Sekali sekala tukar selera masak sajian Cina memang sedap nih. Best kalau dapat makan lauk pauk yang dimasak stail depa. Cendawan, asparagus, akar teratai adalah sayuran yang sering menjadi bahan ramuan yang sungguh enak.

Dicampur makanan laut lagi lah bertambah lazat rasanya. Ni min kongsikan 4 hidangan Cina yang boleh meleleh air liur melihatnya.

1. SAUTÉED ASPARAGUS WITH SHIMEIJI MUSHROOM

BAHAN-BAHAN:

  • 300gm asparagus | kupas kulit dan potong
  • 20gm shimeiji mushroom
  • 20gm lily bulb segar | asingkan lapisan demi lapisan
  • 3gm bawang putih | kupas dan biar sebiji sebiji
  • 3gm garam
  • 3gm serbuk ayam
  • 3gm gula
  • 30gm minyak masak

 

CARA-MEMASAK
1. Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan bawang putih. Goreng sehingga bawang putih bertukar kekuningan.
2. Masukkan asparagus, lily bulb dan cendawan Shimeiji. Goreng lagi sehingga kelopak lily bulb bertukar menjadi lut sinar.
3. Masukkan garam, gula dan serbuk ayam secukupnya dan teruskan menggoreng untuk seminit lagi.
4. Tutup api dan angkat.
5. Sedia dihidangkan.

Info chef: Lily bulb merupakan akar tangkai (rootstalk) bunga lily dan mirip seperti bawang putih. Di dalam perubatan Cina, ia dikatakan berkhasiat membantu mengurangkan batuk dan sakit tekak.

Saiz hidangan: 3-4 orang
Waktu memasak: 30 minit
Jenis hidangan : Cina
Keistimewaan : Rasa segar sayuran
Jenis masakan : Lauk pauk
Cara memasak : Tumis dan goreng

2. SAUTÉED SCALLOPS WITH ASSORTED VEGETABLES & MACADAMIA NUTS

BAHAN-BAHAN:

  • 300gm Kekapis (scallop)
  • 50gm Kacang Macadamia panggang
  • 50gm Batang saderi| hiris
  • 50gm Sweet Pea
  • 10gm Lily Bulb | asingkan lapisan demi lapisan
  • 50gm Lobak merah | hiris
  • 50gm Halia | hiris
  • 50gm Akar teratai | hiris
  • 3gm Garam
  • 3gm Serbuk ayam
  • 3gm Gula
  • 50gm Minyak masak

CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan sweet pea, hirisan lobak merah, halia, saderi, lily Bulb, akar teratai dan kekapis. Kacau sekata kira-kira seminit.
2. Masukkan serbuk ayam, garam dan gula secukup rasa. Goreng kira-kira 30 saat.
3. Kemudian masukkan kacang macadamia dan teruskan menggoreng untuk 10 saat lagi. Tutup api dan hidangkan di dalam pinggan.
4. Sedia dinikmati.

Info chef: Enak dimakan bersama nasi panas.

Saiz hidangan: 3-4 orang
Waktu memasak: 35 minit
Jenis hidangan : Cina
Keistimewaan : Tekstur kekapis yang agak kenyal bila dikunyah
Jenis masakan : Lauk pauk
Cara memasak : Tumis dan goreng

3. DEEP FRIED SHIMEIJI MUSHROOM WITH SALTED EGG YOLK

BAHAN-BAHAN:

  • 50gm Shimeiji Mushroom | bersihkan, asingkan setiap batang
  • 40gm Serbuk kuning telur masin
  • 20gm Serbuk Keju Parmesan
  • 5gm Serbuk ayam
  • 10gm Gula
  • 100gm Planta
  • 800gm Minyak masak
  • 100gm Tepung gandum
  • 60gm Air

CARA MEMASAK:
1. Di dalam satu mangkuk, campurkan tepung dengan air. Kacau hingga ia sebati. Celup sudu ke dalam adunan dan jika adunan boleh melekat pada belakang sudu, bermakna adunan sudah sedia).
2. Celup cendawan Shimeiji satu persatu ke dalam adunan tadi.
3. Panaskan minyak di dalam kuali hingga 190C. Goreng cendawan secara ‘deep fried’ sehingga ia bertukar menjadi kuning keemasan. Angkat dan toskan dengan tisu dapur. Ulangi langkah hingga selesai.
4. Panaskan planta di dalam kuali dan masukkan serbuk kuning telur masin, serbuk ayam, gula dan keju parmesan. Kacau sekata.
5. Masukkan satu persatu cendawan yang telah digoreng ke dalam adunan tersebut dan goreng.
6. Hidangkan ketika panas.

Info chef: Cara membuatnya seperti membuat cendawan goreng celup tepung.

Saiz hidangan: 2-4 orang
Waktu memasak: 40 minit
Jenis hidangan : Cina
Keistimewaan : Sangat sedap
Jenis masakan : Lauk pauk
Cara memasak : Rebus dan goreng

4. SZECHUAN BEEF

BAHAN-BAHAN

  • 600gm Daging lembu Australia | bersihkan, potong dadu kira-kira 1.5cm besar
  • 50gm Capsikum hijau | potong dadu 1.5cm lebar
  • 50gm Capsikum merah | potong dadu 1.5cm lebar
  • 50gm Capsikum kuning | potong dadu 1.5cm lebar
  • 50gm Lobak merah | hiris nipis, bentukkan seperti bunga
  • 20gm Cili kering | potong
  • 30gm Spicy Hot Bean Sauce
  • 20gm Sos tiram
  • 10gm Serbuk ayam
  • 4 sudu makan air
  • 50gm Minyak masak

CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng daging kira-kira 30 saat. Angkat dan ketepikan.
2. Menggunakan kuali yang sama, masukkan semua sayuran yang telah dipotong tadi. Goreng seketika.
3. Satukan sos tiram, hot bean sauce, gula, serbuk ayam dan air secukupnya ke dalam satu mangkuk. Kacau sekata dan tuang adunan ke dalam kuali berisi sayuran tadi. Kacau sebati.
4. Masukkan semula daging yang telah digoreng tadi ke dalam kuali dan goreng lagi.
5. Angkat dan boleh dihidangkan panas-panas.

Info chef: Jika ingin lebih pedas, boleh tambah sedikit cili padi.

Saiz hidangan: 3-4 orang
Waktu memasak: 30 minit
Jenis hidangan : Cina
Keistimewaan : Daging yang masih agak kenyal ketika dikunyah
Jenis masakan : Lauk pauk
Cara memasak : Tumis dan goreng