Gebu sangat sampai tak sedar sekali hadap 4 biji hilang dari radar .Meh buat apam comel yang mudah ni
APAM CHEESE Bahan-bahan: 1 cawan susu cair/susu segar(sya campur) 3 keping cheddar cheese (1/4 blok) 2 cawan tepung naik sendiri 2 biji telur gred A atau B 1 cawan gula kastor (saya kurangkan) 1sudu kecil ovaltte ½ sudu kecil esen vanilla
Cara memasak: 1.Masak susu dan cheese dengan api sederhana sehingga cheese larut.
2.Ketepikan dan biarkan sejuk. 3.Ayak tepung naik sendiri. Ketepikan. 4.Putar telur, gula, ovaltte dan esen vanilla sehingga putih gebu. Mulakan dengan speed perlahan sebelum menambah kelajuan hingga maksimum.
Ads
5.Masukkann cheese yang telah sejuk tadi. Putar sebentar. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati. 6.Panaskan pengukus. Susun papercup di dalam acuan lompang/muffin.
7.Sudukan adunan sehingga hampir penuh papercup. 8.Kukus selama 8-9 minit dengan api sederhana.
Jom masak itik pulak. Tapi kena betul gaya memasaknya. Ada orang salai dulu, dan ada jugak yang rebus dulu dengan halia. Terpulang..tapi rasanya memang tak boleh nak komporomi, memang sedap.
Ni masak kerutuk memang terbaiklah. Berbaloi untuk dicuba.
KERUTUK ITIK
BAHAN-BAHAN:
BAHAN KISAR:
BAHAN GORENG SANGAI DAN KISAR:
BAHAN REMPAH PENUMIS:
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan rempah penumis, hingga naik bau dan tambah rempah kisar tadi. 2. Masukkan bahan kisar dan kacau hingga pecah minyak, masukkan gula kabung, garam dan air asam Jawa. 3. Seterusnya masukkan rempah kerutuk, kacau dan tumis lagi seketika. 4. Masukkan itik dan sedikit air biarkan mereneh hingga itek empuk. 5. Akhir sekali masukkan santan dan sedikit air, biarkan mereneh hingga kuah pekat baru masukkan kerisik. 6. Kecilkan api biarkan kuah hingga pekat dan terbit minyak. 7. Setelah isi itik lembut, rasa sekali lagi untuk pastikan agar secukup rasa sebelum tutup api. 8. Kerutuk Itik sedia dihidangkan.
INFO CHEF: Jika perlu boleh rebus dahulu itik bersama hirisan halia, dan sedikit rempah kerutuk.
Bagi yang suka sangat makan Ayam Goreng Berempah, ini ada resipi langkah demi langkah yang paling mudah dan senang untuk dicuba. Boleh cuba buat untuk majlis rumah terbuka di sepanjang bulan Syawal ni.
AYAM GORENG BEREMPAH PALING SEDAP
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A ( KISAR):
Nota : Kisar semua bahan di atas. Dilarang menggunakan air sebab air dari bawang besar, telur dan air asam jawa sudah mencukupi. Jadi nak elakkan bahan perapan terlalu berair.
BAHAN B:
CARA MEMASAK:
1. Bersihkan ayam dan tos hingga kering. Pastikan jangan terlalu berair. Gaul garam kunyit dulu kemudian tambah serbuk perasa dan gula (satu sudu kecil nak bagi seimbangkan rasa)
2. Masukkan Bahan A (kisar) dan gaul hingga sebati.
3. Masukkan semua Bahan B.
4. Sebaiknya gaul guna tangan. Tabur sedikit daun kari untuk aroma dalam perapan.
5. Bila semuanya sebati, boleh tambah sedikit lagi garam, serbuk perasa, serbuk cili atau serbuk kari. Ikut kata hati. Jangan lupa cucuk sedikit ayam dengan pisau supaya perapan terasa sampai ke dalam. Perap selama 2-3 jam.
