Bila bab sarapan untuk anak-anak, mestilah kena yang mudah dan sedap. Anak-anak memang teruja nak makan tapi mak-mak kena pandai nak sesuaikan menu yang sesuai.
Jadi, apa kata kita kongsikan 4 resipi mudah sarapan untuk anak-anak, bagi menggalakkan mereka untuk makan pagi. Sangat senang resipi yang dikongsikan Afzal Sukasuki ni.
1. PAI CARBONARA
BAHAN-BAHAN:
Roti paratha
Bawang holland | dipotong dadu – beli online di sini
400gm daging cincang | dicuci bersih
1 tin sos carbonara – beli online di sini
1 biji kuning telur (untuk disapu atas roti)
Sayur campur (optional)
CARA MEMASAK:
1. Goreng daging cincang terlebih dahulu sehingga kering. Angkat dan dibiarkan sejuk seketika. Tumis bawang holland. Masukkan daging cincang yang siap digoreng tadi.
2. Kemudian masukkan sayur campur (optional). Masukkan sos carbonara. Masak sehingga mendidih sebelum diangkat dan dibiarkan sejuk seketika.
3. Potong roti paratha kepada 2 bahagian. Letak bahan-bahan carbonara tadi sebagai inti ke dalam doh roti paratha.
4. Boleh kelim tepi roti paratha tadi menggunakan garfu. Sapu kuning telur pada atas doh carbonara.
Ads
5. Masukkan ke dalam air fyer selama 15 minit pada suhu 180°C. Dah siap, boleh dihidang kepada anak-anak masa sarapan.
2. ROTI SOSEJ COMEL
BAHAN-BAHAN:
Roti paratha
Sosej ayam
Kuning telur
CARA MEMASAK:
1. Potong roti paratha kepada 12 bahagian kecil seperti pizza. Potong sosej menjadi 3 bahagian.
2. Gulung sosej tersebut dengan potongan-potongan kecil roti paratha tadi. Sapu setiap gulungan sosej dengan kuning telur.
3. Masak di dalam air friyer pada suhu 180°C selama 5 minit. Siap dan boleh dihidang kepada anak-anak.
3. PIZZARIA
BAHAN-BAHAN:
Roti paratha
Sos bolognaisse
Beacon ayam/daging
Lada benggala/nenas
Keju mozarella
CARA MEMASAK:
1. Biarkan roti paratha lembut pada suhu bilik. Sapu rata sos bolognaise.
3. Bakar di dalam air fryer pada suhu 180°C selama 15 minit. Siap.
4. SOSEJ WRAP WITH MEAT/CHICKEN BEACON
BAHAN-BAHAN:
Roti paratha
Daun salad
Beacon ayam/daging
Mayonis
Sos cili/tomato
Sosej ayam
CARA MEMASAK:
1. Masak doh di dalam air fryer selama 10 minit pada suhu 180°C.
2. Susun salad, beacon dan sosej di atas roti paratha tadi.
3. Letak sos dan mayonnaise.
4. Siap dan boleh dihidang kepada anak-anak.
* Selain Roti Paratha Original, korang boleh juga guna Roti Paratha Garlic.
Ada yang teringin cottage pie, bolehlah cuba buat ikut resepi ni. Gabungan sos bolognese daging dan kentang lenyek memberi rasa yang sangat enak.Sedap dimakan panas panas. Boleh jamu untuk minum petang nanti.
Kupas dan bersihkan kentang Russet. Potong kecil dan rebus hingga empuk.
Sementara kentang empuk, sediakan sos bolognese.
Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang Holland hingga keperangan.
Masukkan daging kisar dan goreng hingga daging masak. Masukkan lada hitam dan sedikit garam ketika memasak daging.
Masukkan cendawan butang. Kacau rata.
Masukkan tomato, tomato puri dan air.
Perisakan dengan mixed herb, lada hitam kisar, gula dan garam secukupnya.
Masak hingga kuah sedikit pekat. Tutup api.
Setelah kentang empuk, angkat dan lenyekkan.
Masukkan mentega, susu penuh krim, keju cheddar, lada sulah & serbuk lada hitam ketika kentang masih panas. Kacau sebati.
Panaskan oven pada suhu 180c. Sediakan bekas yang sesuai, masukkan sos bolognese diikuti dengan kentang lenyek. Ratakan. Boleh letak tomato ceri jika suka.
Bakar selama 30minit atau sehingga keperangan. Sedia dihidang.
Ni dia dua resipi inovasi hebat daripada tenaga pengajar IKBN (Institut Kemahiran Belia Negara) Peretak, Selangor. Kulit tart yang dibuat ni lain daripada yang lain. Ada ramuan lobak di dalamnya. Roti rye fruit canape pula cukup sedap dengan pilihan buah, beri yang menambahkan kelazatan.
.
Dua resipi pastri dan bakeri (roti) ni memang berbaloi dicuba. Jom tengok resipinya.
KULIT TART LOBAK MERAH
.
