Bahan asas tauhu boleh diolah untuk dijadikan pelbagai menu. Selain buat Tauhu Sumbat Ayam Lada Hitam, pelbagai lagi masakan yang boleh dihasilkan daripada tauhu seperti tauhu sumbat, tauhu begedil dan tauhu masak sambal.
Tapi, resipi tauhu sumbat kali ini boleh diolah dan dipelbagaikan. Jika tak makan ayam, boleh sesuaikan ikut cita rasa. Boleh tukar ayam kepada daging, ikan dan lain-lain.
Menu ini sesuai untuk minum petang. Memang mengenyangkan sampai ke malam. Jom kita ikuti resipi perkongsian daripada Nanie Rosnani ini.
Grill bahan bertanda * sehingga masak. Kemudian, hancurkan kesemuanya. Boleh tumbuk dalam lesung batu juga.
Gorengkan tauhu dan keluarkan isi tauhu di tengah-tengah.
Setelah itu, gaulkan kesemua bahan bertumbuk dan bahan gaul sehingga sebati.
Kemudian, sumbatkan tauhu tadi dengan inti sampai penuh.
Akhir sekali, celupkan tauhu tadi ke dalam telur dan bolehlah digoreng dalam minyak yang panas.
Ads
NOTA: Untuk resipi tauhu sumbat ini, jika nak tukarkan ayam kepada ikan, daging atau ayam pun boleh. Cara paling mudah, rebus atau kukus ikan dan dan campurkan ke dalam bahan sumbat.
Jika nak guna daging atau ayam, boleh saja gunakan daging cincang yang kita buat burger tu. Caranya, hancurkan dulu daging atau ayam tu, kemudian bolehlah grill.
Sedapnya Kacang Masin Goreng Crispy ni. Sesuai dijadikan kudap-kudap waktu menonton tv. Mudah sahaja resipinya dan anda boleh hasilkan sendiri di rumah secara homemade. Makan pula ramai-ramai, memang ralit. Sekejap je habis satu balang.
Andai beli Kacang Goreng yang sedia dimakan, kadang kala terlebih masin. Malah harganya juga boleh tahan. Tak puas makan dah habis. Buat sendiri ni, sekali masak dapat banyak. Jom cuba resipi perkongsian saudari E-cah Katman ni. Pasti anda sukakannya.
CARA MEMBUAT KACANG MASIN GORENG CRISPY
BAHAN-BAHAN:
Kacang tanah besar – beli online disini
Bawang putih – hiris
Halia – hiris
Serbuk nasi goreng – beli online disini
Air secukupnya
Garam dan serbuk cukup rasa secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Masukkan air, garam dan cukup rasa secukupnya ke dalam periuk. Masak hingga mendidih.
2. Setelah mendidih, masukkan kacang tanah, bawang putih dan halia. Biar sampai sejuk.
3. Toskan air dan goreng hingga garing termasuk sekali dengan bawang putih dan halia tadi. Kuantiti minyak seperti anda menggoreng kerepek.
4. Angkat dan toskan kacang goreng tadi. Tabur serbuk rencah nasi goreng secukupnya. Gaul rata.
5. Sedia untuk dinikmati.
INFO RASA: Jika tak nak guna serbuk nasi goreng, boleh juga guna garam halus biasa.
Jika ada kentang di dapur, boleh olah menjadi Jejari dan Bebola Kentang. Resipi mudah dan ringkas 2-dalam-1, tak perlu banyak bahan, tapi sedap dan berbaloi.
Buat kudap-kudapan ataupun minum petang menggunakan kentang ini memang sedap. Ini yang memudahkan ibu-ibu dalam menyediakan kudapan untuk anak-anak.
Jom cuba resipi perkongsian daripada Shai Anne Ahemed dalam menghasilkan Jejari dan Bebola Kentang ini. Berbaloi buat sebab satu resipi boleh menghasilkan dua menu.
Terasa nak mengunyah tapi tak ada idea nak masak apa? Ha…Ini ada resipi Cucur Kentang perkongsian saudari Nana Sabrina Sarsan. Sangat mudah untuk dibuat dan kanak-kanak pasti suka. Jika nak pedas, boleh tambahkan hirisan cili padi. Sesuai sangatlah untuk dicuba. Buat minum petang boleh , untuk sarapan pun sesuai. Malah kalau nak dijadikan kudapan sewaktu menonton televisyen pun ‘best’. Jom cuba dan lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI CUCUR KENTANG MUDAH & SEDAP
BAHAN-BAHAN:
4 biji ubi kentang – dipotong dadu & tak perlu rebus
Ikan bilis secukupnya – boleh juga ganti dengan isi ikan tenggiri potong dadu /isi udang atau isi ayam
Sedikit hirisan kacang panjang, daun sup, daun bawang, cili merah & lobak merah
1 biji bawang Holland / bawang merah – potong dadu
Bahan perasa secukupnya
1/2 gelas air sejuk (dari peti ais)
4 sudu makan tepung beras
3 sudu makan tepung gandum
CARA MEMASAK:
1. Campurkan semua bahan ke dalam bekas dan adun hingga sebati hingga mendapat tekstur seperti dalam gambar.
2. Resipi ini tidak menggunakan banyak air dan tepung. Tepungnya hanya cukup setakat untuk menyaluti kentang.
3. Sudukan adunan dan goreng hingga keperangan.
4. Angkat, toskan minyak dan bolehlah dinikmati bersama sos kegemaran.
Sambal ayam daun kari ini boleh masuk dalam senarai resipi sambal ayam kita yang sememangnya ada banyak versi.Tapi resipi yang ini rasanya tidak semata...