Nak cuba buat brownies sedap paling mudah? Kalau nak tahu, ni antara manisan paling mudah, guna bahan yang senang dan sedap. Namun ada kalanya resipi yang dicuba tidak menjadi. Bagi anda yang teringin sangat nak buat brownies ni, resipi mudah perkongsian saudari Nur Amira ni boleh dicuba. Dijamin menjadi elok dan rasa tak muak.
RESIPI BROWNIES SEDAP 5 BAHAN PALING MUDAH
BAHAN-BAHAN:
130gm mentega/margerin
450gm dark chocolate compound
3 biji telur gred B
150gm gula perang
100gm tepung naik sendiri ( self raising flour)
CARA MEMASAK:
1. Satukan mentega dan dark chocolate compaund. Masak guna kaedah double boiler hingga semua bahan cair.
Ads
2. Dalam bekas berlainan, kacau telur dan gula menggunakan whisk / pemukul. Pukul manja-manja dan sekejap sahaja.
3. Rupa telur dan gula yang telah siap dipukul.
4. Campur adunan mentega coklat tadi ke dalam bekas yang mengandungi adunan telur dan gula. Gaul rata hingga sebati.
5. Seterusnya masukkan tepung. Kacau lagi hingga sebati. Jika tiada tepung naik sendiri, boleh juga guna tepung gandum biasa yang telah diayak bersama 1 1/3 sudu teh baking powder.
Ads
6. Ambil loyang bersaiz 9×9 dan alaskan dengan baking paper. Tuang adunan brownies tadi.
7. Panaskan ketuhar pada suhu 160C selama 5 minit. Kemudian turunkan kepada suhu 150C dan bakar adunan menggunakan api atas bawah selama 50-55 minit.
Nak biskut tambah rangup, tambah aje kekacang dan bijian. Biskut moden memang sentiasa dicipta dan dikemas kini setiap tahun. Hiasan kekacang dan biji-bijian bukan sahaja menambah tarikan tetapi juga rasa lemak yang sungguh sedap.
Jom kita semak 5 lagi resipi biskut raya yang dikongsikan oleh Zaiton Ismail dari Dyra Bakery & Academy ini. Tak payah tunggu raya buat kudapan masa tengok rancangan tv pun syok juga nih…
1.CHERRY SUN FLOWER SEEDS
BAHAN-BAHAN :
250 gm mentega
100 gm gula aising
350 gm gm tepung gandum | diayak
50 gm tepung kentang | diayak
50 gm tepung jagung | diayak
30 gm ceri hijau dan merah | dipotong kecil
30 gm biji bunga matahari | telah dipanggang
Bahan hiasan :
Ceri hijau dan merah
Biji bunga matahari secukupnya
CARA MEMASAK : 1. Pukul mentega dan gula aising hingga kembang. 2. Kemudian masukkan telur, pukul rata. 3. Kemudian masukkan semua jenis tepung diikuti ceri hijau ,ceri merah dan biji bunga matahari serta gaul rata. 4. Adun hingga menjadi doh 5. Kemudian gelekkan doh dan terap ikut bentuk acuan yang disukai 6. Panaskan oven dan bakar dalam suhu 170 darjah celcius selama 18 minit
Waktu memasak : 18 minit Keistimewaan : Buah ceri yang manis dan biji bunga matahari yang rangup
INFO : Panggang dahulu biji bunga matahari untuk biskut yang lebih rangup dan berlemak. Susun dengan jarak yang jauh sedikit kerana doh akan mengembang dan merebak.
2. APRICOT SHIP COOKIES
BAHAN-BAHAN :
250 gm mentega
50 gm gula aising
400 gm tepung gandum | diayak
100gm apricot kering | dipotong kecil
100 gm serbuk badam
Sedikit pewarna kuning
Bahan hiasan :
Aprikot, ceri dan badam cincang secukupnya
CARA MEMASAK : 1. Pukul mentega dan gula aising hingga kembang, masukkan pewarna kuning. 2 .Masukkan tepung gandum, diikuti dengan badam dan aprikot kering. 3. Adunkan supaya menjadi doh. 4. Bentukkan dengan acuan berbentuk kapal, jangan terlalu nipis. 5. Hiaskan aprikot , ceri dan badam cincang di atasnya. 6. Panaskan oven dengan suhu 170 darjah celcius dan bakar selama 15 minit.
Waktu memasak : 15 minit Keistimewaan : Hiasan aprikot, ceri dan badam dalam biskut kapal, menaikkalan lagi rasa ramuannya
INFO : Anda boleh juga menggunakan buah-buahan beri lain menggantikan ceri
3.PEANUT BUTTER TART ALMOND
BAHAN – BAHAN:
250 gm mentega
60 gm gula aising
350gm tepung gandum | diayak
50 gm tepung jagung | diayak
100 gm mentega kacang
50 gm badam hiris
50 gm ceri merah dan hijau
Bahan Hiasan :
Coklat cair warna merah mudah, dipaipkan.
