Mok Teh atau nama sebenarnya Zunita Adibah bt Mohamed Adib memang hebat memasak. Bukan sekadar ‘Chef’ di dapur restorannya tetapi juga Pengurus Syarikat IT yang pakar dalam bidang Teknologi Maklumat dan Komputer.
Pemegang Ijazah Sains Komputer dari Universiti Bradley , Illinois, Amerika Syarikat kini mengusahakan Restoran Mok Teh dan dalam masa yang sama menjalankan perniagaan Teknologi Maklumat bersama suaminya Wan Ameer Ruzman.
Mereka belajar di universiti dan bidang yang sama dan keduanya minat dan pandai memasak. Walaupun Mok Teh berasal dari Terengganu tetapi cukup arif dengan masakan Negeri Sembilan juga.
Masakan nogori diwarisi dari ibu mertuanya Datuk Hjh Maimunah Abdul Wahab manakala kepakarannya dalam masakan Terengganu pastilah dari ibunya Allahyarhamah Toh Puan Halimah Tahar .
Kembalinya dari Amerika Syarikat Mok Teh pernah berkhidmat sebagai Pengatur Cara Analisis di sebuah syarikat swasta selama 10 tahun dan akhirnya bersama suami menubuhkan syarikat IT mereka sendiri sedari 1995 hingga kini. Menjurus kepada pendawaian komputer dan Perunding ICT.
Walaupun belajar masak agak lewat selepas tamat pengajian di universiti namun bukan calang-calang kehebatannya dalam masakan Melayu . Atas nasihat suami yang tidak mahu Mok Teh mensia-siakan bakat memasaknya akhirnya mereka menceburi perniagaan makanan yang bermula dari rumah dan akhirnya menubuhkan Restoran Mok Teh di Pusat Bandar Wangsa Maju, Kuala Lumpur yang menyajikan sajian Terengganu.
Ads
Pembukaan restoran dua tahun ini adalah cadangan dari anak sulung mereka Wan Ameer Naqiuddin bekas graduan perakaunan yang mengurus operasi restoran, sementara urusan menu dan masakan dipegang oleh Mok Teh.
Jadi tiada istilah ‘lewat’ kalau nak belajar masak..Tengok Mok Teh ni walau belajar selepas universiti boleh juga jadi mahir memasak.
Nah,ini 4 resipi rendang Mok Teh yang dipelajari dari ibu mentuanya. Nak tahu hebatnya sajian ini kenalah cuba kan…
1. RENDANG AYAM CILI API
Bahan-bahan :
1 ekor ayam| dipotong 12
1 kilo santan
BAHAN A :
30 biji cili api
2 inci kunyit hidup
BAHAN B
5 biji bawang merah
3 biji bawang putih
2.5 sm halia
2.5 sm lengkuas
7 batang serai |diketuk
2 asam keping
3 helai daun kunyit
1 sudu kerisik
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK: 1. Ayam dibersihkan dan dipotong 12. 2.Bahan A dikisar dan dimasukkan kedalam kuali bersama ayam. 3. Bawang merah, bawang putih dan halia di hiris halus. Lengkuas dihiris nipis. 4. Kesemuanya dimasukkan ke dalam bersama ayam tadi. 5. Apabila agak kering air, kemudian dimasukkan santan,serai, asam keping dan garam. 6. Masak sehingga agak kering, masukkan daun kunyit yang dihirs halus.
2. RENDANG ITIK
BAHAN-BAHAN :
1 ekor itik |potong 12
1 kilo santan
BAHAN A
Ads
20 biji cili api
5 sudu cili boh
2 inci kunyit hidup
2 inci halia
2 inci lengkuas
5 batang serai
BAHAN B
5 batang serai |diketuk
2 asam keping
3 helai daun kunyit |dicarik carikkan
1 sudu makan kerisik
Garam secukup rasa
Gula merah secukup rasa
CARA MEMASAK : 1. Itik dibersihkan, disalai . 2. Kemudian itik itu dipotong 12.dan dimasukkan kedalam kuali. 3. Bahan A dikisarkan, kemudian dimasukkan kedalam kuali. 4. Dimasukkan bersama sehelai daun kunyit yang dicarik carikkan. 5. Dimasak sehingga mendidih, kemudian dimasukkan Bahan C. 6. Masak sehingga agak kering.
