Dalam satu mangkuk, campur semua bahan A. Masak secara double boiler.
Kacau-kacau hingga coklat cair. Ketepikan dulu.
Masuk coklat cair tadi ke dalam campuran bahan B dan kacau hingga sebati.
Ads
Setelah itu, masukkan bahan yang telah diayak ke dalam adunan dan kaup balik hingga sebati.
Masukkan adunan ke dalam piping beg. Sapu sikit mentega ke atas dulang bakar yang digunakan. Pipe mengikut saiz yang dikehendaki. Tapi kena jarakkan agar tidak bercantum bila dibakar nanti.
Dah siap pipe, masuk ke dalam oven dan bakar selama 10 minit atau hingga masak. Siap.
Comelnya Cupcake Sarang Semut ni.Walau versi mini tapi elok bersarang. Bagi anda yang rasa nak makan Kek Sarang Semut tapi tak punya banyak masa, boleh cuba resipi perkongsian saudari Maizatul Nurjannah ni. Lebih kurang 10 minit je dah siap masak. Berbaloi kan? Jom lihat cara-cara pembuatan serta bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI CUPCAKE SARANG SEMUT SEDAP & MUDAH MASAK
BAHAN-BAHAN: 1 cawan gula pasir – beli online disini 1 cawan air panas 1 cawan tepung blue key + 1/2 sudu (kfc) soda bikarbonat – beli online disini 1/4 cawan susu pekat manis – beli online disini 3 sudu makan marjerin/mentega (kalau cairkan terlebih dahulu rasa kek akan lagi lembut) – beli online disini 4 biji telur gred A 1 penutup esen vanilla – beli online disini
CARA MEMASAK: 1. Cairkan gula hingga warna jadi keperangan/coklat. Bila gula sudah cair, masukkan air panas dan marjerin yang telah dicairkan. Kacau sebati dan biarkan suam. 2. Masukkan telur dan esen vanilla ke dalam blender. Kisar sekejap kemudian masukkan susu pekat manis. Kisar sebentar sekali lagi. 3. Masukan tepung yang telah dicampur dengan soda bikarbonat. Kacau hingga rata. 4. Masukkan air gula yang sudah suam. Kisar lagi sekali kemudian tapis. 5. Perap adunan. Boleh pilih sama ada nak perap sebentar atau lama. (Empunya resipi pernah cuba keduanya dan dua-dua menjadi.) 6. Tuang bancuhan kek ke dalam acuan cupcake yang telah diletak dalam tray muffin. Bakar pada suhu 160C menggunakan api bawah terlebih dahulu selama 5minit. (kek akan mula nampak lubang-lubang)
7. Kemudian bakar lagi menggunakan api atas bawah selama 5 minit. Masa mungkin berbeza mengikut jenis ketuhar masing-masing.
Kek minyak boleh juga dipanggil kek dulu-dulu. Maksudnya kategori kek lejen la sebab orang dulu selalu buat kek macam ni. Kek minyak selalu dibuat untuk raikan tetamu pada majlis rasmi di kawasan pedalaman. Misalnya ketika majlis bertunang ataupun majlis kahwin. Ketika hari raya pun kek minyak selaly jadi pilihan. Jom try buat.
KEK MINYAK PELANGI
.
BAHAN-BAHAN
2 cawan tepung kek (bukan tepung naik sendiri)
1 sudu teh baking powder
5 biji telur ayam grade A
3/4 cawan gula kastor
1 sudu teh garam
1 sudu besar ovalette
3/4 cawan susu pekat atau krimer manis
1 sudu besar esen vanila
1 cawan minyak jagung
Pewarna (oil base untuk warna yang cantik)
CARA MEMBUAT
1. Lenser loyang berukuran 8 inci dengan marjerin atau mentega.
2. Ayak tepung bersama baking powder. Ketepikan.
3. Pukul telur ayam bersama gula kastor dan garam. Pukul sehingga betul-betul kembang dan gebu. Pukul selama lebih kurang 20 minit dengan menggunakan mixer berkelajuan tinggi (kalau tak kembang kek tak akan naik dan gebu).
4. Masukkan ovalette, susu pekat dan esen vanila. Mix lagi dalam 10 minit.
5. Masukkan minyak jagung dan kacau guna spatula sahaja.
6. Masukkan tepung dengan teknik kaup balikkan sahaja.
7. Apabila telah sebati, bahagikan adunan kepada 6 bahagian. Warnakan ikut warna yangg digemari. Setiap satu bahagian beratnya 200 gram.
