Korang pernah makan Cendawan Inoki Goreng? Kalau belum lagi, wajib cuba sebab sedang sangat, kalau makan panas-panas memang rangup dan garing. Cecah pulak dengan sos cili atau sos mustard memang terbaik. Kalau makan kat kedai berbelas ringgit satu piring, apa kata korang goreng sendiri baru makan puas.

Buat Sendiri Cendawan Inoki Goreng Celup Tepung, Makan Puas & Jimat.
.

BAHAN-BAHAN:

  • 1 paket cendawan enoki
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung beras
  • Sedikit garam
  • Sedikit serbuk lada hitam
  • Sedikit perasa ayam

Bahan Sos:

  • 2 sudu makan sos mustard
  • 1 sudu makan mayones
  • 1 sudu makan madu
  • 1/2 sudu makan jus lemon
  • Sedikit hirisan cili padi

LANGKAH DEMI LANGKAH:

Buat Sendiri Cendawan Inoki Goreng Celup Tepung, Makan Puas & Jimat.
.

IKLAN

LANGKAH 1: Campurkan tepung gandum bersama tepung beras di dalam mangkuk.

Buat Sendiri Cendawan Inoki Goreng Celup Tepung, Makan Puas & Jimat.
.

LANGKAH 2: Masukkan garam, serbuk lada hitam, dan serbuk perasa ayam. Gaul rata dan ketepikan.

IKLAN

Buat Sendiri Cendawan Inoki Goreng Celup Tepung, Makan Puas & Jimat.
.

LANGKAH 3: Pecahkan telur dalam mangkuk kemudian celupkan cendawan di dalamnya.

Buat Sendiri Cendawan Inoki Goreng Celup Tepung, Makan Puas & Jimat.
.

IKLAN

LANGKAH 4: Seterusnya, gaulkan di dalam campuran tepung tadi.

Buat Sendiri Cendawan Inoki Goreng Celup Tepung, Makan Puas & Jimat.
.

LANGKAH 5: Goreng dalam minyak yang panas hingga kuning keemasan.

Buat Sendiri Cendawan Inoki Goreng Celup Tepung, Makan Puas & Jimat.
.

LANGKAH 6: Campurkan semua bahan sos, kacau sebati dan hidangkan dengan cendawan goreng.

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI