Teh baik dihidang panas lagi pula yang sejuk berais memang menyegarkan dalam setiap hirupan. Tidak seperti kopi, kandungan tanin dan zat anti oksidannya lebih mudah dinikmati oleh semua orang.
Tapi Min bukan nak cerita pasal khasiat teh ya, tapi pelbagai cara hidangan teh yang mampu memukau deria rasa anda.
Ads
1.TEH THAI
Foto : eatingthaifood.com
BAHAN-BAHAN:
Satu uncang teh thai/ teh hitam
Air panas
Susu isian penuh (evaporated milk)
Ais | (ketulan ais kecil)
Gula pasir
Bunga lawang
Kayu manis
CARA BANCUHAN : 1. Masukkan satu uncang teh hitam dan gula pasir ikut citarasa kesukaan anda dalam satu gelas. 2. Kemudian tuangkan air panas 3/4 gelas. Biarkan ia terendam selama 30 minit. 3. Semakin pekat tehnya, rasanya akan lebih ‘padu’ lagi. 4. Tambahkan susu sampai gelas penuh. Kacau dan goncang lalu tambahkan bunga lawang dan kayu manis untuk rasa rempahnya 5. Supaya minuman lebih menyegarkan boleh tambahkan ketulan ais. 6. Minuman teh Thai sedia dinikmati
2. SMOOTH SWEET TEA (TEH CAMPUR BAKING SODA)
Foto : medium.com
*Jika anda mahukan teh terasa ringan tanpa ada campuran rasa pahit campurkan secubit baking soda di dalam bancuhan teh.
BAHAN-BAHAN :
1 uncang teh
Secubit baking soda
Air panas
Gula pasir
Ketulan ais
CARA BANCUHAN : 1. Masukkan secubit baking soda dalam gelas. 2. Masukkan satu uncang teh dan tuangkan air panas. 3. Masukkan gula secukupnya (ikut citarasa, dan kacau) 4. Masukkan beberapa ketulan ais, atau dinginkan dalam peti sejuk.
Ads
3.TEH LAICI
Foto : dapple.com.my
BAHAN-BAHAN :
Beberapa biji laici ( boleh juga laici dalam tin)
1 uncang teh
Gula pasir
Ketulan ais
CARA BANCUHAN : 1 . Kupas atau keluarkan buah laici dari dalam tin, lalu masukkan ke dalam satu gelas. 2. Masukkan satu uncang teh, lalu tuangkan air panas. Biarkan rendam selama 5 minit dan buang uncang teh. 3. Masukkan ketulan ais. 4. Sedia untuk diminum.
Ads
4. TEH HIJAU LATTE
Foto : gryphonetea.com
BAHAN-BAHAN :
Langgan Rasa
1 sudu teh serbuk matcha atau 1 uncang teh hijau
1/2 cawan air panas
1/2 cawan susu isian penuh (evaporated)
Gula pasir
CARA BANCUHAN : 1. Jika anda menggunakan serbuk matcha, masukkan 1 1/2 sudu teh ke dalam cawan, lalu campurkan 1 sudu makan air panas. 2. Tetapi jika menggunakan uncang teh, anda boleh menuangkan air panas setengah cawan ke dalamnya, dan biarkan selama 5 minit. 3. Sementara itu, panaskan susu isian penuh kira-kira setengah cawan. Tambahkan gula tetapi jangan sampai mendidih. 4. Kacau susu sampai berbuih dengan mengacaunya dengan garpu seperti membuat telur dadar. 5. Setelah itu campurkan susu ke dalam cawan teh tadi.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Selalunya kalau sebut rebung mesti masak lemak atau kari, tapi kali ini bila rebung dibuat rendang campur dengan daging kisar, ia memang terbaik dan terangkat.
Begitu juga dengan menu pajeri kedondong, selama ni nanas dan terung je yang dibuat pajeri, tapi buah kedondong juga sedap dimasak pajeri. Tak percaya korang boleh cuba dua resipi ini. Memang tak rugi cuba.
RENDANG REBUNG DAGING KISAR
BAHAN-BAHAN:
500gm rebung madu | rebus dan tos
150gm daging kisar
300ml santan pekat
2 sudu makan kerisik
2 batang serai | titik
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
3 sudu makan minyak masak
BAHAN KISAR:
20 biji cili padi
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3cm kunyit hidup
2cm halia
2cm lengkuas
2 batang serai
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar hingga wangi dan pecah minyak.
