Pasti rakan India yang sibuk menyiapkan sajian untuk Deepavali nih. Kita kan Malaysia jom kita ambil tahu apa yang biasa mereka hidangkan untuk perayaan Deepavali.
Selain sajian utama seperti thosai, idhili, capati dan maruku, manisan lain pun memang sedap dinikmati.
1. THOSAI
.
Thosai merupakan makanan kegemaran orang india. Makanan ini menjadi menu utama dalam hidangan Hari Deepavali. Thosai kebiasaannya enak dimakan bersama kuah “sandhini”
2. IDHILI
Idhili merupakan makanan sampingan dalam menu hidangan kaum india pada hari Deepavali. Idhili dimakan bersama sandhini atau kari ayam, dal dan lain-lain.
3. MURUKU
Ads
.
Muruku adalah makanan kegemaran bukan sahaja kaum India tetapi menjadi kegemaran kepada kaum-kaum lain yang menetap di Malaysia.
4. KUIH RAWA URUNDAI
.
Kuih Rawa Urundai ini pula adalah kuih yang kurang manisnya. Ramai yang tidak mengetahui tentang kuih ini. Ramuan kuih ini adalah tepung suji, gula, garam, buah kismis, buah pelage dan minyak sapi.
5. KUIH NEI URUNDAI
.
Kuih ini merupakan antara kuih yang manis . Rupanya sama seperti kuih Rawa Urundai Tetapi kuih ini lebih manis daripada kuih Rawa urundai. Kuih sangat lembut dan mudah rapuh apabila dipegang.
6. KUIH JILLEBHI
.
Kuih Jillebhi sangat manis. Rupanya seperti muruku . Kuih ini sedap untuk dimakan.
7. KUIH ATHIRASAM
.
Kuih Athirasam merupakan kuih manis. Bentuknya sama seperti kuih donat. Ramuan kuih ini ialah tepung beras, gula merah, buah pelaga, garam , kelapa parut dan minyak masak. Kuih tahan sehingga enam bulan.
8. KUIH MAISUR PAHKU
.
Antara kuih yang manis. Di antara ramuannya tepung gram (besan), gula dan minyak sapi.
Ads
9.KUIH ALVA
.
Kuih Alva juga merupakan kuih manis dan rupanya seperti kuih dodol. Warna kuih ini ialah merah.
10. KUIH PAAL GUVA
.
Kuih Paal Guva adalah kuih manis dan dan lembut. Ramuan kuih ini ialah susu segar lembu, gula dan garam.
11. KUIH LADHU
.
Kuih Ladhu merupakan makanan manis. Kuih ini mudah rapuh apabila dipegang. Ramuan kuih ini ialah tepung kuda, buah ceri, buah gajus, buah kismis, pewarna, gual, garam dan minyak sapi. kuih ini sedap untuk dimakan.
Hari ni jom cuba menu masakan Thai yang simple tapi sedap, memang kena dengan selera orang Malaysia. Pedas cili padi memang mengujakan, ditambah pula dengan araoma daun selasih. memang sekali makan tak puas. Kena ulang masak, jadi selepas cuba simpan risipi ni ye…
AYAM CILI DAUN SELASIH
BAHAN-BAHAN:
500gm ayam | potong kecil
15 helai daun selasih
2 batang serai
1 biji limau nipis | ambil jus sahaja
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng dan menumis
BAHAN KISAR:
5 biji cili merah
10 biji cili padi
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
3cm halia muda
2cm belacan | jika suka
4 biji buah keras
CARA MEMASAK:
Gaulkan ayam dengan sedikit garam halus dan serbuk kunyit. Gaul rata dan ketepikan.
Panaskan minyak, goreng ayam hingga separuh masak, angkat dan ketepikan.
Keluarkan minyak, tinnggal sedikit untuk menumis.
Tumiskan bahan kisar bersama serai hingga wangi dan pecah minyak.
Korang pernah makan sotong kembang? Alaa warna coklat tu saiz dia melebar dari sotong yang biasa tu. Sedap tau buat masak Sambal Sotong Kembang ni! Masak lauk ni je korang dah berselera makan. Resipi ni telah dikongsikan oleh Har Ryea di Facebook. Mendapat sambutan yang hangat betul resipi ni di Facebook. Mana taknya, ramai surirumah sekarang yang lagi sukakan menu ringkas yang sedap. Korang kalau tak tahu nak masak lauk apa, boleh je cuba resipi ni.
SAMBAL SOTONG KEMBANG
BAHAN-BAHAN:
3 ekor Sotong, bersihkan.
(ikut petua, rebus sekejap je. Air dah mendidih terus padam api biarkan seminit dua pastu toskan & potong-potong)
6 -7 sudu besar cili kering kisar (rebus dulu)
2-3 sudu besar bawang besar kisar
1 sudu besar bawang putih kisar
1 sudu besar halia kisar
1-2 biji bawang besar hiris kasar
seketul kecik gula melaka
1 sudu kecil pes asam jawa Adabi
Garam & Ajinomoto
Sedikit gula pasir
Semangkuk kecil kacang tanah (goreng & kisar sedikit kasar)
CARA PENYEDIAAN:
Panaskan minyak, goreng bawang besar yang dihiris kasar.. goreng sampai sedikit garing
Masukkan bahan-bahan kisar (bawang besar, bawang putih & halia) ratakan sekejap
Masukkan cili kering kisar, ratakan. Masukkan juga gula melaka dan tumiskan
Masukkan garam, ajinomoto, gula pasir (agak-agak je), dan sedikit pes asam jawa, gaulkan rata dan biarkan hingga naik minyak.
Boleh masukkan sotong gaul rata, masukkan juga kacang tanah goreng yang dah dikisar kasar.
Masukkan sedikit air, gaul lagi.. boleh tambah kacang tanah jika nak.
Terus masak hingga sambal naik minyak dan wangi, kacau supaya sambal tak hangit.
Aiskrim Vanillani sangat mudah disediakan. Rasanya yang lembut, wangi dan bertekstur halus bila dimakan. Persis aiskrim yang dibeli di kedai. Adanya resipi ni, anda sendiri boleh hasilkan Aiskrim Vanilla yang sedap untuk anak-anak. Hanya guna 4 bahan yang sangat mudah dan murah. Semua orang boleh mencuba dan dijamin menjadi. Jom lihat resipi perkongsian saudari Cik Puan Lily. Bolehlah anda semua cuba nanti.
RESIPI AISKRIM VANILLA HOMEMADE YANG MUDAH & SEDAP
CARA MEMBUAT: 1. Satukan semua bahan dalam bekas. 2. Kisar @ pukul bahan-bahan tadi selama 5-10 minit sehingga kembang adunannya. Jika tiada mesin pengadun (mixer), boleh guna blender sahaja.
3. Tuang adunan tadi ke dalam bekas yang bersesuaian.
4. Tutup bekas dan bekukan aiskrim dalam peti sejuk beku.
NOTA:
Empunya resipi buat guna 2 tin susu cair. Dapat 2 bekas aiskrim. Jika nak buat lebih banyak, gandakan bahan-bahannya sahaja.
Resipi ini adalah asas untuk aiskrim vanilla. Jika suka atau ingin buat aiskrim berperisa lain, boleh masukkan apa sahaja perisa yang digemari seperti coklat, oreo, jagung dan bermacam-macam lagi.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...