Siapa tak suka kalau bahan yang digunakan dalam masakan semudah 123! Zaman sekarang semua benda nak cepat, mudah, sedap dan murah. Kali ni viral pasal biskut viral 3 bahan yang hasilnya cair di mulut. Terkejut dengan cara masakannya, buat ramai peminat dapur terjebak. Apa lagi, jom cuba!
Acu Yuhan Biskut Susu, sangat mudah dan senang, bahan yang diperlukan pon cumalah 3 bahan utama saja. Biskut ini sangat sedap dan bila dimakan ia akan mencair didalam mulut. Kalau ikut acuan Semperit betul memang rumit dan banyak kerja. So buat Semperit mudah saja.
3) Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit dan kacau
4) Putar sehingga adunan boleh dibentuk. Bentukkan adunan ikut suka hati dan bakar pada suhu 140 C selama 15 minit (bergantung kepada oven masing masing)
Kongsi resipi: Ayu Yunan Blog
IKLAN
Tapi kalau bahan dalam doh terkurang atau lebih, silap hari bulan kejadiannya pun tak segebus seperti yang diviralkan
IKLAN
tapi jangan risau selagi biskut cair dalam mulut jadilah tu hehe…
IKLAN
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Kerepek Bawang adalah antara snek ringan yang menjadi kegemaran ramai tidak kiralah tua atau muda. Kalau jumpa yang sedap tu, mulut pasti tak boleh berhenti mengunyah. Sebenarnya nak buat snek ni tak susah mana kalau tahu cara dan resipinya. Nak cuba? Jom lihat resipi yang dikongsi oleh saudari Noor Fais ni.
RESIPI KEREPEK BAWANG
BAHAN DOH TEPUNG:
2 biji bawang besar ( saiz sederhana)
1 ulas bawang putih
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu makan tepung beras
1 sudu makan serbuk udang kering (optional)
CARA-CARA:
Kisar bawang besar dan bawang putih tanpa guna air hingga lumat. ( boleh guna pengisar kering).
Masukkan bahan kisar ke dalam bekas dan masukkan tepung gandum serta tepung beras sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh. Tak perlu tambah air sebab bawang besar sudah mengeluarkan air sendiri semasa kisar.
Jika doh masih lembik, boleh tambahkan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga doh jadi bulat.
BAHAN DOH MARJERIN:
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu makan tepung beras
80gm marjerin
1/2 sudu teh garam
Air secukupnya
CARA-CARA:
Satukan tepung gandum, tepung beras, garam dan marjerin. Gaul hingga sebati dan berderai seperti serbuk roti.
Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang bulat.
CARA MENYEDIAKAN KEREPEK BAWANG:
1. Ambil doh marjerin dan doh bawang. Bahagikan setiap satu kepada 3 bahagian atau ikut keselesaan sendiri.
2. Canaikan doh bawang dan marjerin yang dipotong tadi secara berasingan.
3. Letak kepingan doh bawang diatas doh marjerin yang telah dicanaikan tadi.
4. Gulung doh dengan kemas. Ulangi langkah untuk semua doh yang ada. Simpan gulungan doh di dalam peti sejuk selama 2-3 jam.
5. Hiris gulungan doh nipis-nipis. Lebih mudah jika menggunakan pisau tajam.
6. Panaskan minyak menggunakan api sederhana dan goreng berwarna keperangan.
7. Untuk dapatkan kerepek yang mempunyai effect seperti tudung saji, semasa menggoreng masukkan doh sekeping demi sekeping ke dalam minyak panas. Kacau sentiasa dan jangan goreng terlalu lama. Nanti bawang akan menjadi pahit.
8. Angkat dan toskan minyak. Sedia untuk dinikmati. Simpan dalam bekas kedap udara supaya kerepek kekal rangup dalam tempoh masa yang lama.
Hari ini kita tak usah beli sarapan, atas permintaan anak-anak kita buat corn dog. Dapat sebatang pun dah mengenyangkan. Anak-anak berebut makan dengan menu ni.
CORN DOG Bahan-bahan:
Sosej
Mozarela blok-potong panjang
Cucuk sosej dulu, kemudian mozarela
Bahan untuk adunan tepung:
2 cawan tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI 2 sudu teh baking powder-BELI ONLINE DI SINI secubit garam 1 sudu gula 1 cawan susu segar-BELI ONLINE DI SINI
Cara memasak:
1.Kacau sebati adunan tepung dan salut pada sosej dan mozarela yang dah cucuk tadi. 2.Kemudian salut pulak breadcrumb dan goreng dengan api panas. 3.Curah sos cili, sos blackpepper, cheese powder dan mayonis.