Sudah sibuk mencari barang persediaan membuat kuih dan biskut. Inginkan kelainan daripada segi rasa, mungkin anda boleh mencuba resipi biskut raya berasaskan keju ini. Jika pandai mengolah, biskut akan menjadi lemak dan sedap. Pasti ramai yang akan menggemarinya di hari raya nanti.

 

1. PARMESAN PINEAPPLE TART

10 Aneka Biskut Berasaskan Keju. Memang Sedap Lemak Manis!

BAHAN-BAHAN:

BAHAN A:

  • 100gm mentega
  • 100gm marjerin
  • 50gm krim keju
  • 60gm gula ising
  • 1 biji kuning telur
  • Esen vanila
  • 50gm tepung jagung diayak bersama
  • 330gm tepung gandum

BAHAN B:

  • Jem nenas secukupnya

BAHAN HIASAN:

  • 3 biji kuning telur
  • Keju cheddar diparut memanjang

CARA MEMASAK:

  1. Pukul mentega, marjerin, krim keju dan gula hingga kembang. Masukkan telur serta esen vanila dan pukul sebati.
  2. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung – diuli sebati.
  3. Ambil sedikit adunan. Dibulat dan dileperkan.
  4. Isikan jem nenas, dikepalkan dan dibulatkan semula adunan tadi.
  5. Sapukan dengan kuning telur dan tabur keju cheddar di atasnya.
  6. Bakar di dalam oven dengan suhu 150C selama lebih kurang 15 hingga 20 minit atau hingga kekuningan.
  7. Angkat, sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.

 

INFO CHEF : Parutan keju cheddar di atasnya menambah kesedapan biskut.

Saiz hidangan : 80 keping

 

 

2. BISKUT KEJU SARANG SEMUT

10 Aneka Biskut Berasaskan Keju. Memang Sedap Lemak Manis!  

BAHAN –BAHAN:

  • 200gm  mentega
  • 100gm  krim keju
  • 125gm gula ising
  • 150gm tepung gandum
  • 300gm tepung kastard
  • 70gm keju cheddar diparut

HIASAN:

  • Coklat rice untuk tabur
  • Cawan kertas

 

CARA MEMASAK:

  1. pukul mentega, krim keju dan gula hingga kembang.Masukkan tepung gandum dan tepung kastard. Gaul rata. Sejukkan adunan di dalam peti ais selama setengah jam. Kemudian parutkan adunan tadi bersama  keju cheddar.
  2. Dengan menggunakan sudu kecil, masukkan campuran adunan dan parutan keju ke dalam cawan kertas. Hiaskan dengan coklat rice.
  3. Bakar di dalam oven dengan suhu 160C selama 30 minit  .
  4. Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.

INFO CHEF : Boleh juga hiaskan dengan ceri merah untuk lebih menarik.

Saiz hidangan : 140 biji

 

 

 

3. BISKUT KEJU CORNFLAKE 

10 Aneka Biskut Berasaskan Keju. Memang Sedap Lemak Manis!

BAHAN-BAHAN:  

  • 100gm  tepung superfine
  • 100gm tepung jagung
  • 150gm gula ising
  • 125gm mentega buttercup
  • 125gm krim keju
  • 150gm cornflakes (diramas kasar)

CARA MEMASAK:

  1. Pukul mentega, gula ising dan krim keju hingga sebati.
  2. Masuk tepung sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati.
  3. Sudukan adunan ke atas conflakes dan kepal-kepalkan ia mengikut saiz yang dikehendaki.
  4. Bakar pada suhu 160C selama 30 minit atau masak.

 

INFO CHEF : Boleh juga dimasukkan ke dalam cawan kertas jika mahu.