3. RENDANG PUCUK UBI MAK LONG
BAHAN-BAHAN :
2 ikat pucuk ubi | pilih yang muda , basuh dan toskan
2 kg santan
Segenggam ikan bilis
Segenggam cili api
3 inci kunyit
5 ulas bawang merah |dihiris nipis
5 batang serai | dititik
Garam
Asam keping
CARA MEMASAK: 1. Kisar cili api, kunyit hidup dan ikan bilis. 2 .Panaskan kuali. Masukkan santan, serai, asam keping dan bahan yang dah dikisar. Masak sehingga naik minyak. 3. Masukkan pucuk ubi, terus masak , masukkan garam. Teruskan masak. 4. Bila agak kering santannya, kecil kan api.Teruskan memasak dan selalu dikacau sehingga kering. 5. Angkat dan sedia dihidangkan
4. RENDANG CAMPUR MAMA
Ads
BAHAN-BAHAN :
BAHAN A – Cuci dan Tos
250gm daging
250gm paru paru
250gm limpa
250gm jantung
250gm hati
BAHAN B – KISAR
250gm bawang merah
100 gm bawang putih
10 batang serai
50 gm halia
75gm lengkuas
50gm kunyit
100gmcili api | ikut kepedasan yang diingini
100gm cili boh| ikut kepedasan yang diingini
BAHAN C :
2 kilo santan
2 sudu makan kerisik
5 batang serai |diketuk
Garam secukup rasa
2 keping asam keping
Sedikit gula merah
CARA MEMASAK: 1. Masukkan bahan A, B dan santan ke dalam kuali dan panaskan 2. Bila sudah mendidih, masukkan kerisik, asam keping dan kerisik. 3. Kemudian masukkan garam dan gula. Masak sehingga kering.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Resipi ringkas sesuai untuk sarapan pagi, minum petang dan makana malam. Mi ban mian ni adalah mi tradisional yang cukup popular di kalangan orang Cina berbentuk 'flat noodle' ala rupa ramen. Biasanya mi ni ala homemade, yang halal pun ada dijual.Sedap dimasak sup atau pun digoreng.
Jom cuba buat resipi yang dikongsikan oleh Mary Teo Lee Na ni. Senang aje buatnya, 15 minit dah siap.
MI BAN MIAN
BAHAN-BAHAN:
2 ketul Ban Mian
Isi ayam atau udang
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
6 biji cili api
Minyak
Air
2 sudu besar kicap cair
1/2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil gula
Secubit lada hitam kasar
Serbuk pati ayam
CARA MEMASAK:
1. Bawang merah dihiris halus dan gorengkan sehingga jadi bawang goreng, angkat bawang goreng dan ketepikan.
2. umbuk lumat cili padi dengan bawang putih.
3. Rebuskan air yang mencukupi untuk merebus mi ban mian ini. Bila mendidih masukkan mi dan kacau. Biarkan masak dalam 2 minit dan toskan. Bilaskan dengan air bersih untuk membuang bau mee dan ketepikan.
4. Panaskan minyak yang mencukupi untuk tumiskan bahan tumbuk sehingga garing dan masukkan udang/ayam.
5, Masukkan sedikit serbuk pati ayam, kicap cair, sos tiram, gula dan secubit lada hitam kasar. Gaul rata dan matikan api.
6. Masukkan mi dan bawang goreng tadi kedalam kuali dan gaul rata. Sudah boleh hidangkan.
INFO:
Kepedasan mi bergantung pada citarasa masing-masing. Kalau tidak mahu pedas boleh kurangkan cili.
Boleh tambah bahan yang anda suka seperti bebola ikan, fishcake, telur dan sebagainya.
Hasil air tangan Chef Mohd Syamir Azmi memang cukup memukau dengan 10 aneka pastri yang diminta. Lima pastri dari Asia dan lima lagi dari negara-negara Timur Tengah. Pastri berasaskan pastri rapuh, pastri filo, pastri chouz dan pastri lapis ini nyata penuhi selera penggemar manisan.
