Zukini celup tepung sesuai sebagai snek. Zukini (Zucchini) ni nampak sama seakan timun Jepun, tapi tak sama ya. Selalunya Zukini lebih bulat dan besar.
Zukini celup tepung sesuai sebagai snek. Zukini (Zucchini) ni nampak sama seakan timun Jepun, tapi tak sama ya. Tekstur di dalam zukini tidak berair macam timun. Kalau tengok masakan orang barat, memang mereka suka gunakan sayur ini. Tak kira dibayar, digoreng atau buat lasagna gantikan lasagna sheet.
Ia snek lebih sihat berbanding snek lain. Sesuai dijadikan kudapan ketika menonton bersama keluarga tersayang. Tak susah pun nak buatnya. Hanya Guna tiga bahan je. Senang kan? Ikut saja resipi daripada puan Izlyana Ell ini ye.
Zukini Celup Tepung
Bahan-Bahan:
Zukini (hiris bulat)
Sedikit tepung Bestari – boleh beli online di sini
Tepung beras – boleh beli online di sini
Air
Minyak Masak – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
Dalam satu mangkuk, satukan tepung Bestari dengan tepung beras. Gaul sekata. Masukkan hirisan zukini.
Panaskan minyak dalam kuali. Goreng zukini hingga masak. Angkat dan toskan. Siap! Senang je kan?
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Popia Pisang 3 Bahan, Pencuci Mulut Sangat Sedap Dan Mudah Buat
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
5 Cara Masak Makanan Gerai Jepun Popular. Gerenti ‘Laris’ Lah…
Makanan Jepun adalah antara sajian popular dunia. Bahan makanan rendah lemak dan tidak menjadi pemangkin kepada obesiti. Pemakanan yang sihat boleh menjadikan tubuh sihat juga.
Hari ni Min nak kongsi resipi dari Chef Qayyum Irwanzi , chef muda yang kreatif dan gigih. Chef ni pernah bertugas di restoran Korea Selatan. Tapi cukup berbakat dengan sajian Jepun juga. Jom semak resipinya…
1. YAKITORI (ALA SATE AYAM)
BAHAN-BAHAN :
- 2 kepingan isi tanpa tulang | dipotong dadu
- Sedikit daun bawang | dipotong 2.5 sm
- 2 ulas bawang putih |dicicang halus
- 2 sudu makan kicap
- ½ sudu makan cuka
- ½ sudu teh tepung jagung
- Garam dan gula secukup rasa
- Biji bijan untuk hiasan
CARA MEMASAK:
1. Gaulkan isi ayam, daun bawang, kicap, cuka, bawang putih, tepung jagung, garam dan gula
secukup rasa. Biarkan ayam diperap seketika.
2. Cucukkan isi ayam ke lidi diselang selikan bersama daun bawang. Boleh juga menggunakan
cili dan cili benggala.
3. Grill ayam di atas api yang sederhana besar sehingga masak sepenuhnya setiap sisi.
4. Taburkan bijan ke atas ayam yang siap dimasak.
Saiz Hidangan : 2 Orang
Waktu Memasak : 30 minit
Cara Memasak : Gril/panggang
Jenis Masakan : Ala sate, cucuk ayam Jepun
Keistimewaan : Mudah dibuat dengan bahan masakan yang ringkas
Info Chef : Antara street food Jepun paling popular. Resepi yang sama boleh juga digunakan untuk daging lembu.
2. MOCHI (KUIH BEBOLA PULUT )
BAHAN-BAHAN :
- 200gm tepung pulut
- 4 sudu besar gula castor
- Sedikit tepung katakuriko | untuk menyalut mochi
- Beberapa titik pewarna makanan
Bahan inti :
- 200 gm buah kundur (rock melon)
- 100 gm gula
- 250 ml air
CARA MEMASAK :
1. Campurkan tepung pulut bersama gula, garam dan sedikit pewarna makanan, gaul sebati.
2. Kukus adunan mocha lebih kurang 15 minit di dalam bekas pengukus.
3. Taburkan tepung katakuriko di atas dulang dan golekkan mocha yang telah dikukus.
4. Bahagikan tepung mochi kepada beberapa bahagian bebola kecil.
5. Masukkan inti mengikut perisa citarasa anda dibahagian tengah mochi.
Cara masak inti :
1 . Potong dadu (kecil) buah kundur.