Saiz hidangan : 80 keping

 

 

 

IKLAN

4. SAMPRIT DAHLIA CHEESE

10 Aneka Biskut Berasaskan Keju. Memang Sedap Lemak Manis!

BAHAN-BAHAN:

  • 200gm mentega
  • 100gm krim keju
  • 130gm gula ising
  • 200gm tepung jagung
  • 140gm tepung kastard
  • 180gm tepung gandum
  • 2 biji kuning telur
  • 2 sudu makan susu pekat
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • Bunga hiasan secukupnya

 

CARA MEMASAK:

  1. Pukul mentega, krim keju dan gula hingga sebati.
  2. Masukkan telur dan esen vanila, pukul sebati.
  3. Masukkan semua jenis tepung yang telah diayak bersama dan kacau hingga menjadi doh.
  4. Rehatkan adunan selama  kira-kira 30 minit.
  5. Kemudian gunakan acuan semprit dan hiaskan dengan bunga.
  6. Bakar selama 30 minit dengan suhu 160C.
  7. Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.

 

INFO CHEF : Boleh juga hias dengan ceri merah dan hijau.

Saiz hidangan : 180 keping

 

 

 

5. OREO CHEESE BALL

10 Aneka Biskut Berasaskan Keju. Memang Sedap Lemak Manis!

BAHAN-BAHAN:

  • 137gm/1 paket oreo
  • 100gm krim keju
  • 200gm milk chocolate compound

BAHAN HIASAN:

  • Nestum yang mencukupi

CARA MEMASAK:

  1. Asingkan fillingoreo dan kisarnya hingga biskut oreo hancur.
  2. Campurkan semula oreo hancur berkenaan dengan fillingoreo dan krim keju.
  3. Gaul semua bahan hingga sebati hingga menjadi doh yang lembut.
  4. Bulatkan doh mengikut kesesuaian.
  5. Keraskan di dalam peti sejuk seketika .
  6. Sementara itu cairkan coklat menggunakan teknik double boil.
  7. Kemudian celup bebola oreo yang disejukkan tadi dengan coklat cair
  8. Gaulkan dengan nestum.
  9. Sejukkan semula. Simpan di dalam bekas kedap udara.

 

INFO CHEF: Ia tidak perlu dibakar.

Saiz hidangan : 40 biji

 

 

 

IKLAN

6. BISKUT KEJU LEMON

10 Aneka Biskut Berasaskan Keju. Memang Sedap Lemak Manis!

BAHAN A:

  • 70gm mentega
  • 30gm krim keju
  • 70gm gula ising
  • 1 biji kuning telur
  • 1 sudu teh pes lemon

BAHAN B:

  • 100gm tepung gandum
  • 40gm tepung kastard
  • 40gm tepung jagung diayak bersama
  • 20gm serbuk keju
  • 2 sudu teh susu pekat

BAHAN HIASAN:

  • Kuning telur
  • Biji kuaci secukupnya

CARA MEMASAK:

  1. Pukul mentega dan gula ising sehingga kembang. Kemudian masukkan kuning telur dan pes lemon. Pukul sebati.
  2. Masukkan bahan B sedikit demi sedikit dan gaul sehingga sebati hingga menjadi doh.
  3. Canaikan doh dan terap dengan acuan.
  4. Sapu dengan  kuning telur dan hiaskan dengan biji kuaci.
  5. Bakar pada suhu 160ºC selama 30 minit.

 

INFO CHEF: kuning telur membuatkan permukaan biskut  tapak berkilat dan cantik.

Saiz hidangan : 70 keping

 

7. BISKUT KRIM KEJU CHOKLAT HATI

10 Aneka Biskut Berasaskan Keju. Memang Sedap Lemak Manis!

BAHAN-BAHAN:

  • 250gm mentega
  • 125gm krim keju
  • 100gm gula halus
  • 275gm tepung gandum
  • 350gm tepung jagung
  • 25gm susu tepung
  • 1 2 biji kuning telur
  • 1/2  sudu teh esen vanila

BAHAN HIASAN:

  • 125gm keju Cheddar diparut
  • 150gm coklat masakan – dicairkan menggunakan double boil

CARA MEMASAK:

  1. Pukul mentega dan gula, masukkan telur kuning dan esen vanila. Pukul lagi.
    Masukkan krim keju dan pukul sebati.
  2. Masukkan tepung susu, tepung jagung dan tepung gandum.
  3. Uli sampai sebati.
  4. Terap dengan acuan berbentuk hati.
  5. Tabur keju yang telah diparut di atasnya.
    Bakar di dalam oven pada suhu 160C selama 30 minit.
  6. Setelah sejuk, celupkan separuh biskut dengan coklat masakan.
  7. Simpan di dalam bekas kedap udara.

