Minum petang hari ini kita buat special iaitu bukan roti biasa tapi Mexican Bun. Roti ni kalau hidang cepat jer kena ngap dengan anak-anak. Bau yang harum ketika membakar memang buat tak sabar nak makan. Ikut resipi ini gerenti menjadi. Gebu memang geram nak makan.
Toping 50gm gula 50gm butter 1 biji telur 1 sudu besar nescafe – larutkan dengan 2 sudu besar air panas 60gm tepung gandum 10gm tepung jagung
Cara toping 1.Pukul telur dan butter hingga sebati. 2.Masukkan telur dan air nescafe. 3.Kacau lagi dan masukkan tepung. 4.Masukkan dalam piping bag.
Cara membuat: 1.Satukan semua bahan roti kecuali butter dalam bm/mixer. 2.Bila dah sebati masukkan butter. 3.Uli sampai elastik (yang ni penting supaya roti gebu )
Ads
4.Rehatkan doh dalam satu jam hingga doh kembang
5.Selepas direhatkan, timbang doh dalam 60gm dan masukkn inti (butter+gula) 6.Tutup balik doh dan roundingkan bulat.
Ads
7.Masukkan dalam paper cup dan susun dalam baking tray. 8.Rehatkan doh sehingga naik 3x ganda. 9.Bila doh dah kembang baru paipkan toping roti boy tadi.
10.Panaskan oven suhu 180 dan bakar selama 25 minit atau sehingga roti masak.
Kuih Angku atau kuih kura-kura merah, salah satu kuih-muih tradisional masyarakat Tionghua dan Baba Nyonya.
Inti di dalamnya boleh diletakkan sama ada kacang merah, kacang tumbuk atau kacang hijau.
Menerusi perkongsian resipi daripada Carolyn Tan, kuih ini boleh juga dibuat tanpa menggunakan acuannnya.
Jadi, jika anda teringin untuk makan dan buat kuih angku ini, tapi tidak ada acuannya, jangan risau. Boleh saja buat tanpa acuan.
RESIPI HOMEMADE KUIH ANGKU
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung pulut – beli online di sini 1 sudu besar tepung gandum (optional) – beli online di sini 2 sudu besar gula – beli online di sini Kacang tanah | disangai dengan pan atau airfryer tanpa minyak, kemudian ditumbuk – beli online di sini 1/2 sudu kecil garam 1 sudu kecil pewarna merah Air Daun pisang Minyak sayur
4. Sapu minyak sayur (boleh juga guna minyak masak) di permukaan daun.
5. Uli dan bulatkan doh. Saiz doh ikut anggaran yang boleh digigit.
6. Buat lubang pada doh. Nipis mesti sama supaya senang ditutup dan sama ketebalan.
7. Sumbatkan inti kacang. Tidak apa overcrowded, tidak perlu jaga jarak, nanti tidak cukup inti, tidak sedap pula. Tutup hujung doh supaya inti tidak terkeluar.
8. Bulatkan doh dan letak di atas daun pisang yang sudah disapu dengan minyak sayur.
9. Leperkan doh. Leper besar-besar tutup 1/3 daun pun boleh. Bergantung dengan berapa gigitan anda mahu.
10. Uli semua doh dan susun dalam pengukus.
11. Bila air sedang mendidih (guna api setengah kuasa/ medium-high), letakkan pengukus dan kukus selama 5 minit. 5 minit ja, kejap ja tu, jangan lama-lama, jangan kejap-kejap.
12. Sudah siap dikukus, biar kuih sejuk di dalam pengukus. Sapukan minyak sayur di permukaan kuih supaya kuih tidak melekat jika disusun bertingkat.
*Tiada pengukus, boleh buat mcm ini. Guna periuk, apa-apa periuk, leper pun boleh, asalkan air tidak sampai atas rak besi tu. Jadi bila air sedang mendidih, letak rak besi yang sudah disusun kueh, pandai-pandai letak. Pastu penutup periuk perlu dibalut dengan kain, kain bersih tau, kalau kotor nanti harum semerbak kueh kamu, tujuan balut dgn kain supaya tiada wap air yang jatuh ke atas kueh, tutup periuk. Kukus selama 5 minit.
Sebut sahaja Ayam Masak Vanggey, pasti ramai yang teringat-ingat akan keenakan hidangan istimewa ni. Malah ia antara sajian yang menjadi kegemaran rakyat Malaysia tanpa mengira kaum dan agama. Bagi anda yang teringin nak cuba masak hidangan Ayam Masak Vanggey ni untuk keluarga, resipi perkongsian saudari Rani Genga ni boleh anda cuba. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI AYAM MASAK VANGGEY
BAHAN-BAHAN:
1 ½ ekor ayam – gaul dengan garam serta serbuk kunyit
1. Bersihkan ayam dan gaul bersama garam dan serbuk kunyit secukupnya. 2. Panaskan minyak masak dan goreng ayam hingga separuh masak. Angkat dan ketepikan. 3. Satukan bahan-bahan kisar dan ‘blend’ hingga halus. 4. Tumis rempah 5 sekawan seketika. 5. Kemudian masukkan bahan-bahan tumisan yang lain dan masak hingga naik bau serta keperangan. 6. Masukkan bahan-bahan kisar. 7. Tumis lagi hingga rempah masak dan pecah minyak. 8. Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Gaul rata. 9. Seterusnya masukkan serbuk kari ayam dan serbuk cili. Gaul sebati.
10. Tambahkan air. Sebatikan. Pastikan rempah tidak hangus. 11. Masukkan gula merah dan garam secukup rasa. Gaul lagi supaya rasanya sekata.
12. Bila ayam sudah kelihatan pecah minyak, masukkan daun kari bagi menyedapkan lagi rasa hidangan. 13. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
Hari ni, kalau nak masak ringkas tapi sedap, ni ada resipi Ketam Kari Cili Padi yang paling ringkas, tak perlu nak bersusah payah guna santan atau menumbuk cili bawang bagai , cuma goreng hiris dan titik semua bahan kemudian tumis. Tak sampai 15 minit dah siap dan hasilnya memang sedap, tak percaya cubalah!
KETAM TUMIS KARI CILI
BAHAN-BAHAN:
3 ekor ketam | bersih dan potong dua
1 sudu makan rempah kari
1 sudu makan serbuk cili
1 biji bawang besar hiris
1 tangkai daun kari | lurut dari tangkai
1 sudu makan air asam
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya| menumis dan meng
BAHAN KISAR:
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2cm halia muda
2 biji buah keras
1 batang serai
CARA MEMASAK:
Gaulkan ketam dengan garam dan serbuk kunyit, ketepikan.
Panaskan minyak, goreng ketam hingga kemerahan kulitnya. Angkat dan ketepikan.
Keluarkan sedikit minyak, tumiskan bahan kisar hingga naik bau, kemudian masukkan air asam, kacau rata.
Setelah pecah minyak, masukkan ketam yang telah digoreng, gaul rata, kemudian perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Nak buat kuih akok tapi tiada dapur arang? Cuba resipi akok homemade yang mudah ini! Hanya guna sandwic maker, hasilnya tetap lembut, lemak manis, dan keemasan.