Ads

Tempe Tumis Darat Bersama Tulang. Rasa Lemak & Sedap Lain Macam. Kena Cuba!

Jika suka boleh goreng dahulu tempe sebelum dimasukkan di dalam gulai.

BAHAN-BAHAN:

  • 1/2 kg tulang lembu | rebus hingga empuk
  • 1 paket tempe | potong empat segi
  • 1 batang serai | titik
  • 3 helai daun limau purut
  • 1 mangkuk santan
  • 1 keping asam gelugor
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Minyak masak untuk menumis

BAHAN KISAR:

  • 2 biji cili merah
  • 6 tangkai cili kering
  • 6 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2cm halia

CARA MEMASAK:

Ads

1. Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan bahan kisar hingga pecah minyak.

2. Masukkan tulang yang telah direbus tadi, diikuti dengan tempe.

Ads

3. Seterusnya masukkan serai, daun limau purut, asam gelugor.

4. Masukkan santan, kacau hingga mendidih.

Ads

5. Kemudian perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.

6. Kecilkan api biarkan kuah mereneh hingga sedikit pekat.

7. Akhir sekali tutup api, dan gulai sedia dihidangkan.

Dapatkan resipi, perkongsian dan info menarik. Free jer!
Dengan ini saya bersetuju dengan Terma Penggunaan dan Polisi Privasi

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download sekarang!

KLIK DI SEENI
Ads

Menu Lain

Perbezaan Ayam Gepuk Ayam Geprek Ayam Penyet: Panduan Lengkap & Menarik...

Ketahui perbezaan sebenar antara Ayam Geprek, Ayam Gepuk dan Ayam Penyet. Artikel lengkap ini membandingkan asal-usul, rasa dan teknik penyediaan dengan jelas menggunakan fokus pada Ayam Geprek.