Agar-Agar Laici Susu ni memang antara hidangan pencuci mulut yang enak dimakan ketika cuaca panas. Lemak dari susu serta manis dari laici tu fuhhhh, memang menyegarkan. Rugi kalau anda tak cuba buat di rumah. Anak-anak pasti sukakannya!
AGAR-AGAR LAICI SUSU
Bahan-bahan:
1.5 liter air
½ cawan gula
15gm serbuk agar-agar
1 tin laici
Air dari tin laici
1 tin susu cair
Daun pudina
Cara Memasak:
1. Di dalam periuk, masukkan air, gula, air laici, serbuk agar-agar dan susu cair. Gaul sehingga sebati dan mendidih.
2. Di dalam bekas, tuangkan agar-agar tadi ke dalam bekas.
3. Bila agar-agar dah sedikit pejal, boleh susun laici. Tambahkan daun pudina sebagai hiasan.
4. Boleh sejukkan di dalam peti ais dan Agar-Agar Laici Susu sedia untuk dinikmati.
TONTON VIDEO PENUH DI SINI:
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Sekali sekala tekak mesti teringin nak makan kudapan barat. Keju dan kentang adalah dua gandingan serasi yang cukup menyelerakan. Tapi jangan selalu sangat, maklumlah berlemak dan berkrim. Nanti naik berat badan pula. Sajian ini sungguh mengenyangkan malah boleh sahaja dinikmati sebagai sarapan atau makan malam. Sesuai juga dijadikan brunch. Bahan-bahan untuk hasilkan hidangan ini pun ringkas sahaja. Jom kita cuba buat sendiri Cheesy Potato Bake. Anda pasti suka.
CHEESY POTATO BAKE
BAHAN-BAHAN:
60gm mentega
1/4 cawan tepung gandum
21/3 cawan susu segar
2 cawan parutan keju
1.2 kg kentang, dikupas dan dihiris nipis-nipis
Garam dan lada hitam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Panaskan ketuhar pada suhu 180C. Ambil loyang pembakar segi empat dan griskan dengan sedikit mentega. Ketepikan.
Cairkan mentega dalam periuk saucepan menggunakan api sederhana. Masukkan tepung, masak dan kacau secara kerap selama dua minit atau hingga sebati.
Alihkan periuk dari api @ padamkan api. Perlahan-lahan masukkan susu dan kacau dengan kerap hingga menjadi campuran yang benar-benar sebati.
Kemudian letak kembali di atas api. Masak dan kacau sehingga sos mendidih.
Masukkan pula 1 1/2 cawan parutan keju dan kacau hingga sebati.
Susun 1/3 hirisan kentang, biarkan ia sedikit bertindan di dalam loyang pembakar, taburkan garam dan lada hitam.
Sudukan satu pertiga daripada sos keju tadi sehingga menutupi lapisan kentang. Ulang sebanyak dua kali. Jadikan dua lapisan. Taburkan lebihan parutan keju di permukaan.
Bakar di dalam ketuhar selama satu jam atau hingga kentang empuk dan perang keemasan.
Jika permukaan keju menjadi terlalu perang sebelum sampai waktunya, tutup dengan kertas aluminium foil bagi mengelakkan lapisan keju menjadi terlalu hangus.
Bagi kamu yang suka ratah milo, suka sangat dengan serbuk coklat bolehlah buat resipi Milo Crackers ni. Hanya guna tiga bahan sahaja dan tidak perlu membakar, tunggu sejuk terus boleh menikmatinya. Mudahkan? Apa lagi jom cuba!
Sebelum itu, kalau anda nak dapatkan promosi untuk item milo klik sini. Gunakan kod promo ini untuk harga yang istimewa.
RESIPI MILO CRACKERS
BAHAN-BAHAN:
1 pek biskut Marie
1/2 tin susu pekat manis (kalau suka manis boleh letak lebih)
1/2 cawan Milo/ serbuk Koko/ Vico
Additional: chocolate rice sebagai hiasan.
CARA MEMASAK:
1. Hancurkan biskut Marie menjadi ala-ala serbuk roti.
2. Masukkan Milo dan susu pekat manis. Tuang sedikit air panas supaya lebih sebati.
3. Gaul dan bentukkan ikut kesukaan.
4. Nak lebih menarik boleh juga salut dengan chocolate rice, nestum, kacang tumbuk dan sebagainya.
5. Kemudian masukkan dalam peti sejuk lebih kurang setengah jam. Boleh hidangkan.
Siap.. Jangan risau biskut ni memang rangup!
Selamat mencuba!
Jangan risau kalau guna banyak milo, klik sini untuk dapatkan promosi hebat. Gunakan kod ini untuk harga yang istimewa ya.
Tekak terasa nak makanan kek yang masam-masam manis? Boleh cuba buat kek minyak sunquick. Jika anda tak pernah makan, cubalah buat di rumah. Sedap tak terkata. Ini resipi yang dikongsi oleh Nur Balqis. Mudah sahaja caranya. Selamat mencuba.
KEK MINYAK SUNQUICK
BAHAN-BAHAN:
5 biji telur
2 cawan tepung kek
1 sudu besar ovelet
1 cawan susu pekat
1/2 cawan minyak
1/2 cawan pati sunquick
1/2 gula aising
Pewarna oren
CARA MEMASAK:
1. Pukul telur dan gula sehingga kembang.
2. Kemudian masukkan ovelet dan susu pekat.
3. Kacau sebentar dan masukkan pati sunquick.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga sebati.
5. Masukkan minyak dan gaul lagi.
6. Bahagikan kepada dua bahagian dan masukkan pewarna oren pada satu bahagian.
7. Sapu minyak pada acuan.
8. Panaskan kukusan dan masukkan adunan berselang-seli mengikut warna.
Banyak khasiat nanas ni! Buah tropika ini kaya bromelain dan vitamin C yang membantu rawat sakit sendi, tekanan darah tinggi, kecantikan kulit serta tenaga dalaman.