Kalau minum kopi, roti kering homemade ni memang padanan yang sedap tak terkata. Biasanya kita beli je di kedai runcit. Tetapi lepas ni, apa kata buat sendiri je menggunakan resipi dari saudari Suzie Maswar kerana caranya sangat mudah dan tidak mahal. Kalau ada roti sandwic yang hampir tamat tempoh, dari dibiarkan berkulat, bolehlah buat roti kering begini. Jimat kan? Krup..krup rangup. Memang layan! Jom lihat cara-cara membuat roti kering ni.
CARA-CARA BUAT ROTI KERING HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
Roti sandwic
Mentega | boleh juga guna marjerin
Gula
Sudu/ pisau untuk sapuan mentega dan gunting untuk potong roti
CARA MEMASAK:
1. Ambil roti dan sapukan marjerin di kedua-dua permukaan roti. Taburkan gula secukupnya.
2. Potong roti mengikut saiz yang anda gemari. Guna gunting untuk lebih mudah.
3. Susun kepingan roti di dalam dulang pembakar.
4. Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 200C selama 20-25 minit. Guna api atas bawah.
Ads
5. Keluarkan roti dan sejukkan.
6. Simpan di dalam balang kedap udara.
Nota: Waktu membakar berlainan bagi setiap ketuhar. Oleh itu kena selalu jengah roti anda bagi mengelakkan ia hangus.
Siapa saja yang tidak suka kudapan seperti kacang. Jika membeli pun tidak puas makan. Jadi apa kata jom buat sendiri kacang kuda bersalut ni untuk kudapan anda. Kacang ni lebih sedap kalau dah masuk peti sejuk kemudian baru makan. Sebab salutan tu meresap dalam kacang.
Nak lebih sedap ada juga yang letak ikan bilis. Nak bagi penambah rasa. Boleh olah ikut citarasa sendiri.
Kacang Kuda Bersalut
Bahan-bahan:
Kacang kuda (rendam semalaman, kemudian rebus hingga lembut dan toskan)
Bancuhan serbuk kari 1 sudu (kalau banyak, pahit)-beli online di sini
Air
Garam
Cara membuat:
1.Tumis bawang merah, bawang putih sampai kekuningan.
2.Masukkan cili kering, daun kari. Kacau-kacau, masukkan bancuhan serbuk kari. Gaul sikit then masukkan air. Jangan banyak sangat, cukup untuk buat salut kacang.
3.Bagi menggelegak, masukkan garam. Kacau-kacau, masukkan kacang. Gaul sampai sebati.
Menu paling mudah disediakan ialah roti. Anak-anak pun suka. Bahan-bahan yang digunakan pun mudah didapati. Jadi untuk puaskan hati boleh buat menu roti berikut.
Jika peminat korean garlic bread? Jom buat Korean garlic bread versi mudah.Hanya guna roti keping yang ada dekat rumah, tak perlu susah-susah beli roti burger atau uli doh.
2 buku roti
Kulit popia
Tepung gandum + air (untuk dijadikan gam)
BAHAN INTI:
400 gm daging kisar
3 biji bawang besar/ bawang holland | dipotong dadu – beli online di sini
4 ulas bawang putih | cincang – beli online di sini
Cili padi | hiris halus – beli online di sini
250 gm mix vege
1 tin sos mushroom spaghetti prego
Garam
Gula
Serbuk perasa
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit tepung jagung – beli online di sini
Panaskan minyak. Minyak tak perlu banyak sebab nanti daging akan mengeluarkan minyak.
2. Masukkan daging. Bila daging hampir masak, masukkan bawang dan cili padi. Masak hingga bawang layu.
Masukkan sos spaghetti, mix vege, gula, garam dan serbuk perasa. Gaul rata dan masak hingga pekat.
3.Akhir sekali masukkan tepung jagung. Gaul rata.
Roti dipotong dua bahagian. Masukkan inti. Balut dengan kulit popia. Kemaskan balutan.
Kalau nak difrozenkan bolehlah susun dalam bekas. Atau terus digoreng.
Saya nak cepat siap jadi roti tu hanya dipotong dua. Kalau nak cantik, roti potong 4, baru nampak comel.
Menu bakeri dan pastri dari Hotel Armada PJ ini memang cukup popular. Dibuat khusus atas permintaaan majalah RASA. Chef Chong See Yee dan rakannya Chef Chin Yee Chia berjaya meneroka pastri baru di antaranya dengan menghasilkan bombolini iaitu donut Itali yang popular dan Cronut gabungan donut dan croissant.
Kalau nak tahu Cronut dicipta di Dominique Ansel Bakery. New York, Amerika Syarikat pada tahun 2013 oleh pemilik bakerinya Dominique Ansel. Dan kini sangat popular di merata dunia.
