Sekali sekala tukar selera masak sajian Cina memang sedap nih. Best kalau dapat makan lauk pauk yang dimasak stail depa. Cendawan, asparagus, akar teratai adalah sayuran yang sering menjadi bahan ramuan yang sungguh enak.
Dicampur makanan laut lagi lah bertambah lazat rasanya. Ni min kongsikan 4 hidangan Cina yang boleh meleleh air liur melihatnya.
CARA-MEMASAK 1. Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan bawang putih. Goreng sehingga bawang putih bertukar kekuningan. 2. Masukkan asparagus, lily bulb dan cendawan Shimeiji. Goreng lagi sehingga kelopak lily bulb bertukar menjadi lut sinar. 3. Masukkan garam, gula dan serbuk ayam secukupnya dan teruskan menggoreng untuk seminit lagi. 4. Tutup api dan angkat. 5. Sedia dihidangkan.
Info chef: Lily bulb merupakan akar tangkai (rootstalk) bunga lily dan mirip seperti bawang putih. Di dalam perubatan Cina, ia dikatakan berkhasiat membantu mengurangkan batuk dan sakit tekak.
Saiz hidangan: 3-4 orang Waktu memasak: 30 minit Jenis hidangan : Cina Keistimewaan : Rasa segar sayuran Jenis masakan : Lauk pauk Cara memasak : Tumis dan goreng
2. SAUTÉED SCALLOPS WITH ASSORTED VEGETABLES & MACADAMIA NUTS
BAHAN-BAHAN:
300gm Kekapis (scallop)
50gm Kacang Macadamia panggang
50gm Batang saderi| hiris
50gm Sweet Pea
10gm Lily Bulb | asingkan lapisan demi lapisan
50gm Lobak merah | hiris
50gm Halia | hiris
50gm Akar teratai | hiris
3gm Garam
3gm Serbuk ayam
3gm Gula
50gm Minyak masak
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan sweet pea, hirisan lobak merah, halia, saderi, lily Bulb, akar teratai dan kekapis. Kacau sekata kira-kira seminit. 2. Masukkan serbuk ayam, garam dan gula secukup rasa. Goreng kira-kira 30 saat. 3. Kemudian masukkan kacang macadamia dan teruskan menggoreng untuk 10 saat lagi. Tutup api dan hidangkan di dalam pinggan. 4. Sedia dinikmati.
Info chef: Enak dimakan bersama nasi panas.
Saiz hidangan: 3-4 orang Waktu memasak: 35 minit Jenis hidangan : Cina Keistimewaan : Tekstur kekapis yang agak kenyal bila dikunyah Jenis masakan : Lauk pauk Cara memasak : Tumis dan goreng
3. DEEP FRIED SHIMEIJI MUSHROOM WITH SALTED EGG YOLK
Ads
BAHAN-BAHAN:
50gm Shimeiji Mushroom | bersihkan, asingkan setiap batang
40gm Serbuk kuning telur masin
20gm Serbuk Keju Parmesan
5gm Serbuk ayam
10gm Gula
100gm Planta
800gm Minyak masak
100gm Tepung gandum
60gm Air
CARA MEMASAK: 1. Di dalam satu mangkuk, campurkan tepung dengan air. Kacau hingga ia sebati. Celup sudu ke dalam adunan dan jika adunan boleh melekat pada belakang sudu, bermakna adunan sudah sedia). 2. Celup cendawan Shimeiji satu persatu ke dalam adunan tadi. 3. Panaskan minyak di dalam kuali hingga 190C. Goreng cendawan secara ‘deep fried’ sehingga ia bertukar menjadi kuning keemasan. Angkat dan toskan dengan tisu dapur. Ulangi langkah hingga selesai. 4. Panaskan planta di dalam kuali dan masukkan serbuk kuning telur masin, serbuk ayam, gula dan keju parmesan. Kacau sekata. 5. Masukkan satu persatu cendawan yang telah digoreng ke dalam adunan tersebut dan goreng. 6. Hidangkan ketika panas.
