![Untitled design - 2022-01-11T101011.132](https://cdn.rasa.my/2022/01/Untitled-design-2022-01-11T101011.132.jpg)
Minum petang dengan kuih muih melayu memang sedap. Kalau biasanya anda membeli, lagi puas membuatnya sendiri. Tambah pula kuih yang diidamkan sukar ditemui seperti bengkang tepung beras gula melaka ni.Ikut resipi yang dikongsi oleh Shah Shatry ni confirm menjadi.
BENGKANG TEPUNG BERAS GULA MERAH
Bahan-bahan:
2 cawan tepung beras-beli online di sini
7 sudu besar tepung jagung-beli online di sini
7 cawan santan-beli online di sini
¾ cawan gula putih (tak suka manis, kurangkan lagi)
1 cawan gula merah timbang
Garam (agak-agak ja untuk naikkan lemak kuih)
Cara membuat:
1.Loyang disapu minyak kemudian panaskan sekejap di dalam oven.Panaskan oven terlebih dahulu 5-10 minit, suhu 180°C.
2.Satukan ke semua bahan di dalam bekas, kemudian kacau sehingga sebati.Saya kacau pakai whisk.
3.Bila semua dah sebati dan gula pun dah larut, masukkan di dalam kuali atau periuk, masak di atas api sehingga kental.Guna api sederhana saja.
4.Bila dah kental, alihkan ke dalam loyang, bakar di dalam oven selama 1 jam atau lebih ikut oven masing-masing pada suhu 180°C api atas bawah (5 minit terakhir, saya tukar api atas untuk mendapatkan kesan hangit tu)
5.Bila dah masak, sejukkan terlebih dahulu baru potong
Kredit: Shah Shatry
Resipi Sukun Goreng Cicah Sambal Kicap. Begini Cara Bancuh Tepungnya
Masak Sayur Pedas Timun Ikut Resipi Arwah Mak. Sedap Tak Terkata
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Pau Sambal Sedap, Mudah & Kurang Berminyak.
![Resipi Pau Sambal Sedap, Mudah & Kurang Berminyak.](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2020/01/112553.jpeg)
Sedapnya Pau Sambal ni. Kalau makan masa minum petang, aduhhh…alangkah nikmatnya. Malah ia juga sesuai dijadikan menu sarapan. Bagi anda yang nak cuba buat kuih ni, resipi perkongsian saudari Mariana Zainal ini antara yang berbaloi untuk dicuba. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA BUAT PAU SAMBAL HOMEMADE
BAHAN A:
- 1 1/2 cawan air suam kuku
- 1 paket yis kering
- 2 sudu makan gula pasir
(Satukan semua bahan dalam satu bekas. Kacau dan biarkan anggaran 5 – 6 minit)
BAHAN B:
- 4 1/2 cawan tepung gandum
- 2 sudu makan mentega
- 2 sudu makan susu pekat manis
- 1 sudu teh double action baking powder (guna baking powder biasa pun boleh)
- 1/2 sudu teh baking soda (untuk effect rangup pada kulit pau)
(Satukan semua bahan B. Gaul hingga jadi seakan serbuk)
CARA MEMASAK:
1. Masukkan larutan yis (bahan A) ke dalam bahan B. Gaul rata dan uli sebati selama 8–10 minit. Peram dalam bekas bertutup selama 10 minit.
2. Tabur tepung dalam talam. Bulat-bulatkan doh ikut saiz yang dikehendaki.
3. Tekan sikit atas doh tu. Susun dalam talam dan buat hingga siap dan habis adunan tepung. Peram lagi doh selama 18-20 minit.
4. Panaskan minyak dengan banyak dan goreng doh hingga garing dan keperangan menggunakan api sederhana. Sentiasa balik-balikkan supaya doh masak sekata.
RESIPI SAMBAL BILIS (khas untuk burger Malaysia sahaja)
BAHAN-BAHAN:
- 2 genggam ikan bilis – digoreng & toskan
- 1 biji bawang besar – hiris
- 2 sudu makan sos cili
- 1 1/2 sudu makan gula
- Sedikit garam
- Bahan perasa jika perlu
- 1/2 cawan air
- 1 1/2 senduk minyak masak untuk menumis
BAHAN KISAR:
- 10-12 tangkai cili kering
- 1 biji bawang besar
- 3- 4 ulas bawang putih
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar hingga garing.