Jom semak resipi pastri terlajak sedap hasil kreativiti Chef Pastri, Mohd Syamir Azmi dari Hotel Crystal Crown ,Petaling Jaya. Rupanya menarik, rasanya pulak terlajaklah sedapnya.
1. BAKLAVA.
BAHAN-BAHAN:
Bahan filo pastri :
1 biji telur
118ml minyak jagung
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh cuka
125gm yogurt kosong @ biasa
1 sudu teh garam
375gm tepung kek
30gm tepung jagung
50gm kacang pistachio
100gm mentega cair
Bahan air gula :
200gm gula
200ml air
CARA MEMASAK:
Cara membuat doh :
Campurkan telur, minyak jagung, serbuk penaik, cuka, yogurt, garam ke dalam mesin pengadun dan putar sehingga sebati.
Masukkan tepung kek dan putar hingga menjadi doh.
Selepas menjadi 1 doh bahagikan kepada 32 bahagian dan bulatkan supaya senang mencanai.
Rehatkan doh di dalam peti sejuk sebentar dalam masa 15 minit supaya mudah di canai.
Satukan tepung jagung dan tepung kek dalam 1 mangkuk untuk di gunakan dalam proses mencanai.
Ambil doh yang sudah di rehatkan sebentar tadi dan mula menguli 1 per 1.
Setiap kali menguli pastikan tepung ditaburkan ke atasnya agar tidak melekat.
Uli senipis yang boleh dan tindihkan setiap 1 yang sudah dicanai dan letakkan tepung agar tidak melekat.
Ambil 7 keping doh yang sudah dicanai dan setiap lapisan di sapukan mentega cair bagi melekatkan antara doh.
Potong doh berukuran 2cm x 2cm dan taburkan kacang pistachio.
Lipatkan dari penjuru ke penjuru menjadi seperti bunga.
Panaskan oven pada suhu 180c dan bakar dalam masa 20 minit
Masakkan dan didihkan gula dan air ke dalam periuk menjadi air gula.
Setelah selesai membakar sapukan air gula ke atasnya.
Sedia untuk dihidang.
Jenis masakan; Manisan Timur Tengah
Keistimewaan; Manis dan rangup
INFO CHEF :Pastikan lapisan doh yang sudah dicanai, disapu mentega dengan rata untuk pastikan tidak terbuka semasa membakar.
2. UMM ALI.
BAHAN-BAHAN :
Bahan filo pastri :
1 biji telur
118ml minyak jagung
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh cuka
125gm yogurt kosong @biasa
1 sudu teh garam
375gm tepung kek
30gm tepung jagung
Bahan sos krim:
3 cawan susu segar
1 cawan krim putar
1 cawan gula
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh serbuk kayu manis
Bahan hiasan :
20gm kacang pistachio | dihancur kasar
20gm kacang badam | dihancur kasar
20gm kismis
CARA MEMASAK:
Cara membuat doh :
Campurkan telur, minyak jagung, serbuk penaik, cuka, yogurt, garam ke dalam mesin pengadun dan putar sehingga sebati.
Masukkan tepung kek dan putar hingga menjadi doh.
Selepas membentuk 1 doh bahagikan kepada 32 bahagian dan bulatkan supaya senang mencanai.
Rehatkan doh di dalam peti sejuk sebentar dalam masa 15 minit supaya mudah di canai.
Satukan tepung jagung dan tepung kek dalam 1 mangkuk untuk di gunakan dalam proses mencanai.
Ambil doh yang sudah direhatkan sebentar tadi dan mula menguli 1 per 1.
Setiap kali menguli pastikan tepung ditaburkan sedikit agar tidak melekat.
Uli senipis yang boleh dan tindihkan setiap 1 yang sudah dicanai dan letakkan tepung agar tidak melekat.
Carikkan atau leraikan doh dan letakkan ke atas dulang pembakar.
Bakar pada suhu 180 C selama 20 minit.
