Teringin pula nak makan meatball IKEA sebelum mula puasa Ramadan. Boleh saja buat sendiri. Menurut pemilik resipi, dia juga mengikut resipi oleh IKEA tetapi diolah dengan bahan yang halal.

Hidangkan meatball yang dah siap masak tadi. Letak sikit jem. Memang sama macam IKEA. Guna jem strawberry pun boleh. Selamat mencuba.

 

Meatball Ala IKEA

Bahan-bahan untuk meatball

750g daging cincang

100g serbuk roti

1 biji bawang besar – cincang halus

1 ulas bawang putih – cincang halus

1 biji telur

5 sudu besar susu full cream

Garam dan lada hitam

Cara membuat:

Buat Sendiri Meatball & Sos Ala IKEA, Gerenti Licin Sepinggan

1.Campur semua bahan di atas sampai sebati. Bulatkan jadi bentuk bebola daging.

IKLAN

2.Simpan dalam peti beku 20 minit sebelum masak.

Buat Sendiri Meatball & Sos Ala IKEA, Gerenti Licin Sepinggan

3.Goreng sebentar atas kuali sampai sedikit perang.

Buat Sendiri Meatball & Sos Ala IKEA, Gerenti Licin Sepinggan

4.Masukkan dalam oven selama 30 minit, suhu 180 darjah celcius (oven biasa) atau 160 darjah celcius (fan force oven)

Bahan untuk sos:

40g mentega-beli online di sini

40g tepung gandum-beli online di sini

2 kiub pati daging

300ml air

IKLAN

2 sudu kecil kicap lemak manis

1 sudu kecil Dijon mustard

150ml krim masakan/dairy whipping cream

Cara membuat

Buat Sendiri Meatball & Sos Ala IKEA, Gerenti Licin Sepinggan

1.Cairkan mentega. Masukkan tepung dan kacau untuk 2 minit.

Buat Sendiri Meatball & Sos Ala IKEA, Gerenti Licin Sepinggan

2.Masukkan kiub pati daging, hancurkan.

Buat Sendiri Meatball & Sos Ala IKEA, Gerenti Licin Sepinggan

IKLAN

3.Masukkan air sambil kacau perlahan untuk elakkan berketul.

Buat Sendiri Meatball & Sos Ala IKEA, Gerenti Licin Sepinggan

4.Masukkan kicap, dijon mustard dan krim.

Buat Sendiri Meatball & Sos Ala IKEA, Gerenti Licin Sepinggan

Buat Sendiri Meatball & Sos Ala IKEA, Gerenti Licin Sepinggan

5.Kacau sampai pekat dan tidak berketul.

Buat Sendiri Meatball & Sos Ala IKEA, Gerenti Licin Sepinggan

Kredit: Zan Zafirah Zainal

Resipi Puding Jagung Lembut Bergedik, Lemak Manis Memang Sedap

Resipi Scone Cara Mudah, Buat Banyak Boleh Simpan Dalam Freezer

Resipi Puding Jagung Lembut Bergedik, Lemak Manis Memang Sedap