Siapa tak suka kalau bahan yang digunakan dalam masakan semudah 123! Zaman sekarang semua benda nak cepat, mudah, sedap dan murah. Kali ni viral pasal biskut viral 3 bahan yang hasilnya cair di mulut. Terkejut dengan cara masakannya, buat ramai peminat dapur terjebak. Apa lagi, jom cuba!
Acu Yuhan Biskut Susu, sangat mudah dan senang, bahan yang diperlukan pon cumalah 3 bahan utama saja. Biskut ini sangat sedap dan bila dimakan ia akan mencair didalam mulut. Kalau ikut acuan Semperit betul memang rumit dan banyak kerja. So buat Semperit mudah saja.
Resepi Biskut 3 Bahan / Biskut Susu
- 250g Buttercup
- 1/2 tin susu pekat
- 500g Tepung Jagung
Tapi kalau bahan dalam doh terkurang atau lebih, silap hari bulan kejadiannya pun tak segebus seperti yang diviralkan
tapi jangan risau selagi biskut cair dalam mulut jadilah tu hehe…
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Asas Doh Roti Serbaguna. Satu Adunan Boleh Buat Macam-Macam
Wow…Hanya dengan satu resipi doh serbaguna ni, anda boleh hasilkan pelbagai sajian yang sedap, mudah dan membuka selera anak-anak tanpa perlu bersusah payah menguli tepung berulang kali. Menerusi perkongsian saudari Naz Reen, beliau telah menunjukkan cara-cara menghasilkan doh yang boleh digunakan untuk menghasilkan Donat, Roti Pizza dan Roti Sosej yang sangat sedap. Berbaloi kan? Jimat masa dan tenaga. Nak tahu resipinya? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI DOH HOMEMADE UNTUK BUAT DONAT, ROTI PIZZA & ROTI SOSEJ
BAHAN A:
- 1 cawan air suam (suam panas)
- 2 sudu makan susu pekat manis – beli online disini
- 1 peket yis /mauripan – beli online disini
Satukan semua bahan di dalam jug dan kacau hingga larut. Biarkan sehingga yis berbuih/ kembang. Sementara tunggu kembang, sediakan bahan-bahan B.
BAHAN B:
- 5 cawan tepung gandum cap ros – beli online disini
- 3 sudu makan majerin – beli online disini
Masukkan kedua-dua bahan ke dalam besen dan gaul sebati.
BAHAN C:
- 3/4 cawan air
CARA MEMASAK:
1. Apabila yis sudah cukup kembang, masukkan ke dalam bekas mengandungi bahan B. Gaul sebati.
2. Tambah bahan C sedikit demi sedikit. Uli sampai doh tidak melekat di tangan dan sampai lembut. (empunya resipi uli selama 10 minit).
3. Tutup bekas dan biar doh hingga kembang. Masanya lebih kurang 20 minit.
4. Bila doh sudah kembang, tumbuk-tumbuk doh bagi membuang angin dan bolehlah bentuk doh mengikut resipi yang anda ingini sama ada ingin membuat donat, roti pizza, roti sosej atau lain-lain menu.
5. Biarkan doh kembang lagi selama 10-15 minit dan bolehlah goreng. (jika buat donat atau roti sosej)
6. Untuk roti pizza, bakar pada suhu 180C selama 20 minit. Siap dan sedia untuk dinikmati.
Nota:
1. Pastikan guna cawan yang sama untuk sukat air dan tepung.
2. Untuk buat donat sejukbeku, goreng separuh masak. Bila sudah sejuk, boleh dibungkus dan simpan dalam peti sejukbeku.
Kredit resipi & foto: Naz Reen
Beli disini: [su_button url=”https://www.goshop.com.my/products/dining/aurasia-enamel-tiffin-food-carrier-set-20156218?utm_source=rasa&utm_medium=referral&utm_campaign=POC” style=”soft” background=”#efbb2d” color=”#190e0e” size=”6″ icon_color=”#db1616″]Aurasia Enamel Tiffin Food Carrier Set[/su_button]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Wanita Ini Kongsi Cara Olah Daging Burger Frozen Supaya Lebih Sedap & Berjus
Resipi Telur Pecah Sambal Berlado. Lauk Simple Tak Guna Banyak Bahan
Resipi Daging Szechuan & Cendawan Telur Masin Untuk Makan Besar Tahun Baru Cina
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Kacang Kuda Bersira Leka Rangup & Sedap. Sangat Mudah Membuatnya
Penggemar kacang mesti sukakan resipi ni, kalau dulu suka buat yang rebus juga yang pedas. Boleh olah resipi ini menjadi versi manis juga. Nampak menarik, rangup walaupun bersira. Perkongsian dari Zana Mokhtar boleh jadi panduan buat yang ingin mencuba.
