Isi ayam terutama bahagian dada selalunya kurang dapat sambutan kalau dimasak. Bahagian kepak, paha selalu lebih dulu dipilih untuk dimakan. Jadi, kalau ada bahagian dada ayam, lebih baik diasingkan dan dibuat sesuatu jenis makanan yang lain. Misalnya sosej ayam. Jom buat sosej ayam sendiri.
Ads
SOSEJ AYAM HOMEMADE
Bahan-bahan
Ads
• 200 gram isi ayam
• 1 biji telur ayam
• Lobak merah
• Daun sup
• Bawang holland sebelah
• 2 ulas bawang putih
• 1 sudu kecil lada hitam
• Garam dan gula
• 2 sudu besar tepung ubi
• 1/4 cawan air
Cara membuat
1. Kisar semua bahan di atas sehingga halus.
2. Masukkan dalam plastik aiskrim atau aluminium foil.
3. Kemudian kukus atau rebus dalam tempoh 15 minit.
4. Keluarkan sosej dari plastik atau aluminium foil dan goreng. Kalau guna aluminium foil elok kukus.
5. Sedia dihidang.
Tak ada idea nak masak menu apa hari ni? Maklumlah bila setiap hari memasak, ada masanya akan putus idea. Jadi RASA nak berkongsi resipi Ayam Cili Kering stail cina muslim dari saudari Fatin Pauzi. Nampak sedap kan? Cara nak masak pun mudah. Apa lagi, jomlah cuba!
RESEPI AYAM MASAK CILI KERING STAIL CINA MUSLIM
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1. Ayam dipotong ikut saiz yang diingini.
2. Basuh ayam dengan air garam kemudian celupkan ke dalam telur diikuti tepung gandum. Goreng hingga masak. Angkat dan toskan minyak.
3. Kemudian tumis cili kering bersama daun kari hingga garing.
4. Masukkan bawang merah hiris, bawang putih, cili padi dan cili merah.
5. Seterusnya letak sos cili, sos tomato dan sos tiram Ikut kuantiti ayam.
6. Tambah sedikit air dan masak sehingga kuah sedikit pekat.
7. Masukkan pes asam jawa, gula serta garam secukup rasa.
8. Akhir sekali masukkan ayam yang digoreng tepung tadi dan bawang potong besar. Gaul rata hingga sos sebati pada ayam.
Biasanya kalau buat menu ayam goreng semestinya menjadi rebutan ramai. Hari ini kita cuba menu Ayam Goreng Vietnam dengan gabungan rasa manis, masin dan pedas. Rapuh dan sedap di setiap gigitan ayam membuatkan susah untuk berhenti apabila menikmatinya.Selain dimakan begitu sahaja enak juga dicicah dengan sos dan nasi. Rasanya masin bukan kerana garam,tetapi kerana sos ikan yang mempunyai rasa tersendiri dan memberi keseimbangan rasa pada masakan ini.
BAHAN-BAHAN: 1 kilo kepak ayam 1½ cawan tepung jagung-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu kecil baking powder-BELI ONLINE DI SINI 6 ulas bawang putih(dicincang)&(digoreng) daun ketumbar (2 sudu besar dicincang) Minyak masak(secukupnya menggoreng ayam)
BAHAN PERAPAN 1 sudu besar sos ikan-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu kecil(pes bawang putih@serbuk bawang putih) 1 kiub ayam-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu kecil serbuk lada putih
BAHAN SOS MANIS MASIN 3 sudu besar sos ikan-BELI ONLINE DI SINI 2½ sudu besar gula 2 sudu besar jus limau@lime juice 3 batang cili padi merah (dipotong)
CARA MEMASAK:
1)Di dalam bekas atau mangkuk besar,masukkan ayam dan bahan perapan.Gaul sebati dan perapkan sekurang-kurangnya 30 minit.
2)Untuk memasak sos manis masin, sediakan periuk kecil dan masukkan bahan-bahan sos tadi. Panaskan di atas api sehingga gula larut dan sejukkan. 3)Panaskan minyak di dalam kuali besar,letakkan chopstick atau kayu lidi di tengah-tengah.Apabila minyak sudah panas atau berbuih di permukaan kayu lidi tadi,bermakna minyak sudah panas dengan sempurna.
4)Sementara itu,sediakan mangkuk besar,masukkan tepung dan baking powder kemudian salutkan ayam bersama tepung tadi satu persatu.Masukkan ayam tadi ke dalam minyak panas.Gorengkan selama 15 minit atau sehingga ayam menjadi keemasan. 5)Angkat ayam yang digoreng tadi dan biarkan rehat seketika. 6)Di dalam minyak yang betul-betul panas tadi,masukkan semula ayam dan gorengkan lagi 2-3 minit.Tujuannya agar ayam lebih rapuh atau rangup di luar dan lebih warna keperangan .Angkat dan tapiskan ayam tadi pada tisu.
7)Akhir sekali,sediakan bekas masukkan ayam yang telah digoreng keemasan tadi,bawang putih yang telah digoreng,daun ketumbar yang dihiris dan tuangkan Sos manis masin pada ayam tadi. Gaul rata atau sebati dan boleh dihidangkan.
Memang susah untuk menarik minat selera seisi keluarga yang bermacam ragam. Tetapi dengan hidangan ringkas isi ayam yang di goreng ranggup dan makan ketika masih hangat membuka selera mereka untuk menjamah lagi.
AYAM POP KRUP KRAP
BAHAN-BAHAN:
CARA-CARA:
1. Gaul rata ayam dengan bawang putih, garam dan serbuk lada hitam. Perapkan selama 30minit atau 1jam.
2. Satukan dan gaul rata tepung gandum dan serbuk kari dalam mangkuk.
3. Pukulkan telur dalam mangkuk lain.
4. Masukkan nestum dalam mangkuk lain.
5. Celup ayam dalam telur. Selepas itu salutkan dengan tepung. Celup dalam telur sekali lagi. Last sekali salut dengan nestum.
6. Ulang sehingga ayam habis.
7. Masak dalam minyak yang panas dan api sederhana sehingga warna keemasan.
Info:
Kredit: nurul nadiah
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Ketahui perbezaan sebenar antara Ayam Geprek, Ayam Gepuk dan Ayam Penyet. Artikel lengkap ini membandingkan asal-usul, rasa dan teknik penyediaan dengan jelas menggunakan fokus pada Ayam Geprek.