Sepanjang musim PKP ni, asyik masak je. Pasti ramai ibu-ibu yang sudah buntu memikirkan menu untuk dihidangkan buat keluarga. Bagi anda yang tercari-cari sajian yang sedap dan mudah masak, resipi MiRebus perkongsian saudari Mariana Zainal ni boleh dicuba. Sangat mudah dan tentunya sedap.
CARA MASAK MI REBUS SEDAP
BAHAN-BAHAN:
1/2 kg daging – rebus empuk & hiris nipis. Boleh ganti dengan ayam, kerang atau udang
1kg ubi keledek oren – rebus, tos & kisar dengan air. Boleh lebihkan jangan kurang. Nanti kuah tak pekat.
Mi kuning secukupnya
5 sudu makan rempah kari daging – bancuh dengan sedikit air
1 paket kecil serbuk cili – bancuh dengan sedikit air
5 sudu makan gula – jika suka manis, boleh tambah
1 sudu makan garam
3 sudu makan sos cili
Sedikit bahan perasa
Air untuk kuah – ikut kepekatan yang disukai. Agak-agak sahaja jangan cair.
2 senduk minyak masak untuk menumis
BAHAN KISAR HALUS:
2 biji bawang besar
3-4 ulas bawang putih
5 sudu makan udang geragau
1 paket kecil taucu – boleh abaikan jika tiada
BAHAN SAMPINGAN ( terpulang ikut cita rasa):
IKLAN
Sawi – celur
Tauge
Te;ur rebus
Cili besar & cili padi
Bawang goreng
Tauhu – goreng dan hiris nipis
Cucur
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga agak garing.
2. Masukkan rempah kari dan serbuk cili. Tumis lagi hingga betul-betul pecah minyak.
3. Masukkan sos cili, daging (boleh juga masukkan ayam, kerang, udang), keledek kisar dan juga air ( air masukkan sedikit demi sedikit. Tak nak cair nanti tak sedap.)
4. Masak kuah hingga mendidih. Masukkan garam, gula dan perasa dengan secukupnya.
IKLAN
5. Angkat kuah, hidangkan bersama mi dan bahan sampingan.
CARA BUAT CUCUR UNTUK MI REBUS
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 sudu teh yis
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit daun kucai
1 sudu teh gula
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
IKLAN
1. Satukan semua bahan dan gaul sebati. Pastikan adunan tidak cair dan tidak pekat.
2. Peram adunan selama 30 minit hingga 1 jam.
3. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng hingga masak.
Makaroni goreng paling sempoi yang boleh dijadikan menu makan malam atau sarapan pagi yang patut anda semua cuba, ia ringkas, senang dan mengenyangkan. Paling penting pasti seisi keluarga suka. Menu barat yang telah difusionkan ikut tekak orang Malaysia.
BAHAN-BAHAN:
1/2 paket makaroni- rebus dan tos
1/2 dada ayam – hiris nipis
2 sudu makan rempah kari daging
2 sudu makan sos tomato
1 sudu makan sos tiram
1 batang seleri
Sedikit hirisan lobak merah
Sedikit hirisan cili benggala
Sedikit hirisan kobis
5 tangkai cili kering – potong kecil
1 biji bawang besar – cincang kasar
4 ulas bawang putih – titik
3 sudu makan minyak masak
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan.
2. Masukkan cili kering.
3. Seterusnya, masukkan rempah kari dengan sedikit air. Kacau hingga pecah minyak.
4. Masukkan hirisan ayam, kacau lagi.
5. Kemudian masukkan sos tiram, sos tomato, garam dan gula secukup rasa.
6. Tambahkan sedikit air jika sedikit kering.
7. Akhir sekali, masukkan makaroni dan semua bahan hirisan. Kacau rata.
Asyik makan nasi je, apa kata sekali sekala kita tukar pada mi atau bihun untuk hidangan utama keluarga.Malah ini idea bagus untuk hidangan tetamu yang berkunjung ke rumah. Tambahan pula semua menu ini disukai oleh ramai rakyat Malaysia. Berikut RASA kongsikan lapan menu mi yang menjadi pilihan ramai rakyat Malaysia. Anda boleh cuba salah satu kerana kesemua menu ini sangat sedap dan mudah disediakan.
