
Macam-macam makanan boleh dihasilkan secara homemade jika tahu bahan-bahan dan caranya. Salah satu yang puan-puan boleh hasilkan untuk anak-anak ialah Aiskrim Homemade resipi perkongsian saudari Norita Ahmad ni. Memang istimewa kerana anda hanya perlukan dua bahan sahaja untuk menghasilkan manisan yang sedap seperti aiskrim berjenama mahal ni. Nak cuba? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
AISKRIM HOMEMADE GUNA 2 BAHAN
BAHAN-BAHAN:
- 500gm UHT Whipping Cream
- 400gm susu pekat manis – boleh kurangkan jumlahnya
CARA MEMBUAT:
1. Pukul whipping cream sehingga sedikit likat.
2. Kemudian masukkan susu ( elok sejukkan dalam peti sejuk) dan pukul sebati. Jika nak tambah perasa, selepas menambah susu pekat manis, bolehlah tambah apa-apa perisa ikut citarasa. Antara yang boleh dimasukkan ialah kopi 3 in 1 (larutkan dengan 2 sudu makan air suam), coklat cip atau biskut yang dipatah-patahkan. Boleh juga menambah sos coklat, buah-buahan dan sebagainya.
3. Siap dan boleh dimasukkan ke dalam bekas bersesuaian untuk disejukbekukan.
Kredit resipi & foto: Norita Ahmad
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
5 Inspirasi Coklat & Koko Untuk DiHidang Masa Raya

Setelah puas menjamu selera nasi dan lauk pauk, biskut dan manisan buffet pasti jadi kudapan di Hari Raya. Jom ambil inspirasi daripada variasi menu manisan, pastri dan kek yang diilhamkan oleh barisan Chef di The Pearl Kuala Lumpur Hotel yang diketuai Chef Pastri Wan Kaisa Ibrahim.
KETUA PASTRI CHEF WAN KAISA IBRAHIM, MUHAMMAD SYAMSUL FITRI ABD JALIL, NUR FARHANA MOHD SAID & MOHDHAZRIL ROAIZAD
1. BITTER CHOCOLATE ÉCLAIR WITH CHOCOLATE GANACHE & PRALINOSA
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan eclair :
- 125ml susu segar
- 125 air
- 5gm garam
- 112.5gm mentega
- 137.5gm tepung
- 3 biji telur
Bahan coklat ganache & pralinosa filling :
- 100 gm coklat gelap (bulat syiling)
- 20gm mentega
- 100gm krim masakan
- 20gm pes hazelnut
CARA MEMASAK :
Cara masak éclair:
1. Campurkan susu segar, air, garam ,gula dan mentega ke dalam periuk dan masak hingga mendidih.
2. Setelah mendidih , kecilkan api dan masukkan tepung perlahan-lahan ke dalam adunan sambil dikacau.
3. Kacau hingga tepung masak dan adunan tidak melekat di periuk.
4. Masukkan bahan-bahan yang telah dimask tadi ke dalam mixer dan pukul sehingga adunan menjadi suam.
5. Masukkan telur satu persatu ke dalam adunan dan pukul hingga aduan menjadi melekit (sticky).
6. Paipkan adunan di atas dulang dilapik kertas minya dan paip bentuk éclair
7. Masukkan dulang pembakar ke dalam oven dengan suhu 160- 165 C se;a,a 35 minit. Keluar dan ketepikan
Cara masak inti coklat ganache dan pralinosa :
1. Masak krim masakan hingga mendidih.
2. Campurkan mentega dan coklat gelap ke dalam satu mangkuk.
3. Setelah mendidih tuang krim masakan ke dalam campuran tadi dan kacau hingga sebati. Elakkan dari menuang terus ke mentega.
4. Masukkan ke dalam chiller dan biarkan selama satu malam
5. Campurkan pes hazelnut ke dalam adunan yang telah disimpan selama satu malam itu.
Cara penyediaan bitter coklat eclair :
1. Buat lubang kecil di tengah eclair kemudian paipkan inti ke dalam eclair. Pastikan inti tidak terlalu keras atau cair untuk lebih mudah dipaipkan.
