Nachoas loaded ini antara makanan viral masa kini. Seperti makanan viral yang lain ramai yang sanggup beratur panjang untuk membelinya.
Tapi kalau nak merasa dan tak sanggup untuk beratur, boleh cuba sendiri. Tambah lagi jika satu keluarga turut mahu menikmatinya. Boleh beli nachoas timbang kilo dan ikut saja resipi yang dikongsi Tuan Adriana Arissa.
Resipi nachoas loaded, guna nachoas timbang kilo
Ads
Bahan – bahan
Nachoas timbang kilo (pilih perisa barbeku untuk lebih sedap)
500g-1kg daging cincang
Bawang putih -dicincang
Garam
Gula
Blackpepper
Sos Cheese – Swiss Bear
Bahan-bahan sos putih
2 sdb plain yogurt
2 sdb cream cheese – jika suka
4-5 sdb mayonis
3 ulas bwg putih
1/4 sk garam
1 sk blackpepper
1 sdb jus lemon/limau
1 sk Parsely
Air sikit ikut kepekatan
Gula
Bahan sos hijau
Daun ketumbar secukupnya -dicincang halus
4 sdb mayonis
1/4 cawan air secukupnya – ikut kepekatan
2-3 biji cili padi hijau
1 sdb jus lemon/limau
Avocado -jika suka
Garam
Gula
Bahan sampingan
Bawang India -dipotong dadu
Tomato -dipotong dadu
Timun Jepun -dipotong dadu
Lada benggala -dipotong dadu
Cara penyediaan
1. Goreng tanpa minyak daging cincang. Masukkan bawang putih dan sambung tumis sehingga daging masak (boleh tambah sos bolognese jika suka). Apabila daging sudah masak, ketepikan.
Ads
2. Satukan semua bahan sos putih, lalu gaul sehingga bahan sebati.
3. Kemudian satukan juga semua bahan sos hijau, gaul hingga semua sebati.
3. Masukkan nachoas dalam bekas, letakkan daging yang sudah dimasak tadi serta semua bahan-bahan sampingan.
4. Kemudian letak sos putih, sos hijau dan sos cheese. Gaul sebati semua bahan sebelum dinikmati.
Kacang lebih buat biskut mazola banyak lagi, daripada membazir Cik Mas Ayu kongsikan resipi buat ais krim cornetto hanya guna balik resipi viral aiskrim choki-choki dan tambah kacang mazola. Sangat senang dan sedap.
AISKRIM CORNETTO HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
1 tin susu cair
1 tin susu pekat
4½ tin air (sukat guna tin susu)
2½ sudu besar tepung jagung
1 sudu teh garam
Choki² @ koko tube
Kacang tanah tumbuk
2 sudu besar emulco vanila ( nk guna esen pon boleh)
CARA MEMASAK:
Masak susu cair,susu pekat bersama 1 tin air dan garam….kacau sehingga garam hancur…x perlu mendidih…
Dalam tin susu yang sama,kacau ½ tin air bersama tepung jagung hingga sebati..masukkan ke dalam adunan aiskrim td…
Masukkan air selebihnya…kacau hingga sebati dan biarkan mendidih…lebih lama mendidih lebih menjamin kegebuan aiskrim…
Biarkan suam sebelum pintal….masukkan emulco vanila….kacau sebati…tapis sebelum masukkan dalam jug….
Choki² masukkan ke dalam plastik aiskrim dan ratakan sehingga separuh plastik…
Masukkan kacang dan adunan aiskrim….boleh pintal…..siapp….
Pernah cuba makan Bergedil Tempe? Sedap tau. Biasanya kalau buat bergedil, ia dihasilkan dari ubi kentang yang diadun bersama bahan-bahan lain. Nak cuba Sesutu yang lain dari biasa? Menu BergedilTempe perkongsian saudari Rosmy Hashim ni boleh anda cuba. Pasti sedap dan membuka selera. Sangat berbaloi untuk dicuba.
CARA BUAT BERGEDIL TEMPE PALING SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN:
2 keping tempe
2 biji telur
1 pokok daun bawang
Sedikit hirisan bawang besar
2 ulas bawang putih – tumbuk
1 biji cili hijau – hiris
Sedikit serbuk perasa
CARA MEMASAK:
1. Patahkan tempe dan tumbuk hingga lumat.
2. Gaulkan tempe bersama daun bawang, bawang besar, bawang putih, lada hijau, serbuk perasa dan sebiji telur. Gaul rata.
3. Cubit doh dan kepalkan ikut saiz yang dikehendaki. Simpan seketika dalam peti sejuk bagi mengelakkan bergedil hancur semasa digoreng.
4. Pecahkan sebiji lagi telur dan pukul sedikit. Celup bergedil tadi dan goreng menggunakan api kecil hingga garing.
5. Bergedil siap dimasak dan sedia untuk dinikmati.
Asyik dengar resipi ayam gunting je, apa kata kali ni kita cuba menu yang lain sedikit seperti resipi cendawan gunting yang gerenti buat orang ketagih bila dah makan. Nak buat resipi ni pun sangat mudah dan stok cendawan tiram pun mudah je nak cari di kedai.
Ayam pun dah mahal juga kan sekarang? bolehlah cuba resipi ni di rumah sebagai pengganti ayam untuk anak-anak. Jom kita cuba!
CENDAWAN GUNTING
BAHAN-BAHAN:
5 sudu besar tepung gandum
5 sudu besar tepung beras
Serbuk kunyit
Garam
Serbuk cili
Serbuk lada hitam
Serbuk ketumbar
Serbuk jintan manis
Pati Ayam (optional)
Air
CARA PENYEDIAAN:
Cuci dan tosakn cendawan atau nak lagi mudah, tekap guna tisu dapur yang tebal sikit tu bagi cepat kering.
Bancuh adunan tepung dan kesemua bahan di atas pastikan jangan terlalu cair.
Celupkan cendawan dalam tepung tadi.
Goreng dalam minyak yang panas.
Selepas siap dimasak jangan lupa gunting cendawan dan siap untuk dimakan.
Kredit: Fuzza Nisa
SELAMAT MENCUBA!
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Ayam goreng kari ini kalau diratah, makan panas-panas, memang tak cukup seketul. Boleh ketagih dibuatnya. Sedapnya berbeza dari ayam goreng biasa atau ayam goreng...