
Walaupun raya lambat lagi, tak salah membuat biskut kesukaan anda. Boleh buat kudapan untuk dimakan bila-bila suka. Agak renyah tapi berbaloi. Kalau nak lebih crunchy tambah bakar 10-20 minit api bawah saja. Nanti base bawah akan agak garing. Selamat mencuba.
Biskut Sampan
Bahan-bahan base (bawah):
250g butter sejuk (nak lagi sedap dengan pure butter)
58g susu tepung fernleaf fullcream
458g biscuit mix
Campurkan semua bahan nie sampai jadi doh
Inti:
86g conflakes nestle(kisar kasar)
86g almond nib
86g mix fruit
86g ceri hijau & merah(dadukan)
29g kelapa kering
5sb susu pekat f&n (ikut tekak masing-masing)-beli online di sini
Cara membuat:
1.Campurkan semua bahan sampai sekata.Rasa ikut kemanisan yang kita nak.
2.Ambil doh letak dalam acuan. Picit dekat tengah bagi jadi lekuk bentuk sampan. Ratakan dengan pisau.
4.Kemudian letak inti banyak mana yang nak.
5.Bakar 170′ api atas bawah, off kipas.
Kredit: Iesya Sofea
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Biskut Brownie Cair Dimulut, Puas Hati Makan

Memang sedap, rapuh dan cair dimulut. Nak buat pun mudah.Biskut Brownie ini juga boleh buat untuk berniaga.Bolehlah cuba buat untuk kudapan minum petang pun sedap. Confirm
boleh habis sebalang.
Biskut Brownie
Bahan A:
240 gram coklat
80 gram mentega
Cara membuat:
1.Panaskan di dalam oven sehingga cair dan gaul sekata.
Bahan B:
2 biji telur
140 gram gula aising
Sedikit esen vanilla
100 gram tepung kek
Cara membuat:
1.Gaul sekata.
2.Campurkan Bahan A dan Bahan B dan gaul sekata.
3.Paipkan adunan.

4.Tabur badam
5.Bakar dalam oven selama 30 minit dengan suhu 150 degree
Kredit: Zaky Mat Ali
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Suka makan? Dapatkan lebih banyak resipi harian yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Cucur Bilis Tambah Kucai & Cili Kering Tumbuk, Sangat Sedap!
Tonton lebih banyak video masakan terbaru yang mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Resipi Kek Carrot Simple Tapi Gerenti Jadi Punya

Nak try buat kek carrot? Sedap kan kek carrot ni. Korang boleh try resipi yang dikongsikan oleh Hidayati Hana di dalam facebook group Rasa Share Resipi. Resipinya nampak mudah je. Boleh try hujung minggu nanti ye.
KEK CARROT SIMPLE
BAHAN-BAHAN
2 biji telur ayam
1 cawan gula perang
1 sudu kecil ovalete (tak letak pun tak apa)
1 sudu kecil esen vanila
1 biji lobak merah (diparut jadikan 1 cawan)
1/2 cawan minyak masak
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu besar serbuk penaik
Sedikit kismis atau walnut
BAHAN TOPING
250 gram cream cheese
6 sudu besar susu pekat manis
1 sudu besar gula
1 sudu kecil esen vanila
Sebelum dibakar.
Selepas dibakar.
CARA MEMBUAT
1. Pukul telur ayam, gula perang dan ovalete sehingga kembang.
2. Masukkan esen vanila dan lobak merah. Kacau sikit.
3. Masukkan minyak masak.
4. Ayak tepung gandum dan serbuk penaik. Masukkan ke dalam adunan sedikit demi sedikit.
5. Kacau sebati dan masukkan kismis atau walnut.
6. Lapikkan loyang dengan baking paper di bawahnya dan tuangkan adunan.
7. Panaskan oven pada suhu 175 darjah dan bakar selama 45 minit atau sehingga kek masak bergantung pada oven masing-masing.
8. Selepas masak, sejukkan kek. Kemudian toping dan taburkan lebihan lobak merah serta walnut.
9. Untuk buat toping, satukan cream cheese, susu pekat manis dan gula sehingga kembang.
10. Masukkan esen vanila. Gaul sebati. Sapukan atas kek.
Selepas diletakkan toping.
Selamat mencuba!
Kredit Resipi: https://www.facebook.com/groups/shareresipi/permalink/3687149761311538/
Kek Coklat Super Moist Ini Sangat Sedap, Tanpa Oven Dan Mixer!

