Kuih talam keladi ada dua versi, Satu talam dua lapis yang popular di kalangan masyarakat Melayu dan satu lagi talam keladi berlauk yang juga terkenal di kalangan Cina. Talam keladi berlauk dikenali juga sebagai Woo Tau Goo atau Taro Cake yang bermaksud kek keladi.
Talam keladi berlauk ada tambahan udang kering, minyak bijan dan juga kacang tumbuk yang membuatkan talam ini sungguh istimewa. Ada macam-macam versi kuih talam berlauk ni, ada juga yang meletakkan kicap dan menambahkanan daging cincang atau ayam cincang di samping udang kering.
Resipi talam keladi berlauk ala Cina ni adalah olahan semula oleh Fatimah Jasmin dalam lamannya patsykitchen.blogspot.com dari resipi asal hanieliza.blogspot.com
Ikut citarasa masing-masing, cubalah….
1. TALAM KELADI BERLAUK (Ala Cina)
Foto : patsykitchen.blogspot.com
BAHAN-BAHAN :
Ads
Bahan A:
2 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung ubi
2 sudu besar tepung gandum
6 cawan santan | 1 biji kelapa
1sudu kecil garam
Bahan B
2 cawan ubi keladi | potong dadu, rebus dan toskan
2 sudu besar udang kering
4 tangkai cili merah cincang
1 pokok daun bawang]
1 pokok daun sup | diracik
2 sudu besar bawang goreng
Bahan C [hiasan]:
3 tangkai cili merah | dicincang
1/2 cawan bawang goreng
1 pokok daun sup dan daun bawang | diracik
2 sudu makan kacang tumbuk | digoreng tanpa minyak sebelum tumbuk
2 sudu makan udang kering |goreng garing dan dikisar halus (jika suka ala Cina)
Beberapa titik minyak bijan | jika suka ala Cina
CARA MEMASAK : 1. Panaskan pengukus dan sapukan minyak pada loyang 10 x 10 inci. 2. Campurkan semua bahan A dan tapiskan dalam mangkuk. 3. Masukkan bahan B dalam mangkuk dan gaulkan rata. 4. Tuangkan adunan perlahan-lahan dalam loyang yg telah diletakkan dalam kukusan. 5. Kukuskan adunan selama 30 minit. 6. Bila dah masak sejukkan beberapa jam. 7. Potong kueh dan taburkan bahan hiasan. 8. Hidangkan.
Info : Udang kering direndam dahulu sebelum digoreng tanpa minyak dan ditumbuk.
2. TALAM KELADI MELAYU
Sumber resipi : Chef Asma
Foto : norazlitaaziz.blogspot.com
Resipi dari dapur yatie , sumber asal Chef Asma.
BAHAN-BAHAN : Bahan Lapisan Bawah :
Ads
220 gm tepung beras @ 2 cawan
40 gm tepung ubi @ 3 sudu besar
1 1/2 sudu teh garam
5 sudu besar gula pasir
300 ml santan pekat
700 ml air
250 gm keladi |* lebih sikit pun tak apa – buang kulit, basuh, basuh dgn air garam untuk tidak hitam potong kiub dan kukus selama 5 minit. kukus baru timbang
CARA MEMASAK : 1.Bancuh semua bahan A hingga rata dan sebati kecuali keladi 2.Tapis ke dalam periuk . Masak sehingga naik wap dan masukkan keladi 3. Kacau sebentar dan tuang ke dalam loyang 10″ x 10″ x 3″ 4. Kukus selama 25 minit
Bahan-Bahan Lapisan Atas
150-180 gm tepung gandum @ 1 ½ cawan
250 gm gula halus
3-5 biji telur
250 ml santan
500 ml air
Beberapa titik pewarna ungu
CARA MEMASAK : 1. Bancuh semua bahan bahan diatas, tapis ke dalam periuk 2. Masak sehingga naik wap. Tuang ke atas lapisan bawah 3. Kukus selama 30 minit.(Lap 5 minit sekali) Info tambahan :
Kat bawah ni cara bagaimana Norazlita Aziz seperti yang dikongsikan dari lamannya norazlita.blogspot.com mewarnakan keladi.
Ads
Keladi yang telah kita potong kiub tu ita gaulkan dengan pewarna unggu. Kemudian ita gaulkan dengan tepung ubi, gaul rata-rata kemudian ayak.
Semburkan dengan air dan kemudian ulang balik langkah tadi iaitu gaul semula dengan tepung ubi lebihan ayak tadi. Kemudian rebus hingga empuk. Masa merebus tu kacau supaya ia tak melekat.
Selepas keladi empuk toskan dan rendam dalam air ais. Siap untuk di letakkan dalam talam.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Resipi kerabu perut pucuk paku ini kalau hidang memang tangan cepat saja ambil untuk meratah. Boleh jadi tak sempat buat lauk untuk makan dengan nasi, dah habis dulu.
Sebabnya gabungan rasa masam, pedas dan lemak membuatkan kerabu ini sedap sangat rasanya.Dengan perut yang direbus empuk, digandingkan pula dengan pucuk paku dan tauge yang dicelur ringkas, menghasilkan tekstur rangup dan kenyal yang unik.
Apa yang menjadikan kerabu ini lebih istimewa adalah bahan kisar yang kaya dengan aroma serai, belacan dan kerisik, serta rasa santan yang menaikkan lagi rasa tradisi.
Mudah disediakan dan sangat sesuai dinikmati begitu sahaja atau sebagai pelengkap hidangan utama. Jom cuba!
Resipi kerabu perut pucuk paku
Bahan-bahan
Perut lembu -direbus
Pucuk paku -dicelur
Taugeh -dicelur
Air limau
Bawang besar -dihiris
Bahan kisar
10 biji cili padi
5 batang serai
2 biji bawang besar
1 inci halia
Lengkuas
Santan
Kerisik
Belacan
Garam
Perasa
Cara penyediaan kerabu perut pucuk paku
1. Perut yang direbus dipotong
2. Satukan perut engan pucuk paku, taugeh, bawang besar serta air limau.
3. Seterusnya tuang bahan yang dikisar ke dalam bekas berisi bahan tadi. Gaul rata.
Sapa suka makan mi kicap ? Makanan ini terkenal di kalangan masyarakat di Ipoh. Kini menu ini sangat digemari oleh berbilang bangsa. Ia sedap dihidangkan dengan sup bebola ikan dan sambal cili. Boleh buat untuk menu sarapan dan juga makan malam jika mahukan hidangan yang ringkas. Sedapkan sesekali tukar selera. Menu yang paling simple, cepat dan mudahkan.
Mi Kicap
Bahan-bahan:
Mi wantan, boleh guna mi kering
Bawang putih -tumbuk halus
Lada sulah-BELI ONLINE DI SINI
Sos tiram-BELI ONLINE DI SINI
Minyak bijan-BELI ONLINE DI SINI
Kicap pekat & kicap manis
Garam & gula secukup rasa
Tepung jagung-BELI ONLINE DI SINI
Mi kering dan sayur sawi celur sekejap.
Ayam guna bahagian dada sahaja.Perap dengan kicap masin, kicap manis & lada sulah kemudian goreng.
Daun bawang sebagai hiasan
Cara memasak:
1.Tumis bawang putih sehingga kekuningan. Titiskan sedikit minyak bijan, air, sos tiram, lada sulah dan kicap pekat.
2.Kemudian perasakan garam, gula dan secukup rasa. Akhir sekali masukkan tepung jagung, kuahnya biar agak-agak pekat.
3.Masak sehingga kuah mendidih padam api.
Cara penyediaan:
1.Mi yang telah ditos tadi masukkan dalam bekas.
2.Gaulkan dengan sedikit kuah kicap kemudian tuang dalam mangkuk.
3.Ayam yang digoreng tadi hiris nipis susun atas mi bersama sayur.
4.Tuang sedikit kuah kicap tadi, hias sedikit daun bawang siap. Simple saja.
Kredit resipi : Cik puan julieta
INGIN MEMBELI KUALI NON STICK, BOLEH LIHAT DI SINI
Walaupun kuih ini tidak menggunakan banyak bahan, hanya keledek, tepung dan gula. Teapi bila kita cuba buat sendiri , sering mengecewakan terutamanya bab menyira gula Melaka. Rahsianya, untuk kuih yang lembut, gaulkan dengan tepung setelah sejuk. Jika dimasukkan semasa keledek masih panas, ia akan menyebabkan adunan cenderung lembik dan anda mungkin akan menambah tepung. Hal ini menyebabkan kuih akan keras kerana berlebihan tepung.
Untuk menyira, pastikan air gula yang dimasak, apabila berbuih, kecilkan api, terus kacau hingga betul-betul pekat likat baru masukkan kuih keria dan gaul rata dengan cepat dan segera tutup api supaya gula yang garing tidak cair semula dan segera diangkat dan diletakkan dalam bekas kering.
KUIH KERIA GULA MELAKA BAHAN-BAHAN: 2kg keledek putih | buang kulit dan rebus 1 1/2 cawan tepung gandum + 1sudu teh baking powder |ayak bersama 1 sudu teh garam halus Minyak masak secukupnya | untuk menggoreng BAHAN SIRA GULA MELAKA: 1 ketul gula Melaka Sedikit gula batu 1 sudu makan gula pasir 5 sudu makan air
CARA MEMBUAT:
Rebus keledek dengan garam dan air secukupnya hingga empuk.
Tutup api, angkat dan toskannya.
Lecek hingga hancur semasa masih panas-panas.
Setelah sejuk gaulkan dengan tepung dan uli sebati.
Bentukkan menjadi gegelang kecil (ikut saiz yang anda suka).
Panaskan minyak, dan goreng kuih keria atas api sederhana hingga kekuningan.
Angkat dan toskan. Goreng hingga habis.
Setelah sejuk sedikit, sedia buat sira gula melaka.
Hancurkan gula melaka dan gula batu, kemudian campurkan dengan gula pasir dan air.
Masak hingga mendidih, kecilkan api dan biarkan berbuih hingga pekat.
Masukkan kuih keria tadi, kacau rata supaya gula melaka melekat pada keseluruhan kuih.
Tutup api dan angkat kuih menggunakan chopstick atau lidi . Jarak-jarakkan kuih supa tidak melekat apabila sejuk.