KACANG KUDA BERSIRA
Bahan A:
Kacang Kuda- rendam semalaman
Tepung bestari
Bahan B (kisar):
Cili kering-BELI ONLINE DI SINI
Bawang putih
Serbuk kunyit
Bahan C:
Serbuk jintan manis
Serbuk jintan putih-BELI ONLINE DI SINI
Serbuk ketumbar
Serbuk kari-BELI ONLINE DI SINI
Garam
Gula
Cara memasak:
1.Kacang kuda tu toskan air dia dan salutkan dengan tepung bestari tu ye. Lepas tu gorengkan dan letak tepi dulu hokey.
2.Tumiskan bahan B sampai wangi. Lepas tu baru masukkan bahan C.
3.Biarkan masak sampai wangi, garing dan kering. Baru masukkan kacang kuda yang dah goreng tadi.
4.Gaulkan bagi rata dan biarkan seketika betul betul kering ye.
5.Angkat dan sejukkan dulu. Lepas tu baru masuk dekat balang ye.
Selamat mencuba..
Kongsi resipi: Zana Mokhtar
Maklumat Pemakanan Untuk Kacang Kuda
Umum tahu khasiat kacang kuda memang banyak untuk kesihatan kita. Berikut maklumat pemakanan untuk kacang kuda.
Khasiat kacang kuda kepada kesihatan
Secawan kacang kuda yang telah dimasak mengandungi
269 kalori
45 gram karbohidrat
15 gram protein
13 gram serat
4 gram lemak
0 gram kolesterol
Selain itu, seperti yang dinyatakan di atas, kacang kuda mengandungi vitamin K, folat, fosforus,zink, manganese, choline dan selenium.
Khasiat kacang kuda kepada kesihatan memang banyak. Akan tetapi anda haruslah tidak mengambilnya secara berlebihan untuk mengelak kesan sampingan kepada kesihatan. Pelbagai resipi terdapat di internet yang boleh anda amalkan bagi dimasukkan dalam diet anda. Sekiranya anda mempunyai alahan pada kekacang, anda haruslah berjumpa dengan doktor anda untuk rujukan supaya tiada perkara buruk berlaku.
ADA YANG NAK MEMBELI HAND BLENDER @ FOOD PROCESSOR? BOLEH LIHAT DI SINI.
Cara Buat Snek Omapodi Sedap. Wajib Ada Bila Sambut Deepavali.
Buat Sendiri Wantan Cendawan Enoki Crispy Untuk Minum Petang
Wantan Cendawan Enoki Goreng Tepung perkongsian saudari Aishah Masri ni sangat mudah disediakan. Bahan-bahannya sangat mudah dan ringkas malah cara penyediaannya juga sangat senang. Rasa? Tersangatlah sedap. Anak-anak pasti suka. Sesuai dijadikan sajian minum petang mahupun sarapan. Jom buat!
RESIPI WANTAN CENDAWAN ENOKI GORENG TEPUNG
BAHAN-BAHAN:
- Cendawan enoki
- Kulit wantan
- Tepung goreng serbaguna BESTARI – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Buang akar cendawan, basuh dan leraikan. Kemudian toskan sehingga kering air.
2. Balut cendawan dengan kulit wantan seperti dalam gambar. Untuk lekatkan kulit wantan tu hanya guna air sahaja.
3. Kemudian salut cendawan dengan tepung goreng serbaguna. Tak perlu menggunakan telur.
4. Bila minyak sudah panas, boleh goreng cendawan tadi sehingga masak kekuningan.
5. Angkat, toskan minyak dan sedia untuk dinikmati bersama sos thai.
Kredit resipi & foto: Aishah Masri
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Tauhu Telur Berlado Petai, Masak Macam Ni Barulah Best
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official