Lain dari yang lain, penggemar popia mungkin boleh cuba rasa baru ni. Caranya mudah dan bahan ynag digunakan pun tidak renyah, sesuai dijadikan hidangan minum petang dan sarapan pagi. Nampak menyelerakan jom cuba!

Siap dah PANCAKE POPIA KPOP …
korang memang patut try sebab memang sedapp.. Makan dengan sos pencicah thai, bau harum daun ketumbar buat korg akn terasa lapar…

 

RESIPI PANCAKE POPIA K-POP

BAHAN-BAHAN:

  • Kulit popia (brand apa-apa aje)
  • 10 ekor udang (potong kecik2)
  • 1sd lada sulah
  • Sedikit garam
  • 3ulas bawang putih (hiris halus @ cincang)
  • Daun kucai
  • Cili merah besar (cincang halus)
  • 2 senduk kecil tepung jagung (bersamaan 4 sdb)
  • Sebiji telur
  • Sedikit tepung gandum yg dibancuh dgn air (utk gam)

CARA MEMASAK:

  1. Satukan semua bahan diatas kecuali kulit popia n tepung gandum.
  2. Kulit popia dilipat dua dan gunting ..
  3. Ambil sedikit bancuhan ratakan atas kulit popia.
  4. Satu lagi lapisan kulit popia disapu dgn tpung gandum utk gam ye. Dan tampal atas popia..
  5. Lps tu boleh lah goreng dah garing boleh angkat. Siap utk makan!

 

Kredit resipi: Tengku RosElyza Raja Muhammad