![Untitled design (1)](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2017/12/Untitled-design-1-20.png)
Sedapnya Kek Keju Meleleh Pandan ni. Resipi istimewa buat anda yang tak ada ketuhar. Hanya kukus sahaja. Caranya pun tidak rumit. Bolehlah cuba buat. Kombinasi kek yang lembut, krim keju yang melimpah ruah dan parutan keju yang banyak, memang terbaik. Jom cuba resipi perkongsian saudari Umi Hayati ni. Pasti puas hati.
RESIPI KEK KEJU MELELEH PANDAN KUKUS
BAHAN-BAHAN ( 1 LOYANG BULAT):
- 1 cawan gula
- 3 biji telur
- 1 sudu besar ovelatte
- 1/2 cawan minyak masak } ikut sukatan. Jangan dilebihkan.
- 1/2 cawan susu cair } ikut sukatan. Jangan dilebihkan.
- 1/2 penutup pewarna hijau
- 1 penutup besar perisa pandan }boleh ditukar kepada perisa strawberi, vanilla dan warna
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
CARA MEMASAK:
- Pukul telur dan ovalette sampai gebu dan berwarna putih.
- Masukkan minyak masak, susu cair, pewarna hijau dan perisa pandan. Pukul lagi hingga sebati.
- Kemudian masukkan tepung gandum dan baking powder. Pukul sekejap tapi jangan lama.
- Matikan mixer dan kaup balikkan bahan tadi.
- Masukkan kek ke dalam loyang yang dah dialas dan kukus selama 30 minit menggunakan api sederhana. Pastikan air telah mendidih sebelum memasukkan kek. Tutup ( balut) penutup pengukus dengan kain bersih.
BAHAN CREAM CHEESE LELEH
- 250gm cream cheese Tatura
- Suku cawan susu cair
- 1/2 cawan susu pekat manis ( ikut manis sendiri)
CARA-CARA:
- Satukan semua bahan dan pukul hingga gebu.
CARA MENGHIAS:
- Selepas kek masak, tunggu kek sehingga betul-betul sejuk.
- Untuk melapis, keluarkan kek dari loyang dan letak dalam pinggan.
- Potong @ belah separuh kek dan sapu krim keju.
- Letak kembali kek yang dipotong tadi dan sapu cream cheese. R
- Akhiri dengan parutan keju cheddar dengan secukupnya.
TIP BUAT KEK KEJU YANG SEMPURNA:
- Setelah dihias dengan krim keju, simpan seketika dalam peti sejuk sebelum dinikmati.
- Kek ini tidak perlu dimasukkan soda bikarbonat.
- Pastikan sukatan minyak dan susu cair tidak lebih.
- Ayak tepung gandum sebelum dimasukkan ke dalam mixer.
- Penutup kukusan perlu dibalut dengan kain bagi mengelakkan wap air menitis atas kek.
Kredit resipi & foto: Umi Hayati
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
3 Resipi Gerenti Sedap 5 Star. Cepat Dimasak Hanya Guna Ketuhar Je
![3 Resipi Gerenti Sedap 5 Star. Cepat Dimasak Hanya Guna Ketuhar Je](https://cdn.rasa.my/2018/05/WhatsApp-Image-2018-05-18-at-12.06.46-PM.jpeg)
Bila tiba bulan puasa, bermulalah persiapan menyambut Hari Raya. Masa ni lah kaum ibu sibuk buat juadah berbuka, kuih muih raya dan juga kek. Maklumlah, raya kan setahun sekali je. Tapi percayalah, memang penat! Tapi ada satu gajet ni boleh mudahkan kerja-kerja memasak anda.
Ketuhar elektrik Panasonic NB-H3800SSK memang memudahkan kerja-kerja memasak lebih-lebih lagi untuk menyediakan sajian di pagi Syawal.
6 SEBAB KETUHAR NI BEST!
- SAIZ BESAR
Bersaiz 38L membolehkan anda memasak masak biskut dan kek dengan banyak dalam satu-satu masa tanpa perlu ulang masak beberapa kali. Kalau buat pizza atau kek saiz 10 inci memang muat tau!
- KAWALAN MASA YANG PANJANG
Dilengkapi dengan kawalan masa sehingga 120 minit. Wow! Bolehlah masak bermacam-macam sajian tanpa perlu datang jenguk ketuhar untuk tambah masa memasak.