Kek coklat super moist ini memang sedap. Kek ini adalah di antara kek yang menjadi pujaan ramai lebih-lebih lagi anak-anak. Aduh, boleh terbayang akan rasanya yang sedap. Ada yang suka kek Coklat Moist?
Lebih menarik lagi, kek coklat moist tanpa gunakan oven dan mixer. Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh puan Mai Siti ini ye. Mudah je nak membuatnya tapi sedapnya bukan kepalang ye.
Kek Coklat Super Moist Ini Sangat Sedap, Tanpa Oven Dan Mixer!
Bahan-Bahan Kek Coklat Super Moist:
Bahan kek:
1 cawan / 12gram serbuk koko – boleh beli online di sini
1/2 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 cawan / 225gram gula kastor – boleh beli online di sini
2 biji telur (saiz A/B)
1/3 cawan / 83ml susu full cream (atau susu cair/low fat/segar) – boleh beli online di sini
1/2 sudu teh garam halus
1/4 cawan / 59ml minyak masak – boleh beli online di sini
1 sudu teh Nescafe
1/3 cawan / 83ml air panas
1 sudu makan cuka makan/jus lemon
Bahan Coklat Ganache:
1 cawan / 250ml susu full cream (atau susu cair/low fat/segar)
2 sudu makan gula kastor – boleh beli online di sini
5 sudu makan susu pekat manis – boleh beli online di sini
1/3 cawan / 33gram serbuk koko – boleh beli online di sini
2 sudu makan tepung gandum – boleh beli online di sini
2 sudu makan butter/marjerin – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
Untuk membuat kek; Ayak 1 cawan tepung gandum, 12/ sudu kecil baking powder, ½ sudu the soda bikar bonat dan 1/2 cawan serbuk koko ke dalam mangkuk,
Masukkan 1 cawan gula kastor dan ½ sudu the garam halus. Kacau rata.
Masukkan ¼ cawan minyak masak, 1/3 cawan susu full krim dan dua biji telur- gaul sebati.
Bancuhkan satu sudu the nescafe dengan 1/3 cawan ar panas. Masukkan dan gaul sebati.
Masukkan satu sudu makan cuka atau jus lemon. Kacau sebati.
Alas loyang bersaiz 8 inci dengan baking paper atau sapukan sedikit mentega di bahagian dalamnya, dan masukkan adunan tadi ke dalam loyang.
Bila air kukusan mendidih, masukkan loyang dan ukus selama 40 – 50 minit atau sehingga kek masak.
Terbalikkan kek atas redai, buang baking paper dan biar kek sejuk di atas relai pada suhu bilik.
Bila kek sejuk, bolehlah potong menjadi dua bahagian. Langkah ini adalah atas pilihan. Boleh skip jika tak nak buat ye.
Untuk Buat Coklat Ganache:
Masukkan 1 cawan susu full cream, dua sudu makan gula kastor, lima sudu makan susu pekat manis, 1/2 cawan serbuk koko dan dua sudu makan tepung gandum ke dalam bekas. Kacau semua bahan biar sebati.
Tapiskan dan masukkan ke dalam kuali. Buka api kecil, dan sentiasa kacau selama 3 minit.
Selepas 3 minit, tutup api dan masukkan dua sudu makan butter/marjerin, kacau sehingga mentega larut.
Biarkan coklat ganache sejuk pada suhu bilik sebelum disapu di atas kek. Tambahan 1 sudu teh Nescafe ke dalam kek coklat akan mengharumkan dan meningkatkan lagi rasa coklat dalam kek. Jangan risau kek tidak akan rasa kopi pun dengan tambahan sedikit Nescafe ke dalam adunan.
Penggunaan jus lemon atau cuka makan adalah untuk memastikan kek naik dengan sekata dan cantik.
Cuka atau jus lemon bersifat asid, bertindak balas dengan bahan-bahan bersifat alkali dalam kek untuk membebaskan gas karbon dioksida dan menjadikan kek naik cantik.
Tuangkan coklat ganache di atas kek, ratakan. siap!
Jika nak potong, tuang dan sapu sedikit coklat ganache ke bahagian tengah kek yang dipotong. Lapiskan dengan satu bahagian lain dan tuang coklat ganache selebihnya di atas kek.
Siap! Memang mantap!!
EKSTRA!
TIP UNTUK ELAKKAN KEK COKLAT MEREKAH PADA BAHAGIAN PERMUKAAN:
- Jangan gunakan loyang yang kecil, loyang yang kecil akan menyebabkan kek mudah merekah.
- Masukkan satu sudu makan cuka makan/jus lemon untuk memastikan kek naik dengan sekata.
- Gunakan api yang sederhana dan sedikit kecil semasa mengukus menggunakan saiz loyang 8 inci.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Kek Pisang Coklat Kluster Kayangan. Rasa Mewah, Sedap Tak Terkata
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official