Cara membuat sos krim :
Satukan susu segar, krim putar, gula, esen vanila,dan serbuk kayu manis kedalam mangkok dan kacau sehingga sebati
Masukkan pastri filo yang sudah di bakar ke dalam acuan dan masukkan sos krim kedalam.
Taburkan kacang pistachio,kacang badam,kismis di atas dan bakar selama 15 minit.
Selepas dibakar sedia di hidangkan.
Jenis masakan; Manisan Timur Tengah
Keistimewaan; Bersusu dan Berkrim.
INFO CHEF; Pastikan sos betul betul meresap kedalam filo sebelum membakar untuk mendapat kan sos yang berkrim.
3. WARBAT.
BAHAN-BAHAN;
Bahan filo pastry :
1 biji telur
118ml minyak jagung
1 susu teh serbuk penaik
1 sudu teh cuka
125gm yogurt kosong @ biasa
1 sudu teh garam
375gm tepung kek
30gm tepung jagung
Bahan sos kastad :
1 1/2 cawan susu segar
6 sudu makan tepung jagung
4 sudu makan gula
300ml krim putar
Bahan air gula :
200gm gula
200ml air
Bahan hiasan :
20gm kacang pistachio | ditumbuk
CARA MEMASAK :
Cara buat doh :
Campurkan telur, minyak jagung, serbuk penaik, cuka, yogurt, garam kedalam mesin pengadun dan putar sehingga sebati.
Masukkan tepung kek dan putar hingga menjadi doh.
Selepas membentuk doh 1 doh bahagikan kepada 32 bahagian dan bulatkan supaya senang mencanai.
Rehatkan doh di dalam peti sejuk sebentar dalam masa 15 minit supaya mudah di canai.
Satukan tepung jagung dan tepung kek dalam 1 mangkok untuk di gunakan dalam proses mencanai.
Ambil doh yang sudah di rehatkan sebentar tadi dan mula menguli 1 per 1.
Setiap kali menguli pastikan tepung di letakan agar tidak melekat.
Uli senipis yang boleh dan tindihkan setiap 1 yang sudah dicanai dan letakkan tepung agar tidak melekat.
Ambil 7 keping doh yang sudah dicanai dan setiap lapisan disapukan mentega cair bagi untuk melekatkan antara doh.
Potong doh berukuran 3inci x 3inci.
Cara membuat sos ;
Satukan susu segar, krim putar, gula kedalam periuk, kacau hingga sebati dan didihkan.
Setelah mendidih masukkan krim putar dan kacau sehingga likat.
Sejukan seketika didalam peti sejuk.
Ambil doh fillo dan letakkan sos kastad di tengah-tengah doh dan lipat segi 3.
15.Letakkan ke atas dulang pembakar dan bakar selama 20mint pada suhu 180c.
Masakan dan didihkan gula dan air ke dalam periuk menjadi air gula
Setelah selesai menbakar sapukan gula sirap ke atas nya. Taburkan kacang pistachio diatas nya.
Sedia untuk di hiding.
Jenis masakan; Manisan timur tengah
Keistimewaan; Rangup dan berkrim.
Anggaran kos; RM15
INFO CHEF: Pastikan krim kastad sejuk bagi senang untuk di letakkan pada filo. Setelah membakar pastikan terus sapu air gula dan tabur kacang agar kacang melekat pada filo.
4. GALAKTUBOUREKO.
BAHAN-BAHAN:
Bahan filo pastri :
1 biji telur
118ml minyak jagung
1 sudu teh cuka
125gm yogurt kosong @ biasa
1 sudu teh garam
375gm tepung kek
30gm tepung jagung
Bahan sos :
500ml susu segar
200gm gula
20gm mentega
75gm tepung semolina
7ml esen vanila
3 biji telur
CARA MEMASAK;
Cara membuat doh :
Campurkan telur, minyak jagung, serbuk penaik, cuka, yogurt, garam kedalam mesin pengadun dan putar sehingga sebati.
Masukkan tepung kek dan putar hingga menjadi doh.
Selepas menjadi 1 doh bahagikan kepada 32 bahagian dan bulatkan supaya senang mencanai.