- SISTEM KAWALAN SUHU PELBAGAI GUNA
Yang ni memang best. Ketuhar ni dilengkapi dengan sistem kawalan suhu antara 70˚C – 230˚C sekaligus membolehkan anda melakukan proses penapaian doh roti, buat buah kering, kek dan biskut serta memanggang hanya dengan satu ketuhar.
- TOMBOL API ATAS BAWAH BOLEH LARAS
Ketuhar elektrik Panasonic NB-H3800SSK didatangkan dengan ciri-ciri terbaik seperti sistem pemanasan double M boleh laras. Ia sekaligus membolehkan anda mengawal suhu ketuhar atas dan bawah dengan lebih mudah agar sesuai dengan masakan anda.
- KIPAS BERKUASA TINGGI
Ketuhar ini juga dilengkapi dengan kipas berkuasa tinggi yang berfungsi mengawal suhu ketuhar yang mana ia akan menjadikan makanan dapat masak dengan sekata.
- GRILL BERPUTAR 360 DARJAH
Panggangan berputar 360 darjah mampu menghasilkan ayam panggang yang lembut didalam dan garing diluar tanpa perlu membalikkan secara manual. Memang mudah!
Memang best kan ketuhar elektrik Panasonic NB-H3800SSK ni? Jadi jom cuba resipi-resipi di bawah ni. Pasti anda kagum dengan hasil dan rasanya.
MANGO MANIA COFFEE CAKE
BAHAN-BAHAN:
- 250gm mentega
- 2 ½ cawan tepung naik sendiri
- 1/2 cawan air kopi pekat | anggaran 2 sudu makan serbuk kopi segera
- 1/2 cawan gula perang
- 4 biji telur
- 1 cawan susu pekat
- 1/2 cawan susu cair
BAHAN KRIM KEJU MANGGA:
- 100gm krim keju
- 1/2 cawan gula ising
- Sedikit esen mangga
- Puri mangga secukupnya
- Mangga segar untuk hiasan
- Sedikit parutan kelapa
CARA MEMASAK:
- Pukul mentega, gula dan telur sehingga kembang.
- Masukkan susu cair, susu pekat dan air kopi. Gaul sebati.
- Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sehingga adunan sebati.
- Tuang adunan ke dalam acuan dan bakar pada suhu 190˚C selama 50 minit dan sejukkan sebentar.
- Bagi menyediakan krim keju, pukul keju bersama gula ising sehingga lembut.
- Kemudian tambahkan sedikit esen mangga.
- Salut krim mangga pada kek dan hiaskan dengan puri mangga, hirisan buah mangga segar serta kelapa parut
NUTTELA OAT MEAL
BAHAN-BAHAN:
- 141gm mentega | cairkan
- 130gm gula perang
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan rolled oats
- ¾ sudu teh serbuk penaik
- 1/8 sudu teh garam
- 150gm nutella
- 75gm semi sweet chocolate chip
- Sedikit esen vanila
CARA MEMASAK:
- Lapiskan loyang empat segi bersaiz 8 x 8 inci dengan parchment paper dan sembur baking spray. Ketepikan.
- Campurkan mentega yang dicairkan, gula perang dan esen vanila. Gaul sehingga semua bersatu. Ketepikan.
- Dalam bekas lain, masukkan tepung gandum, rolled oats, serbuk penaik dan garam. Dengan menggunakan teknik ‘rubbing’, satukan dengan adunan bercampur mentega tadi sehingga menjadi crumble.
- Ambil separuh dan tabur ke dalam loyang. Tekan-tekan dan bakar selama 10 minit.
- Keluarkan dari oven dan sapukan bahagian atas dengan Nutella dan ratakan dengan spatula. Tabur chocolate chip.
- Kemudian masukkan lebihan adunan tadi menutupi lapisan nutella dan chocolate chip. Tekan-tekan sedikit dan bakar semula selama 12-15 minit pada suhu 180˚C.
- Biarkan sejuk, barulah dipotong.
AYAM PANGGANG ROSEMARY
BAHAN-BAHAN:
- 1 ekor ayam saiz sederhana
- 1 batang seleri |potong empat
- 1 sudu teh herba thyme
- 1 sudu teh rosemary
- 1 biji bawang besar |belah dua
- Beberapa tangkai daun parsli
- 1 helai daun bay
- 1 sudu makan serbuk lada hitam
- 2 sudu makan sos tiram
- 1 sudu makan sos Lea & Perrins
- 4 ulas bawang putih |tumbuk halus
- 1-2 sudu teh serbuk brown sauce (untuk membuat sos)
- Sedikit tepung jagung/ gandum (untuk membuat sos)
CARA MEMASAK:
- Perapkan ayam bersama rosemary, thyme, sos tiram, sos Lea & Perrins, lada hitam, bawang putih dan garam.
