Kalau anda peminat tart telur, anda kini boleh cuba buat sendiri tart telur. Tidak perlu bersusah payah, boleh gunakan kulit paratha sahaja. Nak tahu resipinya? Nah, RASA kongsikan.
TART TELUR KULIT PARATHA
Ads
Bahan asas
1 peket kulit paratha
Ads
Bahan-bahan
6 biji telur ayam
1 cawan air
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan gula aising
2 sudu besar susu tepung
1 sudu besar esen vanila
1 sudu kecil garam
Ads
Cara membuat
1. Bahan-bahan di atas masukkan dalam 1 bekas dan kacau sebati.
2. Ambil 1 keping kulit paratha. Potong 4. Masukkan ke dalam acuan.
3. Kalau ada kulit yang terlebih lipatkan ke dalam loyang.
4. Tuang bahan-bahan yang dikacau tadi.
5. Bakar pada suhu 170°C dalam masa 40 minit.
Rupanya tidak susah untuk hasilkan pes inti kacang merahsecara homemade. Hanya dengan kombinasi beberapa bahan, anda boleh hasilkan inti kacang merah yang sedap. Bolehlah gunakan untuk buat Pau, Roti Goreng, Roti Bun, Kuih Bom dan bermacam-macam lagi. Tak perlu dah beli inti kacang merah segera. Buat sendiri tentunya lebih sedap, jimat dan boleh kawal kemanisannya. Jadi bagi anda yang nak buat sendiri, resipi perkongsian saudari Marlia Lia ni boleh dicuba.
RESIPI PES INTI KACANG MERAH YANG MUDAH, SEDAP & TAHAN LAMA
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1.Basuh dan bilas kacang merah yang sudah direndam semalaman. Guna kacang merah yang bulat kecil begini. Bukan kidney beans @ kacang merah yang kita buat ABC.
2.Rebus kacang merah hingga betul-betul empuk dan lembut bersama daun pandan.
3.Tambah air panas beberapa cawan lagi jika kacang masih belum empuk.
4.Apabila kacang sudah empuk, sejukkan seketika sebelum dikisar halus di dalam mesin pengisar.
5.Masak semula kacang yang dikisar tadi bersama gula, marjerin, shortening dan garam. Guna api sederhana dan kerapkan kacau supaya tidak hangus. Masak sehingga likat.
6.Sejukkan inti kacang merah sebelum disimpan dalam bekas bersesuaian.
INFO: Marjerin @ mentega digunakan untuk bagi rasa lemak. Boleh gantikan dengan minyak jagung atau minyak masak. Shortening pula fungsinya untuk jadikan inti kelihatan cantik berkilat.
Sayangnya kalau orang zaman sekarang dah semakin melupakan kuih raya zaman dahulu. Mungkin ramai peminat tapi tak ramai yang tahu buat. Nah, RASA kongsikan resipinya supaya kuih ini kekal selamanya dan ramai yang masih tahu nak buat.
BAHAN-BAHAN
300 gram serbuk kacang hijau
200 gram gula aising
½ biji santan kelapa
300 gram tepung gandum
150 gram tepung beras
2 biji telur ayam
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMBUAT
1. Sangai serbuk kacang hijau di dalam kuali sehingga bau wangi. Sejukkan dan kisar sehingga halus bersama gula aising. Ketepikan ramuan.
2. Panaskan santan sehingga mendidih. Kemudian tutup api dan sejukkan di dalam air. Masukkan santan dalam bekas yang bahagian bawahnya direndam dengan air sejuk.
3. Campurkan tepung gandum, tepung beras, telur ayam dan garam. Masukkan juga santan yang telah disejukkan tadi. Gaulkan semua sehingga menjadi doh yang tidak melekat. Canai nipis dan potong ikut saiz anggaran 2 cm X 3 cm. Gulungkan menjadi seperti silinder berlubang.
4. Panaskan minyak. Goreng doh tadi sehingga warna keemasan.
5. Setelah sejuk, sumbatkan dengan inti serbuk kacang hijau tadi.
Selamat mencuba!
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Alhamdulillah dah lama nak kan kuih ni, selalu buat masa bulan puasa. Sungguh nikmat bila dapat nikmati kuih tradisi ini. Takkan sama dengan kuih moden sedia ada. Kalau teringin boleh cuba buat sendiri ikut resipi ini.
RESIPI BADAK BERENDAM
Bancuhan tepung :
2 1/2 cawan tpg pulut
1 cawan air
1/2 sudu kecil garam
Caranya.
1.Campur semua bahan di atas.
2.Uli jadi doh, tekan-tekan bagi leper.
3.Masukkan inti. bulat-bulatkan.
4.Rebus doh tadi,tunggu dia timbul baru angkat.
Bancuhan inti :
1/2 biji kelapa parut
2 sudu gula pasir
5 sudu gula merah
1/2 sudu kecil garam
Daun pandan simpul
1/4 cawan air
Caranya.
1.Campur semua bahan di atas
2.Masak guna api sederhana. Kacau hingga kering.
3.Bila dah sejuk, bulat-bulatkan inti untuk letak dalam tepung.
Bancuhan santan :
3 cawan santan
3 sudu besar tepung beras (bancuh guna air biasa)
1 sudu kecil garam
Daun pandan simpul
Caranya
1.Campur semua bahan di atas, masak guna api sederhana sambil kacau sehingga pekat sikit tutup api.
2.Bila dah siap rebus doh kuih tadi
3.Tuang bancuhan santan