Rehatkan doh di dalam peti sejuk sebentar dalam masa 15 minit supaya mudah di canai.
Satukan tepung jagung dan tepung kek dalam 1 mangkuk untuk di gunakan dalam proses mencanai.
Ambil doh yang sudah di rehatkan sebentar tadi dan mula menguli 1 per 1.
Setiap kali menguli pastikan tepung ditaburkan agar tidak melekat.
Uli senipis yang boleh dan tindihkan setiap 1 yang sudah dicanai dan letakkan tepung agar tidak melekat.
Ambil 7 keping doh yang sudah dicanai dan setiap lapisan di sapukan mentega cair bagi untuk bahagian bawah.
Buat lagi sekali 7 keping doh yang sudah dicanai dan setiap lapisan disapukan mentega cair untuk bahagian atas pula.
Cara membuat sos :
Didihkan susu segar, gula, mentega, essen vanilla ke dalam periuk.
Setelah mendidih masukkan tepung semolina dan kacau sehingga sebati.
Sejukkan sebentar sebelum memasukkan telur dan kacau sehingga sebati.
Ambil doh filo untuk bahagian bawah dan masukkan ke dalam acuan pembakar. Tuang sos ke atas doh filo.
Ambil doh filo bahagian atas dan letak dan tutupkan bahagian atas sos
Bakar selama 30 minit pada suhu 180c.
Cara membuat air gula :
Masakan dan didihkan gula dan air ke dalam periuk menjadi air gula.
Setelah selesai membakar curahkan air gula keatasnya dan sedia untuk di hiding.
Jenis masakan; Manisan timur tengah
Keistimewaan : Rangup dan Berinti.
INFO CHEF; Pastikan sos kastad sejuk sebelum mencampurkan telur agar telur tidak masak kerana sos kastad masih panas.
TULUMBA.
BAHAN -BAHAN :
Bahan choux pastry :
237ml air
40ml minyak jagung
60ml susu segar
210gm tepung gandum
4 biji telur
14ml cuka
1 sudu teh esen vanila
Bahan air gula :
300gm gula
100ml air
Minyak masak secukupnya | untuk menggoreng
20gm kacang pistachio untuk hiasan
CARA MEMASAK :
Cara membuat choux pastry :
Campurkan bahan bahan seperti air, minyak jagung, susu segar, ke dalam periuk dan didihkan.
Masukkan tepung kek dan kacau hingga menjadi doh.
Masukkan doh ke dalam mesin penguli dan putar selama 5 minit bagi menyejukkan doh.
Setelah sejuk sedikit doh masukkan telur 1 per 1 sehingga habis dan sebati.
Setelah telur sebati masukkan cuka dan putar sehingga sebati.
Setelah itu panaskan minyak untuk menggoreng.
Masukkan doh kedalam beg piping dan piping doh ke dalam minyak yang telah dipanaskan.Goreng sehingga garing dan kekuningan.
Cara membuat air gula :
Masakan dan didihkan gula dan air ke dalam periuk menjadi air gula.
Setelah siap menggoreng tapiskan minyak agar tidak terlalu berminyak.Gaul bersama air gula yg telah dimasak sebentar tadi.
Taburkan kacang pistachio yang telah di cincang dan di bakar keatasnya.
Sedia untuk dihidang.
Jenis masakan; Manisan timur tengah
Keistimewaan; Lembut dan Manis
INFO CHEF;Pastikan doh tidak panas semasa mencampurkan telur dengan doh yang telah dimasak.Pastikan minyak betul betul panas sebelum menggoreng.
6. CHINESE EGG TART.
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh tart:
145gm tepung kek
1 sudu makan gula aising
75gm mentega
1 biji kuning telur
1/2 biji putih telur
Bahan sos:
70gm gula
140ml air
125ml susu segar
2 biji telur
1 sudu teh esen vanila
1/2 sudu teh garam.
CARA MEMASAK :
Cara membuat doh tart :
Campurkan bahan bahan seperti tepung kek, gula aising, mentega, garam, ke dalam mesin penguli dan pukul sebati.
Masukkan kuning telur dan putih telur ke dalam dan pukul sehingga menjadi doh.
Selepas menjadi doh sejukkan sebentar ke dalam peti sejuk selama 15minit supaya doh keras sedikit bagi memudahkan proses memasukkan dalam acuan tart.
Selepas 15minit ambil semula doh dan ratakan dan tekan doh di dalam acuan tart.Pastikan tidak terlalu tebal.
Cara membuat sos
5. Masukkan gula dan air ke dalam periuk dan masak sehingga gula larut dan hancur.Sejukkan sebentar.
6. Satukan susu segar, telur, esen vanila, garam ke dalam mangkuk sederhana besar dan kacau sehingga sebati.
7. Campurkan air gula yg sudah dimasak sebentar tadi.Tapiskan sos tersebut.
8. Ambil doh tart dalam acuan tadi dan tuangkan sos ke dalamnya.Bakar pada suhu 180 C selama 20 minit.
9.Sedia dihidangkan.
Jenis masakan: Chinese Tart
Keistimewaan; Lembut dan Manis
INFO CHEF; Pastikan air gula tidak terlalu panas sebelum mencampurkan bersama sos agar telor tidak masak.Bagi menyenangkan proses acuan tart pastikan doh sejuk terlebih dahulu.
HOKKAIDO COKLAT CHEESE TART
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh tart :
125gm mentega
100gm gula aising
1 biji telur
250gm tepung kek
1/2 sudu teh garam
Bahan inti keju :
170gm krim keju
20gm gula
60gm yogurt kosong
15gm mentega
1 biji putih telur
100gm coklat masakan
CARA MEMASAK :
Cara membuat doh tart :
Campurkan mentega, gula aising ke dalam mesin penguli dan pukul selama 3 minit.
Masukkan telur dan pukul sehingga sebati.Kemudian masukkan tepung kek dan garam ke dalam mesin penguli dan pukul sehingga menjadi doh.
Simpan selama 10 minit didalam peti sejuk untuk memudahkan proses acuan tart.
Keluarkan doh, dan tekan rata di dalam tat didalam acuan.Jangan terlalu tebal atau terlalu nipis semasa memasukkan dalam acuan tart.
Cara membuat inti keju.
5. Masukkan krim keju, gula, yogurt dan mentega ke dalam periuk dan cairkan kesemuanya.
6.Sejukkan sebentar sebelum mencampurkan putih telur. Cairkan coklat masak dan campurkan ke dalam adunan keju.
7.Masukkan krim kejua ke dalam doh tat yang sudah ditekankan dalam acuan. .Sapukan telur ke atasnya.
8. Bakar pada suhu 190c selama 15 minit.Gunakan suhu panas atas sahaja. Sedia dihidangkan.
Jenis masakan: : Tart Jepun
Keistimewaan; Lembut , manis, berkrim dan kaya dengan rasa coklat.
INFO CHEF: Bagi memudahkan keju lembut keluarkan keju di suhu bilik sebelum memulakan memasak.Sentiasa kacau keju semasa memasak agar tidak hangus.
8. HONEYKKI @ APPLE CUSTARD PUFF
BAHAN BAHAN:
Bahan puff pastri :
200gm tepung gandum
110ml air sejuk
20gm mentega
1 sudu makan gula
1/2 sudu teh garam
Bahan mentega lapisan:
150gm mentega
50gm tepung gandum
Bahan inti epal :
2 biji epal hijau
100gm gula
30gm mentega
1sudu makan jus lemon
Bahan kastad :
125ml susu segar
125ml krim putar
100gm gula
50gm tepung kastad
1sudu makan esen vanila
CARA MEMASAK.
Cara buat puff pastri :
Campurkan tepung gandum, air sejuk, mentega, gula, garam ke dalam mesin penguli dan uli menjadi doh.
Selepas menjadi doh sejukkan sebentar kedalam peti sejuk bagi memudahkan proses mencanai.
Cara buat lapisan mentega :
Campurkan mentega dan tepung gandum ke dalam mesin menguli.Ulikan seketika bagi sebati.
