Kuih Sagu antara kuih muih lama yang sedap dan paling mudah nak buat. Teksturnya yang lembut, manis dan dinikmati bersama kelapa parut menjadikan sajian ini digemari semua golongan. Bagi anda yang terasa nak makan Kuih Sagu untuk minum petang, resipi perkongsian saudari Sitihawa Ahmad ni boleh dicuba. Memang mudah!

 

RESIPI KUIH SAGU

BAHAN-BAHAN:

  • 1 cawan sagu
  • 2 1/2 cawan air
  • 3/4 cawan gula pasir
  • 1/2 sudu teh pewarna merah @ hijau
  • 1/2 biji kelapa parut – kukus terlebih dahulu supaya tahan lama
  • Sedikit garam halus
  • Sedikit minyak untuk sapu acuan

CARA MEMASAK:

1. Panaskan air dan masukkan pewarna. Kacau rata.

2. Bila mendidih, masukkan sagu dan gula. Kacau serta masak hingga kembang dan likat.

IKLAN

Cara Buat Kuih Sagu Kukus Guna Acuan Lompang.

3. Padamkan api dan masukkan sagu ke dalam acuan-acuan kecil atau acuan lompang. Boleh juga guna loyang yang telah disapu dengan sedikit minyak.

Cara Buat Kuih Sagu Kukus Guna Acuan Lompang.

Cara Buat Kuih Sagu Kukus Guna Acuan Lompang.

IKLAN

Cara Buat Kuih Sagu Kukus Guna Acuan Lompang.

4. Kukus sagu sekali lagi selama 15-20 minit.

Cara Buat Kuih Sagu Kukus Guna Acuan Lompang.

IKLAN

5. Sejukkan sagu seketika sebelum dikeluarkan dari acuan.

Cara Buat Kuih Sagu Kukus Guna Acuan Lompang.

6. Tabur kelapa parut yang telah dikukus dan digaul dengan sedikit garam halus.

7. Siap dan sedia untuk dinikmati.

Cara Buat Kuih Sagu Kukus Guna Acuan Lompang.

Kredit resipi & foto: Sitihawa Ahmad

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI