Selera bila duduk rumah ni, memang lain macam kan. Apa-apa resipi yang terlintas dalam online, mesti kita nak cuba.
Nah, resipi ini pasti boleh menambat selera ahli keluarga di rumah kan. Lebih-lebih lagi resipi mee kari netup pong pong menjadi bualan apabila ramai yang berkongsi akan kesedapan mee kuning dengan kuah kari yang pekat.
Jadi apa kata kita mula masak kuah mee kari netup pong pong hasil resipi Afy Al Habibi ini. Tengok pada bahan-bahan, sesuai untuk empat hingga lima orang makan. Seronok dapat makan satu keluarga!
MEE KARI NETUP PONG PONG
BAHAN-BAHAN:
3 biji bawang merah (saiz bola ping pong)* – beli online di sini 1 ulas bawang putih* – beli online di sini ½ sudu besar ketumbar+jintan manis* Sehiris nipis halia* Dua hiris bulat nipis serai* – beli online di sini 7 ekor udang kering* – beli online di sini (Kisar semua bahan bertanda * sehingga lumat) ½ sudu besar cili boh – beli online di sini Sebatang serai Setangkai daun kari 1 cawan air Secubit asam jawa 1 keping gula melaka – beli online di sini 1/3 sudu besar garam Serbuk perasa 3 ketul ayam | dicincang kecil-kecil Segenggam kerang 3 cawan santan – beli online di sini ½ kiub pati ayam
3 sudu besar rempah kari – beli online di sini ½ sudu kecil serbuk kunyit – beli online di sini Secubit dua serbuk lada hitam & lada sulah ½ sudu besar serbuk lada
BAHAN TAMBAHAN:
Tauhu pok | dibelah empat Fishcake Fishball goreng
CARA MEMASAK:
1. Panaskan sedikit minyak. Ketuk sebatang serai dan masukkan 1/2 tangkai daun kari. Tumis sehingga wangi. 2. Kemudian masukkan bahan kisar tadi. Biar ditumis sehingga garing. Seterusnya tambahkan cili boh.
4. Kacau sehingga terbit minyak. Kemudian masukkan air dan secubit asam jawa. 5. Kemudian, masukkan perasa peringkat pertama iaitu gula melaka, garam dan serbuk perasa. Kacau. Pada waktu ini juga, tutup periuk agar tumisan mereneh sehingga pecah minyak kira-kira selama 7 hingga 8 minit.
6. Apabila keluar lapisan berminyak, itulah yang dikatakan pecah minyak. Kemudian, barulah masukkan ketulan ayam yang dicincang kecil dan kerang. (Nak letak kerang selepas daging ayam masak pun terpulang). Kacau rata.
Ads
7. Selepas 10-15 minit, tumisan mendidih dan boleh dikatakan isi ayam sudah masak. Masukkan santan dan diikuti secawan air (tengok kepada kepekatan dan sukatan kuah yang diingini). Kacau rata. 8. Kemudian, perasakan kuah peringkat kedua iaitu masukkan garam, gula dan serbuk perasa ikut citarasa sendiri.
9. Masukkan kiub ayam untuk menyedapkan lagi rasa kuah. Biar kuah mendidih. 10. Sediakan bahan tambahan untuk dimasukkan dalam kuah pada akhir proses masakan. Sebelum ditutup api, masukkan bahan tadi. Kacau sekata. Siap kuah mee kari yang sangat lazat!
BAHAN SAMPINGAN UNTUK DIMAKAN BERSAMA MEE KARI:
Telur rebus Fishball putih | dicelur seketika Fuchuk goreng kering | beli siap lalu digoreng sampai garing – beli online di sini Tauhu | digoreng Kacang panjang | dicelur seketika dan direndam dalam ais Taugeh | dicelur seketika dan direndam dalam ais Limau kasturi – beli online di sini Cili merah – beli online di sini Daun sup Bawang goreng
Sedap Kuih Tepung Pelita ni. Lemak manis, memang jadi kegemaran ramai. Bagi anda yang sukakan manisan ini dan mahu cuba membuatnya, resipi perkongsian saudari Shakinah Zainal ni boleh dicuba. Nampak sangat sedap dan membuka selera. Paling penting resipinya sangat mudah. Jomlah cuba.
