Baki santan kotak biasanya kita simpan dalam freezer atau chiller. Tapi selalu berlaku bila simpan dan nak guna semula selepas beberapa hari, santan jadi berketul-ketul setelah dinyahbekukan. Bila dah masak gulai pun jadi tak cantik.

Tip Simpan Baki Santan Kotak Supaya Tak Berketul-Ketul Bila Guna Untuk Masak Gulai

 

Untuk elak santan kotak jadi berketul begini boleh praktikkan petua yang dikongsi oleh Wan Norhasni Wan Han.

Berkongsi tip dalam akaun TikTok miliknya kata beliau cara untuk pastikan santan berketul ini elok semula mudah saja. Caranya;

  1. Ambil santan yang sudah cair dan berketul itu lalu masukkan dalam blender.

2. Tambahkan air panas dan kisar seketika.

3. Keluarkan dan santan akan cair elok tak berketul lagi. Mudah kan!

Tip Simpan Baki Santan Kotak Supaya Tak Berketul-Ketul Bila Guna Untuk Masak Gulai

 

@one_niey1 Reply to @halimatunsadiah08 sayang kalau buang.. 🤭 senang je, nk guna blik, just ltk air pnas dn blend. #tipsdapur #masukberanda #fyp #myfoodie #tips ♬ original sound – Waw4nn_

Selamat mencuba

Sumber : Norhasni Wan Han.

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI