Suka makan Nasi Daging tapi tak tahu mana satu resipi yang berbaloi untuk dicuba? Min cadangkan anda cuba resipi perkongsian saudari Suriani Mohd ini. Resipinya cukup mudah dan min sendiri pernah mencubanya. Hasil dan rasanya? Ahli keluarga memang suka. Anak pun ulang makan dan puji rasanya sedap. Memang berbunga hati dibuatnya. Jom cuba! Anda dan keluarga juga mungkin akan menggemarinya.
CARA MEMASAK NASI DAGING, AIR ASAM KERISIK & SUP TUMIS DARAT SEDAP
BAHAN NASI DAGING: 4 cawan beras – basuh bersih ¼ tin susu cair – beli online disini 1-2 kiub pati daging – beli online disini Air rebusan daging & daging – air ikut agak sukatan masak nasi Sedikit garam 2 sudu makan planta / marjerin – beli online disini 1 biji bawang merah – hiris 3-4 ulas bawang putih – hiris Sedikit halia Rempah 4 sekawan Daun pandan 2 sudu makan rempah kurma – beli online disini 1 sudu makan rempah kari – beli online disini Sedikit air
CARA MEMASAK:
1. Dalam periuk bersesuaian, masukkan planta, bawang merah hiris, bawang putih, halia, rempah 4 sekawan dan daun pandan. Tumis hingga kekuningan. 2. Kemudian masukkan rempah kurma, rempah kari dan sedikit air. Tumis hingga rempah masak. 3. Bila sudah naik bau dan rempah kelihatan masak sempurna, masukkan beras yang telah dicuci, susu cair, kiub pati daging, garam secukup rasa dan air rebusan daging bersama dagingnya sekali. Sebatikan. 4. Sukatan air agak-agak mengikut sukatan beras yang digunakan. 5. Masaklah nasi hingga masak sempurna.
Ads
BAHAN AIR ASAM KERISIK
Sedikit belacan – beli online disini Cili api secukupnya – potong separuh @ tumbuk separuh Air asam jawa secukupnya – beli online disini 2-3 sudu makan kerisik – beli online disini 1 biji bawang merah – hiris 1 biji tomato – hiris Garam secukup rasa Sedikit gula Sedikit serbuk Cukup Rasa
CARA MEMASAK: 1.Dalam mangkuk bersesuaian, satukan semua bahan. 2. Gaul hingga rata hingga semua bahan bersatu. Rasa dan boleh tambah jika ada perasa yang kurang. 3. Siap untuk dihidang.
Daging secukupnya Air Garam secukup rasa 1 biji bawang merah – hiris 3-4 ulas bawang putih – hiris Sedikit halia Rempah 4 sekawan Daun sup
CARA MEMASAK: 1. Hiris daging, masukkan ke dalam periuk, tambah air secukupnya, sedikit garam dan rebus hingga empuk. 2. Panaskan kuali, tumis hirisan bawang merah, bawang putih, halia dan rempah 4 sekawan hingga kekuningan. 3. Masukkan bahan tumisan ke dalam periuk berisi daging yang telah direbus empuk. Kacau rata. 4. Tabur daun sup dengan secukupnya dan rasa. Tambah perisa jika perlu. 5. Sup Tumis Darat siap disediakan dan sedia dihidang bersama Nasi Daging dan Air Asam Kerisik.
"Selak peti ais nampak terung bertimbun. Sayangnya kalau tak masak cepat ni, tapi bosan pula bila masak tak campur apa-apa.
Selak lagi peti ais ada ikan kering dengan petai. Memang padan ler tiga-tiga ni buat sambal kan. Makan dengan nasi panas tepi kolam ikan. Uih boleh layan 3 pinggan ni Sama je macam masak sambal biasa cuma campur ikan kering goreng dengan petai." itulah kata -kata Surya Sufyan yang berkongsi resipi ini.
Jom kita cuba sambal terung yang super lazat nih.