BAHAN-BAHAN:
Bahan tart :
450gm tepung superfine
250gm mentega
100gm gula aising
2 biji kuning telur
2 sudu teh esen vanila
50gm serbuk lobak merah
Pewarna oren secukupnya
Bahan filling @ inti :
500gm krim keju
120gm gula kastor
2 biji kuning telur
2 sudu teh mentega
2 sudu teh esen vanila
CARA MEMASAK : Cara masak kulit tart : 1. Potong lobak merah sehingga halus untuk dikeringkan, kisar dan timbang. 2. Masukkan mentega dan gula aising ke dalam mangkuk. Gaul hingga sebati. 3. Masukkan pula kuning telur dan esen vanila ke dalam adunan tadi bersama pewarna oren. 4. Kacau hingga sebati. 5. Ayak pula tepung lalu masukkan ke dalam adunan, serbuk lobak merah dan gaul sebati sehingga menjadi doh. 6. Sapu acuan tart dengan mentega lalu masukkan doh kedalam acuan. 7. Bakar kulit tart dahulu pada suhu 160 darjah celcius selama 10 minit. Keluarkan dari oven dan sejukkan kulit dahulu 8. Paipkan filling,atas kulit tat tadi dan bakar lagi selama 10 minit.
Cara sediakan ‘filling’ @ inti : 1. Masukkan krim keju, mentega dan gula kastor ke dalam mesin pengadun (mixer) 2. Putar sehingga kembang. 3. Masukkan kuning telur dan esen vanila 4. Kacau hingga sebati.Sedia untuk dimasukkan dalam kulit tart.
Saiz hidangan : 15 biji Masa memasak : 35 minit Jenis masakan : Tart Cara memasak : Bakar Keistimewaan : Kulit pastri tart menggunakan serbuk lobak merah memberikan kelainan dan berkhasiat Anggaran kos : RM 30
Info chef :Lobak merah perlu dikisar halus (serbuk)dan dikeringkan sebelum dimasukkan dalam adunan kulit tart
RYE BREAD FRUIT CANAPE
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan rye bread :
700ml air
400gm tepung rye
15gm garam
20gm yis
600gm tepung roti
Krim pastri secukupnya
Strawberi | dipotong
Blueberi | dipotong
Pic | dipotong
Bahan krim pastri (segera) :
200gm kastad segera (instant)
250ml susu segar atau UHT
* Campurkan dan kacau hingga larut dan sebati
CARA MEMASAK : 1. Campurkan semua bahan kering seperti tepung rye, yis dan garam. 2. Adunkan bahan kering dan masukkan air sedikit demi sedikit. 3. Adun sehingga sebati menjadi kenyal dan lembut 4. Rehatkan doh 20 minit 5. Timbang doh 200 gm untuk setiap unit doh 6. Bentukkan memanjang seperti rod dan biarkan doh kembang selama 45 minit atau sekali ganda dari saiz asal. 7. Bakar doh 25 minit pada suhu 200C 8. Sejukkan roti dan potong roti setebal ½ inci 9. Hiaskan dengan krim pastri dan susunkan buah strawberi, bluberi serta pic.
Saiz hidangan : 10 orang Waktu memasak : 2 jam Cara memasak : Bakar Keistimewaan : Makanan sihat roti berserat yang dimakan bersama buah-buahan. Jenis masakan : Roti Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF :Pastry krim segera tidak perlu dimasak. Hanya gaul dan larutkan
RESIPI : MOHD NOOR ALFAHIZAM BERAHIM, MOHD FAIRUZ A. GHAFFAR 7 AZAENN MOHD AZIZ TERIMA KASIH : Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN),Jalan Ampang Pechah, Kampung Ampang Pechah,Kuala Kubu Baru, Selangor. MAKLUMAT LANJUT :FB : Institut Kemahiran Belia Negara Peretak
ANDA SEDANG MENCARI PERKAKAS DAPUR ELEKTRIK, JOM LAYARI SHOPEE DI SINI.
2 sudu besar serbuk kayu manis 100gm gula perang – beli online di sini 100gm mentega
CARA MEMBUAT:
1. Gaul semua untuk diratakan atas permukaan doh yang dah dicanai empat segi. 2. Doh digulungkan memanjang dan potong doh yang digulung tadi dengan benang (jangan guna pisau, nanti tak berapa menarik). 3. Biarkan sekejap selama 10 minit bagi kembang lagi. Kemudian boleh bakar sehingga warna golden brown.
BAHAN CREAM CHEESE FROSTING:
100gm cream cheese 100gm gula ising – beli online di sini 2 sudu besar mentega Esen vanilla
Mix kan bahan ni sampai kembang. Kemudian sapukan pada cinnamon roll yang dah siap masak. Siap!
BELGIAN WAFFLE
BAHAN-BAHAN:
250gm tepung gandum 1 sudu teh baking powder ½ sudu teh garam 2 sudu besar gula 2 biji telur (asingkan kuning dan putih) ⅓ cawan minyak 2 cawan susu 1 sudu teh esen vanilla
CARA MEMBUAT:
1. Kacau bahan-bahan kering sampai sebati. 2. Kemudian, masukkan bahan cecair kecuali putih telur. Kacau-kacau sampai tak berketul.
3. Putar putih telur sampai soft peak/ meringue, kemudian masukkan dalam adunan tadi. Bakar dengan menggunakan waffle maker. Siap.
Ayam sambal untuk makan dengan nasi lemak lain cara memasaknya, tak sama dengan ayam sambal untuk hidangan nasi minyak, nasi tomato dan sebagainya.Ini yang...