Masukkan daging kiar, kacau lagi hingga garing.
Seterusnya masukkan rebung yang telah direbus seketika tadi, gaul rata.
Kemudian masukkan santan, serai dan asam gelugor. Biarkan terus mereneh.
Setelah kuah pekat, kecilkan api. Kemudian masukkan kerisik, garam dan gula secukup rasa.
Anda suka makan Kuih Lopes Pulut? Bagi yang tercari-cari resipi mudah, sedap dan tak guna banyak bahan, perkongsian dari Opah Mas Cotek ni boleh dicuba. Pasti puas hati dengan hasil dan rasanya. Memang terbaik. Sangat sesuai dijadikan sajian minum petang.
CARA MASAK KUIH LOPES PULUT
BAHAN-BAHAN:
3 cawan beras pulut
Air pandan secukupnya
Sedikit pewarna hijau
1 biji abuchang @ khee – boleh gantikan dengan kapur
BAHAN AIR GULA MELAKA:
3 keping gula melaka
1/4 cawan gula pasir
2 helai daun pandan
2 ½ cawan air
BAHAN-BAHAN LAIN:
Daun pisang untuk membungkus
Tali atau getah untuk mengikat
Kelapa parut putih – gaul dengan sedikit garam
CARA MEMASAK: 1. Rendam beras pulut bersama air pandan dan abuchang. ( jika beras pulut biasa, rendam 1 malam. Jika guna pulut susu, rendam 4 jam sudah memadai.) 2. Kukus pulut selama ½ jam. 3. Bungkus pulut dalam daun pisang, kemaskan dengan mengikat menggunakan tali atau getah.
4. Rebus bungkusan pulut tadi selama 1 jam.
5. Sejukkan, potong dengan benang.
6. Gaul kepingan lopes bersama kelapa dan hidangkan dengan air gula melaka.
7. Untuk membuat air gula melaka, masak semua bahan hingga larut. Sejukkan dan tapis.
Kuih Goreng warisan orang lama kita memang sedap dinikmati sepanjang zaman. Mudah dibuat dan kosnya pun murah aje.
Boleh dibuat sarapan dan sajian petang, ni 4 resipi min kongsikan untuk dibuat esok pagi nanti ya. Korang try lah nanti ya…
1. SARDIN ROLL
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
500 gm tepung gandum
150 gm marjerin @ mentega
1 biji telur
1 sudu teh gula
1/2 sudu teh garam
110 ml air sejuk/dingin dari peti sejuk
Bahan inti :
1 tin kecil sardin
2 sudu makan cili kisar
3 ulas bawang putih /ditumbuk
3 biji cili padi /dicincang
1 biji bawang besar /dicincang
1 sudu makan jus limau nipis
1 biji ubi kentang /dipotong dadu
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
CARA MEMASAK :
CARA MASAK INTI :
Panaskan minyak masak dalam kuali.
Tumis cili kisar, masukkan bawang putih dan bawang besar dan cili padi.
Tumis hingga agak garing, masukkan kentang, kacau dan biarkan kentang masak
Masukkan sardin dan garam, biarkan masak . Angkat dan ketepikan
CARA BUAT DOH DAN PENYEDIAAN:
Satukan tepung gandum, gula, garam dan marjerin atau mentega. Gaul hingga menjadi tekstur serbuk roti dan tidak mengapa jika ada sedikit ketulan kecil mentega.
Masukkan telur ayam dan gaul sebati.
Tuangkan air sejuk sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang lembut dan licin. Jika keras tambahkan lagi sedikit air.
Balut doh dengan ‘plastic wrap’ dan masukkan dalam peti ais selama 15- 30 minit.
Keluarkan doh dari peti sejuk, dan bahagikan doh kepada bebola kecil seberat 25 gm setiap satu.
Ambil satu doh kecil, canai nipis jadi memanjang
Kelar bahagian atas, letakkan sedikit inti pada sebelah bahagian yang tidak dikelar
Gulung dan tarik bahagian sisi doh dengan kemas
Panaskan minyak masak dan goreng hingga kekuningan. Angkat dan toskan.
Saiz hidangan : 5 orang
Masa memasak : 40 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Kulit doh ini sama dengan cara membuat pastri
Anggaran kos : RM 10
INFO CHEF : Ketulan mentega yang terhasil akan membuatkan doh yang dileper dan digoreng menjadi berongga dan rangup. Pastikan roh direhatkan di dalam peti sejuk.