2. Masukkan gula. Tumis lagi hingga pecah minyak dan cili berubah warna.
3. Masukkan sos cili. Kacau seketika. Masukkan bawang hiris, ikan bilis serta air.
4. Bila sambal sudah agak pekat, masukkan garam dan bahan perasa dengan secukupnya.
5. Angkat dan sejukkan. Hidangkan bersama pau yang dimasak tadi.
Kredit resipi & foto: Mariana Zainal
JOM CUBA MENU NI UNTUK MINUM PETANG:
Cara Buat Apom Lenggang Homemade Yang Mudah & Sedap
![Cara Buat Apom Lenggang Homemade Yang Mudah & Sedap](https://cdn.rasa.my/2018/05/Untitled-design8.png)
Sedapnya Apom Lenggang ni. Ia merupakan makanan tradisional orang-orang dulu. Resipi dan cara memasaknya pun sangat ringkas. Paling penting rasanya sedap dan boleh dihidangkan bersama dengan kuah kari, sambal ikan bilis atau macam-macam lagi. Sesuai dimakan untuk sarapan atau minum petang. Nak jadikan sebagai bekal anak untuk ke sekolah pun boleh. Jom cuba resipi perkongsian saudari Cheamah Hashim ni. Anda pasti kagum dengan hasilnya.
RESIPI APOM LENGGANG CHEAMAH
BAHAN-BAHAN:
- 4 cawan tepung beras
- 3 cawan santan
- 1 1/2 cawan gula
- 1 peket mauripan
- 3 biji telur
- Sedikit garam
- 1 sudu teh esen vanila
BAHAN LAIN:
- 3/4 cawan santan
CARA MEMASAK:
- Semua bahan disatukan dan dikisar sebati.
- Ambil 1/2 cawan bahan yang dikisar. Campurkan dengan 3/4 cawan santan untuk dibuat kanji. Kacau sebati dan masak hingga agak pekat.
- Campurkan kanji yang dimasak tadi dengan lebihan bahan kisar. Kacau sebati dan kisar sekali lagi.
- Biar adunan selama 1-2 jam sebelum dilenggang di dalam kuali. ( empunya resipi bancuh adunan dan simpan semalaman dalam peti sejuk)
- Untuk memasak, tuang adunan ke dalam kuali, lenggang hingga nipis. Tutup dengan tudung periuk supaya bahagian tengah masak.
- Angkat dan sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Cheamah Hashim
Kuih Muih Daripada Pulut, Siap Resipi Tapai Pulut Sedap Melampau
![Kuih Muih Daripada Pulut, Siap Resipi Tapai Pulut Sedap Melampau](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2020/01/126084.jpeg)
Bila disebut kuih Melayu Tradisional, tepung dan beras pulut memang di antara bahan ‘popular’ terkandung dalam ramuannya. Pulut menjadikan kuih mengenyangkan dan sesuai disajikan waktu sarapan esok mahupun petang.
Jom kita cuba warisan resipi zaman berzaman. warisan budaya usah dilupa
PULUT INTI MANIS
BAHAN-BAHANNYA:
Bahan inti :
- 50 gm gula merah
- 2 sudu makan gula pasir
- 1 cawan air
- Garam secukup rasa
- 300 gm kelapa parut | diambil putih sahaja
- Bahan pulut :
- 100 gm beras pulut | direndam 3- 4 jam toskan
- 100 ml air
- 50 ml santan
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
CARA MASAK INTI :
1. Masukkan gula merah, gula pasir dan air dalam kuali.
2. Masak hingga gula larut.
3. Masukkan garam dan kelapa parut.Gaul sebati.
4. Biarkan agak kering, tutup api dan ketepikan.
CARA MASAK PULUT / PENYEDIAAN :
1. Masukkan beras pulut, santan dan sedikit garam ke dalam loyang. Kacau rata.
2. Masukkan loyang dalam pengukus dan kukus hingga naik wap. Angkat dan ketepikan.
3. Ambil sedikit beras pulu yang sudah masak tadi, letak di atas daun pisang yang telah dilayurkan dan dilap.
4. Letakkan inti di atas beras pulut. Bungkus daun pisang kemas-kemas
5. Sedia dihidang
Saiz hidangan : 2-3 orang
Masa memasak : 40 minit
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Pulut dimakan dengan kelapa parut manis memang lazat
Anggaran kos : RM 5
INFO CHEF : Memasak dengan membungkusnya dalam daun pisang menambah aroma dan citarasa yang amat membangkit selera.