Info chef:Cara membuatnya seperti membuat cendawan goreng celup tepung.
Saiz hidangan: 2-4 orang Waktu memasak: 40 minit Jenis hidangan : Cina Keistimewaan : Sangat sedap Jenis masakan : Lauk pauk Cara memasak : Rebus dan goreng
4. SZECHUAN BEEF
Ads
BAHAN-BAHAN
600gm Daging lembu Australia | bersihkan, potong dadu kira-kira 1.5cm besar
50gm Capsikum hijau | potong dadu 1.5cm lebar
50gm Capsikum merah | potong dadu 1.5cm lebar
50gm Capsikum kuning | potong dadu 1.5cm lebar
50gm Lobak merah | hiris nipis, bentukkan seperti bunga
20gm Cili kering | potong
30gm Spicy Hot Bean Sauce
20gm Sos tiram
10gm Serbuk ayam
4 sudu makan air
50gm Minyak masak
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng daging kira-kira 30 saat. Angkat dan ketepikan. 2. Menggunakan kuali yang sama, masukkan semua sayuran yang telah dipotong tadi. Goreng seketika. 3. Satukan sos tiram, hot bean sauce, gula, serbuk ayam dan air secukupnya ke dalam satu mangkuk. Kacau sekata dan tuang adunan ke dalam kuali berisi sayuran tadi. Kacau sebati. 4. Masukkan semula daging yang telah digoreng tadi ke dalam kuali dan goreng lagi. 5. Angkat dan boleh dihidangkan panas-panas.
Info chef: Jika ingin lebih pedas, boleh tambah sedikit cili padi.
Saiz hidangan: 3-4 orang Waktu memasak: 30 minit Jenis hidangan : Cina Keistimewaan : Daging yang masih agak kenyal ketika dikunyah Jenis masakan : Lauk pauk Cara memasak : Tumis dan goreng
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Mi homemade ni memang sedap dan boleh hasilkan macam-macam menu. Biasanya kita beli je kan tapi menerusi perkongsian saudari Zurina Zulkefli, beliau kongsikan cara-cara buat mi homemade tanpa pengawet yang sangat mudah. Paling penting tidak menggunakan bahan pengawet seperti Asid borik, air kapur mahupun perasa tambahan. Hanya guna 4 bahan utama iaitu, tepung gandum, serbuk kunyit, garam dan dan air. Jom cuba! Anda pasti kagum bila lihat hasilnya.
RESIPI MI HOMEMADE TANPA PENGAWET
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung gandum – diayak (beli online disini) Secubit serbuk kunyit (beli online disini) Secubit garam halus Air – tiada sukatan tepat tapi air perlu dituang sedikit demi sedikit sehingga tepung menjadi doh
CARA MEMASAK:
1. Satukan tepung, serbuk kunyit dan garam. Gaul.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit sambal uli tepung hingga menjadi doh. 3. Bila selesai menjadi doh, rehatkan selama 10 minit. 4. Uli doh kembali secara berulang kali sehingga menjadi doh yang sebati. Kemudian leperkan dan gelek menggunakan mesin mee manual sebanyak 3 kali.
5. Hasil doh yang digelek tadi menjadi kepingan seperti kain.Selain dibuat mi, kepingan doh ini juga boleh ditekap untuk dijadikan kulit dumpling.
6. Selaraskan mata mesin dan lalukan kepingan doh untuk menghasilkan mi.
7. Gumpalan mi yang siap dipotong.
8. Didihkan air dan rebus mi selama 6 minit. Kemudian tos dan rendam sekejap dalam air sejuk. Ia bertujuan untuk mengekalkan tekstur kekenyalan mi.
9. Mi yang siap tadi boleh dimakan bersama sup.Sup yang empunya resipi buat ini adalah Sup Sayur sahaja. Sesuai untuk dimakan oleh anak-anak.
