Jangan kerana inginkan kelainan, mendapat nama dan ilmu yang sedikit, makanan yang dihasilkan boleh menjadi racun. Tidak perlu terikut -ikut jika ianya boleh memudaratkan walaupun bukan dalam serta merta mungkin ia mengambil masa lama.

Saya rasa makin menjadi-jadi la kes2 macam ni. Dengan ilmu sedikit dalam Natural Products (Sebatian semulajadi) yang telah Allah amanahkan ini, maka ingin saya ulas sedikit isu *telur dadar bunga kertas* ni.

Viral “Telur Dadar Bunga Kertas”, Tak Ada Ilmu Makanan Boleh Jadi Bahaya!

Ini perkongsian dari Dr Fatimah Salim berkaitan ‘TELUR DADAR BUNGA KERTAS’

Ini kompilasi kajian2 yang sudah dibuat pada bunga kertas ni. Walaupun ada kesan positive seperti yang digembar gemburkan namun hanya diuji pada tikus makmal dan tidak banyak pada bahagian bunga. Kita juga sangat2 sayangkan dan mahu pakai lama badan kita ni, pastinya kita tidak mahu jadi seperti tikus makmal ☺️.

Nasihat saya, kalau tidak berkeperluan, tidak perlulah makan buat sayur. Bunga kertas ini ada sedikit bahan yang menyumbang kepada kebaikan badan, tapi harus diingat bahan yang tidak elok juga ada banyak akan memberi kesan sampingan seperti kerosakkan buah pinggang, keracunan pada hati juga masalah pernafasan. Sebab tu ianya tidak menjadi makanan harian kita . Banyak lagi makanan ruji yang ada dan banyak maanfaatnya.

https://www.hindawi.com/journals/ecam/2018/9070927/

IKLAN

Dr Fatimah Salim
– PhD in Natural Product
-Fellow Research di Atta-ur-Rahman Institute for Natural Product Discovery (AuRIns), UiTM Puncak Alam
– Youth Scientist Network Academy Science Malaysia (YSN-ASM) Affiliates
– Member of Malaysian Natural Product Society (MNPS)
– Ahli Kimia berdaftar, Institut Kimia Malaysia

Kredit to Dr fatimah salim.

 

LAGI VIRAL TELUR DADAR BUNGA MAWAR

IKLAN

Viral “Telur Dadar Bunga Kertas”, Tak Ada Ilmu Makanan Boleh Jadi Bahaya!

Viral “Telur Dadar Bunga Kertas”, Tak Ada Ilmu Makanan Boleh Jadi Bahaya!
Kredit gambar: Yatie Tie

 

Jika tadi viral pasal telur dadar bunga kertas, timbul pulak insan kreatif menjadikan bunga mawar pula sebagai bahan campuran dalam telur dadar..

Sumber mengatakan, “kelopak bunga mawar mengandungi sekilar 95 peratus air. Kelopaknya tinggi dengan vitamin dan rendah kalori. Perubatan Cina kuno mendapati kelopak bunga mawar boleh digunakan untuk mengubati gangguan pencemaan, menyembuhkan luka dan kitaran haid yang tidak lancar,” petik laman tersebut.

Bukan itu sahaja konsumsi kelopak mawar boleh meningkat kesihatan mental dalam Journal Psychology Today menjelaskan mengambil kelopak mawar akan membangkitkan rasa gembira dari dalam badan secara spontan.

IKLAN

Mungkin masih asing di kalangan orang kita, namun di negara Timur Tengah mereka menggunakan air mawar atau kelopak mawar dalam pelbagai hidangan mereka.

Sumber: bm.cari.com.my

Jika kamu yakin akan khasiatnya dan tidak memudaratkan kesihatan tidak mengapa untuk mengambilnya, tetapi jika ragu-ragu lebih baik bertanya pada mereka yang lebih arif dan pakar dalam bidang ini. Jadi tepuk dada tanya selera dan jangan mudah terikut dengan sumber yang belum pasti khasiatnya.

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI