Aneka resipi masakan tradisional negeri Selangor, sedap dan menyelerakan. Setiap negeri mempunyai makanan tradisi yang tersendiri. Tapi, makanan tradisional negeri Selangor ni tak ramai yang tahu.
Jom kita tengok resipi masakan tradisional negeri Selangor yang RASA kongsikan ini!
NASI AMBENG
KOMPONEN:
Nasi Putih
Ayam Masak Semur/Kicap Sambal Goreng Jawa
Serunding Kelapa
Mi Goreng
Ikan Masin Bulu Ayam
Rempeyek Kacang Tanah (pilihan)
Ads
BAHAN-BAHAN NASI PUTIH:
5 cawan beras
6 cawan air
1 helai daun pandan – siat & simpul
Cara-cara memasak:
1. Satukan beras, air dan daun pandan di dalam periuk.
2. Masak nasi hingga tanak.
SERUNDING KELAPA
BAHAN-BAHAN A:
1 biji Kelapa parut – putih sahaja 1⁄2 sudu teh gula
1⁄2 sudu teh serbuk kunyit
1⁄2 sudu teh lada sulah
Garam secukupnya
BAHAN-BAHAN B (KISAR):
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 batang serai
1 sudu makan udang kering 1 sudu teh ketumbar
1⁄2 sudu teh jintan manis 1⁄2 sudu teh jintan putih
CARA MEMASAK:
1. Kisar semua bahan B hingga lumat. Tuang bahan kisar ke dalam kuali. Didihkan beberapa minit.
2. Masukkan semua bahan A lalu kacau sebati.
3. Kacau campuran kelapa dengan api yang kecil hingga masak keperang-perangan dan
kering.
CARA MEMASAK:
1. Panaskan 2 sudu makan minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar beserta cili kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan mi kuning, sawi, tauhu goreng, kicap manis, lada sulah dan garam secukupnya.
3. Gaul sebati hingga semua bahan masak sempurna. Sesuaikan rasanya.
AYAM MASAK SEMUR/KICAP
BAHAN-BAHAN A:
1 ekor ayam (tanpa dipotong) – bersihkan 400ml santan
300ml kicap manis
2 helai daun salam
1 batang kulit kayu manis 4 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang 1 batang serai – ketuk
1 sudu teh lada sulah
1 sudu teh serbuk kunyit Garam secukupnya
BAHAN-BAHAN B (KISAR):
8 tangkai cili kering – rebus dan potong 8 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2sm lengkuas
2sm halia
3 biji buah keras
1 sudu teh ketumbar
1 sudu teh jintan manis 1 sudu teh jintan putih
SAMBAL GORENG JAWA
BAHAN-BAHAN:
2 biji tauhu – potong dadu
2 biji tempe – potong dadu
2 biji ubi kentang – potong dadu
30gram şuhun – rendam & toskan 30gram fucuk – rendam & toskan 100gram hati/pedal ayam – potong kecil 6-8 batang kacang panjang – hiris serong 2 biji cili merah – hiris serong
6 biji bawang merah – mayang halus
3 ulas bawang putih – mayang halus
2 sudu makan cili kisar
4-5 sudu makan kicap manis
1 sudu teh lada sulah
Garam secukupnya
Ads
Cara memasak Sambal Goreng Jawa & Ayam Semur boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
WADAI KEPENG
BAHAN-BAHAN:
1 Cawan Tepung Pulut
1 Helai Daun Pandan
2 1/2 Cawan Air
1 Ketul Gula Melaka
3 Sudu Besar Gula Merah
1 Kotak Kecil Santan
Garam Secukup Rasa
Cara memasak boleh lihat di dalam video. Selamat mencuba!
Sebut je Ayam Masak Kicap pasti ramai yang menyukainya, ia bukan hanya sedap tapi paling mudah untuk dimasak. Mungkin di hujung cuti ini anda baru balik dari kampung atau bercuti tentu penat, jadi anda ingin masak lauk ringkas tapi disukai oleh semua ahli keluarga. Jangan risau ini dia menu yang paling ringkas dan senang.