2 .TEPUNG GOMAK
BAHAN-BAHAN :
Bahan salutan :
500 gm kacang hijau
- Bahan inti :
- Air secukupnya
- 200 gm gula Melaka
- 1/2 cawan gula pasir
- Garam secukup rasa
- 1 helai daun pandan
- 1 sudu makan tepung gandum
- 1 biji kelapa parut
Bahan Kuih:
- 500 gm tepung pulut
- Garam secukupnya
- Air secukupnya
CARA MEMASAK :
Cara masak bahan salutan:
1. Basuh dan toskan kacang hijau.
2. Goreng kacang hijau, angkat dan sejukkan
3. Kisar kacang hijau hingga halus seperti tepuk. Ayakkan dan ketepikan.
Cara masak inti :
1. Masak gula Melaka, gula pasir, garam dan daun pandan.
2. Biarkan gula larut, angkat dan tapiskan
3. Masukkan tepung gandum dan kelapa parut ke dalam air gula.
4. Kacau hingga inti masak dan sebati.
5. Angkat dan sejukkan dahulu.
6. Bulat-bulatkan dan ketepikan
Cara memasak :
1. Bancuh tepung pulut dengan garam dan air. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan kental.
2. Ambil sedikit adunan, bulatkan dan leperkan.
3. Masukkan inti dan leperkan dengan kemas.
4. Masak air, selepas mendidih masukkan kuih. Masak hingga kuih timbul dan angkat.
5. Gaul atau golekkan dengan bahan salutan, siap dihidangkan
Saiz hidangan : 30- 40 orang makan
Masa memasak : 30 minit
Cara memasak : Rebus
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Kenyal dan kaya rasa kacang hijau
Anggaran kos : RM 6
INFO CHEF : Selain inti kelapa manis boleh juga menggunakan inti kacang hijau yang dicampur kelapa parut dan gula Melaka. Cuma inti kelapa manis gula Melaka memberi variasi rasa.
3.KUIH BOM
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
- 2 cawan tepung pulut
- 2 sudu makan tepung gandum
- Garam secukup rasa
- 1 cawan air
- Bijan secukupnya untuk salut
Bahan inti kelapa :
- 1 biji kelapa parut/ putih sahaja
- 1 cawan gula merah atau gula Melaka
- 2 sudu makan gula pasir
- 2 helai daun pandan /disimpul
- Sedikit air untuk melarutkan gula
CARA MEMASAK :
CARA MASAK INTI :
1. Gaulkan kesemua bahan inti dalam kuali dan jerangkan di atas api yang sederhana.
2. Kacau inti hingga melekit dan separa kering
3. Angkat dan ketepikan
4. Bila sudah sejuk kepal inti bulat-bulat.
CARA BUAT DOH:
1. Satukan tepung pulut, tepung gandum dan garam.
2. Bancuh dengan air sedikit sedikit hingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan.
3. Jika terlembik tambahkan sedikit lagi tepung beras pulut
4. Sapukan sedikit minyak pada tapak tangan. Ambil adunan leperkan dan masukkan inti kelapa yang telah dikepal bulat-bulat tadi.
5. Golekkan di atas bijan. Kemudian goreng dalam minyak panas hingga kekuningan.
6 .Angkat dan toskan.
Saiz hidangan : 9 biji kuih bom bersaiz bola ping pong
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Kulit ini agak liat dan kenyal kulitnya, salutan bijan mengenakkan lagi rasa
Anggaran kos : RM 7
INFO CHEF : Selain inti kelapa manis, kuih bom ini juga didapati dengan inti kacang hijau dan kacang dal. Lebihan inti boleh disimpan untuk dibuat inti kuih lain seperti kuih koci, ketayap dan pulut inti.
4.TAPAI PULUT
BAHAN-BAHAN :
- 1 kg beras pulut | basuh bersih dan rendam selama tiga jam
- 1/2 biji ragi
- Daun pisang atau daun getah untuk membungkus
CARA MEMASAK :
1. Tanak pulut hingga masak. Sukat pulut menggunakan 5 cawan air panas untuk 5 cawan pulut. Boleh gunakan periuk elektrik
2. Selepas pulut masak letakkan dalam dulang dan sejukkan.
3. Ayakkkan ragi di seluruh permukaan pulut, terbalikkan dan ayak lagi di atas bahagian sebelah.
4. Bungkus pulut dengan daun getah atau daun pisang dan peram selama dua hari dalam periuk besar bertutup yang sudah dialas dan ditutup dengan daun pisang.
5. Sedia untuk dinikmati.
Saiz hidangan : 5 orang
Masa memasak : 30 minit
Cara memasak : Tanak dan peram
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Peram selama 48 jam untuk dapatkan hasil tapai yang cukup rasa manis dan masaknya.
Anggaran kos : RM 5
INFO CHEF : Jangan masukkan tapai yang belum cukup tempoh peraman ke dalam peti air kerana ia akan membantutkan proses menapainya. Sedap dimakan sejuk.