Canaikan menjadi segi 4 dalam anggaran ukuran 4inci x 4 inci. Balut dengan plastik dan sejukkan didalam peti sejuk.
Ambil doh puff dan canai menjadi segi 4 bersaiz 8inci x 8inci.Letakkan mentega yang sudah disejukkan di tengah -tengah doh dan tutup doh.
Canaikan doh senipis yang boleh. Lipat doh yang sudah dicanai dan canai lagi . Ulangi sebanyak 3 kali untuk mendapatkan lapisan puff yang cantik.Setiap lapisan yang dicanai dan letakkan tepung agar tidak melekat.
Selepas habis proses mencanai sejukkan puff di dalam peti sejuk selama 15 minit.Potong saiz bulat atau segi 4 mengikut kesuaian anda.Potong setiap 1 biji puff jadi 2 keping puff.
Cara masak inti epal :
8. Kupas kulit epal dan potongkan dadu sederhana. Cuci bersih bersih.
Masukkan epal yang sudah dikupas kedalam periuk dan campurkan bersama mentega, gula, jus lemon ke dalam periuk. Masak selama 5 minit dan sejukkan.
10.Setelah sejuk ambil 1 keping puff pastri dan letakkan inti epal di tengah tengah doh dan tutup dengan lagi 1 puff di atas.
11. Ulangi sehingga habis inti anda.Bakar pada suhu 180c selama 25 minit.
Cara membuat sos kastad :
12. Masakkan susu segar, krim putar, gula. Didihkan kesemua di dalam periuk.
13. Setelah mendidih masukkan kastad yang dicampurkan sedikit air ke dalam susu yang sudah mendidih.
14.Masak sehingga likat dan sejukkan. Paipkan kastad di tengah tengah puff yang sudah dimasak.
15.Taburkan gula ising diatas puff yang sudah diletakkan kastad.Sedia dihidangkan.
Jenis masakan; Tart Jepun
Keistimewaan; Lazat menyihatkan dengan kebaikan khasiat epal.
INFO CHEF: Gunakan epal hijau yang sederhana ranum.
9. KABOCHA PIE TAT.
BAHAN-BAHAN :
Bahan tart :
125gm mentega
100gm gula aising
1biji telur
250gm tepung kek
½ sudu teh garam
Bahan kabocha:
300gm buah labu
30gm mentega | dicairkan
30gm gula
1 biji kuning telur
2 biji telur
72gm gula perang
½ sudu teh garam
200ml krim putar
CARA MEMASAK;
Cara membuat doh tart :
1. Campurkan mentega, gula ising ke dalam mesin penguli dan pukul selama 3 minit.
Masukkan telur dan pukul sehingga sebati.Kemudian masukkan tepung kek dan garam ke dalam mesin penguli dan pukul sehingga menjadi doh.
Simpan selama 10 minit di dalam peti sejuk sebentar untuk memudahkan proses memasukkan dalam acuan tart..
Ratakan doh dalamn acuan tart . Jangan terlalu tebal atau terlalu nipis semasa menekan dalam acuan.
Bakar tart selama 15 minit.
Cara membuat sos kabocha :
Rebuskan labu yang telah dibersihkan. Rebuskan sehingga lembut. Kisar labu yang telah masak dengan mesin pengisar.
Campurkan labu yang telah dikisar bersama mentega cair, gula, kuning telur, telur, gula perang, garam, dan krim putar ke dalam 1 bekas yang besar dan kacau sehingga sebati.
Tuangkan sos kabocha kedalam doh tart yang telah diacuankan.
Bakar pada suhu 180 C selama 15 minit.
Sedia dihidangkan.
Jenis masakan; Korean tat
Keistimewaan; Rasa labu yang lembut dan manis
INFO CHEF; Sebelum memotong pastikan pie betul betul sejuk agar tidak pecah semasa memotong.