6. Panaskan minyak dalam kuantit banyak supaya tenggelam masa menggoreng. Kalau nak ayam masak sekata, disyorkan goreng dalam periuk. Pastikan minyak betul-betul panas.
7. Masukkan ayam dan tutup periuk..Setiap bahagian goreng lebih kurang 4-5 minit. Bila dua-dua bahagian dah masak, buka tudung periuk dan biar 3-4 minit. Bila nampak garing sepenuhnya terus angkat. Teknik ni untuk bagi ayam garing di luar dan berjus di dalam.
Penggemar sajian sotong pasti menggemari menu Sotong Goreng Pedas. Hidangan ini biasanya mudah didapati di kedai-kedai tomyam dan masakan panas. Resipinya sangat mudah. Hanya memerlukan campuran beberapa sos dan nah…sajian enak tersedia untuk dinikmati oleh anda sekeluarga. Saudara Wan LuQman ada kongsikan resipi mudah yang boleh dicuba. Oh ya, pasti ada yang tidak gemar bau sotong yang kuat dalam masakan. Saudara ini juga ada kongsikan petua supaya rasa sotong tidak kuat bila dimasak. Jom cuba!
CARA MASAK SOTONG GORENG PEDAS SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN: 2 ekor sotong – potong dan celur dalam air panas Cili padi – hiris @ cincang Bawang holland – hiris@ cincang – beli online disini Bawang putih – tumbuk Capsicum hijau – potong dadu Kacang panjang / buncis (optional) – hiris 1 sudu makan sos tiram – beli online disini 1 sudu makan pes namprik maepranom – beli online disini 1 sudu makan sos tomato – beli online disini 2 sudu makan sos cili – beli online disini Nampla sauce / Sos ikan secukupnya – beli online disini Sedikit Kicap Golden Mountain – beli online disini
1.Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih seketika.
2. Kemudian masukkan hirisan bawang holland, capsicum dan cili padi. Boleh juga masukkan kacang panjang, kacang buncis, lobak merah atau bunga kubis. Namun ia adalah pilihan sahaja bergantung pada selera masing-masing.
3. Masukkan sos tiram.
4. Masukkan juga sedikit kicap Golden Mountain.
5. Tambahkan sos cili.
6. Tidak dilupa, masukkan juga sos tomato. Jika tiada, boleh gantikan dengan sedikit perahan jus limau nipis atau tomato yang telah didadu.
7. Renjiskan sedikit sos nampla @ sos ikan.
8. Tambahkan pes namprik. Ia adalah pes cili dalam tin yang biasa digunakan untuk membuat tomyam.
9. Kuah asas untuk sotong sudah siap disediakan. Boleh rasa dan tambah perasa jika tidak cukup.
10. Seterusnya masukkan sotong yang telah dicelur dengan air panas. Menurut empunya resipi, jika sotong dimasukkan segar, air sotong akan meleleh keluar dan kuah masak pedas akan berbau sotong dengan kuat membuatkan rasanya jadi kurang enak.
11. Tambahkan daun limau purut.
12. Masukkan juga sedikit gula untuk memberikan sedikit rasa manis. Masakan ini perlu ada rasa pedas, manis, masin dan sedikit masam.
13. Sotong Goreng Pedas siap untuk disediakan.
INFO: Jika guna sotong yang telah dicelur terlebih dahulu, bila siap dimasak sotong akan jadi tidak terlalu kecut.
RESIPI BONUS!
NASI GORENG KUNYIT
BAHAN-BAHAN: Nasi putih Telur Garam dan gula secukup rasa Sayur
1.Panaskan minyak, pecahkan telur dan kacau sampai separa masak. Angkat dan ketepikan seketika. 2. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk tadi sampai garing dan masukkan nasi. 3. Gaul sekata dan perasakan garam gula dengan secukupnya. 4. Masukkan aneka sayur kegemaran. Masak hingga lembut. 5. Akhir sekali masukkan telur yang separa masak tadi. Kacau dengan api kuat, angkat dan hidangkan.