Ayam Cili Kering, resipi yang wajib anda masuk dalam senarai menu minggu ini. Ayam yang digoreng garing, disalut dengan kuah rempah pedas ni memang heaven bila makan dengan nasi putih panas-panas. Bau tumisan dia pun dah buat perut berkeroncong! Sesuai dimakan seisi keluarga. Jom cuba.
AYAM CILI KERING
Bahan-bahan:
1 ekor Ayam | digoreng bersama kunyit dan garam
1 biji Bawang Besar | dihiris
1 inci Halia | dihiris
2 sudu besar Chili Flakes
2 sudu besar Rempah Kari
3 sudu besar Sos Cili
2 sudu besar Sos Tiram
2 sudu besar Kicap Manis
100ml Santan Cair
1 sudu besar Serbuk Cili
Daun Ketumbar
2 biji Buah Tomato | dipotong dadu
Sedikit garam
Bahan Kisar:
1 biji Bawang Besar
6 ulas Bawang Putih
Cara Memasak:
1. Panaskan minyak, kemudian masukkan daun kari. Bila dah naik bau, masukkan bawang besar lalu tumis hingga naik bau dan garing.
2. Kisar bawang merah dan bawang putih. Tambahkan sedikit air dan kisar hingga halus.
3. Kemudian, masukkan bahan kisar tadi dan tumis hingga garing.
4. Masukkan serbuk kari, serbuk cili dan chili flakes. Gaul sebati.
5. Kemudian masukkan tomato dan tambahkan sedikit air dari blender tadi. Tumis dua tiga kali untuk pastikan rempah masak elok.
6. Masukkan sos cili, sos tiram dan gaul sebati.
7. Masukkan sedikit air dan tambahkan garam.
8. Masukkan ayam yang telah digoreng dan gaul rata.
9. Tambahkan kicap manis dan santan cair. Gaul dan biarkan mendidih.
10. Masukkan halia dan gaul rata.
11. Kemudian boleh taburkan daun ketumbar.
TONTON VIDEO PENUH DI SINI:
Ads
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Tak tahu nak masak apa untuk berbuka puasa malam ni? Jom try buat ayam goreng. Ayam goreng adalah antara makanan yang paling mudah nak dibuat. Orang ramai pun suka. Tapi macam mana nak buat ayam goreng yang sedap? Lagi-lagi ayam berempah. Nah, kami kongsikan resipinya.
AYAM GORENG BEREMPAH
Bahan-bahan
1/2 ekor ayam (dipotong ikut suka)
Bahan kisar
3 batang serai
5 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
Halia sebesar ibu jari
Bahan Lain:
1 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu makan serbuk jintan manis
1 sudu makan serbuk kunyit
1 sudu makan serbuk cili. Jika nak pedas boleh tambah lagi.
2 sudu makan rempah kari daging
Sedikit perasa dan garam
1 tangkai daun kari.
1 sudu makan tepung jagung.
Caranya membuat
1. Masukkan semua bahan dalam beks berisi ayam dan gaul sebati.
2. Perap 1 jam dan boleh digoreng.
3. Tabur daun kari yang digoreng sekali.
Kalau korang jenis yang ada masak cukup-cukup je nak masak untuk berbuka dek sebab selalu sangkut dalam jam masa balik kerja, ini ada empat menu yang sedap, ringkas dan cepat dimasak. Kesemua lauk ini boleh korang sediakan tak lebih dari 15 minit. Tak percaya boleh cuba ye.
DAGING GORENG KAILAN
BAHAN-BAHAN:
Bahan Perapan Daging:
300gm daging | hiris nipis
1 sudu teh kicap
2 sudu teh minyak sayur
1 sudu teh tepung jagung
Sedikit garam dan gula
Bahan Sos:
2 sudu makan air
1 sudu teh minyak bijan
1 sudu teh tepung jagung
Bahan Tumis:
3 pokok anak kailan | potong 3-4cm & celur angkat
2 sudu makan minyak
1 biji cili merah | hiris serong
2 biji bawang merah | hiris
6 ulas bawang putih | cincang kasar
3 sudu minyak masak
Garam dan perasa secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Masukkan daging bersama semua bahan perapan ke dalam mangkuk. Gaul dan perap lebih kurang 30 minit.
2. Sambil itu sediakan sos. Di dalam mangkuk kecil campurkan semua bahan sos. Kacau rata dan ketepikan.
3. Panaskan air dalam periuk, kemudian celur anak kailan lebih kurang satu minit, angkat dan toskan.
4. Untuk menumis daging, panaskan sedikit minyak masak, Masukkan bawang putih, bawang merah hingga wangi.
5. Kemudian masukkan daging yang telah diperap tadi.
6. Gaul rata, sehingga daging masak dan bertukar warna keperangan.
7. Seterusnya, masukan hirisan cili dan kailan yang telah dicelur tadi, kacau seketika.
8. Masukkan sos yang telah disediakan tadi, sos tiram, garam dan gula secukup rasa.
9. Angkat dan sedia dihidangkan.
DAGING GORENG SOS TIRAM BERSAMA KACANG PIS
BAHAN-BAHAN:
Bahan Perapan Daging:
500gm daging | hiris nipis
1 sudu teh garam
1sudu teh gula
1 sudu teh kicap
1sudu teh minyak bijan
1 sudu teh tepung jagung
Bahan Sos:
1 sudu makan kicap pekat
3 sudu makan air rebusan stok ayam
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan gula
1 sudu teh minyak bijan
1 sudu teh tepung jagung
Tumis:
4 ulas bawang putih | cincang halus
1 biji bawang besar | dadu kecil
3cm halia | hiris halus memanjang
Bahan-Bahan Lain:
3 sudu makan minyak masak
400gm kacang pis | bersihkan
1/2 biji cili benggala
Garam gula secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Untuk perapan daging, campurkan semua bahan, daging, garam, gula, kicap, tepung jagung, dan minyak bijan.
