Apam berkuah? Uishh macam mana tu? Selalu makan gitu je mana ada makan dengan kuah. Kuih apam berkuah ni asalnya dari negeri Terengganu kini dikenali sebagai kuih tradisional Terengganu kerana tak semua orang sekarang kenal kuih apam berkuah ni. Cara nak buat kuih apam berkuah ni mudah sahaja sebenarnya. Resipi asal telah dikongsikan oleh Muliadi Ramli di Facebook. Jom cuba resipi ini.

APAM BERKUAH

Apam Berkuah Kuih Lama Negeri Terengganu Ramai Yang Tak Kenal Tapi Rasa Memang Sedap

BAHAN-BAHAN:

APAM

Apam Berkuah Kuih Lama Negeri Terengganu Ramai Yang Tak Kenal Tapi Rasa Memang Sedap

Bahan A

1. Gula merah 2 sudu besar

2. Gula putih 2 sudu besar

3. Air 1 1/2 cawan

4. Nisang besar 1 keping

4. Daun pandan 3 helai( optional)

Masak semua bahan di atas hingga cair.

Bahan B

1. Yis mauripan 1 pek (11 g)

2. Gula 1 sudu besar

3. Air cawan 1/2

Masukkan yis bersama gula dan air, kacau rata tunggu dalam 10 minit hingga yis mengembang.

Bahan C

1. Tepung gandum 220g

2. Tepung beras 220g

IKLAN

3. Pisang 150g (dikisar halus)

 

KUAH

Apam Berkuah Kuih Lama Negeri Terengganu Ramai Yang Tak Kenal Tapi Rasa Memang Sedap

1. Bahan kisar halus

– Bawang besar 1 biji

– Bawang merah 5 biji

– Lengkuas 1 inci

– halia 1/2 inci

– kunyit 1/2 inci

2. Bahan tumbuk

– ketumbar 2 sudu kecil (disangai)

– jintan manis 1 sudu kecil ( disangai terlebih dahulu)

– lada hitam 2 sudu kecil

IKLAN

Apam Berkuah Kuih Lama Negeri Terengganu Ramai Yang Tak Kenal Tapi Rasa Memang Sedap

3. ikan selayang 3 ekor ( direbus dan diambil isi)

4. rempah masak cap ros 1 sudu kecil (optional)

5. santan 1 kotak kecil

6. kerisik 1 sudu kecil

7. kelapa parut 1 sudu besar

8. Nisang secukup rasa

8. garam gula secukup rasa

9. Minyak dan air

 

CARA PENYEDIAAN:

Apam Berkuah Kuih Lama Negeri Terengganu Ramai Yang Tak Kenal Tapi Rasa Memang Sedap

APAM

Campurkan kesemua bahan A, B dan C kacau rata sehingga tiada tepung berketul

IKLAN

Perap selama 1 1/2 jam. Sapukan minyak kepada acuan dan kukus selama 20 ke 25 minit bergantung kepada pengukus dan acuan.

Bila masak sejukkan dulu dalam 10 minit barulah keluarkan.

KUAH

Tumis bahan kisar halus

Bila naik bau masukkan bahan tumbuk dan rempah, tumis lagi hingga pecah minyak.

Masukkan 1 cawan air, masukkan santan dan 1 cawan air lagi ( kepekatan terpulang pada citarasa) Masukkan ikan, kelapa parut,kerisik, nisang, garam dan gula. (Kuah hendaklah tidak terlalu cair dan terlalu pekat)

Siap untuk dihidang.

SELAMAT MENCUBA

Kredit: Muliadi Ramli

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

 

Resipi Beriani Daging Tulang Gearbox Menu Istimewa Raya Haji

Buat Sendiri Tapai Pulut Sedap Untuk Hari Raya. Begini Caranya

Resipi Bujang Terlajak Sedap, Telur Mata Sambal Hijau

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

https://youtu.be/r50W4HKJhaw