubi kentang | rebus sampai lembut dan lenyek-lenyekkan – beli online di sini
1 sudu besar serbuk cili – beli online di sini
1 sudu besar pani puri masala
Garam secukup rasa
1 biji bawang besar | potong dadu – beli online di sini
Sedikit daun ketumbar | cincang halus
2-3 batang cili padi | potong halus
CARA-CARA:
1. Campurkan semua bahan di atas dan kacau. Adjust bagi rasa seimbang. Boleh tambah lada hitam sikit kalau suka pedas-pedas.
2. Kemudian, masukkan bawang besar, sedikit daun ketumbar dan cili padi. Kacau-kacau. Siap!
CARA MAKAN:
1. Pecahkan bahagian atas puri dengan ibu jari, bagi jadi lubang. Masukkan aloo stuffing, bawang, daun ketumbar dan cili.
2. Tuangkan sedikit tamarind pani dan selebihnya mint pani. Terus masuk mulut sebiji tu.
Kredit resipi: Liza Sharif
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Sedapnya Tauhu Bergedil Ketam, Setiap Gigitan Terasa Isi Ketam!
Buat Bahan Kudapan Sendiri, Potato Chips Yang Nipis & Rangup
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Cuba Buat Sendiri Peanut Butter Homemade Ni. Senang, Sedap & Tak Ada Pengawet!

Selalunya kalau yang tengah nak berdiet tu mesti perkara pertama sekali dalam list beli-belah nak beli peanut butter tuk makan masa sarapan. Phewww, mahal kot, lagi nak diet lagi mahal pulak. Terpaksa lah beli yang murah dengan rasa yang sangat manis dan tak sihat langsung!
Ada satu cara yang boleh membantu masalah macam ni, buat sendiri peanut butter HOMEMADE ni ha. Nak beli mahal kan, resepi sangat senang je rupanya. Bahan pun sihat. Yang penting sukat mengikut sukatan yang kamu inginkan!
Meh kita tengok kat bawah cara nak buat.
Bahan-Bahan:
- 500 gram kacang tanah – sangai tanpa minyak, buang kulit.
- Madu asli
- Virgin Olive oil
- Garam bukit – garam biasa pun boleh. Kalau dapat garam bukit lagi cun, lebih sihat.
Cara-Cara:
1) Blend kacang yang sangai dengan buang kulit tadi, tambah secubit garam. Pakai blender kering tu. Letak kacang separuh bekas blender tu je. Jangan penuh. Blend sehalus-halusnya tau.
2) Baru masukkan olive oil dengan madu. Ni korang pandai-pandai agakla. Kaknaz letak 1 sudu besar olive, 1 sudu besar madu setiap kali blend. Kalau dapat kacang fresh dia keluar minyak sendiri, boleh kurangkan olive oil ni. Kacang kaknaz takmo terbit-terbit minyak dia. Sikit nau dia keluar. Tu taruk lebih sikit.
3) Kalau yang suka rasa chunky-chunky, boleh masuk kacang blend kasar tu sikit. Wallah! Syok gigit.
Siap! Boleh masuk botol. Nak tahan lama boleh simpan dalam fridge ok. Kalau boleh botol tu steril dulu.
Senang tak? Dah, tak yah bazir duit beli mahai-mahai, buat sendiri je. Kita boleh adjust manis masin sendiri. Lagi sihat sebab pakai madu, garam bukit ngan virgin olive oil, kan? 😍
Selamat mencuba!
Kongsi resipi: Sharinaz Redwan
CUBA JUGA RESIPI SEDAP INI:
9 Bahan Masak Yang Anda Boleh Hasilkan Homemade. Boleh Jimatkan Belanja Dapur!
http://www.rasa.my/cara-cara-buat-yogurt-secara-homemade-mudah-guna-3-bahan-je/
Resipi Mayones, Sos Lada Hitam & Sos Cili Thai Yang Dapat 42 Ribu Share Di FB