10. BOKU PIE.
BAHAN BAHAN;
Bahan doh pie :
2 ½ cawan tepung kek
130gm mentega
½ cawan air
1biji telur
½ sudu teh garam
1 sudu teh cuka
Bahan inti :
1biji kelapa muda
1biji telur
½ sudu teh garam
160ml air
75gm susu tepung
¾ cawan gula
½ cawan tepung gandum
½ sudu makan esen vanilla
CARA MEMASAK :
Cara membuat doh :
Campurkan kesemua bahan seperti tepung gandum, mentega, air, relor, garam dan cuka kedalam mesin penguli.Uli sehingga menjadi doh dan bahagikan 2 bahagian.
Setelah menjadi doh canaikan doh sehingga sedikit nipis.Canaikan kedua doh jadikan 2 doh.
Ambilkan 1 doh dan acuankan kedalam acuan tat.
Cara membuat inti :
Campurkan kesemua bahan seperti telur, air, susu tepung, gula, garam, tepung gandum, esen vanila ke dalam mangkuk yang besar. Kacau sehingga sebati
Kemudian masukkan isi kelapa muda ke dalam bahan tadi.
Masukkan bahan inti ke dalam doh tat yang sudah dimasukkan acuan sehingga penuh.
Ambil lagi 1 doh dan canaikan nya kemudian tutup bahagian atas inti dan sapu telur di atas doh.
Bakar selama 30mimit pada suhu 180 C.Sedia dihidangkan.
Jenis masakan; Pie Filipina
Keistimewaan; Manis dan lemak dari kelapa
INFO CHEF: Pilih kelapa muda yang banyak isi dan berkualiti agar inti pie lebih enak dimakan.
RESIPI ; CHEF PASTRI MOHD SYAMIR AZMI
TERIMA KASIH : CRYSTAL CROWN HOTEL PJ,No. 12, Jalan Utara, Pjs 52, Petaling Jaya, Selangor
Siapa tidak kenal dengan si gadis kecil molek Zizi Kirana. Pelantun lagu rap ini dengan suara serak basahnya diundang untuk menjayakan Rasa Nostalgia Ramadan. Wah sungguh ayu berkebaya pendek rona hijau, sempat juga dia rap dengan Datuk Chef Wan. Memang penuh keceriaan gandingan keduanya.
Selain bercerita tentang nostalgia Ramadan, Zizi juga mengidamkan menu tradisi dari negeri bawah bayu , iaitu Sabah. Menunya ialah Soto Sabah.Supnya yang pekat dan penuh rasa rempah ratus, ditambah pula potongan ayam dan mi sungguh menyelerakan.
Bintanok pula merupakan kuih jagung tanpa campuran tepung dan cara penyediaannya ringkas sahaja.Diperbuat dari jagung muda. Dikukus dalam bungkusan kulit jagung. Sedap buat anda yang pertama kali merasanya.
SOTO SABAH Bahan-bahan:
Air
Stok ayam
Garam dan gula secukup rasa
Dada ayam
Rempah sup (1 bungkus)
1 sudu serbuk kunyit
Halia
Lengkuas
Serai
Bawang merah
Bawang putih
Mi soto
Daun sup
Daun bawang
Bawang goreng
Cili
Limau kasturi
Taugeh
Cara memasak:
1. Kisarkan bawang merah, lengkuas, halia, serai, bawang putih dan air.
2. Panaskan minyak.
3. Tumiskan bahan kisar.
4. Masukkan kunyit.
5. Masukkan rempah soto (1 sudu)
6. Masukkan dada ayam
7. Masukkan stok ayam, garam, bawang goreng, sedikit daun sup dan daun bawang,
8. Letak garam dan gula secukupnya. Kacau sehingga rata.
9. Letak mi, cili, limau kasturi dan taugeh . Sedia untuk dihidang.
BINTANOK JAGUNG Bahan-bahan:
20 biji jagung muda
Kulit jagung secukupnya (rebus supaya lembut)
Gula dan garam secukup rasa
Cara memasak:
1.Parut jagung secukupnya.
2. Masukkan sedikit tepung gandum.
3. Masukkan gula dan garam.
4. Masukkan adunan sebentar tadi ke dalam kulit jagung dan lipat dengan kemas.
5. Kukus dalam masa 10-15 minit.
6. Sejukkan dan sedia untuk dihidang.