Bahan asas tauhu boleh diolah untuk dijadikan pelbagai menu. Selain buat Tauhu Sumbat Ayam Lada Hitam, pelbagai lagi masakan yang boleh dihasilkan daripada tauhu seperti tauhu sumbat, tauhu begedil dan tauhu masak sambal.
Tapi, resipi tauhu sumbat kali ini boleh diolah dan dipelbagaikan. Jika tak makan ayam, boleh sesuaikan ikut cita rasa. Boleh tukar ayam kepada daging, ikan dan lain-lain.
Menu ini sesuai untuk minum petang. Memang mengenyangkan sampai ke malam. Jom kita ikuti resipi perkongsian daripada Nanie Rosnani ini.
Grill bahan bertanda * sehingga masak. Kemudian, hancurkan kesemuanya. Boleh tumbuk dalam lesung batu juga.
Gorengkan tauhu dan keluarkan isi tauhu di tengah-tengah.
Setelah itu, gaulkan kesemua bahan bertumbuk dan bahan gaul sehingga sebati.
Kemudian, sumbatkan tauhu tadi dengan inti sampai penuh.
Akhir sekali, celupkan tauhu tadi ke dalam telur dan bolehlah digoreng dalam minyak yang panas.
Ads
NOTA: Untuk resipi tauhu sumbat ini, jika nak tukarkan ayam kepada ikan, daging atau ayam pun boleh. Cara paling mudah, rebus atau kukus ikan dan dan campurkan ke dalam bahan sumbat.
Jika nak guna daging atau ayam, boleh saja gunakan daging cincang yang kita buat burger tu. Caranya, hancurkan dulu daging atau ayam tu, kemudian bolehlah grill.
Sedapnya Kubis Gulung ni. Sesuai bagi anda yang mementingkan sajian yang kurang minyak, kurang perasa serta rendah kalori. Yang mana tengah diet, sesuai sangatlah cuba menu perkongsian Az Hanie Ismail ni.
RESIPI KUBIS GULUNG UNTUK DIET
.
BAHAN-BAHAN ( Jumlah bahan bergantung pada jumlah kubis yang digunakan):
Kubis hijau
Isi dada ayam cincang @ daging cincang
Lobak merah secukupnya – hiris nipis
Kubis ungu secukupnya – hiris nipis
Bawang putih – hiris @ tumbuk
Bawang merah – hiris
Serbuk lada hitam dan serbuk lada sulah secukupnya
Garam bukit secukup rasa
Serbuk cili secukupnya
Sedikit minyak masak
Daun kucai – jika ada
CARA MEMASAK: 1. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau. 2. Masukkan isi ayam. Masak hingga air ayam sedikit kering. 3. Tambahkan lobak merah dan kubis ungu. Goreng sekejap. 4. Masukkan serbuk lada hitam, lada sulah, serbuk cili dan garam. Sesuaikan rasa. Angkat dan ketepikan inti. 5. Ambil kubis hijau dan bersihkan. Leraikan daun kubis ikut jumlah yang dikehendaki. 6. Panaskan air di dalam periuk dan celur daun kubis seketika. Ia bertujuan untuk melembutkan daun supaya senang digulung. Toskan. 7. Ambil sekeping daun kubis, isi inti secukupnya dan gulung kemas. Ikat dengan daun kucai.
8. Susun kubis gulung ke dalam bekas bersesuaian dan kukus lagi selama 3 minit supaya kubis lebih lembut.
9. Sedia untuk dinikmati. Enak dicicah dengan Sos Cili Thai. .
Andai berkunjung ke Pahang, Terengganu dan Kelantan terutamanya kawasan perkampungan berhampiran pantai, pasti anda akan jumpa dengan gerai menjual Sata ni. Kalau jumpa, kena berhenti beli dan cuba. Memang sedap! Bagi yang nak cuba buat sendiri, resipi perkongsian saudari Zuraida Zamri ni paling mudah. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN:
1 kilo ikan sardin/selayang | diambil isinya sahaja
500gm kelapa muda | diparut halus
250grm bawang merah
1 ikat daun kesum | dihiris
Bahan perasa, garam dan gula secukup rasa
30 biji lada burung @ cili padi | boleh ubahsuai ikut citarasa
Daun pisang secukupnya | untuk membungkus
CARA MEMASAK:
1.Kisar isi ikan, lada burung dan bawang merah hingga lumat.
2.Kemudian masukkan bahan kisar ke dalam bekas. Masukkan kelapa muda parut, daun kesum, garam, gula dan perasa dengan secukupnya. Gaul sebati.
3.Ambil daun pisang, bentukkan kon dan isi sata tadi. Bakar hingga masak.
4.Enak dinikmati panas-panas.
Nota:
1.Isi kelapa muda yang digunakan adalah kelapa yang tidak terlalu tua @ muda dan biasa digunakan untuk menghasilkan kuih.
2.Jika tiada daun pisang, sata boleh juga dibungkus menggunakan kulit popia dan digoreng.
Bila tiba musim perayaan, Kuih Siput ni memang laris. Dari dulu hinggalah sekarang, kudapan tradisional ni memang menjadi buruan ramai. Nak buat pun mudah je. Lagipun jika buat secara homemade memang lebih sedap, rangup dan puas makan. Jom cuba.
KUIH SIPUT RANGUP
BAHAN-BAHAN:
1 kg tepung gandum
1 cawan marjerin
1 cawan gula halus
2 paket serbuk kari kecil
1 sudu teh garam
1 kotak kecil santan
1 biji telur
Daun kari
CARA MEMASAK:
Satukan semua bahan dan uli hingga sebati.
Panaskan minyak yang banyak dalam kuali dan cubit doh kuih siput tadi.
Gelekkan doh pada acuan kuih siput, masukkan ke dalam minyak panas ebrsama daun kari dan goreng hingga garing.