4 biji kentang | kupas dan potong kiub kecil
Udang kering | dicincang – beli online di sini
2 ulas bawang merah | dicincang halus – beli online di sini
Daun ketumbar | cincang
½ sudu garam
Lada putih secukup rasa
1 biji telur | dipukul
5 sudu besar serbuk roti – beli online di sini
CARA-CARA:
1. Ambil bawang merah dan goreng hingga keemasan dan angkat.
2. Rebus air panas, tambahkan setengah sudu garam, tambahkan kentang dan masak selama 15 minit Matikan api, angkat kentang, toskan airnya, dan masukkan kentang ke dalam puri.
3. Masukkan kentang tumbuk ke dalam mangkuk, masukkan udang kering cincang, bawang merah goreng, daun ketumbar cincang, garam dan lada, dan kacau rata.
4.Gunakan tangan anda untuk membentuk bola, dan kemudian tekan perlahan ke bawah untuk membentuk pai kecil,
5. Celup kentang tadi dengan telur yang sudah dipukul sebanyak dua kali dan kemudian lekatkan dengan serbuk roti.Letakkan sedikit minyak di atas kertas pembakar.
6. Letakkan kentang pada kertas pembakar, dan semburkan sedikit minyak di atas kentang tadi. Panaskan air fryer selama 5 minit. Bakar pada suhu 180C selama 10 minit. Kemudian terbalik 200C selama 8 minit. (atau sehingga kentang Nampak keemasan dan garing)
1.Basuh beras pulut. Kemudian sukat air seperti biasa. Letak secubit garam dan masukkan 1 sudu minyak masak. Boleh dikukus dalam periuk nasi atau alat pengukus.
2.Jangan lupa untuk kacau 2-3 kali supaya pulut tidak berkerak.
3.Bolehlah disejukkan seketika dan dibentuk bulat bulat.
CARA MEMASAK SERUNDING:
1.Tumis bahan yang dikisar tadi ke dalam kuali. Masukkan gula, garam dan tumis sehingga naik minyak dan sedikit garing.
2.Seterusnya masukkan sedikit air dan kelapa parut.
3.Masak dengan api yang perlahan dan sentiasa kacau sehingga terjadinya serunding. Biarkan sejuk seketika.
CARA MENGHIDANG:
Pulut yang sudah dibentuk bulat-bulat digolekkan dengan serunding kelapa. Siap. Sedia untuk dimakan.
Suka makan kuetiau? Jom belajar buat kuetiauhomemade ni. Lepas ni kalau dah pandai buat sendiri, tiba-tiba terasa nak makan kuetiau goreng tapi kurang rajin nak pi beli dekat kedai, bolehlah buat sendiri. Malah bila buat sendiri ni tentunya lebih bersih, lebih jimat dan dijamin halal. Jom lihat resipi perkongsian saudari Kak Yong Ima Shida ni. Memang mudah, lebih bersih serta jimat!
CARA BUAT KUETIAU HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
2 3/4 cawan tepung gandum (340gm)
1 cawan tepung pulut (125gm)
1/2 cawan tepung beras (60gm)
1 biji putih telur
1 cawan air (250ml) Tambah 1-2 sudu besar jika perlu
1 sudu teh garam
1/2 cawan tepung ubi – untuk ditabur semasa proses mencanai agar tidak melekat
CARA MEMBUAT:
1. Satukan ketiga-tiga jenis tepung di dalam bekas.
2. Masukkan garam, putih telur dan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Jika doh terlalu keras, tambah 1-2 sudu makan air. Uli sehingga doh tidak melekat di tangan.
3. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian. Canai dan nipiskan doh menggunakan mesin mi atau pasta. Semasa menggelek, pastikan tepung sentiasa ditabur bagi mengelakkan doh melekat antara satu sama lain.
