Aduhai bila tengok apam gebu dengan warna kuning menyengat macam gini, memang terliur rasa. Rasa satu memang takkan cukup. Tak berbaloi beli lebih puas masak sendiri. Buatnya pun tidaklah susah mana.

APAM JAGUNG LEMBAP

Bahan-bahan:

1 cawan jagung segar yg telah direbus
1 cawan gula
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 cawan air suam
1 cawan santan
2 sudu teh yis
1 sudu teh baking powder
Sedikit pewarna kuning

Cara memasak:

IKLAN

1.Rendam yis bersama sedikit gula ke dalam secawan air suam.Biar kembang.
2.Ayak tepung-tepung bersama baking powder, masukkan ke dalam mangkuk, ketepikan.
3.Kisar jagung tadi bersama gula dan santan. Kisar halus.
4.Masukkan secubit garam dan pewarna kuning. Tuang ke dalam mangkuk tepung
tadi.
5.Masukkan campuran yis tadi. Gaul sebati.
6.Perap selama dua jam.
7.Sapu acuan dengan minyak.
8.Panaskan kukusan, kukus 15-20 min.

Kredit : Mahani Hussain

IKLAN

Anda sedang mencari FOOD STEAMER? Boleh klik DISINI.

Ini Resipi Kuih Lopes Yang Sedap & Mudah, Hanya Tekap Guna Cawan

IKLAN

Cucur Kentang Hanya Guna Tiga Bahan

Donat Labu Sesuai Untuk Kanak-Kanak, Gerenti Diorang Suka