2. Celup permukaan eclair dengan coklat gelap yang dicairkan dan hiaskan mengikut citarasa.
Saiz hidangan : 25 ketul
Waktu memasak : 35 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Pastri
Keistimewaan : Pastri lembut cair di mulut dengan inti coklat pralin yang lazat
Anggaran kos : RM 21
INFO CHEF : Ketika membakar eclair pastikan ianya betul-betul masak keseluruhannya baru dikeluarkan dari oven. Jika tidak eclair tidak kembang dan menjadi kecut dan leper.
2. DOUBLE CHOCOLATE MOUSSES WITH CHOCOLATE GANACHE
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan coklat mousses :
- 200gm krim masakan
- 240gm coklat gelap kompound
- 20gm gelatin
- 80ml air
- 120gm krim putar
Bahan coklat ganache :
- 100gm coklat gelap 61% ( bentuk bulat)
- 20gm mentega
- 100gm krim masakan
CARA MEMASAK :
Cara masak mousse
1. Masakkan krim masakan sehingga mendidih dan tuang ke dalam coklat gelap dan kacau hingga cair sepenuhnya,
2. Campurkan gelatin dan air dan kacau hingga sebati sehingga tidak berketul. Kemudian tuangkan ke dalam adunan coklat tadi dan kacau hingga sebati.
3. Masukkan adunan ke dalam chiller selama 10-15 minit.
4. Pukul krim putar sehingga kembang dan campurkan ke dalam adunan coklat yang sejuk tadi dengan menggunakan kaedah ‘fold in’.
5. Paipkan ke dalam bekas yang ingin digunakan dan simpan dalam chiller selama 30 minit atau sejam.
Cara masak coklat ganache :
1. Masak krim masakan hingga mendidih.
2. Campurkan mentega dan coklat gelap dalam satu mangkuk
3. Setelah mendidih tuang krim masakan ke dalam campuran tadi dan kacau hingga sebati. Elakkan dari menuang terus pada mentega.
4. Paipkan ke dalam bekas adunan coklat tadi.
5. Masukkan ke dalam chiller sekejap semasa suam lagi tuangkan atas mousse.
Saiz hidangan : 22 cawan bekas plastik, 30ml setiap satu
Waktu memasak : 20 minit
Cara memasak : Didih dan Chill
Jenis masakan : Mousse
Keistimewaan : Lembut dan cair di mulut, sedap dimakan sejuk
Anggaran kos : RM 20
INFO CHEF : Ketika mencampurkan krim putar dan adunan coklat pastikan anda menggunakan cara ‘fold in’ (kaup balik) dan kacau dengan perlahan.
3. ORANGE MARSHMELLOW DIP WITH DARK CHOCOLATE
BAHAN-BAHAN :
- 250gm gula
- 200ml air
- 30gm gelatin
- 70ml air sejuk (dari peti sejuk)
- 20gm perisa oren
CARA MEMASAK :
1. Masak air dan gula sehingga suhu 121 darjah celcius.
2. Masukkan gelatin dan air sejuk ke dalam mixer dan kacau hingga tidak berketul.
3. Setelah air dan gula tadi telah siap, tuangkan perlahan-lahan ke dalam mixer (berisi larutan gelatin dan air), pukul dengan kelajuan yang laju.
4. Masukkan perisa oren (flavour) ke dalam mixer.
5. Sediakan satu bekas dan lapik dengan kertas minyak
6. Tuangkan adunan yang telah siap ke dalam bekas yang ingin digunakan dan ratakan marshmellow. Kemudian tutup marshmellow dengan kertas minyak di permukaannya.
7. Simpan dalam suhu bilik selama semalam.
Cara hiasan:
1. Potong marshmellow bentuk empat segi.
2. Celup dengan coklat gelap kompound yang telah dicairkan.
Saiz hidangan : 1 dulang ukuran 30sm lebar x 40cm, tinggi 3 sm
Waktu memasak : 20 minit
Cara memasak : Masak atas api
Jenis masakan : Marshmellow
Keistimewaan : Enak dengan rasa oren dan coklat
Anggaran kos : RM 6
INFO CHEF : Ketika masak gula dan air pastikan suhu tidak lebih dari yang ditetapkan, gula akan menjadi karamel dan marshmellow akan cair jika terlebih suhu.