AYAM KICAP CILI PADI BERSERAI
BAHAN-BAHAN:
1kg ayam | potong kecil, cuci bersih dan tos
3 batang serai | titik
12 biji cili padi | hiris memanjang
2 biji bawang besar | hiris bulat
3 ulas bawang putih | titik
3cm halia muda | hiris memanjang
2 sudu makan kicap pekat
2 sudu makan kicap manis
1 sudu makan air asam Jawa
Garam,gula dan perasa secukupnya
4 sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak dalam kuali.
Tumiskan hirisan bawang merah, bawang putih,halia, cili padi dan serai hingga wangi.
Masukkan ayam kacau rata. Tunggu ayam kecut dan tambah sedikit air.
Biarkan isi ayam empuk dan air ayam kering sedikit baru masukkan kicap pekat dan air asam Jawa.
Seterusnya masukkan kicap manis, diikuti dengan garam, gula dan perasa secukupnya.
Anda peminat Tomyam? Jom cuba resipi Tomyam Santan perkongsian saudara Hafiz Rahman ni. Kaw, sedap berlemak. Memang lain berbanding Tomyam yang biasa kita makan. Bila masak sendiri ni, boleh letak pelbagai lauk kegemaran. Memang puas makan. Jom cuba! Anda pasti sukakan rasanya.
CARA MASAK TOMYAM SANTAN YANG SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN:
2 peket pes Tomyam – beli online disini
1/2 kotak kecil santan – beli online disini
2 inci lengkuas
2-3 helai daun limau purut
2 batang serai
Limau nipis secukupnya
Cili api
Air secukupnya
Minyak masak
Akar & daun ketumbar secukupnya
Udang, isi ayam, ayam bahagian tulang dan sotong secukupnya
Garam & gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
1.Panaskan minyak dan tumis 1 ½ peket pes tomyam. ½ peket lagi ketepikan terlebih dahulu. setengah pek tomyam.
2. Bila sudah pecah minyak, masukkan ayam bahagian tulang, kepala udang, serai, lengkuas dan akar ketumbar. Akar ketumbar dibasuh bersih terlebih dahulu sebelum dimasukkan ke dalam masakan. Ia adalah rahsia rasa tomyam lebih sedap.
3. Bila semua bahan sudah sebati, masukkan santan. Kacau lagi dan biarkan seketika.
4. Masukkan air secukupnya dan biar kuah mendidih.
5. Masukkan udang, isi ayam dan sotong.
6. Masukkan juga daun limau purut dan jus limau nipis. Jika suka masam, lebihkan.
7. Ambil baki pes tomyam tadi dan masukkan ke dalam kuah.
8. Perasakan tomyam dengan garam serta gula dengan secukupnya. Padamkan api.
9. Tomyam Santan sedia untuk dinikmati.
Ketandusan idea nak masak menu apa untuk tengah hari, boleh fikirkan menu yang simple dan gerenti disukai ramai. Bahagian isi ayam yang kurang laku boleh saja masak menu ayam masak halia. Letakkan cendawan, lada kering dan daun bawang memberi aroma yang menyelerakan pada masakan ini. Cubalah nanti.
AYAM HALIA
Bahan-bahan: Ayam – perlu digoreng sekejap. Jangan terlalu garing. Saya guna air fryer. 160 darjah selama 20 minit.
Bawang merah
Bawang putih
Halia – kena banyak sikit sebab perlu dikisar dan dihiris.
Cendawan shitake kering,lada kering dan daun bawang. Cendawan perlu direndam dahulu, tapi saya rebus sekejap supaya kembang. Cara memasak: 1 Kisar bawang merah, bawang putih dan halia. Kemudian, tumis sehingga naik bau.
2. Masukkan sos tiram.
3.Tambah sedikit air. Kemudian, masukkan ayam. Gaul hingga mesra. Tambah lagi air ikut kesesuaian kuantiti ayam. Boleh masukkan kicap masin untuk dapatkan warna yang lebih menarik. Masakan ini tidak memerlukan kuah yang banyak.
4.Masukkan cendawan dan lada kering, garam. Biarkan masakan mereneh sekejap. Sempurnakan rasa dan kepekatan kuah dengan bancuhan tepung jagung. 5.Akhir sekali, masukkan daun bawang. Tutup api. Kredit: Fie Safiah
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA: