Kek ribut atau nama popularnya, Kek Tornado memang sangat sedap. Lengkap dengan rasa coklat dan cheese bersama bila makan.
Bila beli, tak cukup makan satu bekas saja. Jadi apa kata buat sendiri lagi puas hati? Menerusi perkongsian daripada Ariana Sofia Ahmad ini, mungkin nampak macam susah nak buat tapi berbaloi bila dah masuk dalma mulut.
1.Masukkan telur dan ovalette. Pukul hingga kembang.
2. Bila dah kembang, masukkan gula dan esen vanilla. Pukul hingga sebati.
3. Dah sebati, masukkan susu pekat manis. Kacau hingga sebati.
4. Kemudian, masukkan tepung yang telah diayak bersama serbuk koko, soda bikarbonat dan baking powder. Kacau sebati.
5. Masukkan pula minyak masak dan kacau lagi. Akhir sekali, masukkan air panas. Kacau rata.
6. Bahagikan adunan kepada empat bekas saiz RC-750 (seperti di dalam gambar).
7. Sebelum kukus, pastikan tutup bekas supaya air kukusan tidak menitik. Kukus selama 25 hingga 30 minit atau hingga masak.
8. Dah masak, terbalikkan kek selama 5-10 minit supaya kek tak mendap.
Ads
9. Untuk bahagian topping cheese pula, masukkan cream cheese, whipping cream dan susu pekat manis. Putar sehingga sebati dan licin. Jangan putar terlalu lama nanti jadi cair.
10. Letak dalam piping bag supaya senang nak letak atas kek.
11. Kek coklat tadi belah di tengah-tengah. Lepas tu, pipingkan cheese dalam bekas macam dalam gambar.
12. Kemudian, letak pula kek coklat di bahagian atas. Pipingkan pula cheese di bahagian atas tadi. Sejukkan dalam peti sejuk selama 30 minit bagi cheese lagi pejal.
Ads
13. Untuk chocolate ganache pula, masukkan coklat dark compound, susu full cream dan mentega dalam mangkuk.
14. Sementara itu, panaskan whipping cream hingga sedikit mendidih. Tuang ke dalam mangkuk tadi. Kacau hingga sebati dan coklat menjadi cair. Kalau pekat, boleh tambah susu full cream atau susu segar.
15. Tuang chocolate ganache pada bahagian atas kek tadi dan pastikan coklat pada ketika ini sejuk atau suam. Taburkan chocolate chip atau chocolate flakes.
Semua orang boleh buat sambal ikan, tidak kira sambal itu sambal cili padi, sambal cili kering mahu pun menggunakan cili boh. Yang penting sambal kena tumis sampai masak, mesti ada asam, garam dan gula dan paling penting gunakan ikan yang segar, goreng minyak banyak supaya garing dan tidak lekat di kuali. Sambal Bawal Tiga Rasa ini boleh anda semua cuba, gerenti tak menyesal punya.
BAWALTIGA RASA
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ikan bawal saiz sederhana | bersih, kelar-kelar dan gaul bersama sedikit garam kunyit
1/2 biji bawang besar | hiris
1/2 sudu makan sos cili
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng dan menumis
BahanKisar:
2 biji cili merah
5 tangkai cili padi
2 biji bawang merah
1 batang serai | jika suka
1 ulas bawang putih
1 sudu kecil jus limau kasturi
LANGKAH DEMI LANGKAH:
LANGKAH1: Panaskan minyak dalam kuali, goreng ikan sampai garing. Angkat dan ketepikan.
LANGKAH 2: Keluarkan minyak tinggalkan sedikit dan tumis hirisan bawang besar tadi.
LANGKAH 3: Masukkan bahan kisar.
LANGKAH 4 : Kacau sebati hingga pecah minyak.
LANGKAH 5: Masukkan sos cili dan kacau rata lagi.
LANGKAH 6 : Perasakan dengan garam dan gula, kemudian tuangkan sos di atas ikan goreng tadi.
Tomyam adalah satu jenis lauk yang sejak dahulu memang digemari. Cita rasa masam yang dimiliki membuatkan kuah tomyam amat menyelerakan. Selalunya, individu yang mengalami demam atau tidak sedap badan, pasti menyukai tomyam kerana bau dan rasanya boleh membuka selera.
Jom kita lihat resipi tomyam yang ringkas namun menyelerakan ini.
TOMYAM CAMPUR
BAHAN-BAHAN
Minyak masak untuk menumis
1 biji tomato (kisar)
1 biji bawang merah (kisar)
1 batang serai (kisar)
Air secukupnya
3 sudu besar pes tomyam
2 ketul ayam (potong kecil)
10 ekor udang
2 ekor sotong (potong kecil)
Cendawan
Cili padi
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
Daun limau purut
1 biji tomato (potong 6)
CARA MEMBUAT
1. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk dan tumis seketika. Kemudian, masukkan air (separuh periuk).
2. Masukkan pes tomyam.
3. Kemudian, masukkan ayam.
4. Apabila ayam dah separuh masak, masuk udang, sotong, bawang, cendawan, cili padi, sos cili, sos tomato dan sos tiram.
5. Masak seketika, kemudian masukkan pula daun limau purut dan tomato.
6. Biarkan mendidih dan tutup api.
Tip: Boleh tambah susu cair, sos ikan, santan untuk lebih cita rasa. Boleh tambah lengkuas dan akar ketumbar untuk rasa yang lebih sedap. Selamat mencuba.
Bagi mendapatkan kek marble yang sedap, kita perlu gunakan mentega yang best. Hasilnya kek marble jadi sangat berlemak dan manis sesuai dengan cita rasa orang ramai. Kek ini adalah kek yang telah lama disajikan kepada tetamu yang datang beraya.
Mak-mak kita dulu selalu buat kek marble. Kek ini sangat sedap dan ada yang suka memakannya dengan mencelupkannya ke dalam teh o panas. Macam-macam style orang makan kek ni. Jom try buat raya ni.
KEK MARBLE
BAHAN-BAHAN
1 cawan mentega
3/4 cawan gula kastor
3 biji telur ayam gred B
1 sudu kecil esen vanila
1 1/2 cawan tepung gandum (diayak)
1 sudu besar serbuk penaik (diayak)
3 sudu besar susu pekat manis
2 sudu besar serbuk koko.
CARA MEMBUAT
1. Pukul mentega dan gula kastor selama 10 minit. Masukkan telur ayam satu persatu sambil pukul perlahan.
2. Masukkan esen vanila, tepung gandum dan serbuk penaik.
3. Guna kaedah kaup balik dan masukkan susu pekat manis. Gaul hingga sebati semua bahan.
4. Bahagi adunan kepada 2 bahagian. Adunan pertama warna asal. Adunan kedua letak serbuk koko.
5. Sapu marjerin pada loyang saiz 6 inci atau 7 inci. Lapik dengan kertas minyak.
6. Ambil satu senduk adunan dan letak di tengah-tengah loyang. Tidak perlu ratakan.
7. Ambil pula satu senduk adunan koko. Tindih di tengah adunan pertama tadi. Tidak perlu ratakan juga.
8. Ulang sehingga habis adunan.
9. Panaskan oven pada suhu 170 darjah dan bakar selama 45 minit atau hingga masak. Gunakan api atas dan bawah.
Nak cuba masak ayam bistik homemade yang sedap, mudah dan berkuah pekat? Jom ikut resipi perkongsian Rozmaliza Omar ini – bahan ringkas, rasa mantap, sesuai untuk seisi keluarga!