2. Rebus dengan air sehingga lembut dan hampir hancur.
3. Kemudian masukkn gula hingga larut, kacau hingga sebati.
Saiz Hidangan : 10 biji
Waktu Memasak : 45 minit
Cara Memasak : Kukus
Jenis Masakan : Manisan Jepun
Keistimewaan : Rasa kenyal dan manis
Info Chef : Anda juga boleh menggunakan buah-buahan segar sebagai inti mochi.
3. SENBEI (KEROPOK BERAS PANGGANG)
BAHAN-BAHAN :
- 120 gm tepung beras
- 40 gm nasi putih
- ¼ sudu teh garam
- 2 sudu makan minyak sayuran
- 4 sudu makan air
CARA MEMASAK :
1. Masukkan tepung besar, nasi putih, garam dan minyak ke dalam pemproses makanan. Kisar
sehingga halus.
2. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sehingga campuran basah dan berketul.
3. Uli adunan sehingga sebati.
4. Bahagikan adunanan kepada beberapa bahagian. Bulatkannya dan ratakan sehingga nipis.
5. Letakkan kertas pembakar di atas dulang pembakar. Kemudian letakkan adunan yang telah di nipiskan.
6. Bakar lebih kurang 6-8minit. Kemudian terbalikkannya dan bakar sekali lagi 6-8minit.
7. Pastikan biskut tersebut tidak hangus dan sebelum dihidangkan biskut beras hendaklah sejuk sepenuhnya.
Saiz Hidangan : 4 Orang
Waktu Memasak : 45 minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis Masakan : Keropok
Keistimewaan : Kudapan rangup dimakan
Info Chef : Boleh dicampur rumpai laut kering dan bijan jika suka.
4. OKONOMIYAKI (JAPANESE PANCAKE)
BAHAN-BAHAN :
- 150 gm tepung gandum
- 150gm keladi jepun | diparut
- 10 gm dashi * sejenis stok masakan Jepun
- 2 biji telur
- 1 sudu kecil serbuk penaik
- 200 ml air
- 250 gm kobis | dihiris halus
- 50 ml mayonis
CARA MEMASAK :
1. Campurkan tepung gandum, garam, dashi dan serbuk penaik.
2. Masukkan air, telur serta keladi jepun. Kacau hinggga sebati.
3. Panaskan kuali bersama minyak masak.
4. Tuangkan adunan ke atas kuali yang sudah panas dan ratakan ke sekeliling kuali.
5. Kemudian terbalikkan adunan dan biarkan ia masak sehingga kuning keemasan.
6. Hiaskan okonomiyaki dengan mayonis di atasnya.
7. Anda juga boleh menggunakan hirisan bonita (sejenis ikan) sebagai hiasan
Saiz Hidangan : 4 orang
Waktu Memasak : 1jam 15minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis Masakan : Sajian Jepun
Keistimewaan : Lempeng Jepun yang enak dan lembut berperisa
Info Chef : Dashi ada dijual pasaraya utama,bahagian rak produk runcit antarabangsa. Di antara lain ramuannya adalah rumpai laut, kepingan halus tuna, sardin atau ikan bilis dan cendawan shiitake .Dashi adalah bahan asas dalam kebanyakan masakan Jepun.
5. EBIYAKISOBA (SHRIMP FRIED NOODLE)
BAHAN-BAHAN :
- 1 sudu teh minyak bijan
- 1 biji bawang besar | dihiris
- 1 biji lobak merah | diparut
- 2 helai daun kobis | diracik halus
- ¼ cili benggala hijau
- 500 gm udang
- 1 ikat daun bawang | dihiris kasar
- ½ sudu teh bijan
- 1 sudu teh kicap
- 1 paket mi soba yang sudah direbus
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak. Tumis bawang sehingga naik bau.
2. Masukkan bawang merah,lobak merah, kobis, cili benggala dan udang. Biarkan ia masak seketika.
3. Masukkan mi bersama kicap dan goreng seketika.
4. Akhirnya taburkan daun bawang dan bijan.
Saiz Hidangan :4 orang
Waktu Memasak : 30 minit
Cara Memasak : Tumis
Jenis Masakan : Sajian Mi Jepun
Info Chef: Mi soba adalah mi yang halus helaiannya yang dibuat dari ‘buckwheat’ iaitu dari jenis gandum kuda atau gandum hitam.