- Sumbatkan hirisan seleri, parsli, separuh daripada bawang besar di dalam perut ayam. Perap di dalam peti sejuk selama 2-3 jam.
- Kemudian, keluarkan ayam dan bakar selama 1 jam atau lebih mengikut cita rasa pada suhu 200˚C. Sapukan mentega dua atau tiga kali di permukaan ayam sehingga masak dan kulitnya garing.
- Apabila ayam masak, rehatkan buat seketika. Ketepikan.
- 5.Untuk membuat sos; lebihan jus ayam yang dipanggang tadi diambil dan campurkan bersama baki bawang besar yang dihiris, seleri, parsli yang telah dipanggang dan daun bay.
- Masak kesemua bahan di dalam kuali dan campurkan brown sauce dan sedikit tepung untuk memekatkannya. Boleh juga ditambahkan sedikit air mengikut cita rasa anda.
- Angkat dan tapis, ambil jusnya sahaja.
- Hidangkan bersama kentang rebus dan sayur-sayuran mengikut citarasa masing-masing.
5 Aneka Kek Kukus Coklat, Tak Ada Oven Pun Jadi Juga
![5 Aneka Kek Kukus Coklat, Tak Ada Oven Pun Jadi Juga](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2019/08/16761.jpeg)
Masak kek dengan pengukus memang ternyata perbezaannya. Selain dari tahan lebih lama, kek kukus juga naiknya lebih padat dan lembab. Kek berasaskan coklat dan koko juga amat sedap bila dikukus.
Ni min kongsikan 5 resipi kek dan brownies berasaskan koko dan coklat ni yang disediakan oleh penulis buku Kek Mentega Dulu & Kini’ terbitan alaf 21, Norbaini Rahwi.
1. BROWNIES KUKUS KEJU
.
BAHAN-BAHAN:
Bahan A :
- 115 gm putih telur
- 10 gm gula kastor
- 1 sudu teh ovalet
Bahan B :
- 80gm tepung gandum | diayak
- 20gm serbuk koko | diayak
- ½ sudu teh serbuk penaik
- 50 gm coklat gelap compound/coklat masakan | di cairkan
- 70 ml minyak jagung/masak
- ½ sudu teh esen vanilla
- 4 keping keju cheddar
- 50 gm cip coklat
- Sedikit parutan keju | untuk hiasan
CARA MEMASAK :
1. Sediakan periuk kukus 18 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Masukkan bahan B. Gaul hingga sebati
4. Kemudian masukkan coklat gelap dan gaul rata.
5. Akhir sekali masukkan bahan minyak jagung,keju cheddar dan coklat cip, kacau hingga rata.
6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
7. Panaskan periuk kukus dan kukuskan1 bahagian brownies selama 10 minit. Setelah masak keluarkan kek serta susunkan keju cheddar di atas permukaan brownies dan di taburkan cip coklat. Kemudian tuangkan baki 1 bahagian lagi di atas lapisan cheese, dikukus lagi selama 15 minit atau sehingga masak.
8. Setelah masak sejukkan brownies dan hiaskan dengan parutan keju. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 18 sm
Waktu memasak: 30 minit
Cara Memasak : Kukus
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Brownies kukus rasanya lebih lembut dan enak dilapisi keju cheddar.
INFO CHEF : Segera keluarkan brownies dari loyang setelah 10 minit dikeluarkan dari kukusan supaya brownies tidak basah.
2. KEK KUKUS COKLAT BADAM
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A
- 5 biji kuning telur
- 1 biji putih telur
- 75 gm gula kastor
Bahan B:
- 65 gm tepung gandum | diayak
- 25gm serbuk badam | diayak
- 15gm serbuk koko | diayak
- ¼ sudu teh serbuk penaik | diayak
- 65 gm coklat gelap compound/ coklat masakan | dicairkan
- 50 ml susu segar
- 25 ml minyak jagung/masak
Bahan topping :
- 400 gm whipping cream/fresh cream
- 20 gm gula aising
- 50 gm Nutella
CARA MEMASAK :
Kek :
1. Sediakan periuk kukus. Sediakan 2 loyang bersaiz 20 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega.
2. Pukul Bahan A hingga kembang
3. Masukkan Bahan B dan di selang selikan dengan coklat dan susu segar Gaul hingga sebati.
4. Akhir sekali masukkan minyak jagung, di kacau hingga rata.
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
6. Panaskan periuk kukus dan kukuskan kek selama 15 minit atau sehingga masak.
7. Setelah masak sejukkan kek. Setelah sejuk setiap kek di potong kepada 2 keping.
Topping :
2. Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental.