MI GORENG MAMAK
BAHAN-BAHAN:
1kg mi kuning
40gm bawang merah kisar
30gm bawang putih kisar
20gm cili boh
30gm kuah kacang segera
100gm bebola ikan hiris
100gm fish cake | hiris
100gm isi ayam potong dadu
50gm udang
1 keping tauhu | goreng hiris nipis
3 biji telur
50gm tauge
50 sawi | potong
Minyak masak secukupnya
BAHAN KUAH KACANG:
300gm kacang tanah
500gm bawang merah kisar
300gm bawang putih kisar
30gm udang kering
500gm cili boh
3 liter air
Garam dan gula secukupnya
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
Untuk memasak kuah kacang; kacang tanah disangai dan dibuang kulit. Kemudian dikisar halus bersama udang kering.Tumis bawang merah dan bawang putih hingga terbit bau.
Masukkan cili boh dan tumis hingga masak. Masukkan kacang yang dikisar tadi dan air. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Ketepikan.
Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang merah, bawang putih sehingga masak.
Masukkan cili boh satu sudu makan dan tumis sehingga masak.
Masukkan kuah kacang yang telah dimasak tadi dan masak sehingga sedikit kering.
Masukkan mi kuning bebola ikan, fish cake dan isi ayam.
Pastikan bahan-bahan mentah sudah masak.
Masukkan tauhu goreng, tauge dan sawi.
Pecahkan tiga biji telur di tengah kuali, biar seketika barulah digaul sekata.
Angkat dan sedia dinikmati panas-panas.
CHAR KUETIAU
BAHAN-BAHAN:
1kg kuetiau
150gm udang
50gm bawang putih kisar
50gm cili boh
30ml kicap cair
10gm lada putih
1 biji telur
30gm tauge
50gm kucai
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak di dalam kuali. Masuk udang dan ditumis sebentar. Masukkan bawang putih, terus masukkan kuetiau untuk digaul bersama.
2. Semasa gaul, pastikan kuetiau tidak melekat antara suatu sama lain.
3. Masukkan cili boh, lada putih dan kicap cair, gaul sehingga rata.
4. Pecahkan telur di tengah kuali dan kacau sehingga sedikit kering dan gaulkan bersama kuetiau.
5. Masukkan kucai dan tauge.
6. Hidangan siap dihidangkan.
MI SOTO AYAM
BAHAN-BAHAN:
1kg mi kuning | celur
1liter air 2gm bunga lawang
5 helai daun limau purut |kisar
2gm biji pelaga
2gm kulit kayu manis
50gm bawang merah | kisar
30gm bawang putih | kisar
5gm halia
1/2 paket rempah sup
1 batang serai | titik
5gm jintan manis
5gm jintan putih
5gm serbuk lada hitam
50gm isi ayam
20gm serbuk ketumbar
10ml minyak masak
400gm nasi impit | rebus
100gm bawang goreng | hiasan
30gm tauge | hiasan
Sedikit hirisan cili merah | hirisan
Garam dan perasa secukupnya
BAHAN SAMBAL KICAP CILI PADI:
20gm cili padi merah/cili api
5gm bawang putih
150ml kicap lemak manis
5ml air limau nipis
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak di dalam periuk dan masukkan tiga sekawan iaitu buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga lawang.
2. Tumis bawang merah, bawang putih, halia, serai, daun limau purut yang telah dikisar sehingga naik bau.
3. Masukkan rempah sup, serbuk ketumbar dan serbuk lada hitam dan tumis sehingga pecah minyak.
4. Masukkan air biar sehingga mendidih. Masukkan isi ayam dan perasakan dengan garam secukup rasa.
5.Biar mereneh dan tutup api.
6. Untuk membuat sambal kicap, kisar semua bahan. Seimbangkan rasanya.
7. Untuk menghidang, masukkan mi ke dalam bekas. Masukkan potongan nasi impit. Tuang kuah soto dan hiaskan dengan bawang goreng,hirisan cili merah, tauge di atasnya. Sedia dinikmati.
BIHUN SINGAPORE
BAHAN-BAHAN:
1kg bihun | rendam dan tos
10ml minyak masak
50gm bawang merah kisar
30gm bawang putih kisar
5gm lada putih
5gm lada hitam
100gm isi ayam potong dadu
100gm udang
100gm sotong
50gm lobakmerah hiris panjang
10gm daun bawang hiris panjang
1 biji telur
10gm cili merah hiris
Sedikit daun kucai | hiris
Sedikit tauge
Garam dan perasa secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak, tumis bawang merah, bawang putih sehingga masak
2. Masukkan lada putih dan lada hitam. Masukkan isi ayam, udang dan sotong. Masak dan pastikan bahan-bahan tersebut masak sepenuhnya.