8. Lapiskan setiap warna 4 sudu besar dan lapisan akhir untuk setiap warna adalah 2 1/2 sudu besar sahaja.
7. Kalau nak buat motif batik di atas permukaan kek, boleh lorekkan menggunakan lidi ikut kreativiti masing-masing.
10. Bakar pada suhu 160 darjah selsius selama 1 jam dengan api atas dan bawah.
Anak-anak dengan coklat memang sukar dipisahkan. Boleh buat chocolate cheesekut ni gerenti mereka suka. Mewah dengan rasa coklat digabungkan dengan biskut, setiap suapan memberi kenikmatan yang sukar digambarkan dengan kata-kata. Buat dalam bekas comel begini, boleh simpan dalam peti sejuk.
Chocolate Cheesekut
*Loyang 6 inci atau 5 bekas sq450
Bahan-bahan CHOCOLATE MOUSSE:
500 gram cream cheese
60 gram gula icing
2 sudu kecil essen vanilla
2 sudu makan susu pekat manis
250 gram dairy whipping cream
250 gram chocolate compound yang dicairkan
16 keping biskut crackers- jika dibuat dalam loyang
ATAU
10 keping biskut crackers – jika dibuat dalam bekas sq450
Susu coklat/ susu full cream
Nutella ( pilihan, tak nak masukkan pun tak apa)
Bahan – bahan Ganache:
150 gram dairy whipping cream
150 gram chocolate compound
1 sudu makan butter
Cara membuat Chocolate Mousse:
1. Putar 500 gram cream cheese. Pastikan cream cheese sudah pun berada pada suhu
bilik
2. Putar cream cheese dalam 2-3 minit. Kemudian masukkan 60 gram gula icing,2 sudu
kecil essen vanila,2 sudu makan susu pekat manis. Sambung putar dalam 1 minit.
3. Masukkan 250 gram chocolate yang sudah dicairkan. Chocolate kena bagi suam-suam. baru tuang. Jangan tuang chocolate panas-panas.
4. Pukul sebati cream cheese dan cairan coklat tadi sehingga sebati. Dah sebati,stop.Ketepikan sekejap .
5. Dalam bekas yang berlainan putar 250 gram dairy whipping cream sehingga kental.
4. Dah kental kaup balik whipped cream tadi dengan cream cheese chocolate tadi. Kaup sebati .
5. Ambil mangkuk kecil. Masukkan susu coklat atau susu full cream. Tapi yang sedap
pakai susu coklat.
6. Sebagai base kek ni,letakkan lapisan pertama biskut crackers ni TANPA CELUP KE DALAM SUSU . Kalau pakai loyang saiz 6 inci akan ngam ngam 4 keping biskut setiap layer. Jadi base guna 4 keping tu jangan celup susu. Lagi 4 keping atasnya baru celup sekejap saja setiap keping dengan susu.Bermakna base kena ada 4 keping biskut yang tak dicelup dengan susu. Dan 4 lagi dicelup dengan susu.Ni sebab kita nak bagi base dia kukuh.
7. Kemudian masukkan adunan cream cheese tadi yang kita dah kaup dengan whipping
cream.Terpulang kita nak letak banyak mana. Kemudian drizzle dengan nutella setiap layer tu. Terpulang nak letak nutella atau tak.Pilihan.Selang seli dengan letak lapisan biskut.
8. Lebih kurang macam ni :Biskut / cream cheese/ Biskut/ Cream Cheese/ Biskut / Cream Cheese. Lebih kurang macam ni,ada layer.
9. Dah siap setkan sejam.
**
🛑 Versi letak dalam bekas sq450
1.Letak 1 keping biskut dulu.Setiap biskut celup dalam susu coklat dulu ya.
Kemudian baru masukkan chocolate mousse. selang seli seperti ini:
Biskut- Mousse- Drizzle nutella ( nutella ini pilihan) – Biskut- Mousse ( rujuk gambar)
2.Resepi ni akan dapat 5 bekas sq450.
3.Chocolate mousse tu bahagi la dua dalam mangkuk sebab akan kena masuk 2 kali
mousse pada setiap bekas.
Biskut
🛑Ganache :
1. Double boil 150 gram chocolate compound,150 dairy whipping cream dan 1 sudu
makan butter. Api perlahan.
2. Dah sebati. Tutup api, biarkan dalam 10 minit baru tuang atas kek. Setkan
semalaman.
3.Siap.
Kredit: Mr.ali
Dapatkan pelbagai resipi terkini yang mudah & enak di laman web RASA
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...