CARA MEMASAK: 1.Campurkan semua bahan dan kacau sebati. 2. Bila bancuhan sudah tidak berketul, buka api dan kacau lagi sampai masak. 3. Tepung akan kelihatan pekat berkilat bila sudah masak. Padamkan api dan masukkan ke dalam bekas yang bersesuaian. Biarkan seketika.
BAHAN LAPISAN ATAS: 4 sudu besar (jangan membukit) tepung beras 4 cawan santan (boleh guna 2 cawan santan pekat & 2 cawan air tapi lebih sedap jika guna santan lebih supaya rasa lebih lemak) 2 sudu teh garam 1 sudu teh gula – beli online disini
CARA MEMASAK: 1.Satukan semua bahan dan kacau sebati sehingga tiada bahan berketul. 2. Buka api dan masak hingga adunan menjadi pekat dan berkilat. Padamkan api. 3. Masukkan ke dalam bekas berisi lapisan hijau tadi. Masukkan dengan secukupnya.
4. Sejukkan Tepung Pelita dan bolehlah dinikmati.
Nota : Air kapur perlu dibancuh cair sahaja. Jika pekat kuih akan berbau kapur.
Jika anda teringin hidangan yang berkuah, sup daging ala thai ini adalah menu yang sesuai untuk anda. Ia ringkas tetapi rasanya sedap macam makan di kedai Siam. Selain makan dengan nasi, sup ini juga boleh dimakan bersama roti. Boleh cuba resipi yang dikongsi oleh puan Nik Hakimah ini. Selamat mencuba!
SUP DAGING ALA THAI
BAHAN-BAHAN:
Daging dipotong kecil
2 biji kentang
1 batang serai
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia
Sup bunjut
Perencah sup siam
Tomato
Batang saderi
Daun sup
Air limau nipis
Garam
Cili padi (jika mahu)
CARA PENYEDIAAN:
1. Rebus daging yang telah dipotong. Boleh guna pressure cooker atau periuk biasa. Selesai merebus, masukkan 2 biji kentang ke dalam periuk.
2. Dalam kuali yang lain, tumis serai yang diketuk, bawang merah, bawang putih, halia dan sup bunjut.
3. Tumis sehingga kekuningan. Boleh juga tumis hingga sedikit hangus. Barulah sedap. Kemudian, tuang tumisan tadi ke dalam periuk daging.
4. Inilah rahsianya, perencah sup siam. Letakkan perencah ini di dalam sup anda.
5. Rebus sehingga kentang empuk. Letak tomato yang dibelah 4, batang saderi, garam dan sedikit air limau nipis. Jika nak pedas, boleh masukkan cili padi yang telah diketuk.
Sedapnya Kuih Kaswi. Lembut, lemak manis dan makan pula dengan kelapa parut, memang buka selera. Bagi anda yang nak cuba belajar buat kuih ni, resipi Kuih Kaswi Gula Merah perkongsian opah Mas Cotek tentunya antara yang terbaik yang boleh dicuba.
Resipi ni hasilnya memang lembut dan bergoyang. Bila dah sejuk pun masih lembut. Pasti puas hati. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA MASAK KUIH KASWI GULA MERAH PALING SEDAP
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
3/4 cawan gula
1 cawan gula merah atau gula perang
5 cawan air
3/4 sudu teh kapur makan – campur dengan 3 sudu makan air (Guna cawan metrik untuk sukatan yang tepat)
CARA MEMASAK: 1. Daripada 5 cawan air, panaskan sekejap 2 cawan air untuk larutkan gula dan gula perang. Bila semua dah larut, tapis dan sejukkan. 2. Dalam bekas yang besar, masukkan air gula dan baki air tadi bersama bahan-bahan lain. Kacau sebati dan barulah dimasukkan air kapur yang telah dicampur air. 3. Jangan terlebih guna air kapur. Nanti kuih akan rasa pahit dan juga keras. 4. Didihkan air dalam periuk kukusan dan alas penutup pengukus dengan kain tuala untuk elakkan air menitik ke atas permukaan kuih yang akan dikukus nanti. 5. Oles acuan dengan sedikit minyak masak dan barulah dituangkan adunan kuih. 6. Kukus kuih guna api sederhana selama 30-40 minit bergantung pada saiz loyang yang digunakan. 7. Bila kuih masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong. 8. Gaul potongan Kuih Kaswi dalam kelapa muda parut yang telah digaul dengan sedikit garam dan gula ( jika suka). Boleh juga gaul dengan kelapa parut kosong kerana kuih sudah mempunyai rasa manis.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...