TERUNG SAMBAL IKAN KERING & PETAI
BAHAN-BAHAN:
2 biji terung terung
2- 3 ekor ikan kering (Saya guna ikan kering gelama)
Petai secukupnya
Bahan untuk ditumbuk kasar:
6 biji Cili padi
2-3 biji Cili merah
1 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Goreng terung, potong membulat
2. Goreng Ikan kering
3. Tumis bahan tumbuk
4. Letak garam dan gula
5. Masukkan petai
6. Masukkan terung dan ikan kering goreng tadi
7. Kacau sebati.
8. Ok, sedia di hidang.
Mudah dan cepat. Tak ada laut lain, pun boleh makan nasi sampai licin tau.
3 Idea Olahan Deseert Dari Buah Naga, Terasa Sejuk Kat Tekak Ni.
Sedapnya buah naga, kalau anda penggemar buah yang kaya khasiat ini, cer cuba pelbagaikan cara pengambilannya dengan mengolah buah eksotik dalam beberapa menu deseert yang sedap. Tak percaya ini RASA kongsikan tiga resipi dessert yang sedap. Kalau korang tak percaya, korang boleh cuba sendiri:-
.
.
PUDING BUAH NAGA BAHAN-BAHAN:
10 gm serbuk agar-agar
4 cawan air
3/4 cawan gula
1 tin susu cair (400 ml)
1 biji buah naga ungu |potong kecil baki potongan buah naga
CARA MEMASAK:
1. Masukkan serbuk agar-agar, gula dan air ke dalam periuk dan masakkan sehingga mendidih.
2. Tutupkan api.
3. Masukkan susu cair. Kacau rata.
4. Tuangkan ke dalam loyang yang telah dibasahkan dengan air terlebih dahulu.
5. Biarkan lebih kurang tiga hingga lima minit agar hilang wap panas, baru masukkan potongan buah naga.
6. Sejukkan dalam peti sejuk.
.
KEK BUAH NAGA BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung kek/superfine
1 sudu makan serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh garam
1/2 cawan buttermilk
1/2 cawan gula halus
1 sudu teh pewarna merah
1/2 cawan mentega cair
1/2 cawan buah naga lecek
sedikit buah naga didadu
1 biji telur A
Esen vanila
CARA MEMASAK: 1. Campurkan tepung kek, baking powder, soda bikarbonat dan garam. 2. Kemudian ayak bersama dan ketepikan. 3. Campurkan bahan-bahan yang lain ke dalam mangkuk dan sebatikan. 4. Masukkan bahan cecair ke dalam bahan kering. 5. Gaul sebati tapi jangan terlebih adun. 6. Bakar pada suhu 170 C sehingga masak. 7. Setelah sejuk bolehlah dipotong dan sedia dihidangkan.
.
JUS BUAH NAGA BAHAN-BAHAN:
1 biji buah naga
1 tin aiskrim soda
5 sudu makan susu pekat manis
1 gelas ketulan ais secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Kupas buah naga dan potong kiub.
2. Masukkan isi buah naga dalam mesin pengisar bersama ais, aiskrim soda dan susu pekat
3. Kisar hingga hancur.
4. Tuang ke dalam gelas dan tambah ketulan air di dalamnya.
Ramai yang bertanyakan resipi-resipi masakan Western yang dijual di restoran-restoran. Khas buat anda, RASA kongsikan tiga resipi makanan barat popular di negara kita. Jadi tak perlulah selalu makan di kedai. Anda pun boleh masak sendiri di rumah. Senang je!
1. CHICKEN CHOP CAMPUR
BAHAN-BAHAN:
2 keping isi paha ayam tanpa tulang
1 biji telur
1 cawan tepung goreng ayam segera
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng
Sosej ayam
Potongan ubi kentang ( fries)
BAHAN SOS PERANG :
3 ulas bawang putih | cincang halus
1 biji bawang besar | cincang halus
1 sudu makan serbuk lada hitam
1/2 cawan Demi Glace Brown Sauce ( serbuk sos perang) – boleh dibeli di pasaraya
1 sudu makan mentega
1/2 cawan air – untuk bancuh sos perang
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Cara untuk menyediakan chicken chop, celup ayam dengan telur, kemudian gaul dengan tepung goreng ayam.
Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga masak. Angkat dan toskan.
Seterusnya goreng sosej dan kentang. Angkat dan ketepikan.
Bagi menyediakan sos, panaskan kuali dan cairkan metega. Tumiskan bawang putih dan merah hingga wangi.
Masukkan serbuk sos perang yang telah dibancuh dengan air tadi.
Kacau rata dan perasakan dengan serbuk lada hitam dan sedikit garam secukupnya. Setelah kuah pekat, padamkan api.
Hidang ayam, sosej dan kentang goreng dalam pinggan.
Tuangkan sos dan sedia dihidangkan panas-panas.
INFO CHEF:Bahan sampingan Chicken Chop boleh pelbagaikan ikut citarasa. Anda boleh tukar dengan coslow, kentang putar atau salad.
2. FISH & CHIP
BAHAN PERAPAN IKAN DORI:
4 keping ikan dori
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh serbuk lada sulah
Sedikit perahan jus lemon
BAHAN SALUTAN IKAN DORI:
1 cawan air
1 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung jagung
1 sudu teh baking powder
Garam secukup rasa
1 cawan serbuk roti
Minyak masak | untuk menggoreng
BAHAN SAMPINGAN:
Sosej
Kentang goreng
Mayones
Sos cili
CARA MEMASAK:
Untuk menyediakan perapan ikan dori, keringkankan ikan terlebih dahulu dengan menggunakan tisu dapur.
Kemudian lumurkan dengan serbuk lada hitam, lada sulah dan garam. Perahkan jus leman. Perapkan seketika.
Untuk menyediakan bahan adunan ikan, satukan tepung gandum, tepung jagung, baking powder dan garam ke dalam bekas yang besar.
Masukkan air sedikit demi sedikit kacau hingga sebati dan tidak berketul.
Panaskan minyak masak. Sementara itu, celup ikan dori ke dalam adunan tadi.
Lumur ikan dengan serbuk roti. Gaul rata hingga keseluruhan ikan tersalut serbuk roti.
Perlahan-lahan masukkan ke dalam minyak dan oreng hingga keemasan.
Angkat dan toskan lebihan minyak. Sedia dihidang dengan kentang goreng, sos cili dan mayones.
INFO CHEF:Untuk lebih mudah, anda boleh menggunakan tepung segera untuk perap dan salut ikan dori sebelum digoreng.
3. SPAGETI MEATBALL MOZA
BAHAN-BAHAN:
1 paket spageti | rebus hingga masak
6 ulas bawang merah | cincang
2 ulas bawang putih | cincang
2 biji tomato | potong dadu
500gm daging kisar
1/2 batang lobak merah | potong dada halus
4 biji cendawan butang | potong dadu
250gm puri tomato
250gm sos tomato
½ cawan susu segar
1 cawan air
Sedikit Italian Herbs
1 kiub stok@pati daging lembu
100gm mozarella
10 biji meatball / bebola daging
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak dan goreng meatball hingga keperangan. Angkat dan ketepikan.
Kemudian tumis bawang merah dan putih hingga wangi.
Masukkan daging kisar, terus kacau hingga daging bertukar warna keperangan.
Seterusnya masukkan hirisan lobak merah, cendawan butang dan tomato.
Setelah sayur layu, masukkan sos tomato, puri tomato, air dan susu, Kacau hingga sekata.
Apabila mendidih, masukkan Italian Herbs dan stok daging lembu. Tambahkan sedikit garam jika tidak masin.
Biarkan kuah mereneh atas api perlahan hingga kuah pekat.
Letak spageti dalam pinggan hidangan dan tuangkan kuah bolognese di atasnya.
Akhir sekali taburkan keju mozarella serta meatball. Masukkan ke dalam ketuhar gelombang selama dua minit untuk mencairkan keju.
Sedia dihidangkan panas-panas.
INFO CHEF:Anda boleh juga mengguna kuah Carbonara untuk resipi dan cara memasak yang sama.
Tip simpan rebung ini kena tahu sebab ramai yang suka makan rebung, tapi nak dapatkan rebung segar bukan selalu ada. Musim-musim tertentu saja rebung...