Kalau biasa buat talam keladi jom kita ubah jadi talam keledek pulak. Rasa keledek yang manis memang sedap bila dimasukkan dalam ramuan kuih talam. Jom kita masak kuih talam yang gerenti sedap ni.
TALAM KELEDEK (ASALNYA TALAM KELADI)
BAHAN-BAHAN :
Bahan :
Ads
Lapisan Bawah (A) 220 gm tepung beras (yatie guna 2 cawan)
40 gm tepung ubi (yatie guna 3 sudu besar)
1 1/2 sudu teh garam
5 sudu besar gula pasir (yatie tambah, suka manis sikit kuih ni)
300 ml santan pekat
700 ml air (B) 250 gm keledek (keladi) – (lebih sikit pun tak apa) – buang kulit, basuh, (basuh dengan air garam supaya tidak hitam), potong kiub dan kukus selama 5 minit – (kukus baru timbang)
CARA MEMASAK : 1. Bancuh semua bahan A hingga rata dan sebati.
2. Tapis ke dalam periuk. Masak sehingga naik wap dan masukkan bahan B .
3. Kacau sebentar dan tuang ke dalam loyang 10″ x 10′ x 3″.
4. Kukus selama 25 minit
Bahan : Lapisan Atas 150 – 180 gm tepung gandum (yatie guna 1 1/2 cawan)
250 gm gula halus
3 – 5 biji telur (yatie guna 3 biji)
250 ml santan
500 ml air
sedikit pewarna
.
CARA MEMASAK : 1. Bancuh semua bahan , tapis ke dalam periuk.
2. Masak sehingga naik wap. Tuang ke atas lapisan bawah.
3. Kukus selama 30 minit. (Lap 5 minit sekali)
Anda yang nak tahu bagaimana cara buat Kuetiau Ladna, ia sangat mudah dan cepat disediakan walaupun ada dua bahagian penyediaan. Pertama penyediaan kuetiau kicap dan kedua kuahnya. Macam mana caranya follow sahaja resipi yang disediakan di bawah ini. Anak-anak gerenti suka kerana ia tidak pedas dan sedikit berkuah. Resipi ini untuk kuantiti besar sesuai jika anda ingin bersedekah pada jiran-jiran.
KUETIAU TEOW LADNA BAHAN-BAHAN: 4 paket kuetiau | leraikan 2 sudu makan sos tiram 1/2cawan kicap lemak manis 1sudu makan sos ikan Sedikit air. BAHAN KUAH: 6 ulas bawang putih 1 cawan isi ayam | hiris 1cawan isi daging | telah direbus dan hiris
1 cawan udang | buang kulit
1 sudu makan sos ikan 2 biji telur 1 paket serbuk mee sup 3-4 cawan air Sedikit minyak untuk menumis 1 biji limau nipis | jus sahaja 3-4 sudu makan tepung jagung | bancuh dengan 1/2 cawan air Sayuran | cendawan hitam rendam hingga kembang dan gunting Sedikit kailan, kobis cina, lobak merah dan cendawan inoki.
CARA MEMBUAT:
Sediakan kuetiau, Panaskan kuali masukkan semua ketiau.
Campurkan kicap, sos tiram dan sos ikan dengan sedikit air, kemudian tuang dalam kuetiau.
Kacau rata atas api perlahan hingga semua bahan sebati. Tutup api, angkat dan ketepikan.
Sediakan kuah: Panaskan minyak , tumis bawang putih hingga keperangan dan naik bau.
Masukkan ayam, udang dan daging, kacau dan tambah air.
Setelah mereneh, masukkan serbuk perasa mi sup, lobak merah, batang kailan.
Perasakan dengan sos ikan, kacau dan biar mereneh. Baru masukkan cendawan hitam. Kacau lagi, kemudian masukkan pula cendawan hitam dan inoki.
Pecahkan telur ke dalamnya, kacau perlahan.
Masukkan air tepung jagung dan kacau sampai pekat dan mereneh.
Tutup api, dan tuangkan kuah ke atas kuetiau tadi.
Hidangkan cili potong yang digaul dengan sos ikan.
Kadang-kadang melayan anak untuk menyediakan menu sarapan , kepala ligat berfikir apa yang disukai mereka. Selagi boleh kita akan sediakan sarapan yang mengenyangkan. Resipi donut ball chezzy leleh ni
boleh buat untuk sarapan juga.
Donut Ball chezzy leleh
Bahan-bahan:
1kg tepung gandum -BELI ONLINE DI SINI
1 sudu teh baking powder
1 peket mauripan -BELI ONLINE DI SINI
500 ml air suam
2 sudu teh susu pekat
1 senduk majerin
1 sudu teh garam
24 keping cheese dibelah dua – BELI ONLINE DI SINI
Cara memasak:
1.Air, mauripan, garam dan susu disatukan dalam jug biarkan sehingga berbuih.
2.Ayak tepung bersama baking powder masukkan bahan A diatas, uli dalam 10minit masukn margerin uli lagi 10 minit.
3.Biarkan adunan 1/2 jam ditempat panas sehingga kembang naik.
4.Selepas setengah jam tumbuk adunan utk keluarkan angin, kepal-kepal doh agak-agak size setengah genggam kmudian msukn cheese. Boleh la trus digoreng shingga keperangan.
5.Selepas itu tabur gula icing.
Kredit: La’ Dolce Resepi
Dapatkan AIR FRYER pelbagai saiz secara ONLINE. Barulah boleh masak tanpa minyak.
Sajian kari sememangnya antara menu kegemaran rakyat Malaysia. Namun bagi yang inginkan juadah lebih sihat, boleh juga hasilkan kari tanpa santan. Macam mana tu? Ha…Cubalah resipi Kari Ikan Siakap tanpa santan perkongsian Puan Sabrina Khan ni. Hidangan ni adalah ‘specialty’ beliau kerana suaminya berketurunan India. Jom cuba! Anda pasti sukakannya.
KARI IKAN SIAKAP TANPA SANTAN
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ikan siakap – digoreng dulu separuh masak
2 bungkus kecil rempah kari ikan babas
Bendi secukupnya
2 batang serai – dititik (*)
1 inci halia – diketuk tapi jangan lumat sangat (*)
4 ulas bawang putih – ditumbuk (*)
5 ulas bawang merah ditumbuk (*)
Daun kari (*)
2 kuntum bunga lawang (*)
2 biii tomato dibelah 4 (*)
Sedikit ikan bilis ditumbuk hancur untuk memasinkan kari (*)
Air asam jawa secukupnya
Air secukupnya
CARA MEMASAK:
Tumis bahan-bahan bertanda (*) menggunakan minyak goreng ikan tadi hingga naik bau.
Kemudian masukkan air bersama rempah kari. Kacau rata dan biarkanhingga rempah kari betul-betul masak.
Seterusnya barulah dimasukkan ikan, air asam jawa dan bendi. Masak hingga terbit minyak.
Angkat dan sedia untuk dinikmati. Selamat mencuba!
INFO RASA: Penggunaan ikan bilis dan asam jawa sudah memberikan rasa pada kari. Jika anda sukakan rasa yang lebih masin, tambah garam ikut citarasa.
Sambal ayam daun kari ini boleh masuk dalam senarai resipi sambal ayam kita yang sememangnya ada banyak versi.Tapi resipi yang ini rasanya tidak semata...