Siapa yang tak inginkan keenakan donat gebu gabas bersira sambal. Dah goreng donat tu kemudian sira dengan sambal. Resipi ini adalah perkongsian Chef Fauzi Karim yang juga dikenali sebagai Chef Fauzi Poji.

Chef Fauzi adalah baker dan pakar kek yang menjalankan perniagaan kek Poji Cakeland di Klang, Selangor. Selain kek tentulah bab memasak ni memang jadi kemahirannya. Donat sira sambal dari Chef ni menggunakan sambal sira sendiri. Tapi dibuat manis dibuat manis sedikit untuk jadi likat dan meletop rasanya.

RESIPI DONAT SIRA SAMBAL



.

BAHAN-BAHAN :

  • 5 cawan tepung gandum – beli online DI SINI
  • 2 sudu besar marjerin – beli online DI SINI
  • 2 sudu besar susu
  • 3 sudu besar gula
  • 1 peket yis – beli online DI SINI
  • Sedikit garam – beli online DI SINI
  • 1 1/2 cawan air

CARA MEMASAK :
1. Larutkan susu gula dan yis dgn 1 cawan setengah air biarkan sehingga berbuih..
2. Satukan tepung marjerin dan garam ramaskan bagi rata.
3. Masukkan bancuhan yis yang dah berbuih tadi sehingga menjadi doh dan tak lekat ditangan.(masuk sedikit-sedikit kalau kurang tambah air lagi)..
4. Uli lama bagi doh cantik dan rehatkan doh sehingga kembang .
5. Bila dah kembang tumbuk-tumbukkan bagi keluarkan angin , selepas itu bolehlah dibentuk ikut suka, boleh guna acuan donat
6. Bolehlah digoreng.

IKLAN


.

RESIPI SAMBAL SIRA

  • Bawang merah
  • Bawang putih
  • Cili kering
  • Sedikit air asam

CARA MEMASAK :
1. Kisar semua bahan di atas kemudian tumis sehingga garing letak gula, gula dan serbuk perasa (jika suka)
2. Masukkan sedikit air asam


.

3.Chef Fauzi letak gula lebih sedikit, nak bagi manis dan likat.


Kredit : Fauzi karim (fauzi poji)

ANDA TERINGIN NAK BUAT DONUT FROZEN DAN MAHU KEKAL SEGAR, JOM LAYARI DI SINI.

DAN JIKA ANDA MAHU MENCARI KELENGKAPAN DAN PERKAKAS DAPUR & RUMAH BOLEH LAYARI DI SINI.

ANDA MUNGKIN JUGA BERMINAT DENGAN VIDEO MASAKAN INI :

DAN JUGA RESIPI INI :