4. Canai doh hingga nipis sebanyak 2 kali. ( empunya resipi canai guna mata no 5 sebanyak 2 kali, mata no 4 sekali.)
5. Setelah doh nipis, potong doh menggunakan pemotong pasta ( fetuccine) atau kueyteow.
6. Didihkan air dan masukkan 1 sudu makan minyak. Kemudian rebus kueyteow seketika. Jangan terlalu lama.
7. Setelah kueyteow timbul, itu menandakan ia telah masak. Segera angkat dan lalukan di bawah air mengalir bagi membuang lebihan kanji.
8. Toskan kueyteow hingga kering dan gaul bersama minyak masak sebelum disimpan atau dimasak.
Tidak lengkap rasanya jika sesuatu hidangan tanpa pencuci mulut. Terdapat pelbagai jenis manisan yang enak untuk hidangan keluarga mahu pun tetamu yang datang bertamu. Jika tercari-cari apa menu, ini ada tiga resipi dessert yang mudah disediakan yang boleh anda cuba.
PUDING TRIFLE RAMBUTAN
BAHAN-BAHAN:
1kg isi rambutan yang siap dihiris | Tapis air rambutan tadi dan asingkan ke dalam mangkuk lain
1 biji kek swiss roll | dipotong setebal 2cm
BAHAN LAPISAN KASTARD :
1cawan tepung kastard
1/2 cawan gula
1 tin susu cair
1 tin air (sukat pakai tin susu tadi)
BAHAN LAPISAN AGAR-AGAR:
11gm agar-agar serbuk
800gm air
5 sudu makan gula
Sedikit pewarna merah
CARA MEMASAK:
Pertama, potong kek swiss roll dan masukkan ke dasar mangkuk. Kek mestilah menutupi setiap ruang dasar mangkuk. Tekan sedikit bagi padat.
Siram atau renjiskan air rambutan yang telah diasingkan tadi di atas kek. Ia bertujuan supaya kek lebih lembap. Ketepikan.
Masakkan semua bahan untuk lapisan kastard sehingga pekat dengan api kecil.
Susun separuh hirisan isi rambutan di atas kek dan tuang adunan kastard di atas lapisan rambutan tadi. Ketepikan.
Untuk memasak agar-agar; satukan agar-agar , air dan gula serta masak hingga ia hancur. Masukkan sedikit pewarna merah. Angkat dan ketepikan.
Susun baki hirisan rambutan di atas lapisan kastard tadi dan tuang adunan agar-agar di atas lapisan rambutan tersebut.
Biarkan ia sejuk dan sedia dinikmati.
SAGU NANGKA GULA MERAH
BAHAN-BAHAN:
5 ulas nangka masak | hiris nipis
1 cawan biji sagu
2 cawan air
1/2 cawan gula pasir
Sedikit pewarna kuning
BAHAN AIR GULA:
2 ketul gula melaka
1 cawan air
2sudu makan gula pasir
1 helai daun pandan
BAHAN KUAH SANTAN:
1 cawan santan
1/2 cawan air
1/2sudu teh garam
3 sudu makan tepung gandum
CARA MEMASAK:
Rendamkan biji sagu selama 1/2 jam kemudian toskan airnya.
Masak air sehingga mendidih dan masukkan sagu tadi dan masak sehingga bertukar jernih atau hilang biji-biji putih. Tutup api biarkan sejuk (suam) sedikit. Bahagikan kepada dua adunan dan satu adunan dititiskan dengan pewarna kuning.
Susun nangka ke dalam acuan dan masukkan sagu yang suam tadi. Ketepikan.
Untuk memasak air gula; satukan gula Melaka, air, gula pasir dan daun pandan di dalam periuk an masak hingga gula hancur. Angkat dan ketepikan.
Untuk memasak kuah santan; satukan santan dan air di dalam periuk. Masakkan di atas api dan kacau sehingga menggelegak. Masukkan tepung gandum dan masak sehingga pekat. Perasakan dengan garam secukup rasa. Angkat dan ketepikan.