Sedapnya… Resipi Fishball Goreng Celup Tepung Untuk Minum Petang
Tak tahu nak masak apa untuk juadah minum petang? Resipi mudah perkongsian saudari Nur Aqilah Jufri ini anda boleh cuba. Fishball @ Bebola Ikan Goreng sahaja… Ya, macam yang ada dijual di pasar malam tu. Cicah dengan sos cili thai, waduh, nikmatnya… Anak-anak pasti suka ni. Jom lihat cara-caranya.
RESIPI FISHBALL GORENG CELUP TEPUNG
BAHAN-BAHAN:
1 paket bebola ikan @ fishball
5-6 sudu makan tepung gandum – beli online disini
1 sudu kecik serbuk kunyit – beli online disini
1 sudu kecik garam – beli online disini
1 biji telur
1 cawan air
Lidi sate secukupnya
CARA MEMASAK:
1.Masukkan tepung gandum, serbuk kunyit, garam, telur dan air ke dalam bekas.
2. Gaul kesemua bahan sehingga jadi pekat dan tepungnya tidak berketul-ketul.
3. Seterusnya masukkan bebola ikan @ fishball yang sudah dibilas dengan air dan ditoskan.
4. Gaul rata bebola ikan tadi bersama tepung sehingga semua bersalut sempurna.
5. Cucuk bebola ikan dengan lidi sate atau jika tiada lidi, boleh terus digoreng begitu sahaja juga tiada masalah.
6. Pastikan bebola ikan digoreng hingga garing.
7. Angkat, toskan minyak dan sedia untuk dihidang. Fishball Goreng ini sedap dimakan bersama sos thai yang telah dibancuh dengan sedikit air supaya sos nya tidak terlalu pekat.
Kredit resipi & foto: Nur Aqilah Jufri
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Agar-Agar Santan Sedap Dengan Hirisan Isi Kelapa Muda
Cara Buat Chocolate Cheese Brownies Bakar Sedap, Gebu & Tak Kering
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Kacang Sira Pedas Manis Kudapan Setiap Masa. Mudah Je Rupanya Nak Buat
Seronok mengunyah kacang sira pedas manis terutamanya bila menonton televisyen. Tahu-tahu dah tinggal separuh botol. Kacang sira pedas ini juga salah satu hidangan yang mudah untuk dibuat bila tiba hari raya. Buat banyak-banyak boleh makan bila-bila masa.
Rupanya mudah sahaja nak buat kacang sira pedas ini, cara dan bahan dikongsikan oleh Cik Ecah. Bolehlah buat untuk kudapan satu keluarga.
Resepi Kacang Sira Pedas Manis
BAHAN-BAHAN
1kg kacang tanah (digoreng)
½kg ikan bilis (digoreng)
Serbuk cili (ikut kepedasan yg kite nak)
4 senduk gula pasir
2 sudu kfc garam(tak letak pun tak apa, dalam resipi asal tiada, saya tambah sendiri)
Air
CARA MEMASAK:
- Masukkan serbuk cili dan sedikit air dalam kuali. Jangan cair sangat. Kacau sekejap, jangan smpai hangit.
- Selepas itu masukkan gula pasir dan garam. Kacau lagi, sentiasa kacau. Api kena jaga, kecil je. Takut gula hangit.
- Bila gula dah betul-betul cair, berbuih dan nampak pekat, bolehlah masukkan kacang tanah dan ikan bilis yang dah siap digoreng. Api tu kecik je tau.
- Kacau rata semua bahan.. Mula-mula memang susah sikit nak kacau sebab dia melekat-lekat.. Kacau lama sikit sampai dia jadi betul-betul kering.
- Bila dh kering, bolehlah angkat dan letak dalam talam.. Sejukkan sekejap, jangan sejukkan bawah kipas angin, takut lemau. Bila dah betul-betul sejuk, bolehlah simpan dalam bekas kedap udara
- Siap
Kredit: Nama Saya Siti Aisyah
Resipi Lemang Goreng Sedap. Kukus Pulut & Masak Macam Ni, Padu!