4. CAKE BATIK INDULGENCE
BAHAN-BAHAN:
Bahan lapisan bawah (kek batik):
- 100gm mentega
- 500gm Milo
- 250gm susu pekat
- 600gm biskut Marie
Bahan lapisan tengah ( white chocolate mousses):
- 50gm krim masakan
- 100gm mentega
- 50gm coklat putih
- 10gm gelatin
- 40ml air sejuk
- 500ml krim putar
Bahan coklat ganache :
- 100
Buat Sendiri Air Vitagen, Cukup Rasa Confirm Berulang Kali Minum

Anak-anak kalau dapat minum vitagen, sangat suka mereka. Memang kalau beli satu tak cukup mesti beli sedozen. Elok juga tahu membuatnya sendiri, jimat dan puas minum. Dikongsikan cara membuat air vitagen ni. Bahan-bahan pun simple dan cara penyediaannya juga mudah.
AIR VITAGEN HOMEMADE
Bahan-bahan:
Oren Sunquick
Susu pekat-beli online di sini
Susu cair-beli online di sini
Air sejuk (Tambahan kalau nak letak ais pun boleh)
Cara membuat:
1.Bancuhkan air sunquick pekat sehingga air rasa betul-betul.( masam (rasa kaw-kaw).
2.Masukkan susu pekat ikut kemanisan yag anda suka.
3.Tambah susu cair sikit untuk bagi rasa lemak-lemak (sebagai pilihan, tak nak letak pun tak pe)
4.Goncang sekuat hati. Nak minum terus boleh atau nak letak ais pun boleh atau nak simpan dalam peti sejuk, minum pagi esok pun lagi sedap.
Kredit: Che Mohd Lukman
Tambah Esen Ros & Pisang. Rahsia Kordial Sirap Pandan Lebih Sedap
Rupanya Guna Bahan Ini, Barulah Air Cocktail Sedap Ada ‘Kick’
Koleksi Resipi Minuman & Manisan Penyejuk Tekak Di Musim Panas
Gyoza Isi Udang Bertauhu. Dumpling Penuh Inti Yang Sedap & Ringkas.

Jom cuba buat gyoza homemade! Dumpling versi Jepun ni memang best. Lembut dan penuh inti. Paling sedap, inti udang ni lah. Jika anda tak suka seafood, boleh je letak aneka inti lain yang anda suka. Jom lihat resipinya.
GYOZA UDANG
BAHAN-BAHAN
- 250gm isi udang | dicincang
- 1 tiub tauhu telur
- 2 sudu makan hirisan daun kucai
- 50gm kubis | dihiris halus
- 2 ulas bawang putih | dicincang halus
- 1 sudu makan minyak bijan
- 1/2 biji bawang besar | dicincang halus
- Sedikit pati ikan bilis
- Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
- Kulit wantan segera berbentuk bulat secukupnya | boleh didapati di pasaraya
CARA MEMASAK:
- Dalam mangkuk besar, masukkan isi udang, daun kucai, kubis, bawang putih dan bawang besar. Gaul sekata.
- Kemudian masukkan minyak bijan, serbuk pati ikan bilis, tauhu telur, garam dan serbuk lada hitam secukupnya. Gaul hingga semua bahan sekata.
- Ambil kulit wantan dan sudukan inti dengan secukupnya. Kelim dengan kemas.
- Sapukan sedikit minyak pada kuali tahan lekat dan panaskan. Susun gyoza tadi dengan secukupnya.
- Masak hingga bahagian bawah gyoza kelihatan garing. Masukkan 1/2 cawan air ke dalam kuali dan tutup. Biar sehingga air kering.
- Angkat dan nikmati gyoza bersama sos pilihan.
Info chef: Inti gyoza boleh dipelbagaikan mengikut citarasa masing-masing.