Untuk menghidang, keluarkan sagu dari acuan, yang berwarna kuning di bawah dan telungkupkan yang tanpa warna di atasnya. Siram dengan air gula dan kuah santan. Boleh hias dengan sedikit hirisan nangka di atasnya untuk lebih menarik. Sedia dinikmati sejuk.
KUIH JONGKONG VERSI JOHOR
BAHAN A:
150gm tepung beras cap teratai
70gm tepung ubi kayu
600ml santan cair
3 sudu makan gula pasir
1/2 sudu teh garam
BAHAN B (INTI):
2 ketul gula melaka dihiris dadu
BAHAN C (KUAH ):
100 ml santan
3sudu makan tepung gandum
BAHAN LAIN:
Daun pisang secukupnya (dibersihkan dahulu)
Lidi kecil secukupnya
Air untuk mengukus secukupnya
CARA MEMASAK:
Untuk memasak adunan tepung; Satukan dan masak semua bahan A di atas api sehingga likat. Kacau sentiasa. Tutup api dan biarkan sejuk. Ketepikan.
Untuk kuah santan; satukan semua bahan C dan masak di atas api dan kacau perlahan. Angkat dan ketepikan.
Untuk membungkus jongkong, daun pisang dipotong saiz 20 x25cm persegi atau mengikut saiz yang dikehendaki. Layurkan sedikit terlebih dahulu. Letakkan adunan tepung yang telah dimasak di atas daun pisang, leperkan sedikit dan masukkan ketulan gula Melaka sebagai inti di dalamnya.
Tutup dengan adunan kuah santan dan bungkus seperti membungkus tapai. Mula-mula, lipat dua dahulu dan kelepetkan bahagian kiri kanan. Kemaskan dengan lidi. Lebihan daun boleh dipotong untuk nampak lebih kemas.
Ulangi langkah hingga selesai.
Panaskan air kukusan hingga mendidih dan kukus selama 25-30 minit.
Kadang, kat rumah tak ada apa yang nak dimasak kecuali telur. Telur kan tahan lama. Lagi-lagi kalau disimpan dalam peti sejuk. Kalau di rumah cuma ada telur, apa kata buat telur bungkus. Sedap sangat. Campurkan dengan sayur-sayuran. Dah jadi satu lauk yang cukup menyelerakan untuk dimakan.
TELUR BUNGKUS
telur bungkus fb
BAHAN-BAHAN
• Minyak masak untuk menumis
• 1/2 biji bawang holland (dicencang halus)
• 2 keping isi ayam dipotong kecil
• 1 biji tomato (dibuang biji dan didadu kecil)
• 1/2 batang daun saderi didadu kecil
• 1 biji cili merah
• 1/2 peket sayur campur (carrot, jagung, kacang pis)
• 2 sudu sos cili
• 2 sudu sos tomato
• 1 sudu sos tiram
• Secubit garam (jika perlu)
• Sedikit hirisan daun sup atau daun ketumbar
• 2 biji telur ayam
CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak dan tumis bawang holland sehingga sedikit layu.
2. Masukkan hirisan dada ayam dan kacau seketika biarkan sehingga isi ayam masa.
3. Masukkan hirisan tomato, batang saderi, cili merah dan sayur campur. Kacau rata.
4. Perasakan dengan sos cili, sos tomato dan sos tiram dan kacau lagi.
5. Taburkan secubit garam jika perlu.
6. Sebelum diangkat bolehlah ditaburkan daun sup atau daun ketumbar.
7. Dalam kuali berasingan, panaskan minyak dan seratakan keliling kuali.
8. Pukul telur ayam dan goreng dalam kuali dengan kaedah melenggangkan kuali sehingga telur sekata.
9. Letakkan inti di tengah-tengah dan bungkuskan telur tersebut.
10. Biarkan telur garing seketika dan bolehlah di terbalikkan ke dalam pinggan.
Sambal ayam daun kari ini boleh masuk dalam senarai resipi sambal ayam kita yang sememangnya ada banyak versi.Tapi resipi yang ini rasanya tidak semata...