2. CUCUR BADAK
BAHAN-BAHAN :
Bahan inti :
Minyak masak untuk menumis
1/2 biji kelapa parut
100 gm udang kering /direndam dulu
1 ulas bawang putih
3 biji bawang kecil
7 biji cili merah
1 sm halia
1 batang serai
1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu makan gula
1/2 sudu teh garam
Bahan doh :
250 gm keledek /rebus dan lenyek
4 sudu makan tepung gandum
1/2 sudu teh garam
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK :
CARA MASAK INTI :
Kisar semua bahan inti kecuali kelapa parut
Panaskan minyak masak, masukkan bahan kisar, kacau hingga masak
Masukkan kelapa parut, gaul rata, Tutup api dan ketepikan.
CARA BUAT DOH DAN PENYEDIAAN :
Ambil keledek dan masukkan ke dalam bekas, lenyek.
Masukkan tepung gandum perlahan-lahan dan uli.
Ambil sedikit doh, masukkan inti di tengah
Ulang sehingga doh dan inti habis
Goreng sampai kekuningan , angkat dan toskan
Saiz hidangan : 5 orang
Masa memasak : 40 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Kuih rasa keledek yang lembut dan berinti pedas
Anggaran kos : RM 7
INFO CHEF : Jika anda hendak menyimpan dalam peti sejuk dalam masa yang lama anda bolehlah menggorengnya separuh masak.
3. KUIH TOPI *(Kuih Pantai Timur)
BAHAN-BAHAN :
1 1/2 cawan gula
2 cawan air
Secubit garam
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
CARA MEMASAK :
Gula, air dan garam dimasak hingga gula hancur. Sejukkan air gula.
Tepung gandum dan tepung beras dicampurkan. Kemudian masukkan air gula sedikit demi sedikit.
Kacau sehingga adunan tidak berketul dan berbuih.
Kemudian perap 8 jam atau semalaman
Sebelum goreng kacau sebati dulu adunan kuih topi itu. Kalau pekat tambah sedikit air dan kacau sebati.
Apabila adunan sudah sebati ambil sesenduk adunan curah dalam kuali yang sudah panas minyak.
Guna kuali yang dalam, bila sudah masuk, balikkan kuih topi.
Masa ini anda boleh lihat topinya naik.
Goreng hingga tepi dan kelililing kuih agak garing
Kuih topi siap dihidangkan
Saiz hidangan : 4-5 orang
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Aduan tepung gandum dan beras menghasilkan kuih yang rangup dan manis
Anggaran kos : RM 5
INFO CHEF : Kuih topi cukup popular di Kelantan dan Terengganu. Ia juga dikenali sebagai kuih cucur manis atau cucur jawa.
4. KUIH BOM
Foto : pikstagram.com
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
2 cawan tepung pulut
2 sudu makan tepung gandum
Garam secukup rasa
1 cawan air
Bijan secukupnya untuk salut
Bahan inti kelapa :
1 biji kelapa parut/ putih sahaja
1 cawan gula merah atau gula Melaka
2 sudu makan gula pasir
2 helai daun pandan /disimpul
Sedikit air untuk melarutkan gula
CARA MEMASAK :
CARA MASAK INTI :
1.Gaulkan kesemua bahan inti dalam kuali dan jerangkan di atas api yang sederhana.
2. Kacau inti hingga melekit dan separa kering
3.Angkat dan ketepikan
4. Bila sudah sejuk kepal inti bulat-bulat.
CARA BUAT DOH:
Satukan tepung pulut, tepung gandum dan garam.
Bancuh dengan air sedikit sedikit hingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan.
Jika terlembik tambahkan sedikit lagi tepung beras pulut
Sapukan sedikit minyak pada tapak tangan. Ambil adunan leperkan dan masukkan inti kelapa yang telah dikepal bulat-bulat tadi.
Golekkan di atas bijan. Kemudian goreng dalam minyak panas hingga kekuningan.
Keistimewaan :Kulit ini agak liat dan kenyal kulitnya, salutan bijan mengenakkan lagi rasa
Anggaran kos : RM 7
INFO CHEF : Selain inti kelapa manis, kuih bom ini juga didapati dengan inti kacang hijau dan kacang dal. Lebihan inti boleh disimpan untuk dibuat inti kuih lain seperti kuih koci, ketayap dan pulut inti.
Sup kosong ini sering jadi pelengkap hidangan seperti nasi ayam kunyit, nasi goreng atau masakan panas bila makan di gerai. Walaupun namanya 'kosong', rasa...