3. Masukkan mihun dan pecahkan telur di tengah kuali dan gaul sekata.
4. Masukkan sayur-sayuran dan gaul sehingga sebati.
MI LADNA
BAHAN-BAHAN:
1kg mi kuning | celur
10gm halia kisar
30gm bawang putih kisar
100gm isi ayam
50 sotong
50gm udang
50gm sawi
5 biji cili padi | belah dua
50gm lobak | hiris
50gm bunga kobis | potong
4 biji cendawan butang dalam tin | hiris
500 liter air
30ml sos tiram
5ml minyak bijan
Sedikit tepung jagung
Minyak masak secukupnya
Garam dan perasa secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Tumis halia,bawang putih yang dihiris halus.
2. Masuk kan isi ayam, udang dan sotong. Biarkan sehingga masak.
3. Tambahkan sos tiram, gaul sehingga sebati dan masukkan air.
4. Pekat kan sos ladna dengan tepung jagung.
5. Biar sehingga mendidih, kemudian masukkan semua sayur.
6. Tambah sedikit minyak bijan untuk memberi aroma.
7. Masukkan garam secukup rasa.
8. Angkat, tuangkan ke atas mi dan sedia dihidangkan.
BIHUN TOMYAM
BAHAN-BAHAN:
1kg bihun | celur
Minyak masak secukupnya
BAHAN PES:
30gm bawang merah
20gm bawang putih
20gm cili merah
30gm cili kering
10gm lengkuas
2batang serai | ketuk
8gm udang kering
5 helai daun limau purut
10gm belacan | bakar
30ml air asam jawa
Gula dan garam secukupnya
5 liter air
BAHAN SUP:
100gm ayam
100gm udang
50gm sotong
15gm bawang besar hiris
10gm bawang putih hiris
10gm lengkuas
1 biji buah tomato | belah empat
10ml sos ikan
5ml limau nipis
10 biji cili padi | belah dua
15gm daun ketumbar | racik
50gm bunga kubis | potong
50gm lobak | potong
5 biji cendawan butang dalam tin | hiris
Garam dan gula secukupnya
CARA MEMASAK:
1.Semua bahan pes tom yam dikisar kecuali serai, air asam jawa, daun limau purut, garam dan gula.
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar bersama serai, air dan daun limau purut.
2. Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
3. Masak sehingga menjadi pes tom yam.
4. Masukkan air.
5. Kemudian masukkan bahan-bahan untuk sup tom yam. Biarkan mendidih.
6. Tuang kuah tomyam ke atas bihun yang siap dihidang.
MI HAILAM
BAHAN-BAHAN:
1kg mi kuning | celur
20gm bawang putih | kisar
30gm bawang merah | kisar
100gm isi ayam
100gm udang
50ml kicap pekat
5gm lada hitam
30ml sos tomato
30ml sos tiram
500ml air
10gm cili merah | hiris nipis
40gm bawang goreng
1 biji telur
50gm bunga kubis | potong
30gm sawi | potong
Sedikit tepung jagung
Minyak masak secukupnya
Garam dan gula secukupnya
CARA MEMASAK:
0. Panaskan air dan celur mi kuning. Angkat dan toskan. Ketepikan.
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah kisar sehingga naik bau. Masukkan ayam dan udang. Kacau sehingga separuh masak.
2. Masukkan air secukupnya, kicap, sos tomato, sos tiram, lada hitam, bunga kubis dan masak sehingga kuah mendidih.
3. Tambah bancuhan tepung jagung dan didihkan sehingga kuah pekat. Masukkan sawi dan pecahkan telur. Tambah garam dan gula secukup rasa.
4. Tuang kuah di atas mi dan hiaskan dengan cili merah, sawi, bawang goreng.
MI BAKSO
BAHAN-BAHAN:
1kg kuetiau
150gm udang
50gm bawang putih kisar
50gm cili boh
30ml kicap cair
10gm lada putih
1 biji telur
30gm tauge
50gm kucai
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumis barang yang dikisar sehingga pecah minyak
2. Masukkan rempah sup, lada hitam dan lada putih dan tambah air. Tunggu sehingga mendidih.
3. Masukkan bebola daging, biarkan sehingga mendidih.
4. Tambahkan garam secukup rasa.
5. Masukkan mi yang telah dicelur ke dalam bekas dan tuang kuah di atasnya. Hias dengan hirisan cili merah dan tauge.