 

INFO CHEF : Boleh juga tabur sedikit coklat urai di atasnya jika mahu.

Saiz hidangan : 140 keping

 

 

 

8. BANGKIT KEJU   

10 Aneka Biskut Berasaskan Keju. Memang Sedap Lemak Manis!

BAHAN-BAHAN:

IKLAN
  • 220gm mentega
  • 200gm gula ising
  • 50gm shorterning
  • 1 biji telur
  • 100gm serbuk badam
  • 50gm keju cheddar diparut
  • 300gm tepung sagu
  • 300gm tepung ubi

CARA MEMASAK:

  1. Pukul mentega, gula ising dan shorteninghingga kembang.
  2. Masukkan telur dan susu cair dipukul sebati.
  3. Kemudian masukan serbuk badam, keju parut dan tepung gandum. Adun  hingga menjadi doh. Canai dan terap menjadi bentuk bunga.
  4. Bakar di dalam oven dengan suhu 160C selama 30 minit.
  5. Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.

 

INFO CHEF : Boleh juga gunakan bentuk acuan lain jika mahu.

Saiz hidangan : 250 keping

 

9. BISKUT CHEEZY TIRAMISU CRUNCH  

10 Aneka Biskut Berasaskan Keju. Memang Sedap Lemak Manis!

BAHAN A:

  • 200gm mentega
  • 50gm krim keju
  • 50gm minyak sapi
  • 100gm gula perang

BAHAN B:

  • 50gm tepung jagung
  • 50gm cornflakes – dimesin
  • 1 sudu teh Nescafe
  • 40gm keju cheddar diparut
  • 300gm tepung gandum

BAHAN HIASAN:

  • 2 biji kuning telur
  • Gajus secukupnya
  • Keju Cheddar diparut

CARA MEMASAK:

  1. Putar mentega, krim keju, minyak sapi dan gula perang hingga kembang.
  2. Masukkan kesemua bahan B dan gaul hingga menjadi doh yang tidak melekat.
  3. Canai dan terap.
  4. Sapukan kuning telur, letakkan biji gajus dan taburkan parutan keju di atasnya.
  5. Bakar di dalam oven menggunakan suhu 150C selama 30 minit.

 

INFO CHEF:  Parutan keju cheddar di atasnya juga menambah  aroma pada biskut.

Saiz hidangan : 120 keping

 

 

 

10. CREAM CHEESE CHOC CHIPS COOKIES

10 Aneka Biskut Berasaskan Keju. Memang Sedap Lemak Manis!

BAHAN-BAHAN:

  • 100gm cawan mentega
  • 20gm shorterning
  • 55gm krim keju
  • 140gm gula perang
  • 40gm gula halus
  • 1 biji telur
  • 1 sudu teh  esen vanila
  • 170gm tepung naik sendiri
  • 100gm tepung gandum
  • 10gm tepung jagung
  • 1 sudu teh baking soda
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 350 cawan cip coklat
  • 100gm keju cheddar diparut

 

CARA MEMASAK:

  1. Pukul mentega dan krim keju hingga kembang.
  2. Masukkan telur  dan esen vanila. Pukul sebati.
  3. Masukkan tepung gandum, tepung jagung, baking soda, garam dan adun hingga menjadi doh.
  4. Masukkan cip coklat dan keju parut. Gaul adunan dengan menggunakan spatula.
  5. Sudukan adunan sedikit demi sedikit ke dalam dulang pembakar.
  6. Bakar di dalam oven dengan suhu 150C selama 30 minit.
  7. Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.

 

INFO CHEF :  Agak mudah dibuat.

Saiz hidangan : 100 keping

 

 

RESIPI: TERIMA KASIH NORSUHAIDA SIRON DAN NORSUHAIZA SIRON, BATU CAVES SELANGOR.