CRONUT
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh cronut:
150ml susu segar
10gm yis kering
50gm mentega
35gm gula
350gm tepung roti
6gm garam
1 biji telur
Bahan lapisan cronut :
100 gm pastri marjerin | dicanai nipis
Bahan inti cronut (coklat ganache): 150gm coklat masakan 100gm krim putar 10gm mentega
CARA MEMASAK : Membuat inti : 1. Panaskan krim putar sehingga mendidih sedikit 2. Tuang ke atas coklat dan kacau hingga sebati 3. Masukkan mentega dan sebatikan Membuat cronut : 1. Masukkan tepung, yis, gula, telur dan garam. Gaulkan hingga sebati. 2. Masukkan susu segar dan uli lama 5 minit sehingga menjadi doh. 3. Masukkan mentega ke dalam doh tersebu dan uli sekali lagi selama 7 minit. 4. Rehatkan selama sejam. 5. Setelah itu mulai memproses lapisan demi lapisan cronut dengan membuat lipatan antara doh dengan mentega tawar yang dilakukan berulang. 6. Bentukkan menjadi doh bersegi, giling hingga tipis dan kemudian sapukan mentega di atas permukaan doh tepat di tengah-tengah dan lipatkan balik dan canai hingga mentega tertutup rapat. 7. Canaikan dan lipat berulang-ulang sampai mentega dan doh tercampur dan membentuk lapisan-lapisan. 8. Masukkan doh dalam peti sejuk seketika 9. Seteleh dikeluarkan dari peti sejuk. mulai menerap dan membentuk bulat doh dengan acuan donut. 10. Panaskan minyak penuh dalam kuali dan goreng hingga keperangan 11. Paipkan coklat ganache ke dalam cronut 12. Sediakan gula yang digaulkan bersama sedikit serbuk kayu manis..Golekkan cronut dalam gula tadi. 13. Sedia untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 10 orang Waktu memasak : 1 jam Cara memasak : Goreng minyak penuh Jenis masakan : Gabungan donut dan croissant Keistimewaan : Rapuh dan garing dan rasa yang kaya bercoklat
Info Chef :Pemilik bakeri Dominique Ansel, menggunakan doh berupa pasteri lapis atau puff (ala croissant) berinti krim dan rupanya pula menyerupai donut, yang dikenali sebagai cronut.
BOMBOLINI
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
250gm tepung roti
110ml susu segar
1 biji telur
60gm mentega
35gm gula
15gm yis kering
2 gm garam
2 biji kuning telur
Bahan untuk inti (krim kastad) :
100ml susu segar
1 biji kuning telur
20gm gula halus
9gm tepung jagung
1ml esen vanila
30gm krim putar (whipping cream)
CARA MEMASAK : Krim kastad : 1. Didihkan susu di dalam bekas, atas api yang sederhana. 2. Kemudian masukkan ke dalam mangkuk dan satukan dengan kuning telur dan gula, kacau hingga sebati. 3. Campurkan tepung jagung dan terus kacau hingga sebati 4. Tuangkan larutan susu mendidih tadi ke dalam campuran di dalam mangkuk tadi. Biarkan masak hingga pekat. 5. Biarkan kastad sejuk sebentar sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk selama lebih kurang sejam. 6. Pukul krim putar sehingga mencapai ‘stif peak’ (bertanduk). 7. Kaup balik krim putar ke dalam adunan kastad yang telah sejuk hingga sebati. 8. Ketepikan
Bombolini: 1. Masukkan tepung, yis, dula telur dan garam. Gaullkan sehingga sebati. 2. Masukkan susu segar dan mentega. Uli sehingga menjadi doh. 3. Rehatkan selama dua jam, sehingga saiz doh naik dua kali ganda dari doh yang asal. 4. Giling sehingga nipis dan terap bentuk bulatan 5. Goreng dalam minyak panas sehingga menjadi warna keperangan. 6. Biarkan sejuk seketika. Setelah itu lubangkan bahagian tengah dan diisi dengan krim kastad. 7. Taburkan gula di atasnya dan sedia untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 10 orang Waktu memasak : 2 jam Cara memasak : Goreng minyak penuh Jenis masakan : Donut Itali Keistimewaan : Gebu lembut dan berkrim
Info Chef: Goreng antara 5- 10 minit sahaja. Kerap dibalik- balikkan supaya masak sekata dan berwarna perang keemasan.
Terima kasih : Hotel Armada, Lot 6, Lorong Utara C, Section 52, Darul Ehsan, 46200 Petaling Jaya, Selangor. www.armada.com.my
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Nikmati Final Muzikal Lawak Superstar 2025 dengan tema “Clash of Empire”, gabungan komedi, muzik dan persembahan epik untuk tontonan keluarga. Jangan terlepas malam paling lucu musim ini!