3. Sapukan krim di setiap potongan. Lakukan sehingga bahagian atas.
4. Akhir sekali sapukan semua bahagian kek dan antara kepingan kek dengan krim dan hias mengikut citarasa masing-masing.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 20 sm
Waktu memasak: 20-25 minit
Cara Memasak : Kukus
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Kek coklat kukus dengan badam dan topping fresh cream dan Nutella, pasti menambat hati si kecil.
INFO CHEF :Kek kukus yang di buat dengan menggunakan minyak akan menghasilkan tekstur yang lebih lembut.
3. KEK KUKUS GULUNG TIRAMISU
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 6 biji kuning telur
- 3 biji putih telur
- 75 gm gula kastor
- 1 sudu teh ovalete
Bahan B :
- 60 gm tepung gandum
- 20 gm tepung jagung
- ½ sudu teh serbuk penaik
Bahan C:
- 30 ml minyak jagung/masak
- 1 sudu teh coffee emulco
Bahan D :
- 30 ml minyak jagung/masak
- 1 sudu teh esen vanilla
Bahan ‘topping’:
- 200gm whipping cream/fresh cream
- 20gm gula aising
- 30gm Nutella
Bahan untuk lapisan:
- 9 keping keju cheddar
CARA MEMASAK :
1. Sediakan periuk kukus. Sediakan loyang pembakar empat segi 25 sm x 25 sm dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Masukkan bahan B dan di selang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati
4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
5. Satu bahagian di campurkan dengan Bahan C kacau rata.
6. Satu lagi bahagian di campurkan dengan Bahan D kacau rata.
7. Panaskan periuk kukusn, tuang satu bahagian yang di campur dengan Bahan C di atas loyang dan kukuskan kek selama 10 minit.
8. Setelah masak keluarkan loyang susun cheddar cheese di atas permukaan lapisan kek. Tuang adunan yang di campur dengan Bahan D di atas adunan kek. Kukus kan selama 15 minit.
9. Setelah masak sejukkan kek.
Topping :
1. Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental, masukkan Nutella gaul rata.
2. Sapukan krim di atas permukaan lapisan dan gulungkan kek.
3. Siap untuk di hidang.
Saiz hidangan: 1 tin empat segi 25 sm x 25 sm
Waktu memasak: 40 minit
Cara Memasak : Kukus
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Rasa kek kopi dan koko yang enak
INFO CHEF : Pastikan kek sejuk sebelum di gulung untuk mengelakkan ia pecah ketika menggulung.
4. KEK KUKUS GULUNG OPERA
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 200 gm putih telur
- 80 gm gula kastor
- 1 sudu teh ovalet
Bahan B:
- 65 gm tepung gandum | diayak
- 50 gm serbuk badam
- ¼ sudu kecil baking powder | diayak
Bahan C :
- 25 ml minyak jagung/masak
- 1 sudu teh esen vanilla
Bahan topping/sapuan:
- 200 gm whipping cream/fresh cream
- 20gm gula aising
- 40gm nutella
CARA MEMASAK :
Kek :
1 Sediakan periuk kukus. Sediakan tin pembakar segi empat 25sm x 25 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2 Pukul bahan Ahingga kembang
3 Masukkan bahan B dan di selang selikan dengan Bahan C. Gaul hingga sebati
4 Panaskan periuk kukus, tuang dan kukuskan kek selama 15 minit.
5 Setelah masak sejukkan kek.
Topping :
1. Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental, masukkan Nutella gaul rata.
2. Sapukan krim di atas permukaan lapisan dan gulungkan kek.
3.S iap untuk di hidang.
Saiz hidangan: 1tin empat segi 25 sm x 25 sm
Waktu memasak: 20 minit
Cara Memasak : Kukus
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Lebih rasa koko dan coklat nutella
INFO CHEF : Jangan kukus terlebih masa kerana ia akan menjadi terlalu padat.