Gaul rata dan perapkan lebih kurang 15-20 minit.
2. Untuk bahan sos: Campurkan kicap, stok ayam, sos tiram dan minyak bijan dalam mangkuk kecil dan ketepikan.
3. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan tumis hingga wangi.
4. Seterusnya masukkan daging yang diperap, kacau rata sehingga keperangan ( lebih kurang 4-5 minit).
5. Kemudian masukkan kacang pis dan hirisan cili benggala, kacau hingga kacang layu (2-3 minit).
6. Tuangkan bahan sos dan kacau rata. Jika kurang masin, tambahkan sedikit garam dan gula secukup rasa.
7. Akhir sekali tutup api, angkat dan hidangkan panas-panas.
” class=”alignnone size-medium wp-image-51750″ />
AYAM GORENG BERSAMA CILI BENGGALA
BAHAN-BAHAN:
Bahan Perap Ayam:
500gm isi ayam | hiris nipis, cuci dan tos
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh garam halus
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
Bahan Hirisan:
1/2biji cili benggala hijau | hiris memanjang
1/2 biji cili benggala merah | hiris memanjang
2 tangkai cili merah | hiris
Bahan Tumis:
4ulas bawang putih | cincang
1 biji bawang besar | hiris
3cm halia muda | hiris halus
Bahan-Bahan Lain:
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu makan sos tiram
1/2 sudu teh perasa ayam
Garam, gula dan perasa secukupnya
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Masukkan isi ayam dalam mangkuk bersama bahan perapan yang lain. Gaul rata dan perap sekurang-kurangnya 15 minit.
2. Panaskan minyak dalam kuali, goreng ayam yang telah diperap tadi hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
3. Keluarkan minyak, tinggal sedikit dan tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi.
4. Masukkan ayam goreng, bahan hirisan. Kacau rata 1-2 minit.
5. Kemudian perasakan dengan sos tiram, perasa ayam, garam dan gula secukup rasa.
6. Kacau seketika, kemudian tutup api.
7. Sedia dihidangkan.
AYAM LADA HITAM
BAHAN-BAHAN:
500gm isi ayam | hiris kecil
50gm daun bawang
Rempah penumis | bunga lawang, kulit kayu manis dan buah pelaga
3 biji cili merah | hiris memanjang
1 biji bawang besar | dadu kecil
5ulas bawang putih | cincang
3cm halia mudah | hiris halus
1 sudu teh lada hitam | kisar kasar
1 sudu makan sos tomato
1 sudu makan sos lada hitam
1 sudu makan kicap pekat manis
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak, tumiskan rempah penumis bersama bawang besar, bawang putih dan halia hingga wangi.
2. Masukkan ayam, kacau hingga ayam kecut dan airnya agak kering.
3. Seterusnya masukkan sos tomato, sos lada hitam, kicap pekat manis.
4. Kacau lagi lebih kurang 2-3 minit.
5. Kemudian perasakan dengan garam, gula secukupnya.
6. Sebelum angkat, masukkan daun bawang, hirisan cili merah dan taburkan dengan serbuk lada hitam.
7. Tutup api, angkat dan hidangkan panas-panas.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Ayam vanggey, merupakan antara menu yang cukup digemari oleh semua tidak kira Melayu, Cina atau India. Kali ini, kami akan kongsikan resipi istimewa ayam vanggey yang telah dikongsi oleh Rani Genga. Memang sedap hingga menjilat jari! Selamat mencuba.
RESIPI AYAM VANGGEY
BAHAN-BAHAN:
8 ketul ayam
Bunga cengkih
Bunga lawang
Buah pelaga
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
1 batang kulit kayu manis
2 tangkai daun kari
2 biji bawang besar – kisar
3 ulas bawang putih – kisar
Segenggam cili api
Halia – tak perlu buang kulit
2 batang serai
6 tangkai cili kering
4 sudu besar kicap pekat manis
Garam secukup rasa
CARA PENYEDIAAN:
1. Bersihkan ayam. Letak serbuk kunyit dan garam pada ayam dan gaul sebati. Kemudian goreng ayam setengah masak.
2. Kemudian, tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga dan bahan kisar bersama serbuk kari dan serbuk cili sehingga naik bau.
3. Tambahkan sedikit air jika bahan tumisan terlalu kering.
4. Selepas tumisan naik bau, masukkan ayam goreng separuh masak tadi. Masak sehingga kuah menjadi pekat.
5. Masukkan 2 sudu besar serbuk kari ayam.
6. Masukkan 1 sudu besar serbuk cili kering.
7. Masukkan air secawan.
8. Masukkan 6 sudu besar gula merah dan juga garam.
9. Masak sehingga pecah minyak dan masukkan daun kari. Siap!