1.Panaskan minyak masak dan tumis bawang putih hingga wangi. 2. Masukkan air secukupnya diikuti serbuk pati ayam dan garam halus. 3. Bila kuah mendidih, masukkan sawi jepun dan lobak merah. Masak hingga sayur lembut. 4. Angkat dan hidangkan bersama mi.
Jika anda merupakan seorang peminat pretzel, cubalah buat sendiri di rumah dengan resipi perkongsian oleh Echot Aisyah Meor Zahid ini. Tak perlu beratur panjang lagi di Auntie Anne’s. Barulah puas makan bila buat sendiri kan? Banyak adunan anda boleh dapat. Terbaik!
RESIPI PRETZEL ALA AUNTIE ANNE’S
BAHAN-BAHAN:
2 cawan susu segar
1 1/2 sudu besar yis
6 sudu besar gula perang
4 sudu besar mentega (lembut pada suhu bilik)
4 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil garam halus
1/3 cawan baking soda
3 cawan air suam
1/4 cawan garam kasar
8 sudu besar mentega (dicairkan)
CARA PENYEDIAAN:
1. Suamkan susu dengan microwave atau dapur gas lebih kurang 1 minit. (Jangan terlalu panas, biar boleh sentuh dengan jari)
2. Masukkan yis dan kacau, biarkan lebih kurang 3 minit.
3. Masukkan mentega dan gula. Masukkan tepung secawan demi secawan, dan tambahkan garam halus. Uli dengan mixer dan dough hook, atau dengan tangan lebih kurang 10 minit.
4. Masukkan doh ke dalam mangkuk yang bergris dengan minyak. Tutup dan biarkan mengembang selama 1 jam.
5. Apabila doh mengembang kepada dua kali ganda, tumbuk-tumbuk sedikit supaya udara yang terperangkap keluar.
6. Preheat oven ke 230ºC.
7. Bahagi doh kepada 12 bahagian. Uli supaya doh memanjang.
8. Satukan baking soda dan air suam ke dalam bekas.
9. Pintalkan doh kepada bentuk pretzel dan celup ke dalam bekas air baking soda. Letakkan ke dalam dulang beralas parchment paper.
10. Renjis dengan garam kasar.
11. Bakar lebih kurang 7 ke 10 minit atau sehingga keperangan.
12. Celup ke dalam mentega cair semasa masih panas.
13. Sedap dihidangkan dengan dipping sos: Sos Karamel, sos Coklat, serbuk kayu manis bergula, sos butterscotch, garlic cream cheese dan sebagainya.
Suka sajian cina? Apa kata anda cuba resipi Pan Mee @ Mee Tepung homemade yang sangat mudah dan sedap ini. Menu ini sesuai dinikmati pada bila-bila masa dan sangat mengenyangkan. Kanak-kanak dan orang dewasa, semua sesuai menikmatinya. Jom lah cuba. Saudari Noniey Niey ada kongsikan resipinya.
BAHAN SAMPINGAN:
Tofu ikan
Fishball
Daun cekur manis (boleh ganti dengan sayur kegemaran yang lain)
Bawang goreng – beli online disini
Kicap cili potong
Ikan bilis goreng – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Mula-mula, sediakan kuah sup. Satukan semua bahan sup dan rebus hingga kuah menjadi sedap dan cukup rasa.
2.Seterusnya, sediakan mi. Satukan bahan-bahan mi. Uli sambil dimasukkan air sedikit demi sedikit sampai jadi doh sempurna.
3. Jika nak mi yang lembut, biarkan doh seketika sebelum dicarik-carik ke dalam sup yang sudah dimasak tadi.
4. Rebus mi dalam kuah sup sampai masak.
5. Untuk menikmatinya, masukkan mi bersama kuah ke dalam mangkuk bersesuaian.
6. Masukkan bahan-bahan sampingan dengan secukupnya, sesuai dengan selera masing-masing.
7. Pan Mee Chinese style sedia untuk dinikmati.