5. KEK KUKUS KEJU COKLAT
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 3 biji telur
- 260 gm gula kastor
- ½ sudu teh ovalet
Bahan B:
- 180 gm tepung gandum | diayak
- 50 gm serbuk koko | diayak
- 1 sudu teh baking soda
Bahan C :
- 1 cawan susu segar
- 125 ml minyak jagung/masak
- 1 sudu teh esen Vanila
Bahan lapisan krim keju :
- 250 gm krim keju
- 20 gm gula aising
- 1 biji telur
CARA MEMASAK :
1. Sediakan periuk kukus. Sediakan tin pembakar bersaiz 18 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Masukkan bahan B dan di selang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati
4. Kemudian masukkan minyak jagung ,akhir sekali masukkan esen vanilla dan kacau hingga rata.
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
6. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan 1 bahagian kek selama 15 minit.
7. Setelah masak keluarkan kek dan tuang adunan keju dan kukus lagi selamat 10
8. Selepas 10 minit keluarkan loyang dan tuang baki sebahagian adunan. Kukuskan lagi selama 15 minit.
9. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk di hidang.
Krim keju keju :
1. Pukul krim keju dan gula aising hingga lembut.
2. Kemudian masukkan telur dan pukul sekejap.
3. Sapukan di antara lapisan kek
Saiz hidangan: 1 tin pembakar empat segi 18 sm x 18 sm
Waktu memasak: 20 minit
Cara Memasak : Kukus
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Kek coklat yang dilapiskan keju memang hebat rasanya
INFO CHEF : Pada pembuatan kek kukus, penggunaan ovalete seringkali diguna sebagai penstabil supaya kek kukus yang menggunakan teknik lapisan akan stabil bila dibiarkan lama di luar.
Raih 11,000 Share di Group Rasa Share Resipi, Wanita Ini Kongsi Cara Buat Tart Nanas Gerenti Sedap
![Raih 11,000 Share di Group Rasa Share Resipi, Wanita Ini Kongsi Cara Buat Tart Nanas Gerenti Sedap](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2020/10/285277.jpeg)
Tanpa menggunakan minyak sapi, wanita ini tetap boleh buat tart nanas yang gerenti sedap. Dia yang menggunakan nama facebook Mai Siti berkongsi resipi membuat tart nanas yang nampak menarik. Perkongsian dia dalam group facebook Rasa Share Resipi telah meraih sebanyak 11,000 share. Mesti ada sesuatu yang menjadikan tart nanas ini istimewa, kan? Ada yang dah pernah cuba?
TART NANAS GEBU TANPA MINYAK SAPI
![Raih 11,000 Share di Group Rasa Share Resipi, Wanita Ini Kongsi Cara Buat Tart Nanas Gerenti Sedap](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2020/10/285268.jpeg)
BAHAN-BAHAN
250 gram mentega (BELI DI SINI)
4 sudu makan susu pekat manis (BELI DI SINI)
2 biji kuning telur ayam
1/2 sudu teh esen vanila (BELI DI SINI)
1/2 sudu teh pewarna kuning
3 sudu makan tepung jagung (BELI DI SINI)
3 sudu makan tepung kastard
3 cawan tepung gandum (BELI DI SINI)
2 sudu makan susu tepung
Inti nanas
CARA MEMBUAT
1. Masukkan mentega, susu pekat manis, kuning telur ayam, esen vanila dan pewarna kuning dalam bekas.
.
2. Gaul semua bahan tadi. Jangan terlalu lama kerana boleh membuat tart mengembang apabila dibakar.
.
3. Masukkan tepung jagung dan tepung kastard. Gaul sedikit.
.
4. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit.
.
5. Masukkan susu tepung. Gaul sehingga sebati.
.
6. Uli sampai jadi doh.
.
7. Sapu sedikit minyak masak pada tangan. Bentukkan ini tart nanas.
.
8. Ambil acuan tart nanas.
.
9. Isi doh ke dalam acuan. Tekan menggunakan ibu jari.
.
10. Letak inti dan gulungkan.
.
11. Panaskan oven (BELI DI SINI). Bakar pada suhu 160 darjah selama 30 minit dengan api atas bawah.
.
Selamat mencuba!
SUMBER: facebook Mai Siti
ANDA MUNGKIN SUKA RESIPI INI JUGA
https://rasa.my/cara-buat-bancuhan-tepung-pisang-goreng-yang-rangup-dan-sedap/
https://rasa.my/nasi-serai-halia-bantu-buang-angin-dalam-badan/
VIDEO YOUTUBE
https://www.youtube.com/watch?v=0XB6t7I7-ZM