CARA MEMASAK : 1. Pukul mentega dan gula aising hingga kembang. 2. Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan uli hingga menjadi doh. 3. Kemudian gunakan acuan kulit tart dan bentuk tart seperti dalam gambar. 4. Kemudian masukkan mentega kacang, ceri dan badam hiris ke dalam tart. 5. Panaskan oven dalam suhu 170 darjah celcius, dan bakar selama 18 -20 minit atau sehingga perang keemasan. 6. Setelah sejuk hiaskan atau paipkan coklat cair warna merah muda.
Waktu memasak :18-20 minit Keistimewaan : Inti mentega kacang,badam hiris memberikan rasa berlemak
INFO : Ceri merah dan hijau yang manis menyedapkan lagi biskut ini
4.SUGEE ALMOND COOKIES
BAHAN-BAHAN :
250 gm minyak sapi
120 gm gula aising
400 gm tepung gandum
1 sudu teh perisa pandan
1 sudu teh pewarna hijau
Bahan hiasan :
50 gm hirisan badam
100 biji labu hijau
CARA MEMASAK : 1. Pukul minyak sapi dan gula aising hingga kembang. 2. Kemudian masukkan perisa pandan dan pewarna hijau. 3. Terap mengikut acuan dan hiaskan hirisan badam dan biji labu di atasnya. 4. Panaskan oven dengan suhu 170 darjah celcius, dan bakar selama 20 minit
Waktu memasak : 20 minit Keistimewaan : Biskut suji yang lembut dan gebu dengan perisa pandan Anggaran kos : RM 45
INFO : Biskut suji kaya dengan rasa minyak sapi yang lazat. Anda boleh juga menambahkan sedikit susu tepung untuk rasa lebih berkrim
5. GREEN MINT COOKIES WITH PUMPKIN SEEDS
BAHAN-BAHAN :
250 gm mentega
110 gm gula aising
1 biji telur
300 gm tepung gandum | diayak
10 ml perisa pudina
10 ml pewarna hijau
10 gm serbuk penaik | diayak
20 gm hirisan badam
Bahan hiasan :
Coklat cair secukupnya untuk dipaipkan atas biskut.
120 biji labu secukupnya
CARA MEMASAK : 1. Pukul mentega bersama gula aising dan kemudian masukkan telur 2. Pukul rata dan masukkan tepung gandum dan serbuk penaik. 3. Masukkan perisa pudina dan hirisan badam. 4. Uli doh dan sudukan ke atas dulang, hiaskan dengan biji labu. 5. Panaskan oven dan bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 18 minit. 6. Sejukkan dan hiaskan dan paipkan coklat yang dicairkan di atasnya.
Waktu memasak :18 – 20 minit Keistimewaan : Kelazatan rasa pudina dan badam
INFO : Panggang dahulu biji labu , jika anda mahu memasukkan sedikit dalam adunan (10 gm) untuk rasa lebih rangup.
Terima kasih :
Dyra Bakery & Academy,15- 1 Jln Elektron E U16/E, Denai Alam, Shah Alam. fb: nurdyracookies house, fb :Kzis Zis Zaiton Ismail
Akok, kuih muih tradisional yang popular Malaysia terutama di pantai timur iaitu di Kelantan dan Terengganu. Lembut kearana Akok adalah kuih yang berasaskan telur dan dibakar menyedapkan lagi rasa.
KUIH AKOK
BAHAN-BAHAN
6 biji telur
1 cawan santan
1 cawan gula merah (gula ni masak dulu bagi cair)
1 sudu tepung gandum
2 sudu tepung beras
CARA MEMASAK:
Pukul telur sampai kembang
Bila sudah kembang masukkan santan dan kacau sehingga sebati.
Selepas itu masukkan gula merah dan kacau sebati.
Bila sudah sebati, masukkan tepung gandum dan tepung beras. Kacau laju-laju supaya jangan bagi berketul-ketul. (kalau berketul boleh tapis untuk dapat bancuhan yang halus)
Panaskan dapur dan letakkan sedikit minyak. Selepas itu tuangkan bancuhan ke dalam acuan. Biarkan sampai masak.
Info: Dengan adunan ini anda boleh dapat dalam 21 ketul jika mengikut acuan seperti di atas.
5. Akhir sekali, masukkan cheddar cheese parut, guna spatula kaup balik hingga sekata.
6. Pastikan ketuhar telah dipanaskan dahulu, adunan dimasukkan ke dalam loyang dan tabur cheddar cheese.
7. Bakar dengan suhu 170C selama 40 minit atau hingga masak. Saya guna oven MiLUX suhu sekata, set button bakar kek. Ikut kesesuaian ketuhar masing-masing.
8. Apabila masak keluarkan dari ketuhar, sejukkan dahulu sebelum potong. Harum semerbak bau cheese kena bakar, sedap keknya.
Kari ikan Masala ini sesuai untuk penggemar kari tapi mahukan rasa yang sedikit berbeza. Penggunaan garam Masala dalam hidangan ini bukan saja memberi kemasinan...