Apa istimewanya kuih telaga emas,. Yang warna kuning di tengah tu antara ramuannya dari kastard, santan dan tepung gandum, lembut dan cair di tekak . Lapisan luarnya agak kenyal kerana ada bahan tepung pulut.

Lepas makan juadah berempah daging korban, memang puas lah disusuli dengan kuih telaga emas yang sedap ni. Jom cuba resipi yang dikongsi Zura Zul ni.

KUIH TELAGA EMAS

BAHAN-BAHAN :

Bahan Kulit Hijau :

  • 250gm tepung pulut
  • 3 sudu makan tepung gandum
  • 1 sudu makan tepung jagung
  • 1 1/4 cawan air
  • Sedikit perisa pandan
  • Sedikit pewarna hijau
  • Secubit garam

CARA MEMASAK :

  1. Satukan tepung pulut, tepung gandum dan tepung jagung, garam dan perisa pandan
  2. Kemudian tuangkan air sedikit-sedikit jangan sampai habis. Uli jadi doh tak lekat di tangan
  3. Letak sedikit pewarna hijau
  4. Bulat-bulatkan anggaran 24gm. Tekan dan ratakan doh ke dalam acuan lompang saiz kecil yang telah disapu minyak masak..ketepikan



Inti Kastard :

  • 1 cawan santan kotak
  • 1 cawan air suam
  • 1/2 cawan gula
  • 2 sudu besar tepung kastard
  • 1/4 cawan tepung gandum
  • 3 biji telur
  • 1 penutup botol esen vanilla
  • Sedikit pewarna kuning telur
  • secubit garam

CARA MEMASAK :
.

Satukan santan dan air suam..campurkan esen vanilla & gula..kacau hingga larut
Masukkan telur & kacau sebati..kemudian masukkan juga tepung kastard..garam & pewarna kuning telur,kacau sebati & mesra
TTapis adunan & tuang ke dalam acuan lompang yang disapu sedikit minyak

PPastikan air kukusan betul-betul mendidih..kukus selama 10 – 12 minit atau hingga masak,api sederhana besar

kredit resepi; Zura Zul
FB: Resepi Harian Keluarga